Bij droge zomers is het voor de meeste mensen wenselijk om tuinsproeiers (sprinklerinstallatie) te gebruiken om het gras groen en fris te houden. Je hebt ook beregeningssysteem alleen zijn ze niet voor alle soorten beplanting geschikt. Bij een harde straal kan het beschadiging opleveren aan gevoelige planten. Daarom is voor de meeste mensen een sproeier een prima oplossing.
Afhankelijk van de grootte van de tuin worden tuinsproeiers aangeschaft. De meeste tuinen zijn rechthoekig. Bij een kleine tuin heb je vaak al genoeg aan een handsproeier. Bij een middelgrote tuin kun je beter een zwenksproeier gebruiken. In plaats van de zwenksproeier kun je ook de turbinesproeier hiervoor gebruiken. De multisproeier is ook geschikt omdat die zowel vierkante als cirkelvormige oppervlakten besproeid. Voor echt grote tuinen wordt er gebruik gemaakt van klepelsproeiers/tiksproeiers of kanonsproeiers. Voor de laatste zal je een pomp moeten gebruiken aangezien de druk van de waterleiding onvoldoende is.
Tuinsproeiers zijn er in allerlei vormen en maten. Sommige kosten een habbekrats en andere zijn duurder (maar nog steeds niet echt duur).
Soorten tuinsproeiers
Popup sproeier / telescoopsproeier
Turbinesproeiers, sectorsproers en zwenksproeiers zijn allemaal als pop-up sproeier te bestellen. Ze worden gebruikt voor sportvelden en grote moestuinen.
Turbinesproeier
Deze sproeier heeft een instelbare sproeihoek af kan 360 graden draaien. Verkrijgbaar in verschillend bereik en het grootste bereik is ongeveer 15 meter.
Nevelsproeier
Uitermate geschikt om kwetsbare bloemen zoals rozen van bovenaf te besproeien. Haalt een oppervlakte tot 100M2.
Zwenksproeier
Voor de particuliere tuin de meest bekende sproeier. Deze wordt ook vaak gebruikt om kinderen verkoeling te geven tijdens het spelen in de tuin.
Circelsproeier
Vergelijkbaar met de zwenksproeier. Verschil is dat de de sproeikop rondjes draait en niet een heen-en-weer gaande beweging maakt. Reikt ongeveer 20 meter.
Multisproeier
Heeft als bijnaam de keuzesproeier. Deze heeft zes standen: een halve cirkel, cirkel, rechthoek, vierkant, ellips of puntstaal. Je kunt er maximaal 100m2 mee besproeien.
Handsproeier
De sproeier die je in je hand houdt om je planten water te geven. Geschikt voor kleine tuinen.
Sectorsproeier
Vooral gebruikt voor het besproeien van rijbakken, moestuinen en boomgaarden. Sproeit tot wel 30 meter.
Kanonsproeier
Deze sproeier haalt tot wel 70 meter en wordt vooral gebruikt op sportvelden. Veruit het grootste bereik van alle tuinsproeiers.
Watertimer
Oftwel een besproeiingscomputer. Een watertimer kan het beregenen van uw gazon automatisch laten verlopen. Je hebt ze met simpele draaiknoppen of met wifi. Het is zelf geen moeite.
Tips voor het gebruik van tuinsproeiers
- Bevochtig mogelijke wortels van de plant gelijkmatig
- Hogere delen iets korter en vaker besproeien zodat het water niet kan weglopen
- Voorkom verdamping van water door in de avond of morgen te sproeien en niet in de volle zon
- Vermijd dat bladeren van de planten nat worden om kans op ziekten te verlagen
- Sproei genoeg water zodat niet alleen de toplaag maar ook de wortellaag wordt bereikt
- Geef ze niet een overmatige hoeveelheid aan water. De grond kan vast worden rond de wortels
- Zorg voor grond die rijk aan humus is aangezien die goed water vasthoudt
- Bij fruitbomen in het voorjaar kun je het beste voor de nacht sproeien om te voorkomen dat je veel bloesem verliest.
- Sommige sproeiers werken minder goed als je ze onder een boom zet dus hierbij opgelet