Ficsbook review: Voor-en nadelen van deze software

26

Ficsbook is als boekhoudprogramma onderdeel van Ficsus. Ze richten zich op zzp’ers en staan met hun programma voor ‘look, feel and use’. En daarnaast beloven ze een aantrekkelijke prijs. Eens kijken wat dat precies inhoudt.

Review: Online boekhouden met Ficsus - BoekhoudBuddy

Features


Ficsus richt zich met Ficsbook op zzp’ers, daar zijn dan ook alle functies op afgestemd. Het programma is voorzien van alle belangrijke functies voor zzp’ers, van boekhouden tot urenregistratie.

Boekhouden
Het allerbelangrijkste is natuurlijk het simpele boekhouden. Bij Ficsbook vinden ze het belangrijk dat je eenvoudig je inkomsten en uitgaven kan inboeken. Daarom krijg je ook een onbeperkt aantal mutaties per maand en hebben ze ook Scan & Store functie.

Factureren
Naast het boekhouden krijg je gratis de module voor factureren bij dit boekhoudsysteem. Met Ficsbook kun je je eigen factuur opmaken in jouw eigen huisstijl en voeg je je uren, producten en klanten toe aan de facuur. Dit is eenvoudig gemaakt, dankzij alle andere functies. Daarna kun je in één overzicht zien wat jouw inkomsten zijn en wie er betaald heeft.

Urenregistratie
Voor zzp’ers is het ook vaak belangrijk om uren bij te houden. Dit om onder andere te bewijzen dat ze voldoen aan het urencriterium, om zo te kunnen profiteren van zelfstandigenaftrek. Daarnaast wil je als zzp’er ook je uren bijhouden voor klanten, zodat je deze kan factureren. Dit is allemaal mogelijk in de administratie van Ficsbook.

Rittenregistratie
Heb je een zakelijke auto? Dan wil je de rittenregistratie nauwkeurig bijhouden. Ook dit kan eenvoudig via Ficsbook. Hiermee zie je meteen hoeveel je zakelijk rijdt en welke kilometers er privé gereden worden.

Relatiebeheer
In dit boekhoudsysteem voeg je ook al je klanten toe. Zo kun je gemakkelijk facturen versturen, maar ook bijhouden wat je per klant binnen krijgt aan inkomsten. Dan zie je ook meteen wat je nog te ontvangen of te betalen hebt.

Integraties


Ficsbook is enkel voorzien van de benodigde functies. Niets meer, niets minder. Daarom heeft het programma ook weinig extra integraties. Wel is het voorzien van een bankkoppeling met Nederlandse banken. Zo kun je bankafschriften eenvoudig laten importeren en hoef je dit niet meer zelf met de hand te doen.

Daarnaast beschikt het programma ook over een systeem waardoor de accountant gemakkelijk mee kan kijken en een manier waardoor jij je btw-aangifte in één keer kan versturen. Dit wordt dus ook allemaal makkelijk voor je gemaakt. Zo hoef jij als zzp’er zo min mogelijk zelf te doen aan jouw boekhouding.

Echter zorgen de beperkte integraties er wel voor dat dit systeem niet geschikt is voor ondernemers met een webshop of andere bedrijven met uitgebreide logistieke processen. Er is geen ruimte voor het bijhouden van een inventaris en het koppelen van een e-commerce systeem.

Gebruiksvriendelijkheid


Ook hebben ze bij Ficsbook nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid en hebben ze daar een aantal dingen voor gemaakt. We hebben er al een paar genoemd, zoals de meekijkfunctie voor de accountant en de btw-aangifte. Maar het gaat verder dan dat.

Overzichten jaaraangifte
Naast alle benoemde gemakken, is Ficsbook ook voorzien van overzichten. Denk bijvoorbeeld aan een automatische weergave voor de jaaraangifte. Vaak een belangrijk moment voor zzp’ers, waar sommigen stress door ervaren. Niet meer nodig dus, als je Ficsbook gebruikt. Het belangrijkste voor Ficsus was ook dat het een overzichtelijk systeem zou worden voor de kleine ondernemer. Dit laten ze onder andere zien in hun duidelijke rapporten en de mogelijkheid tot het maken van belastingaangiftes.

Automatisch afschrijven
Wanneer je een grote aankoop inboekt, zoals een bedrijfswagen. Dan vraagt het systeem direct of je deze aankoop wilt afschrijven. En zo ja, in hoeveel jaren of maanden en welke restwaarde er verwacht wordt.

Scan & Store
Zoals bijna ieder boekhoudsysteem tegenwoordig, beschikt ook dit programma over een Scan & Store functie. De functie om je papieren bonnetjes mee in te scannen via je telefoon. Deze komen vervolgens automatisch in je boekhouding terecht en je hoeft je bonnetjes niet meer te bewaren. Je bouwt namelijk aan een online archief. Veel makkelijker.

App
Dit boekhoudsysteem beschikt ook over een app. Voornamelijk om de Scan & Store functie mogelijk te maken. Verder kun je weinig met de app. Je ziet er bijvoorbeeld geen overzichten van je inkomsten en uitgaven in terug.

Klantenservice
Als laatste belooft dit systeem ook dat ze een snelle en adequate klantenservice hebben, bij wie je altijd terecht kan voor vragen. Daarnaast bieden ze ook een gratis proefperiode aan en werken ze niet met contracten. Daarover hieronder meer.

Meteen van start met een overzichtelijk systeem


Het werd al even benoemd, maar Ficsbook moest overzichtelijk worden. De website van dit systeem is dan ook enkel geschikt voor het inloggen. Voor alle informatie over het programma word je verwezen naar Ficsus. Wat het ook wat ingewikkeld kan maken. Echter ziet het er aan de binnenkant van het systeem een stuk beter uit. Wanneer je voor de eerste keer inlogt, wil het systeem graag weten wat jouw beginsaldo is en daarna kun je meteen beginnen.

Het systeem werkt met grote en duidelijke knoppen, welke je wegwijs maken door de software. En daarnaast is het dus voorzien van de belangrijke rapporten, zodat je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Daarbij proberen ze vakjargon zoveel mogelijk te vermijden, terwijl ze zich wel houden aan de boekhoudkundige regels. Dit om boekhouden zo simpel mogelijk te maken. En kom je er niet uit? Dan kun je gemakkelijk zelf zoeken in de helpmodule of je vraag stellen bij de helpdesk. Zij geven je graag advies.

Prijs


En dan de prijs voor dit boekhoudsysteem. Allereerst is het goed om te benoemen dat je dit programma gratis kan uitproberen tijdens een proefperiode. Na deze periode ga je niet automatisch over op een abonnement, dit bepaal je zelf. Indien je niet verder gaat, wordt jouw account gesloten. En wanneer je wel verder wilt gaan, dan kan je kiezen of je met de reeds gemaakte administratie verder wilt of met een nieuwe.

Dit boekhoudsysteem kost €12,50 per maand, voor alle genoemde functies. Daarbij betaal je per maand, vooraf via iDeal of via automatische incasso. En je kan het systeem per maand opzeggen. Je zit dus niet vast aan een contract.

Voor-en nadelen


Aan ieder systeem zitten voor- en nadelen. Zo ook bij boekhoudsystemen. De onderstaande vonden wij voor het systeem van Ficsus: Ficsbook.

Voordelen

 • Gratis proefperiode
 • Maandelijks opzegbaar
 • Beveiligde opslag via SSL-verbinding
 • Alle benodigde functies voor zzp’ers: van boekhouden tot urenregistratie
 • Altijd online bereikbaar
 • Goede klantenservice
 • Simpelsysteem
 • Automatische koppeling met bank en Belastingdienst
 • Mogelijkheid tot meekijken voor accountant
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

 • PIN-mutaties kunnen niet vanuit de bank worden gemuteerd
 • Factuuropmaak beperkt
 • Weinig integratiesZoals je ziet: veel voordelen en weinig nadelen.

Conclusie


Oftewel Ficsbook van het bedrijf Ficsus is een prima boekhoudsysteem voor zzp’ers. Het systeem bevat alle benodigde functies om je bedrijf te laten draaien. Hierdoor heb je geen extra software nodig, maar kun je alles onder één dak bewaren. Van boekhouden tot factureren. En van rittenregistratie tot urenregistratie. Ook kun je het programma gratis proberen en heeft het systeem daarna een lage prijs per maand, welke ook nog eens maandelijks opzegbaar is. Er is dan ook weinig negatiefs te melden over dit systeem. Een paar kleine dingetjes, waar je wellicht niet over mag klagen voor deze lage maandprijs en alles wat je daarvoor al krijgt. Echter kan het voorkomen dat jij een webshop hebt of met andere logistieke zaken te maken krijgt. Deze kun je niet kwijt in dit systeem, daarvoor zal je iets anders moeten zoeken. In alle andere gevallen is dit een aanbevolen boekhoudsysteem voor de kleine ondernemer.

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022