De 5 beste sous vide apparaten voor de echte top koks

62

Als jij een echte top kok wil zijn of het koken thuis gewoon erg makkelijk wil maken, dan is een sous vide apparaat wat voor jou. Echter, jij hebt misschien helemaal geen idee wat dit apparaat doet en wat jij er mee kan. Daarom vertellen wij jou eerst over de culinaire magie van de sous vide en bespreken we daarna de beste vijf sous vide apparaten die verkrijgbaar zijn. Tot slot delen wij nog een klein geheim met jou over hoe het beste te koken met een sous vide apparaat.

Wat is een sous vide apparaat?


Een sous vide apparaat is eigenlijk niets anders dan een gereguleerd waterbad. Het apparaat houdt de temperatuur van het water op een zeer exact niveau, bijvoorbeeld 62.5 graden Celsius. Zo lang als nodig zal het water deze temperatuur aanhouden. Sommige apparaten hebben een eigen waterbak, maar er bestaat ook een sous vide apparaat waarbij je een stang in een eigen bak met water steekt. De stang zal dan het water in de bak of bijvoorbeeld in de pan op hetzelfde niveau houden.

Wat kan ik hier dan mee?


Het warme waterbad is een zeer fijn instrument om mee te koken. Je kunt namelijk producten op perfecte wijze garen. Zo kan je een stuk vlees of vis 32 uur of zelfs wel 74 uur op een bepaalde temperatuur garen waardoor het vlees of de vis perfect bereid is. Je hoeft dan alleen het product nog even in de pan te gooien voor een mooi kleurtje of krokant laagje en dan heb je een drie sterren gerecht. Ook kan je natuurlijk groentes of andere producten hierin garen. Het grote voordeel is niet alleen dat het eten erg lekker wordt, maar je kan ook op makkelijke wijze grote hoeveelheden bereiden. Tot slot kan je stukken vlees, die normaal erg moeilijk te bereiden zijn, nu toch lekker klaarmaken.

Hendi Sous Vide Systeem GN2/3

De Hendi heeft veel weg van de apparaten op nummer 1 en 2. Het heeft een eigen waterbak en kan het water ongeveer tussen de 40 en 95 graden regelen. De Hendi, in tegenstelling to de Espressions en Steba, is voor de echte professionals. Zo heeft het maar liefst een inhoud van 13 liter en kan de temperatuur tot op de 0.1 graad nauwkeurig geregeld worden. Ook heeft hij een zeer fijne aftapkraan waardoor je veilig en makkelijk het water uit de pot kan halen. Kortom, ben jij een echte topchef of super ambitieuze amateur chef, dan heb jij de Hendi echt nodig.

Voor- en nadelen


De Hendi is een zeer goed apparaat omdat je de temperatuur uiterst nauwkeurig kan controleren. Ook kunnen hier grote hoeveelheden eten in worden gegaard en maakt de aftapkraan het apparaat makkelijk te gebruiken. Echter, de Hendi staat op nummer 4 omdat hij een stuk duurder is en omdat de meeste thuischefs het niet nodig hebben om de temperatuur zo nauwkeurig af te kunnen stellen. Ook is hij met ruim 8.5 kilo een stuk zwaarder en heb je er dus echt de ruimte voor nodig.

Wartmann sous-vide regelaar WM-1507 SV - Smart

Nummer 3 is een apparaat van hele andere orde en spreekt sommige mensen dan misschien ook wel meer aan. De Wartmann is een stick die je in een grote pot met water steekt. De stick zal de temperatuur in de pot dan regelen. Met dit apparaat kan je de temperatuur van 20 tot 95 graden regelen. Het maakt overigens niet uit waar je het apparaat in doet: het kan in een pan, in een bak of in een pot, zolang de bak de temperatuur maar aan kan.

Voor- en nadelen


Het grote voordeel van de Wartmann is dat je niet opgescheept zit met een groot sous vide apparaat. Je hebt alleen maar een stick die je makkelijk kan opbergen en ook kan meenemen als je ergens anders wil gaan koken. Je boet niks in aan kwaliteit. Sommige mensen zullen het alleen als een nadeel beschouwen dat ze geen bijpassende pan of pot hebben. Ook kan de pot wellicht niet goed sluiten met de stick erin. Echter, hiervoor heeft Wartmann een oplossing met isolatieballetjes die op het water gelegd kunnen worden. Kortom, heb je weinig opbergruimte, dan is deze stick helemaal het einde.

Steba SV2 - Sous-Vide Koker

Dit apparaat heeft veel weg van nummer 1 en is ook zeker een topper voor een goede prijs. Je zal er meer voor betalen dan nummer 1 en je krijgt er geen slowcooker bij, maar dat maakt dit apparaat op andere vlakken helemaal goed. Zo is de Steba groter en heeft een bak met een inhoud van 10 Liter. Als jij grote stukken vlees wil bereiden of grote dinerfeestjes wil geven, dan is deze helemaal geschikt. Ook kan je hiermee voor de hele week al koken. Verder is de Steba extreem zuinig qua energie wat natuurlijk fijn is als deze uren en uren aanstaat. Ook dit sous vide apparaat is erg makkelijk te gebruiken, kan tot 95 graden met stappen van een halve graad en weegt ongeveer 3.5 kilo.

Voor- en nadelen


Het voordeel aan dit apparaat is dat het een zeer grote inhoud heeft. Daarbij is hij bijna niet zwaarder dan bijvoorbeeld de Espressions. Nummer 2 is dan ook echt voor de grote gezinnen. Het nadeel is dat de Steba wat duurder is, maar dat krijg je wel terug in de lange garantie en betrouwbaarheid van het apparaat. Ook is deze makkelijk te verplaatsen door het lichte gewicht.

Espressions DUO Sous-Vide / Slowcooker EP4000

Dit is zeker het beste sous vide apparaat dat je kan krijgen qua prijs/kwaliteit verhouding. Het is een sous vide apparaat en slow cooker in één. Dat houdt in dat je ook goed stoofschotels in dit apparaat kan maken. Het apparaat is zeer makkelijk te bedienen want je hoeft alleen maar water in de bak te doen met daarbij jouw producten. Dan stel je de temperatuur zeer nauwkeurig en de tijd in. Als de tijd voorbij is, word jij daarvan op de hoogte gesteld met een geluidssignaal, waarna de temperatuur van het water automatisch afkoelt. Hij kan maar liefst het water tot 95 graden verwarmen én deze temperatuur vasthouden. Het apparaat heeft een mooie uitstraling en wordt geleverd met een rekje, waar je jouw producten netjes in kan zetten. De bak heeft in een inhoud van 5.5 liter, waardoor jij voor het hele gezin eten kan maken.

Voor- en nadelen


Allereerst is dit een zeer betrouwbaar apparaat voor een goede prijs. Daarbij krijg je er meteen een slow cooker bij inéén. Ook is het sous vide apparaat erg makkelijk te gebruiken en heb je er geen omkijken naar. Tot slot is hij groot, waardoor je grote hoeveelheden eten kan bereiden. Echter, de grootte van het apparaat zullen sommige mensen als een nadeel zien, omdat het veel ruimte in de keuken inneemt. Gelukkig is het apparaat zonder water maar 3 kilo en dus makkelijk op te slaan buiten de keuken.

Gerelateerde berichten