Rookontwikkeling of brand laattijdig detecteren kan fatale gevolgen hebben. Niet alleen voor een woning, maar ook voor de bewoners zelf. Rookmelders moeten ons helpen om dergelijk gevaar tijdelijk te detecteren zodat we op gepaste wijze actie kunnen ondernemen. Het is zelfs zo dat rookmelders op dit moment in Vlaanderen al verplicht zijn en dat ook in Nederland tegen 2022 zowel nieuwe als bestaande woningen met de nodige rookmelders moeten uitgerust worden. Maar hoe ga je nu tewerk bij het kiezen van dit apparaat en zijn er verschillen tussen de verschillende rookmelders? Er zijn inderdaad verschillen en zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van de voor jou beste rookmelders. We vertellen je daarom graag waar je op moet letten bij het kopen van een rookmelder om vervolgens de volgens onze mening 5 beste rookmelders te beschrijven.
Waar op letten bij het kopen van een rookmelder?
Type: Allereerst zul je moeten nadenken over het type rookmelder dat je wilt kopen. We kunnen over het algemeen 3 verschillende types onderscheiden: de klassieke rookmelders, de slimme rookmelders en de koppelbare rookmelders. De klassieke rookmelder gaat zoals de naam al aangeeft je via een alarm waarschuwen wanneer er rookontwikkeling plaatsvindt. Het gaat hier om een stand-alone rookmelder die niet verbonden is met je smartphone of andere rookmelders. Ze zijn het goedkoopst. Een tweede type zijn de koppelbare rookmelders. Ze vervullen net dezelfde functie dan hun klassieke broertjes, maar zijn daarnaast ook nog in staat om met andere melders van hetzelfde type te communiceren. Ze zijn dus gekoppeld. Dit betekent dat bij rookontwikkeling de ene rookmelder de andere kan waarschuwen en het alarm op deze wijze kan verspreid worden. Je krijgt dan in alle ruimtes het alarm te horen. Tot slot zijn er nog de slimme rookmelders. Het slimme aspect zien we wel bij meer huishoudelijke apparaten opduiken. Het gaat om melders die vaak met extra functies zijn uitgerust en die je met je smartphone of via een app kunt verbinden. Ze waarschuwen je via de smartphone, zijn soms ook met een licht uitgerust, kunnen gekoppeld worden aan andere rookmelders of soms zelfs aan andere slimme toestellen en ga zo maar door.
Draadloos of niet: Een tweede keuze die je zult moeten maken, heeft betrekking op de stroom die geleverd moet worden. Je kunt namelijk kiezen uit draadloze modellen die via een accu werken of uit modellen die je rechtstreeks op het elektriciteitsnetwerk aansluit. Draadloze modellen hebben natuurlijk het voordeel dat ze heel mobiel zijn. Het is trouwens zo dat modellen die netstroom gebruiken vaak een ingebouwde batterij hebben, moest de stroom het tijdelijk laten afweten.
Extra’s: De tijd dat rookmelders enkel en alleen rook meldden is voorbij. Nu ja, niet echt voorbij aangezien je nog steeds voor de klassieke apparaten kunt gaan die gewoon hun ding doen en dat trouwens goed doen. Wat we bedoelen, is dat je tegenwoordig melders kunt kiezen die heel wat meer kunnen of die heel wat andere extra functies hebben. Zo bestaan er rookmelders die niet alleen rook melden maar die bijvoorbeeld ook over een hittemeter beschikken. Interessant als je bijvoorbeeld een rookmelder in de buurt van je kookpotten hebt hangen. Daarnaast gaan sommige modellen ook het schadelijke koolstofmonoxide detecteren. Andere extra’s die je nu en dan op rookmelders aantreft, zijn een LED-licht, een extra luid alarm, enzovoort.