De vijf beste robotmaaiers van 2023 geevalueerd

1437

Het maaien van een grasveld kan in de zomer een uitzichtloze taak worden. Als je een klein oppervlakte gras in je tuin hebt is dit nog redelijk te doen met een hand of elektrische maaier. Heb je echter de luxe beschikking over een grote tuin dan kan het betekenen dat het midden in de zomer goed zweten, puffen en hijgen kan worden om je grasveld er netjes bij te kunnen laten liggen. Met de uitvinding van de robotmaaiers is hier echter een einde aan gekomen. Robotmaaiers nemen de gehele taak van je over en kunnen elke dag trouw zijn ronde doen over je grasveld. Het gebruik van robotmaaiers betekent dan niet alleen minder inspanning, maar ook nog eens elke dag kunnen genieten van een prachtig gemaaid grasveld.

Vele fabrikanten zijn op deze markt in gesprongen. Waar er jaren geleden nog maar keuze was uit enkele modellen is dit tegenwoordig helemaal anders. Er zijn veel merken die robotmaaiers op de markt hebben gebracht. De bekendere merken hebben dan ook meerdere varianten beschikbaar, zodat er voor elk grasveld de juiste machine te vinden is. Wij hebben de beste en meest gekochte modellen op een rijtje gezet, zodat jij niet meer hoeft te vergelijken.

McCulloch RM800


De McCulloch RM800 is een zeer nette instapversie op het gebied van robotmaaiers. Er zijn drie soorten beschikbaar die respectievelijk 400, 600 en 800 vierkante meter kunnen maaien. Alhoewel hij niet erg duur is beschikt ook deze robotmaaier over een app functie waarmee je hem in kan stellen. Met de app kun je de schema’s voor de robotmaaiers instellen en je kan hem ook los bedienen. Klein minpuntje aan het gebruik van de app is de bluetooth functie. Je moet redelijk in de buurt zijn wil je alles instellen. Toch als je dit eenmaal voor elkaar hebt doet deze machine niet onder voor duurdere varianten. Hij beschikt ook over een intelligent maai systeem dat bijhoudt hoe snel het gras groeit. De machine past zich hierop aan, waardoor je verzekerd bent van de beste maai kwaliteit. Een regensensor zit niet op deze machine, je moet dus zelf in de gaten houden of het regent.

Grote keuze aan verschillende soorten


Om te beslissen welke robotmaaiers het beste bij jouw gazon past moet je eerst kijken naar het aantal vierkante meter. Aan de hand van het aantal vierkante meter kun je vervolgens beslissen welke robotmaaiers bij jouw portemonnee passen. Elke machine heeft zijn eigen functies en eigen app. Zoek je een machine die alleen je gras maait en verder geen poes pas of wil je alles kunnen instellen. Doe ook onderzoek naar de apps die de fabrikanten beschikbaar stellen, zodat je zeker weet dat je de juiste robotmaaier aanschaft. Houd bij de aanschaf wel rekening met het feit dat de ‘garage’ van de machine vaak niet inclusief is en dat het geleverde aantal meter perimeterdraad meestal niet voldoende is. Bekijk ook hoe duur de maai messen zijn. Per fabrikant kunnen deze messen redelijk van prijs verschillen en zo sta je bij vervanging niet voor een onaangename verassing.

Bosch Indego S + 350

Met de Indego S + 350 heeft Bosch een model ontwikkeld op de markt voor robotmaaiers die goed is voor het maaien van ongeveer 350 vierkante meter. Deze robotmaaiers zijn ook te bedienen met een app. Op die manier kun je, waar je ook bent, deze maaier aan het werk zetten. De basisfuncties van wanneer en hoe vaak de machine moet maaien zitten er uiteraard in. Daarnaast heeft deze machine nog een leuke functie in de app. Je kunt in één oogopslag zien hoe ver de robotmaaier is in zijn programma, hoeveel batterij hij nog heeft en wanneer hij weer onderhoud nodig heeft.

Door middel van de app is ook deze machine met je stem te bedienen. Het fijne aan de Bosch Indego S + 350 is dat hij het gazon echt leert kennen. Hij gaat dus niet zo maar klakkeloos te werken. Hij neemt het gazon in zich op en zal zijn maai programma hier ook op afstemmen. Een minpuntje van de Bosch Indego S + 350 is dat hij niet beschikt over een regensensor. Hij maakt gebruik van het weerbericht wat nog wel eens voor problemen kan zorgen. Ook is de app niet erg gebruiksvriendelijk voor beginners. Als je de app eenmaal kent werkt hij goed, maar dit kan wel redelijk wat tijd in beslag nemen.

Gardena Sileno City

Voor de wat kleinere grasvelden is de Gardena Sileno City een zeer goede optie. Hij heeft veel functies die zijn grotere broer de Gardena Smart Sileno + ook heeft. Er zijn vier verschillende varianten van deze robotmaaier te verkrijgen. Tweemaal een standaard uitvoering, waarbij de ene 350 vierkante meter kan maaien en de andere goed is voor 500 vierkante meter. Ook zijn er twee uitvoeringen die te bedienen zijn met de app. Deze uitvoeringen zijn er voor 250 en 500 vierkante meter. De maaiers die te bedienen zijn met de app hebben weer als voordeel dat deze aan je smart home toegevoegd kunnen worden. Op die manier kun je de robotmaaier dus van start laten gaan met je stem.

Ook net zoals de Gardena Smart Sileno + is het met deze robotmaaier mogelijk om tussen doorgangen van 60 centimeter te gaan. De regen en vorstfunctie zijn ook geïnterfereerd bij deze variant. Op die manier zit er een extra beveiliging om je grasveld in topconditie te houden. Met zijn 60 decibel is deze machine ook lekker stil. Op die manier kun je lekker in je tuin blijven liggen zonder dat je gestoord wordt door een vervelend geluid. Ondanks zijn lage decibel is zijn motor wel erg krachtig. Hellingen en ruige objecten zijn geen probleem voor de Gardena Sileno City. Soms kan zijn motor als te krachtig worden ervaren. Als hij een obstakel tegenkomt kan hij kracht blijven zetten waardoor zijn wielen kleine sporen in het gras kunnen maken.

Wolf Garten LOOPO M1500

Tegenover de Gardena Smart Sileno + zet Wolf de Garten LOOPO M1500. Dit is ook één van de beste modellen die Wolf op de markt heeft gebracht. Zoals in de naam verwerkt, kan deze machine een grasveld tot 1500 vierkante meter makkelijk aan. Via bluetooth en een app kun je verbinding maken met de grasmaaier om hem in te stellen. De maximale afstand die hierbij geldt is ongeveer 25 meter. In de app kun je vervolgens instellen hoe vaak en wanneer de maaier aan de slag moet. Je kunt met de app zelfs instellen tot welke hoogte de Garten LOOPO M1500 moet maaien. Hierbij kun je kiezen uit een maai hoogte van 15 tot en met 60 millimeter. De Wolf Garten LOOPO M1500 is erg robuust en kan ruige oppervlakken en hellingen tot 36 procent aan. Hiermee zal hij in bijna elke tuin moeiteloos overal kunnen maaien.

Dankzij zijn extra grote en robuuste mes zal deze niet snel beschadigen. Zo hoef je niet bang te zijn voor stenen in je grasveld. Mocht het grasveld te groot zijn om in één keer te maaien. Zodra de accu op is zal de machine naar zijn basisstation gaan. Het duurt vervolgens een uurtje voordat hij weer is opgeladen. Na het opladen hervat hij weer zijn programma en maakt hij de rest af. Uiteraard is deze robotmaaier ook uitgerust met een regensensor. Hij mist echter de temperatuursensor die de Gardena Smart Sileno + wel heeft. Ook bij deze machine kan de aanschafwaarde een struikelblok vormen.

Gardena Smart Sileno +

Uit de hoogste klasse van Gardena komt de Smart Sileno +. Deze robotmaaier is er in de uitvoering 1600 en 2000. De uitvoeringen staan in verhouding met het aantal vierkante meter dat ze kunnen maaien. Met zijn 60 decibel aan geluid is de Gardena Smart Sileno + tevens erg stil. De bediening van deze machine gaat erg makkelijk door de app die Gardena heeft gemaakt. Op zowel iOS als Android bedien je deze robotmaaier met de Gardena Smart System app zowel op je smartphone als op je tablet. De machine is precies zo gemaakt om door kleine doorgangen te kunnen. Alle delen van je grasveld waar hij moet komen met een minimale breedte van 60 centimeter zal hij netjes maaien.

Hij is precies zo ingesteld om bijzondere vormen in je gras te maaien. Als je het perimeterdraad netjes neerlegt hoef je dus niet meer met de kantmaaier aan de slag. Plekken waar andere machines moeite hebben zoals onder een trampoline of in de buurt van potten maait de Gardena Smart Sileno + ook met gemak. Dankzij zijn unieke Spot Cutting functie gaat deze robotmaaier heel precies aan de slag. Naast de standaard regensensor is de machine ook uitgerust met een temperatuur sensor. Hierdoor zal de maaier niet van start gaan als het minder dan vijf graden Celsius is. Dit zorgt ervoor dat je grasveld extra wordt beschermd.

Aan de machine zitten geen nadelen, alleen de prijs kan een struikelblok vormen. De perimeterdraad die erbij is geleverd had daarnaast ook wat langer gemogen voor grotere tuinen die de machine wel aan kan.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten