De Beste laptop onder 500 euro gereviewed

386

Onder de 500 euro zal de fabrikant uiteraard enkele concessies moeten doen om de beschikbare apparatuur in stand te houden. De fabrikant controleert de onderdelen die hij kan aanbieden in een betere vorm. De kwaliteit van het scherm? Hoeveelheid geheugen? Jij bepaalt het minst belangrijke element voor jezelf. Wij zijn van mening dat een goed beeldscherm interessanter is dan een betere chip. Je kunt de doelen van je laptopgebruik bepalen. Als je geen grafisch werk hoeft uit te voeren, zijn de volgende modellen zeker voldoende.

Asus 15 X509

De eerste indruk

De Asus Laptop 15 X509 is een instapmodel notebook dat geladen is met functies die je dagelijks leven makkelijker maken. Het is laptop die erop gericht is om de basisverrichtingen goed te doen.

Met upto Intel 8th gen. Core i7-processor, Full HD-scherm en een discrete grafische oplossing, is de X509 gemaakt voor casual gebruikers zoals studenten, thuisgebruikers. Voor iedereen wiens gebruik draait om een beetje browsen, typen, video's kijken en naar muziek luisteren, kan deze laptop een goede keuze zijn.

De X509 is bijna volledig gemaakt van kunststof en heeft een geborstelde metalen afwerking op het deksel. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren, Transparant Zilver en leisteengrijs. De Asus X509 weegt 1,9 kg en is is en 22,9 mm dun is. Wat betreft de duurzaamheid is het chassis van de laptop versterkt met een metalen beugelplaat onder het toetsenbord om de stijfheid te verbeteren. Het beschermt ook de interne hardware tegen stoten.

De belangrijkste eigenschappen

  • Binnenin bevindt zich een HDD-schokdempende behuizing die bedoeld is om de schijf te beschermen tegen schade door stoten. De laptop maakt gebruik van een oplossing die is ontwikkeld door EAR Global, een bedrijf dat actief bezig is met de ontwikkeling van schokdempers voor elektronische producten.
  • De X509 brengt geen unicum in het ontwerp van de budgetlaptops, maar voelt wel stevig en duurzaam aan in de handen.
  • Asus X509 heeft een 15,6-inch Full HD (1920 × 1080) resolutieweergave. Het maakt gebruik van een led-antiverblindingspaneel en biedt een 178 graden brede kijkhoek. Het scherm is omgeven door 7 mm dunne randen, waardoor het een 82,5% scherm/lichaamsverhouding heeft.
  • Het frame blijft altijd in het gezichtsveld wanneer je de laptop gebruikt en hoewel de randen smaller zijn dan bij andere iets goedkopere laptops, is het nog steeds geen monumentale upgrade.
  • De laptop wordt geleverd met Asus Splendid display tuning software die de kleuren optimaliseert zodat ze natuurlijker aanvoelen op het scherm. Het stelt gebruikers ook in staat om te kiezen tussen drie verschillende modi – oogzorg, normale, levendige en handmatige modus.
  • Asus heeft de X509 ook voorgeladen met de Tru2Life Video-verbeteringstechnologie die de videosignalen fijn afstemt voordat ze naar het scherm worden verzonden. Asus beweert dat het 150% verbetering van het contrast mogelijk maakt en optimaliseert de kleuren om de videoweergave levendig en scherper te laten lijken.

Besluit

De Asus Laptop 15 X509 is een voldoende goed instapmodel met Corei3- en Corei5-varianten. Het biedt veel waarde voor de vraagprijs.

Lenovo Ideapad 120s (14-inch, HD) Laptop

De eerste indruk

De 14-inch Lenovo Ideapad 120s is de beste laptop onder 500 euro. Het is een eenvoudige en gestroomlijnde Windows-laptop die voor ongeveer voor minder dan 500 euro te koop is. Het 14-inch mode is uitgerust met een Intel Celeron N3350, 4 GB RAM en 64 GB opslag. De matte afwerking is zeer goed bestand tegen vingerafdrukken en geeft een goede visuele indruk; de enige versiering op het deksel is een Lenovo logo in reliëf. Het klavierdek maakt gebruik van hetzelfde faux-aluminium ontwerp en is zeer stabiel, alleen buigend onder directe druk. De handpalmsteunen en de onderkant zijn ook stijf. Het deksel heeft helaas niet dezelfde stabiliteit en kan onder lichte torsie gemakkelijk worden verdraaid. Het scharnier is ook stijf en maakt het openen met één hand onmogelijk.

De belangrijkte eigenschappen

  • Het ontwerp van de 120 is veel beter dan dat van de meeste budget-laptops.
  • De 120s is een gemiddelde maat voor een 14-inch notebook, maar heeft een vrij slank profiel, vooral in vergelijking met andere budgetaanbiedingen
  • Met een dikte van 18,5 mm is de 120s dunner dan de meeste van zijn concurrenten in deze catergie.
  • Met 1,4 kg is de 120s gemakkelijk mee te nemen

De input

De SD-kaartlezer is redelijk snel, vooral in vergelijking met zijn concurrenten. De snelheden zweven tussen 60-80 MB/s (ongeveer 2-3 keer sneller dan de meeste concurrenten). De microSD-vormfactor kan een knelpunt zijn voor sommige gebruikers die een hekel hebben aan adapters.

Het toetsenbord is verrassend goed. Het toetsenbord voelt scherp aan met een goed gedefinieerde helling en fatsoenlijke toetsen en is meer verwant aan een mid-range ultrabooks in kwaliteit. De toetsen zijn goed gedimensioneerd en maken gebruik van Lenovo's kenmerkende "smile" ontwerptaal, wat zorgt voor een uitstekende type-ervaring.

De gladde textuur voelt goed aan en het scrollen gaat moeiteloos. De tracking is snel en responsief, zonder merkbare invoervertraging. Het hele oppervlak biedt ruimte voor invoer door de gebruiker, inclusief de onderrand. Clicks worden nauwkeurig geregistreerd, maar de hendel voelt wat zwak aan.

Besluit

Er zijn verschillende punten waar de 120s zijn concurrentie overtroeft. In termen van ontwerp, stabiliteit, toetsenbord, en de levensduur van de batterij. Het ventilatorloze ontwerp zorgt voor een stille ervaring, en de levensduur van de batterij en het lichte gewicht maken het een gemakkelijk draagbare machine. Terwijl de prestaties langzaam zijn, verslaat het Ideapad 120s uit routine andere dubbel-kern Celeron-laptops door een merkbare marge in benchmarks.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten