Boekhoudprogramma’s: onze ervaringen met DigiBTW

35

Ben jij een ondernemer, dan kan het aan te raden zijn om een boekhoudprogramma ter hand te nemen. Een boekhoudprogramma heeft namelijk heel veel voordelen voor kleine ondernemers. Het punt is namelijk dat veel ondernemers bijvoorbeeld als ZZP’er aan de slag gaan, maar niet groot genoeg zijn om echt een boekhouder ter hand te nemen. Dit brengt natuurlijk ook veel kosten met zich mee. In die situaties is het dan ook aan te raden om een boekhoudprogramma aan te schaffen, zodat je snel je administratie op orde hebt, zonder dat je daar veel tijd aan hoeft te besteden. Maar er zijn tegenwoordig zeer veel boekhoudprogramma’s op de markt, maar welk boekhoudprogramma past nu het beste bij jou? Daarvoor is het aan te raden om verschillende recensies te lezen. In dit artikel geven we een recensie van het boekhoudprogramma DigiBTW.

digibtw

Kenmerken

Als het gaat om DigiBTW, dan kan gesteld worden dat er vele verschillende kenmerken zijn, indien je gebruik gaat maken van de betaalde versie. Deze kenmerken zijn onder te verdelen in 4 aspecten die we nu even zullen behandelen, zodat je er een duidelijk overzicht van krijgt en precies weet wat de voordelen van DigiBTW zijn.

Facturatie

Een belangrijk punt is natuurlijk het factureren. Als ondernemer ben je verplicht om facturen te sturen naar andere ondernemingen met aangevulde BTW, maar ook naar particulieren is het aan te raden om een factuur te sturen, om zo goed het overzicht te bewaren. Het voordeel van dit boekhoudprogramma, is dat de facturatie volledig wordt geautomatiseerd, waardoor jij zelf niet veel hoeft te doen. Bovendien zorgt dit ervoor dat er veel minder fouten voor gaan komen en dat is natuurlijk ook zeer voordelig te noemen.

Zo heeft dit boekhoudprogramma bijvoorbeeld een functie waardoor je direct een factuur naar de e-mail van je klanten kunt sturen. Hierbij kun je gebruikmaken van een standaard template, zodat je deze niet steeds hoeft te verwerken en dit bespaart uiteraard zeer veel tijd. Als je zaken wil aanpassen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk, maar het is een stuk gemakkelijker dan handmatig alle facturen opmaken en deze per mail versturen.

Geen rompslomp

Een ander sterk kenmerk aan dit boekhoudprogramma is dat er weinig rompslomp is waar je rekening mee hoeft te houden. Dat wil zeggen: de meeste zaken waar je als ondernemer een gigantische hekel aan hebt, maar die toch moeten gebeuren, die kan het programma gemakkelijker voor je maken. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een automatische btw-aangifte. Als je geen boekhoudprogramma hebt, moet je dit zelf allemaal berekenen, maar bij dit programma wordt dit automatisch berekend, wanneer je alle facturen goed en duidelijk hebt ingeboekt. Daarnaast is het belangrijk om een urenregistratie bij te houden. Dit is noodzakelijk als je wil profiteren van bepaalde aftrekken en belastingvoordeel wil vergaren. Maar ook voor projecten, rittenregistratie en andere zaken ben je hier op de juiste plaats.

Administratie

We hadden het al even over de facturen gehad, maar het voordeel van dit boekhoudprogramma is dat ze je ook kunnen helpen met vele andere vormen van administratie. Daarbij kun je denken aan de inkoopfacturen inboeken. Je hebt dan gelijk een inzicht in de kosten en het bedrag wat je terug kunt krijgen aan btw. Maar ook voor afschrijvingen en bankkoppelingen ben je aan het juiste adres bij dit boekhoudprogramma. Een bankkoppeling is zeer gemakkelijk, want dit zorgt ervoor dat alle gegevens van je zakelijke rekening worden overgenomen door het boekhoudprogramma, waardoor je dit niet meer allemaal handmatig hoeft in te boeken.

Inzicht

Als ondernemer is het ook altijd belangrijk om een goed zicht te hebben op je financiële situatie. Ondernemers zonder boekhoudprogramma hebben hier veel minder zicht op en meestal om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat ze het uitbesteden aan een boekhouder en daardoor heb je nooit actuele zichten van je winst en verlies en van je balans. Of wanneer je het via Excel doet en dit pas aan het einde van het jaar gaat berekenen. Dit boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je altijd een handig financieel overzicht hebt, waar jij je aan kan vastklampen.

Voordelen

In principe kan gesteld worden dat hierboven de belangrijkste voordelen al zijn genoemd als het gaat om dit boekhoudprogramma. Daar hoeven we dan ook niet meer per se verder op in te gaan, maar er zijn nog andere voordelen als het gaat om Digibtw. Een ander voordeel is bijvoorbeeld dat je het boekhoudprogramma ook gratis kunt gebruiken. Aan de ene kant kun je de betaalde versie gratis proberen. Je kunt dus gewoon een account aanmaken en kunt het gratis proberen. Na een tijdje verloopt de proefversie en dan kun je besluiten om voor de gratis versie te gaan, of gewoon de betaalde versie aan te schaffen. De gratis versie is vooral voor mensen die het erbij willen hebben, maar je kunt er niet alle administratie in kwijt. De betaalde versie heeft alle kenmerken die hierboven zijn genoemd.

In de gratis versie kun je bijvoorbeeld niet profiteren van een automatische btw-aangifte. Een ander nadeel van de gratis versie is dat je bankmutaties en dergelijke ook niet automatisch kunt verwerken. Maar als je die zaken niet nodig hebt, dan kan een gratis versie toch aan te raden zijn. Op de website van Digibtw staan de verschillen tussen de gratis versie en de betaalde versie.

Nadelen

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen te constateren als het gaat om DigiBTW. Deze nadelen zullen we nu even kort benoemen, zodat je een eerlijk overzicht krijgt en ook weet waar je rekening mee moet houden, voordat je gaat besluiten om een abonnement af te sluiten.

Een nadeel is dat het niet mogelijk is om offertes online goed te keuren. Dit kan lastig zijn, want dan heb je extra werk. Er zijn verscheidene boekhoudprogramma’s waarbij het dus wel mogelijk is om online offertes goed te keuren. Maar in veel gevallen heb je deze functie ook niet nodig. Misschien werk je bijvoorbeeld helemaal niet met offertes, of verkoop je producten. Dus het is alleen een nadeel als het echt iets is wat bij je branche past.

Een ander nadeel is dat periodieke facturatie niet mogelijk is. Dat kan wel lastig zijn, wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf bent dat met abonnementen of iets dergelijks werkt. In die gevallen kan het namelijk gemakkelijk geautomatiseerd worden door periodiek factureren in te stellen, maar dat is dus helaas niet mogelijk bij DigiBTW. Dus het is belangrijk dat je dat in ogenschouw neemt bij de eventuele aanschaf van het programma.

Daarnaast is het ook niet mogelijk om automatisch betalingsherinneringen, aanmaningen en incassobrieven te sturen. Dus dat kan ook lastig zijn, zeker als je een onderneming bent die met zeer veel klanten werkt en omwille van die reden er altijd wel mensen zijn die niet op tijd betalen. Je kunt bij DigiBTW dan niet helaas gelijk herinneringskosten in rekening brengen. Dit zijn eigenlijk de belangrijkste nadelen, voor de rest heeft dit programma zeer veel voordelen waar je van kunt profiteren en dat is natuurlijk zeer mooi meegenomen.

Integraties

Als het gaat om integraties, dan kan er gesteld worden dat de basis wel goed is, maar er weinig echte extra toevoegingen zijn in vergelijking met andere boekhoudprogramma’s. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om je cloudopslag te integreren. Maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om je bankmutaties te integreren en dat is natuurlijk zeer belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet handmatig al je bankboekingen hoeft te verwerken. Op die manier kun je betalingen direct koppelen aan de verschillende facturen. Dat scheelt zeer veel tijd en je weet bovendien ook zeker dat je dan niets over het hoofd ziet.

Gebruiksvriendelijkheid

Een zeer krachtig voordeel van Digibtw is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Als je kijkt naar de vele recensies die er over dit boekhoudprogramma zijn geschreven, dan kan er ook gesteld worden dat dit is een zeer belangrijk element is waar je van kunt profiteren. Je hoeft geen ervaring te hebben met boekhoudprogramma’s om een beetje handig te worden met dit boekhoudprogramma. Het is dus ideaal voor beginners en mensen die totaal geen verstand hebben van de boekhouding. Alles wordt namelijk automatisch gedaan en het wordt erg simpel gehouden.

Prijs

Zoals al even verteld zijn er dus twee mogelijkheden als het gaat om dit boekhoudprogramma. Aan de ene kant is het mogelijk om een gratis versie te installeren. Het punt is echter wel dat deze gratis versie beperkte functies heeft, dus je kunt niet overal van profiteren en dat kan jammer zijn in sommige opzichten. Je kunt er dan meestal niet je gehele administratie in kwijt en dat kan onoverzichtelijk worden.

De betaalde versie heeft alle functies en daarvoor betaal je een maandelijks bedrag van 10 euro per maand. Sluit jij een abonnement van een jaar af, dan krijg je 2 maanden korting en betaal je dus een lager bedrag. Het is mogelijk om het boekhoudprogramma 1 maand gratis te proberen.

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022