Fiscus.nl review: is dit hét boekhoudprogramma voor zzp’ers?

97

Fiscus.nl logo

Fiscus.nl is zo’n programma, speciaal bedoeld voor zelfstandigen zonder personeel. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kan je met dit programma je financiële zaken vastleggen. Dat is wel zo handig, wanneer je jouw boekhouding aan de belastingdienst moet voorleggen.

Maar is Fiscus.nl, zoals zij zelf zeggen, wel het meest geschikte online boekhoudprogramma voor jou als zzp’er? je leest alles over de boekhouddienst in deze review.

Wat is Fiscus.nl?

Fiscus.nl is een compleet online boekhoudprogramma, speciaal bedoeld voor zzp’ers die zakelijke of persoonlijke diensten verrichten. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig loodgieter of kapster aan huis, dan kan je gebruik maken van de diensten van Fiscus.nl.

Je mag Fiscus.nl eerst 35 dagen gratis uitproberen, voordat je besluit of je bij hen een abonnement afsluit. Je moet dit wel aangeven, het abonnement start niet automatisch. Dit online boekhoudprogramma heeft één abonnement, waarbij je per maand een bedrag via automatische incasso betaalt.

Met het complete online boekhoudprogramma heb je alle middelen in huis om de BTW-aangifte te kunnen doen bij de belastingdienst. Voor jezelf is het ideaal wanneer alle inkomsten en uitgaven, klantenbeheer, uren- en kilometerregistratie overzichtelijk in één programma bij elkaar staan. Fiscus.nl heeft hiervoor een eenvoudig en overzichtelijk softwarepakket samengesteld voor de zelfstandige zonder personeel.

De doelstelling van Fiscus.nl is dat je ook zonder enige kennis van het boekhouden, in staat moet zijn om met dit programma te kunnen werken. Kom je er toch niet uit? Dan is er een helpdesk waar je met je vragen terecht kunt. Je kunt uiteraard ook eerst bij de veelgestelde vragen kijken, of jouw vraag erbij staat. Ook staan er online handleidingen voor de verschillende onderdelen van het softwarepakket.

Heeft Fiscus.nl een keurmerk?

Fiscus.nl bezit het keurmerk Zeker-Online. Dit keurmerk is ontstaan uit een samenwerking tussen de belastingdienst, het platform voor de informatiesamenleving en aanbieders van online administratieve diensten. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk, is Fiscus.nl uitgebreid getoetst op veiligheid, betrouwbaarheid en functionaliteit van de software.

De kwaliteitsaanduiding Zeker-Online is een initiatief van de belastingdienst, aanbieders van online administratieve diensten en het platform voor de informatiesamenleving (ECP).

Wat is er mogelijk met Fiscus.nl?

Het online boekhoudprogramma houdt alle financiële transacties bij, maar bijvoorbeeld ook de registratie van gewerkte uren, het aantal kilometers dat is gereden en de hoeveelheid producten zoals bijvoorbeeld gereedschap dat je nodig hebt. Het softwarepakket van Fiscus.nl is dan ook best uitgebreid.

1. ZZP administratie

Fiscus.nl begeleidt bij het doen van de administratie. Je voert heel eenvoudig alle inkomsten en uitgaven in en Fiscus.nl verwerkt dit binnen het programma boekhoudkundig op een correcte manier. Hierdoor houd je overzicht en heb je de juiste gegevens beschikbaar wanneer de belastingdienst daarom vraagt.

2. Factuurmodule

Maak een factuur in de huisstijl van je eigen eenmanszaak met het boekhoudprogramma van Fiscus.nl. In deze module kan je de gewerkte uren noteren, producten en de gegevens van de klant. Vervolgens kan de factuur rechtstreeks naar de klant toe worden gezonden. In een handig overzicht zie je direct welke klanten wel en welke nog niet hun factuur hebben betaald.

3. Urenregistratie

De tool voor urenregistratie geeft precies aan hoeveel uren je gewerkt hebt, waar je hebt gewerkt en eventueel bij welke klant je bezig was. Dat is belangrijk voor je eigen bedrijfsvoering, maar zeker ook voor de belastingdienst. Hiermee kan je daadwerkelijk je gewerkte uren aantonen en dat kan je voordeel opleveren, zoals startersaftrek of zelfstandigenaftrek.

4. Rittenregistratie

Ben je veel op de weg, dan is het registreren van je gereden kilometers noodzakelijk. Je ziet met het online boekhoudprogramma van Fiscus.nl precies hoeveel kilometers je zakelijk én privé hebt gereden. De rittenregistratie is deels verplicht bij de aangifte van je inkomstenbelasting.

5. Bankkoppeling

Ieder jaar worden op 01 januari bankafschriften van je bedrijf automatisch geïmporteerd in het online boekhoudprogramma van Fiscus.nl. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.

6. App

Voortaan hoef je geen bonnetjes meer te bewaren. Het is heel eenvoudig om met je camera bonnetjes te scannen. Via de app komen deze rechtstreeks in je online boekhouding terecht.

7. Relatiebeheer

Met het onderdeel relatiebeheer houd je overzicht op je klantenbestand. Je ziet precies per klant de inkomsten en uitgaven die je ontvangen of gedaan hebt. Hierdoor weet je welke klant al betaald heeft en welke relatie nog geld van jou tegoed heeft.

8. Productbeheer

Heb je als aannemer bijvoorbeeld gereedschappen nodig voor je bedrijfsvoering of een nieuwe laptop omdat je copywriter bent? Dan kan je in het online boekhoudprogramma heel gemakkelijk de producten invoeren, inclusief het BTW tarief. Via de belastingdienst kan je vaak (een deel van) de kosten terugkrijgen.

Wat zijn de voordelen van Fiscus.nl?

Dit online boekhoudprogramma richt zich uitsluitend op zzp’ers, waardoor je niet te maken hebt met allerlei ingewikkelde tools waar jij als eenmanszaak nooit mee te maken zal krijgen. Voor zzp’ers heeft dit programma een aantal belangrijke voordelen.

  • Gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen enkel technisch inzicht te hebben om met dit online boekhoudprogramma aan de slag te kunnen. Het dashboard is overzichtelijk en de verschillende tools zijn gemakkelijk te gebruiken.
  • Lage prijs. Dit online boekhoudprogramma heeft één abonnementsprijs. Binnen dit abonnement kan je gebruikmaken van alle functies van de software.
  • Speciaal voor de zzp’er. Je krijgt alleen die tools die nodig zijn om jouw eenmanszaak goed te kunnen runnen. Je ziet dus niet allerlei overbodige tools op je dashboard verschijnen.

Wat zijn de nadelen van Fiscus.nl?

Het online boekhoudprogramma heeft dus een aantal voordelen voor de zzp’er die zijn financiële administratie goed op orde wilt houden. Er kleven ook een paar nadelen aan deze software.

  • Alleen voor zzp’ers. Dit softwarepakket is alleen geschikt voor eenmansbedrijven. Wil je uitbreiden en personeel in dienst nemen, dan is het beter om een ander online boekhoudprogramma te kiezen.
  • Abonnement niet automatisch. Heb je gebruik gemaakt van de proefperiode van 35 dagen en wil je dit omzetten in een abonnement? Vergeet dan niet om dit tijdig aan te geven. Doe je dit niet, dan verdwijnen alle gegevens die zijn ingevoerd en verwerkt tijdens de proefperiode.
  • Prijs. De prijs van een abonnement lijkt laag, maar hier komt nog wel BTW bij.

Conclusie

Fiscus.nl lijkt een compleet, overzichtelijk en voor de gebruiker eenvoudig te gebruiken online boekhoudsysteem. Er is een goede helpdesk die via de website te raadplegen is. Daarnaast is het mogelijk contact op te nemen met een servicemedewerker. De kosten van het abonnement zijn laag, waardoor het voor iedere zzp’er betaalbaar is. Bovendien is het abonnement maandelijks opzegbaar.

Klanten zijn overwegend positief over dit online boekhoudprogramma. Vooral het gemak van het dashboard, de mogelijkheid om het gratis 35 dagen uit te proberen en het altijd en overal toegang hebben tot je administratie worden als zeer prettig ervaren. De prijs en de service worden als “prettige bijkomstigheid” ervaren.

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022