5 beste keramische kookplaten en de grote voordelen

49

De dag van vandaag bestaat er een waaier aan mogelijkheden om te kokkerellen en je gastronomische kunstjes aan genodigde bezoekers te tonen. Een van die opties is een keramisch fornuis. Er zijn zoveel soorten, modellen en maten op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De keuze voor een bepaalde kookplaat hangt immers af van je persoonlijke keuze. Het eerste dilemma die je zelf moet oplossen: ga je in de toekomst met gas of elektriciteit koken? Het resultaat van je keuzemogelijkheid wordt beïnvloed door het bedieningsgemak en door de smaak wanneer je een culinaire fijnproever bent. Met de stijgende gasprijzen, kan je beter kiezen voor een keramische kookplaat. De 5 beste keramische kookplaten op een rijtje gezet.

De snelheid van een keramische kookplaat

Een keramisch fornuis neemt wel eventjes de tijd in beslag om tot een bepaalde temperatuur te komen. Dit heeft te maken omdat de keramische kookplaat eerst de verwarmingselementen verwarmt en vervolgens pas het kookgerei. Als de elementen zijn opgewarmd, kleuren ze rood. Voor dat je dus aan de slag gaat om te koken, ben je bijgevolg 1 tot 2 minuten verder. Het grote voordeel van een keramische kookplaat is dat alle pannen geschikt zijn voor dit type fornuis. Om het beste resultaat te bekomen kies je bij voorkeur voor een keramische kookplaat met een dikke en gladde bodem.

Waar opletten bij het maken van een keuze

De tijd van draaiknoppen aan de bovenkant van de kookplaat of een draaiknop aan de voorkant lijkt de jongste jaren niet meer van toepassing te zijn. Het aantal modellen met tiptoetsen en oplossingen met touch panelen groeit gestaag. De aanraakbedieningen ogen veel strakker en mooier. Bovendien kan je bij een elektronische bediening makkelijker vaststellen welke kookpitten zijn ingeschakeld of niet. Nog een bijkomend voordeel met toetsen. De kookplaten bevatten bijna altijd een kinderslot of een automatische vergrendelingstool. Dit in tegenstelling met de kookplaten met draaiknoppen.

Stel veiligheid altijd op de eerste plaats

Het overwegen van veiligheidsfuncties is geen slecht idee wanneer je van plan bent een keramische kookplaat te kopen. Zeker wanneer je een partner in huis hebt waarvoor je verantwoordelijk bent of kleine kinderen in huis hebt rondlopen. Het overgrote deel van keramische kookplaten zijn tegenwoordig immers uitgerust met kindersloten die met een technisch vernuftig standje kunnen worden geactiveerd. Zo ga je brandwonden en letsels kunnen voorkomen. Gaskookplaten bijvoorbeeld hebben die praktische beveiligingsfuncties niet. Een andere veiligheid optie is de herkenning van een pan. De kookplaat herkent op een slinkse manier wanneer er geen kookgerei op het fornuis staat. Daarnaast hebben de meeste keramische kookplaten een tijdklok waarmee je eigenhandig kunt instellen wanneer het fornuis wordt in- of uitgeschakeld.

Verlies de hygiëne niet uit het oog

Een belangrijke parameter bij het kiezen van een kookplaat is zeker de hygiënische invalshoek. Verlies op dat vlak het gebruiksgemak niet uit het oog. Kruimels, vetresten, vlees- of groenteresten morsen zijn schering en inslag. Regelmatig reinigen is het logische gevolg. Let daarom ook op de schoonmaak mogelijkheden. Een strak, glad kookfornuis is een stuk eenvoudig properder te maken dan bij pitten van een gasfornuis. Check ook na of de kookplaten bestand zijn tegen verschillende schoonmaakproducten. Daarnaast zal je moeten kiezen welke kleur je gaat kiezen. Op een witte kleur zie je bijvoorbeeld meer dan op een zwarte. Hou daar wel degelijk rekening mee.

Bekijk de garantievoorwaarden

Een garantiebewijs is geen overbodige luxe. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Voor alle duidelijkheid: standaard is voorzien dat je altijd recht hebt op een garantie over een periode van 6 maanden. Gelukkig geven de meeste fabrikanten echter een garantie van 24 maanden. Een praktische tip: kies voor een gerenommeerd merk. Op die manier voorkom je eventuele moeilijkhede

JAGO INBOUWPLAAT - touch control met 4 zones

Ondanks het design dat vrij minimalistisch is, zorgt dit fornuis voor heel wat functies die mogen worden gezien. De keramische kookplaat heeft 4 kookzones ter beschikking en is ideaal voor zowel kleinere als grotere gezinnen. De veiligheid staat met dit fornuis centraal en dat merk je aan de kinderbeveiliging, een restwarmte indicator en de beveiliging bij mogelijke oververhitting. Het bedienen zelf is heel praktisch en makkelijk met 9 vermogensniveaus en een ingebouwde timer die schommelt tussen de 0 en 99 minuten.

Pluspunten

 • De functionele en eigenzinnige uitstraling geeft dit fornuis een apart karakter
 • De veiligheid van het toestel komt op de eerste plaats dankzij onder meer het kinderslot
 • Het gebruiksgemak van dit apparaat

BOSCH PKF645FN1E

Deze PKF645FN1E serie van het merk Bosch telt 4 kookzones en valt op door de eenvoud om het toestel te gebruiken. De keramische kookplaat bestaat uit glas en wordt geleverd in een zwarte kleur. Het fornuis wordt bestuurd door DirectSelect die de extra functies van het fornuis onder controle houdt. Het gebruik van het fornuis verloopt als een fluitje van een cent en is gemakkelijk te hanteren. De vermogensstand kan je op een eenvoudige manier aanpassen volgens je eigen persoonlijke wensen. Als bijkomend voordeel beschikt DirectSelect over een display die het energieverbruik regelt met een ReStart functie en een QuickStart tool.

Pluspunten

 • Het veiligheidsysteem beschikt over een tijdbegrenzer en een kinderbeveiliging
 • De display is heel makkelijk op een eenvoudige manier te begrijpen en te bedienen
 • De vermogensstanden stel je volgens je eigen normen eenvoudig in

SIEMENS ET645HN17E

De keramische kookplaat ET645HN17E van Siemens beschikt over 4 verschillende kookzones en over een restwarmte indicatie. Het bedienen van het keramisch fornuis gebeurt via een eenvoudige aanraking door middel van een zogenaamd TouchControl bedieningspaneel. Bovendien is er een kinderslot voorzien voor wie kinderen in huis heeft rondlopen. De keramische kookplaat telt 17 vermogensstanden. Hierdoor kan heel flexibel en variabel worden gekookt. Met de hoofschakelaar kan je op een eenvoudige manier de kookplaat uit- en aanzetten.

Pluspunten

 • De keramische kookplaat is voorzien van een kinderslot. De beveiliging wordt pas uitgeschakeld als je de knop een paar seconden indrukt
 • De verschillende kookzones kunnen worden samengevoegd tot 1 grote kookzone
 • Het bedieningspaneel is simpel dankzij de TouchControl

AREBOS KERAMISCHE KOOKPLAAT - 5 kookzones

De glaskeramische kookplaat van Arebos met 5 kookzones is omwille van de multifunctionaliteit het perfecte toestel om op te koken. Vooral de meegeleverde timer - die ingebouwd is - zorgt dat koken een groot plezier blijft. Ook aan de veiligheid werd gedacht dankzij een kinderslotfunctie. Vooral de veelzijdigheid van dit keramisch kookfornuis is een ware blikvanger. Het maakt niets uit of je nu ijzeren pannen en potten, een metaallegering of roestvrij staal hebt. Veiligheid staat hoog in het vaandel geschreven. Het keramisch fornuis is voorzien van een beveiligingsmechanisme tegen het oververhit geraken. De kookplaat schakelt immers zichzelf uit bij het bereiken van een bepaalde temperatuur. De zwarte glaskeramische kookplaten zijn onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken.

Pluspunten

 • In een oogopslag wordt op een LED display alle nodige informatie getoond
 • Dankzij een sensor met touchscreen kun je de keramische kookplaat makkelijk bedienen
 • De veiligheid staat voorop door middel van een kinderslotfunctie, een automatische uitschakeling bij oververhitting en de volautomatische valdetector
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten