MoneyMonk review: Voor-en nadelen doorgelicht

19

MoneyMonk noemt zichzelf hét administratiepakket voor ondernemers. Ze maken hierin onderscheid tussen project management en online boekhouden. Ze focussen zich met hun pakketten vooral op startende en kleine ondernemers. Laten we kijken wat dat precies inhoudt en wat de voor- en nadelen van MoneyMonk zijn.

money monk

Features


MoneyMonk beschikt in de basis over dezelfde features als ieder boekhoudprogramma. Hieronder lichten we de verschillende functies toe van zowel boekhouden als project management.

Boekhouden
In een boekhoudsysteem wil je natuurlijk boekhouden. Hiervoor beschikt dit programma over alle benodigde features voor het zo snel mogelijk invoeren van je administratie. Van inkomende facturen tot uitgaande facturen. Ook wordt het extra makkelijk gemaakt met de Scan & Herken functie, waarover hieronder meer wordt uitgelegd.

Factureren
Via het boekhoudsysteem kun je facturen maken in je eigen huisstijl, zoals logo, briefpapier en kleuren. Ook beschikt MoneyMonk over een functie met iDeal, zodat facturen sneller betaald worden. Ook kan je de status inzien van verzonden mails en herinneringen en aanmaningen versturen.

Btw-aangifte
Wanneer jij ervoor zorgt dat je alle facturen, bonnen en transacties inboekt, dan rekent MoneyMonk de btw-aangifte voor je uit. Deze kun je daarna indienen bij de Belastingdienst. En wanneer je per ongeluk kosten bent vergeten uit een ander kwartaal, dan kan je deze via MoneyMonk gewoon meenemen in het volgende kwartaal.

Inzichten
Daarnaast maakt MoneyMonk, zoals ieder programma, de balans op en de bijbehorende winst- en verliesrekening. Zo kun je op ieder moment inzicht krijgen in je cijfers en bijsturen waar nodig.

Urenregistratie
In de urenregistratie van dit boekhoudprogramma kun je uren invoeren zoals jij dat wil. Je kan uren invoeren per dag of per week of werken met het start/stop systeem. Vervolgens krijg jij eenvoudig inzicht in jouw uren en kun je ze ook factureren. Zo weet je ook precies of je op schema ligt voor het urencriterium. En je hoeft er niet per se voor in te loggen op je laptop, want het kan ook via de app.

Rittenregistratie
Naast uren registreren, kan je ook je ritten bijhouden in dit boekhoudsysteem. Zo kan het systeem zelfs automatisch de afstand van jouw gereden ritten uitrekenen. Ook kan je favoriete ritten instellen, voor de routes die je vaker aflegt. En vervolgens kan je in een rapportage zien hoeveel je zakelijk en privé rijdt, maar je kan het ook koppelen op basis van klant of project. En de onkosten van ritten factureren.

Projecten
Bijhouden voor wie je werkt en welke projecten daar bijhoren? Ook dat doe je in MoneyMonk. Je maakt een project aan, geeft hem een naam en omschrijving en je bent klaar om aan de slag te gaan. Wil je achteraf het project factureren? Stel dan ook het bijbehorende tarief of budget in. Vervolgens kun je heel makkelijk uren registreren per project. Verder beschikt het systeem ook over een Kamer van Koophandel integratie, waardoor je klanten eenvoudig kan opzoeken en koppelen via de Kamer van Koophandel. Zo weet je zeker dat je de juiste persoon voor je hebt.

Offertes
Via MoneyMonk kun je klanten jouw offertes laten goedkeuren of afkeuren. Ook kun je makkelijk het overzicht houden van de status. En wil je een vergelijkbare offerte versturen? Dan kun je je huidige offerte eenvoudig kopiëren. En ben je klaar met het project en wil je de offerte omzetten in een factuur? Ook dat kan dit boekhoudprogramma voor je regelen.

Integraties


Wat betreft integraties, heeft ook dit boekhoudsysteem koppelingen met Nederlandse banken. Hierdoor ben je in staat om transacties automatisch of met een handmatige import in te laden. Dit scheelt veel handmatig werk. Verder beschikt MoneyMonk niet over handige integraties, met bijvoorbeeld webshops of CRM systemen.

Gebruiksvriendelijkheid


Bij MoneyMonk hebben ze vooral gekeken naar het ontwikkelen van een simpel boekhoudprogramma, zonder allerlei extra functionaliteiten. Het programma moet zo simpel zijn dat je geen extra tools nodig hebt voor gebruiksvriendelijkheid. Wel hebben ze een paar handigheden terug laten komen, welke je bij bijna ieder boekhoudsysteem krijgt.

Gratis opstartservice
Wanneer je wilt starten met dit boekhoudsysteem dan kun je gebruik maken van de gratis opstartservice. Hierbij krijg je hulp bij het inrichten van de administratie en krijg je uitleg over de belangrijkste functies. Ook leer je hoe je zoveel mogelijk tijd kan besparen bij het doen van de boekhouding.

Verder beschikken ze ook over een kennisbank, video’s en artikelen waarbij je zelf kennis kan opdoen. En kan je via een hulpticket of mail een persoonlijke vraag stellen.

Gratis proefperiode
Je kan dit boekhoudprogramma 30 dagen gratis uitproberen. Na deze proefperiode zit je nog nergens aan vast, tenzij je een abonnement afsluit natuurlijk.

Scan & Herken
Met behulp van Scan & Herken ben je in staat om papieren bonnen te fotograferen via de app, zo sla je deze op in een digitaal archief en kan MoneyMonk automatisch de bedragen en data uitlezen. Zo wordt het verwerken van een bon heel eenvoudig.

App
Ook beschikt dit systeem over een app, waarmee je de Scan & Herken functie kan gebruiken. En ook kan je je uren en ritten bijhouden via de app en de nodige inzichten krijgen vanuit je boekhouding.

Prijs


Dit boekhoudsysteem heeft drie pakketten, waarvan één gratis en één met korting voor startende ondernemers. Ideale pakketen voor kleine ondernemers.

Project Management
Het gratis pakket is enkel voor Project Management. Dit is speciaal voor ondernemers die wel hun uren, ritten en onkosten bij willen houden. Maar nog geen administratie nodig hebben. In dit systeem kun je dus je urenregistratie, rittenregistratie, onkosten, projecten en offertes bijhouden.

ZZP’er
Daarna komt het pakket voor ZZP’ers. Ondernemers die korter dan een jaar ondernemen, krijgen de eerste 6 maanden 50% korting. Het pakket kost dus eerst €10 per maand en daarna €20 per maand. Je krijgt hierbij alle functies van Project Management en het online boekhouden.

MKB
Als laatste is er ook nog het pakket voor het MKB. Ideaal wanneer je met meerdere mensen werkt. Je krijgt namelijk twee accounts bij dit pakket, naast de modules voor project management en online boekhouden. Dit pakket kost €40 per maand.

Voor-en nadelen


Ieder boekhoudprogramma heeft zo zijn voor- en nadelen. We onderzochten de voor- en nadelen van dit boekhoudsysteem en kwamen op onderstaande punten uit.

Voordelen

 • Betaalbare software, zonder extra kosten voor modules
 • Makkelijk online programma
 • Voorzien van een app
 • Gratis proefperiode
 • Eigen huisstijl gebruiken
 • iDeal betalingen zijn mogelijk
 • Periodieke facturering is mogelijk
 • Makkelijk uren en ritten registreren

Nadelen

 • Exporteren van gegevens kost veel tijd
 • Geen automatische incasso mogelijk
 • Geen UBL facturen mogelijk
 • Weinig extra integraties

Conclusie


We kunnen concluderen dat MoneyMonk een zeer degelijk boekhoudsysteem is. Vooral geschikt voor ondernemers die weinig extra integraties nodig hebben. Voor mensen met een webshop of veel logistieke processen, is het een minder geschikt programma. Het is vooral erg gericht op de ZZP’er die uren en ritten wil bijhouden en een nette boekhouding wil invoeren.

Wat ook fijn is, is dat dit systeem met een gratis proefperiode en opstartservice komt. Zo kun je het programma rustig testen en wanneer het niet bevalt zit je nog nergens aan vast. Ook maakt de opstartservice boekhouden voor iedereen eenvoudig. Zo weet je precies hoe alles werkt en hoe je het snelst de boekhouding kan invoeren.

Oftewel gewoon een simpel boekhoudprogramma, waar weinig mis mee is. En ideaal voor mensen die weinig extra’s nodig hebben, maar wel gebruik willen maken van functies die er echt toe doen en die het ondernemen makkelijker maken. Denk aan het automatisch factureren en de iDeal koppeling.

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022