GoToWebinar: een prima online webinar tool uit de GoToMeeting familie

57

Als je op zoek bent naar een goede en makkelijke tooling om je webinar te organiseren, dan is GoToWebinar een hele goede optie. Het is één van de oplossingen van GoToMeeting, die wereldwijd gespecialiseerd is in online vergaderen. Hun product GoToMeeting is waarschijnlijk het bekendst, naast gerelateerde producten als GoToConnect, GoToTraining, GoToRoom maar ook OpenVoice. Allemaal producten die te maken hebben met online connectie en ondersteuning van bedrijfsprocessen waar telefonie, beeld en geluid de basis vormen.

gotowebinar

Dat is te merken in de functionaliteit van deze webinar tool die qua mogelijkheden en gebruikersgemak zeker meelift op de ervaringen van het moederbedrijf. Zowel audio als video zijn prima op orde, maar ook de werking is duidelijk het product van jarenlange ontwikkeling. Men heeft in de GoTo familie een intuïtieve manier gevonden om marketing webinars te geven. Daarnaast is het ook een prima product voor het houden van online trainingen en om interne communicatie online te organiseren. Zeker in deze tijden waar persoonlijk contact even in de koelkast staat, is het online presenteren aan grotere groepen, goed uitgedacht door dit bedrijf!

Handige functionaliteiten

Wat maakt GoToWebinar tot een handige tool? Ten eerste de mogelijkheid tot plannen van de webinar, waarbij het ook mogelijk is om een reeks van webinars op te zetten. Dit kan middels via je agenda, en deelnemers kunnen zich eenvoudig registreren en krijgen van te voren een reminder. Dit is allemaal instelbaar, je hebt er zelf dus geen omkijken meer naar. Erg handig.

Daarnaast kun je de webinar in je eigen huisstijl opmaken! Dat ziet er meteen aantrekkelijker uit en is bovendien herkenbaar voor je klanten. Dat is heel belangrijk zowel in webinars waar je uiteindelijk een conversie wilt behalen voor nieuwe producten, maar ook bijvoorbeeld binnen trainingen om zo de kans op nieuwe trainingen te vergroten.
De tool heeft verschillende mogelijkheden om contact met de gebruikers te optimaliseren. Via een dashboard kan de organisator tijdens het webinar zien hoeveel mensen aanwezig zijn, wie er zijn hand opsteekt voor vragen. Uiteraard is er de mogelijkheid om middels webcams ook alle deelnemers te zien, dit is optioneel. Wat een erg leuke feature is, is om tijdens een webinar of training vragen te stellen waar de deelnemers op kunnen reageren, met live de resultaten hiervan.

Een andere interessante mogelijkheid van GoToWebinar is de mogelijkheid om je webinar of online training op te nemen. Op die manier kan je via andere kanalen, bijvoorbeeld je eigen social media kanaal, je live webinar later delen. Of deelnemers krijgen de mogelijkheid het terug te kijken. Wat ook een optie is, is om je webinar van te voren op te nemen middels een extra optie: SimulatedLive, die de mogelijkheid moet bieden om bijvoorbeeld over verschillende tijdszones dezelfde webinar te geven die aandoet als een live evenement.

GoToWebinar heeft verder mogelijkheden om te integreren met andere tooling, bijvoorbeeld om de deelnemers aan je webinar makkelijk over te kunnen zetten naar je sales tooling, zodat je vanuit daar verdere acties kunt ondernemen. Het schijnt dat de integratie niet met alle CRM tools vlekkeloos verloopt, maar met Salesforce bijvoorbeeld is dit wel mogelijk.
En dan is er nog de mogelijkheid om na het webinar of de training via GoToWebinar de waardering laten invullen door de deelnemers, zo krijg je meteen feedback en kan je op basis van deze gegevens je webinar verder verbeteren.

Waarom zou je GoToWebinar gebruiken?

In de eerste plaats is het een heel makkelijk bruikbare tooling. De user interface is heel gebruiksvriendelijk, ‘easy to use’. Het is makkelijk om een webinar te plannen en op te zetten, je oefent een keer en kan dan zo er mee aan de slag. Het is duidelijk een professionele tooling die doet wat je er van verwacht, en zoals al gezegd kan je merken dat de jarenlange ervaring van GoToMeeting daarin heeft bijgedragen.
Er zijn veel mogelijkheden met de tooling, zoals bijvoorbeeld het uitzetten van een enquete na afloop. Gelukkig zijn er ook weer niet te veel functionaliteiten, waardoor je zeker geen lange training nodig hebt om de waarde van de GoToWebinar er uit te halen. De audio kwaliteit is overigens heel goed, wat natuurlijk erg belangrijk is voor je verstaanbaarheid.
Ook niet onbelangrijk is het gebruik voor de eindgebruikers, de deelnemers dus van je webinar. We hebben gemerkt dat het voor hun eenvoudig is om zich te registreren en om in te loggen, zeker als je gebruik maakt van de gratis app die makkelijk te downloaden is.

Zijn er dan ook nadelen aan GoToWebinar?

Het eerste nadeel dat ik zou noemen is de prijs. Dat is natuurlijk relatief, maar het is zeker niet de goedkoopste tooling die momenteel voorhanden is. Dat zie je dan weer terug in de kwaliteit en de mogelijkheden van GoToWebinar. Met een standaard prijs van 199,00 per maand voor 500 deelnemers, zie je ook dat dit een tooling is voor iets grotere bedrijven of mensen die vele deelnemers aan hun webinars en trainingen weten te binden. De starters optie is goedkoper: 89,00 per maand, maar is maar geschikt voor 100 deelnemers en levert bovendien minder functionaliteit als het premium abonnement.
Sommigen merken tijdens het gebruik van GoToWebinar hickups, dit heb ik zelf niet ervaren. Dergelijke ervaringen kunnen natuurlijk ook gelinkt zijn aan andere onderdelen in de totale lijn: waar zit de zwakste schakel tussen het scherm wat je ziet en de webinar die gegeven wordt?

Wat zijn de specificaties die benodigd zijn?

GoToWebinar werkt online dus voor een goede werking is met name de internetverbinding belangrijk en de versie van je webbrowser. Op de website van GoToMeeting https://www.gotomeeting.com/nl-nl/webinar/online-webinar-support staan de laatste specificaties van PC en Mac browsers. Over het algemeen geldt dat je een uptodate browser nodig hebt, maar het is ook mogelijk om de gratis app te gebruiken die je van te voren moet downloaden.

Let op: voor deelnemers is dit voldoende, als organisator is het slim om te checken of je laptop of pc aan de specificaties voldoen, zeker als je gebruik wilt maken van de record functionaliteit.

Al met al is de GoToWebinar tool een handige tool voor iets grotere bedrijven die op een eenvoudige manier webinars willen houden of trainingen willen geven aan wat grotere groepen. Zeker als je het maximale verwacht te kunnen halen met behulp van de organisatie tool maar zeker ook de data om je webinar of training bij te sturen. Als je daarentegen een beginnend ondernemer bent, is de starttool een optie, maar kan je wellicht ook eerst met gratis webinar tooling vooruit. Bij twijfel is het eenvoudig om een gratis evaluatie tool te proberen die 14 dagen geldig is.

Het is een prettig te gebruiken online webinar, wat ook goed bruikbaar is voor je deelnemers die soms wat meer moeite hebben om wegwijs te worden uit de verschillende tools die ze voorgeschoteld krijgen. Tenslotte doe je het daar vooral voor: dat mensen makkelijk aan je webinar en training kunnen deelnemen, er veel van opsteken, feedback achterlaten, zodat je je business kan draaien zoals jij het wilt. En dat is iets waar GoToWebinar prima aan voldoet.

Gotowebinar is een degelijke maar zeker niet de beste webinar software. Wij raden daarom Webinargeek aan als #1 webinar programma

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022