De 5 Beste Tuinsproeiers voor je gras

467

Bij droge zomers is het voor de meeste mensen wenselijk om tuinsproeiers (sprinklerinstallatie) te gebruiken om het gras groen en fris te houden. Je hebt ook beregeningssysteem alleen zijn ze niet voor alle soorten beplanting geschikt. Bij een harde straal kan het beschadiging opleveren aan gevoelige planten. Daarom is voor de meeste mensen een sproeier een prima oplossing.

Afhankelijk van de grootte van de tuin worden tuinsproeiers aangeschaft. De meeste tuinen zijn rechthoekig. Bij een kleine tuin heb je vaak al genoeg aan een handsproeier. Bij een middelgrote tuin kun je beter een zwenksproeier gebruiken. In plaats van de zwenksproeier kun je ook de turbinesproeier hiervoor gebruiken. De multisproeier is ook geschikt omdat die zowel vierkante als cirkelvormige oppervlakten besproeid. Voor echt grote tuinen wordt er gebruik gemaakt van klepelsproeiers/tiksproeiers of kanonsproeiers. Voor de laatste zal je een pomp moeten gebruiken aangezien de druk van de waterleiding onvoldoende is.

Tuinsproeiers zijn er in allerlei vormen en maten. Sommige kosten een habbekrats en andere zijn duurder (maar nog steeds niet echt duur).

Soorten tuinsproeiersPopup sproeier / telescoopsproeier
Turbinesproeiers, sectorsproers en zwenksproeiers zijn allemaal als pop-up sproeier te bestellen. Ze worden gebruikt voor sportvelden en grote moestuinen.

Turbinesproeier
Deze sproeier heeft een instelbare sproeihoek af kan 360 graden draaien. Verkrijgbaar in verschillend bereik en het grootste bereik is ongeveer 15 meter.

Nevelsproeier
Uitermate geschikt om kwetsbare bloemen zoals rozen van bovenaf te besproeien. Haalt een oppervlakte tot 100M2.

Zwenksproeier
Voor de particuliere tuin de meest bekende sproeier. Deze wordt ook vaak gebruikt om kinderen verkoeling te geven tijdens het spelen in de tuin.

Circelsproeier
Vergelijkbaar met de zwenksproeier. Verschil is dat de de sproeikop rondjes draait en niet een heen-en-weer gaande beweging maakt. Reikt ongeveer 20 meter.

Multisproeier
Heeft als bijnaam de keuzesproeier. Deze heeft zes standen: een halve cirkel, cirkel, rechthoek, vierkant, ellips of puntstaal. Je kunt er maximaal 100m2 mee besproeien.

Handsproeier
De sproeier die je in je hand houdt om je planten water te geven. Geschikt voor kleine tuinen.

Sectorsproeier
Vooral gebruikt voor het besproeien van rijbakken, moestuinen en boomgaarden. Sproeit tot wel 30 meter.

Kanonsproeier
Deze sproeier haalt tot wel 70 meter en wordt vooral gebruikt op sportvelden. Veruit het grootste bereik van alle tuinsproeiers.

Watertimer
Oftwel een besproeiingscomputer. Een watertimer kan het beregenen van uw gazon automatisch laten verlopen. Je hebt ze met simpele draaiknoppen of met wifi. Het is zelf geen moeite.

Tips voor het gebruik van tuinsproeiers

  • Bevochtig mogelijke wortels van de plant gelijkmatig
  • Hogere delen iets korter en vaker besproeien zodat het water niet kan weglopen
  • Voorkom verdamping van water door in de avond of morgen te sproeien en niet in de volle zon
  • Vermijd dat bladeren van de planten nat worden om kans op ziekten te verlagen
  • Sproei genoeg water zodat niet alleen de toplaag maar ook de wortellaag wordt bereikt
  • Geef ze niet een overmatige hoeveelheid aan water. De grond kan vast worden rond de wortels
  • Zorg voor grond die rijk aan humus is aangezien die goed water vasthoudt
  • Bij fruitbomen in het voorjaar kun je het beste voor de nacht sproeien om te voorkomen dat je veel bloesem verliest.
  • Sommige sproeiers werken minder goed als je ze onder een boom zet dus hierbij opgelet

Gardena zwenksproeier Aquazoom L

Je wilt de gehele zomer genieten van een prachtige hulp in je tuin? De aquazoom L zwenksproeier is te gebruiken voor oppervlakten tussen de 28 en 350 m2. Bij een hoge werkdruk werken deze tuinsproeiers optimaal. Hij besproeit betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig en gelijkmatig je gazon en is eenvoudig te bedienen. Zijn bereik is tussen de 7 en 21 meter en zijn sproeibreedte zit tussen de 4 en 17 meter. Heeft een reguleerbare waterstroom en je kan zelf bepalen of je je hele gazon wil besproeien of alleen een zijde van het gazon wil besproeien. Beschikt over grote sledes waardoor die niet van zijn plaats te krijgen is. Bestand tegen vorst en UV-straling door de hoogmatige materialen die erin verwerkt zitten. De sproeimondjes zijn gemaakt van een zachte kunststof waardoor je kalkaanslag zonder moeite kan verwijderen. Het uitneembare metalen filter van de wateraansluiting kun zonder problemen schoonmaken onder de kraan. Hij kost 41,03 euro en heeft een garantie van 5 jaar.

Zwenksproeier AquaZoom S

De zwenksproeier met de naam Aquazoom S is voor 29,14 euro beschikbaar en wederom een model van Gardena. De gehele zomer kun je genieten van deze sproeier die geschikt is voor oppervlakten tussen de 9 en 150m2. Hij is echt perfect voor de bewatering van de wat kleinere tuinen. Let wel op dat die alleen optimaal werkt bij hoge waterdruk. Met zijn eenvoudige bediening bewatert hij betrouwbaar, flexibel, nauwkeurig en gelijkmatig. De sproeibreedte reikt tussen de 3 en 10 meter. Het sproeibereik is tussen de 3 en 15 meter.

Door de grote sledes staat deze sproeier als een huis en hij is eenvoudig in onderhoud. Je hebt het helemaal zelf in de hand of je alleen een zijde van het gazon wil besproeien. Zonder gedoe kun je kalkaanslag verwijderen omdat de sproeimondjes zijn gemaakt van zacht kunststof. Om vuil te voorkomen heeft de sproeier een roestvrijstalen filter in de wateraansluiting. Het uitneembare filter kan met gemak onder de kraan worden schoongemaakt. Gardena geeftt je een garantie van 5 jaar op deze tuinsproeiers.

GARDENA Zwenksproeier AquaZoom M

Je kunt de hele zomer genieten van deze geweldige sproeier. De zwenksproeier is geschikt voor kleine oppervlakten van 9 m2 tot grote van 250 m2. De bewatering is flexibel, nauwkeurig, gelijkmatig en betrouwbaar. Beschikt over een makkelijke bediening en zijn bereik is tussen de 3 en 18 meter. De sproeibreedte zit tussen de 3 en 14 meter en hij heeft een reguliere waterstroom. Je kan helemaal zelf bepalen of je alleen de zijde van het gazon wilt besproeien. Ontzettend makkelijk in onderhoud en door de grote sledes staat die met twee benen op de grond. De materialen zijn bestand tegen zowel vorst als UV-straling. Als hij kalkaanslag krijgt is dit makkelijk te verwijderen omdat de sproeimondjes zijn gemaakt van zacht kunststof. Het uitneembare metalen filter kun je met gemak schoonmaken onder de kraan. Hij kost 36,49 euro en Gardena biedt jou 5 jaar garantie op deze zwenksproeier.


Gardena Sector sproeier op spike

Een van de goedkopere tuinsproeiers is de sector sproeier op spike. Een stevige robuuste gazonsproeier inclusief snelwisselaansluiting die er prachtig uitziet. Hij is instelbaar van 0º tot 360º en kan reiken van 8 tot 13 meter. Volledig in messing uitgevoerd. De veer en draaipijn zijn van roestvrijstaal gemaakt. De spike (onderkant) is van gegalvaniseerd staal (een zink laagje op het staal wat beschermt tegen roesten). De sproeier weegt 310 gram en heeft een totale hoogte van 28 cm. Van alle tuinsproeiers is hij de ideale sproeier voor kleinere en grotere gazons. Je kan deze sproeier combineren met andere sectorsproeiers door een extra aansluiting. Inclusief snelkoppeling, normale aansluiting ¾ draad. Hij is instelbaar tot 700m2 afhankelijk van de waterdruk. Te verkrijgen voor maar 15,94 euro.

GARDENA Zwenksproeier Aqua S

De 26,99 euro kostende Zwenksproeier van Gardena is geschikt voor oppervlakten van 90 tot 220m². Hij geeft gelijkmatig water zonder plasvorming. De aansluiting en installatie is bijzonder makkelijk. De sproeier heeft een bereik van 7 tot 17 meter. Je kan zelf bepalen of je alleen een zijde van het gazon wilt besproeien. Tegen UV-straling beschermd waardoor die buiten kan blijven staan. De reinigingsnaald in de schroefdop voorkomt kalkaanslag. Gardena geeft maar liefst een garantie van 5 jaar.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten