PIA Review: Voor-en Nadelen

129

Als je volledig anoniem wilt zijn en blijven als je online activiteiten verricht, dan maak je gebruik van een Virtual Private Network, een VPN. Je hebt nogal wat te kiezen als je besluit dit te doen, want het aantal aanbieders groeit nog steeds gestaag. Een van de grootste en toonaangevende aanbieders is wel Private Internet Acces, kortweg PIA genoemd. Het bedrijf heeft duizenden servers en in alles wat men doet staat veiligheid en snelheid voorop. Ook over de privacy maak jij je nooit zorgen als je voor deze provider kiest. Daarmee staat de aanbieder voor wat een VPN in eerste instantie moet bieden.

Ook met de snelheid zit het wel snor. En wie denkt dat kwaliteit altijd duur is, heeft het in dit geval helemaal mis. Zeker als je kiest voor een contract voor twee jaar, is het bedrag dat je per maand betaalt heel erg laag. Bovendien krijg je, overtuigd als ze zijn van hun eigen diensten, de mogelijkheid om de diensten gedurende een periode van dertig dagen te testen. Bevalt het je niet en voldoet het niet aan je verwachtingen, dan krijg jij je geld terug. In de praktijk komt dat amper voor overigens. Want de rapportcijfers die de provider krijgt van de gebruikers, liegen er bepaald niet om.

pia png logo large edited

PIA staat voor Private Internet Access. Het geldt als een van de grotere aanbieders. Bij PIA staat zo goed als alles in het teken van privacy en veiligheid en het gevoerde no-log beleid. Zeker bij bittorrent gebruikers is PIA zeer populair. Voorts vallen de minimalistische en compacte apps en programma’s op. De provider werkt met de besturingsprogramma’s Windows, Mac, iOS, Android en Linux en hanteert de protocollen Open VPN, L2TP/IPSec, PPTP, Wire Guard en Shadowrocks. Private Internet Access beschikt over 11.000 servers in in totaal verschillende 74 landen. Je kunt deze provider dertig dagen lang proberen. Bevalt het je niet, dan krijg je gewoon je geld weer terug.

Voor- en nadelen

Laat een ding duidelijk zijn. Er zijn bij het gebruik van PIA meer voor- dan nadelen. De sterke focus die er is op de onderdelen privacy en security is er een van, zoals de aantrekkelijke prijs waarvoor je gebruikt maakt van de diensten van deze provider dat ook is. De ruim elfduizend servers zijn snel en stabiel en het gemiddelde cijfer dat gegeven wordt voor snelheid is het hoogst van allemaal: 9,5. Nadelen? Die heb je amper. Of het moet al zijn dat de ping- de vertraging op de lijn- iets is gestegen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat mag echter geen naam hebben en mag zeker geen nadeel genoemd worden.

Privacy en security

Je merkt het aan alles; bij PIA draait alles om veiligheid en privacy. Op deze onderdelen scoort de provider dan ook bijzonder hoog. Er wordt gewerkt met sterke VPN protocollen en er is een stringent no-logs beleid. Bovendien vraagt de aanbieder zo weinig mogelijk informatie. Behalve met verschillende protocollen kan er eveneens gewerkt worden met een SOCKS5-proxy. De OpenVPN wordt echter het meest gebruikt, dit is dan ook een meer dan uitstekend protocol. Het mooie is dat als je minder hecht aan versleuteling, maar meer snelheid wenst, dan kies je gewoon een ander protocol. De data die PIA via de eigen servers verstuurt, wordt op een null-device opgeslagen en dus niet zoals te doen gebruikelijk op een harde schijf. Een null-device is een uitvoerapparaat (virtueel) dat automatisch doet alsof erg geen data is, alsof het niet bestaat. Ondertussen zijn Russische servers door PIA verwijderd. Nieuwe regelgeving maakt dat men in Rusland tegenwoordig verplicht is de logs tenminste een jaar te bewaren. Reden voor de provider om niet langer met Rusland samen te werken. Het zegt veel over hoe serieus men bij deze aanbieder van VPON diensten de privacy en veiligheid neemt.

Snelheid en prestaties

Uiteraard worden de belangrijke waarden die snelheid en prestaties heten voortdurend getest. Deze testen leveren gemiddeld genomen steeds goede resultaten op. Soms is wel sprake van een stijging van de ping. Dat is de mate van vertraging die op een lijn zit. Ben je aan het surfen of streamen, dan zul je niet merken dat je een VPN gebruikt. Dat verschil merk je wel als je gaat down- of uploaden. In alledaags gebruik kun je je amper een betere provider wensen, omdat je dan dus geen verschil ervaart met het werken van een VPN. De snelheid van browsen en streamen is echt perfect. Iets anders kunnen we er niet van maken.

Entertainment

Als we het over entertainment hebben, dan wordt vaak gedoeld op Netflix. Met een VPN dienst zou je in staat moeten zijn om de Amerikaanse versie van Netflix te bekijken. Een VPN namelijk omzeilt de geografische blokkades. Netflix is echter een offensief beginnen e blokkeert elk IP-adres waarvan het vermoeden is dat het ban een VPN aanbieder is. Want het kost Netflix geld als mensen gratis hun series en films bekijken. Tot zover heeft PIA de dans weten te ontspringen, want de Amerikaanse versie van Netflix is nog steeds te zien, als daar op getest wordt. Over entertainment gesproken; met Private Internet Access kun je ook downloaden via P2P. Zo kun je ook torrents downloaden en download je vooral snel en eenvoudig. Sterker nog, je gaat amper merken dat je een VPN toepast. En dat is precies wat mensen zoeken in een VPN dienst.

Customer review

Laten we helder zijn; over Private Internet Access lees je wat betreft de reviews en ervaringen louter positieve feedback. De geroemde veiligheid en privacy wordt ook door de gebruikers als zeer goed ervaren. Dat geldt ook voor de klantenservice, die best opvallend niet over een live chat beschikt. De website wordt als zeer informatief omschreven en het installatieproces is gemakkelijk en zeer overzichtelijk, zo oordelen de gebruikers verheugd. Breed is ook het aanbod aan betaalwijzen. Sporadisch lees je over mensen die opmerken dat je bij de aanbieder geen dedicated IP-adres hebt. Kniesoor echter die dat opvoert. De snelheden worden ook geroemd. De kritische klanken moet je, samenvattend, met een vergrootglas zoeken. Overigens noemt het gros van de gebruikers de diensten van de provider erg goedkoop

Prijs

Zoals bij zoveel aanbieders van VPN diensten geldt dat hoe langer jij je abonneert op de diensten van Private Internet Access, hoe voordeliger het een en ander wordt. Je hebt wat dat betreft drie opties bij PIA: een contract voor een maand, een jaar of voor twee jaar. Let wel op, want de prijzen gelden in dollars. Daarom fluctueert de europrijs nogal eens, de wisselkoers van de dollar ten opzichte van de euro is immers nooit hetzelfde. Kies je voor een maandelijks abonnement, dan betaal je 9,29 euro per maand. Sluit je meteen een verbintenis voor een jaar, dan ben je omgerekend 3,10 euro per maand kwijt en kies je voor een contract voor twee jaar, dan hoef je slechts 2,50 euro per maand te voldoen. Met een abonnement heb je volledige toegang tot alle VPN diensten. Ook zeer klantvriendelijk is het feit dat je de diensten van de provider liefst dert5ig dagen lang mag proberen. Bevalt de dienst je niet, dan krijg je gewoon je geld terug. Je kunt op heel veel verschillende manieren betalen voor de diensten, onder meer via PayPal, creditcard, AmazonePay, Sofort en iDeal. Met een anoniem account kun je ook prima met de bitcoin betalen. Dan houd je alle gegevens anoniem.

Daarmee is Private Internet Acces een voorbeeld van hoe een VPN provider zou moeten zijn, zeker ook afgaand over de lovende recensies. Er is nog winst te boeken in de snelheid van down- en uploaden. Voor het overige is er erg weinig aan te merken op de diensten die de provider biedt. Want die zijn goed, buitengewoon veilig en over privacy hoef jij je al helemaal geen zorgen te maken. Met een zeer aantrekkelijke prijs biedt deze aanbieder een meer dan uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022