Korte inleiding tot slowcookers
Ook de wereld van het koken evolueert continu. Terwijl je bijvoorbeeld vroeger nog uren achter je stoofpot moest staan om er toch maar zeker van te zijn dat er niets mis zou gaan, is er nu de slowcooker die het werk voor jou doet. Inderdaad, de slowcooker is populairder dan ooit en dat heeft alles te maken met de vele voordelen die dit handig keukenhulpmiddel met zich meedraagt. Bij een slowcooker ga je net zoals in de klassieke stoofpan je ingrediënten zachtjes garen om zo de perfecte stoofpot te maken. Dit stelselmatige garen of slow cooken heeft het grote voordeel dat de smaken, geuren en voedingsstoffen beter behouden blijven.
Daarnaast gaan slowcookers je ook de mogelijkheid geven om zaken zoals de temperatuur en de tijd in te stellen. Want inderdaad, de slowcooker is de elektrische versie van onze stoofpan en dat is net waar het grote verschil in schuilt. Geen risico op verbrande gerechten, geen verlies van voedingsstoffen en geen extra vetstoffen nodig. Kan het nog gezonder en lekkerder? Om je alvast klaar te ‘stoven’ voor de aankoop zetten we graag de 5 beste slowcookers van het moment op een rij. Deze keuze is niet alleen gebaseerd op onze persoonlijke ervaring maar ook op deze van duizenden andere gebruikers.
De beste slowcooker kiezen
We nemen graag de tijd om ons eigen potje te koken. Toch niets rustgevender en bevredigender dan met ingrediënten te spelen om dan nadien vol lof overladen te worden omdat het zo heerlijk was. Bij het stoven van voeding moet je echter al snel een paar uur reserveren en net daarom dat we zo blij zijn dat er tegenwoordig slowcookers op de markt zijn die deze taak van ons kunnen overnemen. Belangrijk hierbij is wel dat je met een aantal factoren rekening houdt bij het aanschaffen van je slowcooker. Enkel zo ben je er zeker van dat de beste slowcooker gekozen wordt.
- De timer: Voor ons moet een slowcooker gewoon een timer hebben. Het klinkt misschien logisch maar toch zijn er modellen zonder timer. Wie veel vertrouwen heeft in zichzelf en in zijn of haar tijdsbesef kan een apparaat zonder timer overwegen, maar in alle andere gevallen moet je toch voor een timer gaan. Het is namelijk bijzonder handig dat je cooker zichzelf uitschakelt als het moment rijp is.
- Warmhouden: Als het stoofproces erop zit dan is het handig dat je eten warm blijft zonder dat het nog verder gaat garen. Om dit te realiseren, moet je slowcooker met een warmhoudfunctie zijn uitgerust. Toestellen met een timer hebben deze functie automatisch al. Toestellen zonder timer hebben soms een aparte warmhoudfunctie die kan aangezet worden.
- Ovaal of rond: Je zou denken dat een pot of het nu een slowcooker of niet is bijna altijd rond is, maar dat is niet altijd het geval. Er bestaan ook ovalen slowcookers. Waarom? Wel, denk aan een gebraad of een stuk gevogelte… dat past toch allemaal beter in een ovalen pot dan in een ronde. Andersom zien we niet echt nadelen van een ovalen slowcooker. Het hangt er dus maar van af wat je van plan bent om te garen. Maar wel iets om rekening mee te houden.
- De inhoud: En dan is er nog de inhoud natuurlijk. Net zoals bij gewone pannen en potten is dit ook iets om rekening mee te houden bij de aankoop van een slowcooker. Er bestaan potten tot 6,5 liter. Hierbij moet je rekening houden dat je een slowcooker niet tot de rand vult met ingrediënten. Dus de echte hoeveelheid die je gaat gebruiken is al gauw een liter minder. Tot een 3-tal liter is ideaal voor 2 personen. Voor gezinnen tot 4 personen zouden we een slowcooker van 4 à 5 liter kiezen. Voor nog grotere groepen kies je best een pot boven de 5 liter.
De 5 beste slowcookers
Zo, nu is het tijd om de 5 beste slowcookers van het moment op een rij te zetten.