De 5 beste racesturen voor je Playstation of Xbox

1274

Met de opkomst van Max Verstappen is Formule 1 ontzettend populair geworden. Sinds lange tijd hebben we weer iemand die mee kan doen om de prijzen in de koningsklasse van de autosport. Bij elke race is dan ook een groot oranje publiek te verwachten dat Max naar de overwinning probeert te schreeuwen. Zeker als er een race in Europa is betekend dit een zee aan Max Verstappen fans. Door de populariteit die Formule 1 heeft gewonnen met de komst van Max is ook het racen op de spelcomputer populair geworden. Iedereen wilt weten hoe het voelt om als Verstappen door de bekende bochten zoals Eau Rouge en Parabolica te schieten. Uiteraard heeft de verkoop van het spel F1 2019 en F1 2020 hier veel vruchten van kunnen plukken. Niet alleen deze spellen zijn erg populair geworden ook andere spellen zoals WRC 4 FIA World Rally Championship en Gran Turismo Sport Spec II doen het erg goed.


Het spelen van deze spellen met een normale controller is mogelijk. Toch is het lastig om het echte gevoel in dergelijke controllers te leggen. Om echt in de schoenen te stappen van een race coureur zijn er nu talloze verschillende racesturen op de markt. Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van deze racesturen? Zo zit er veel verschil tussen de racesturen die te koop zijn. Van goedkopere modellen die prima werk leveren voor wat ze moeten doen tot de duurste racesturen die elke hobbel in de baan kunnen simuleren. Ook is het goed om rekening te houden met force feedback in een stuur. Deze optie zorgt ervoor dat je stuur tegendruk geeft om zo nog meer gevoel met de baan te kunnen krijgen. Ook zijn veel racesturen uit te breiden met een pedalen set en/of een versnellingsbak. Op het gebied van racesturen is er keuze genoeg. Wij hebben daarom de beste vijf racesturen voor jou op een rij gezet.

Saitek Farm Sim Controller

De vreemde eend in dit gezelschap is de Saitek Farm Sim Controller. Deze sturen zijn niet echt gemaakt om te racen, maar meer voor andere games zoals Train Simulator en Euro Truck Simulator. Zo krijg je naast een stuur en pedalen set ook een mooie console met 24 verschillende knoppen meegeleverd. Deze knoppen kun je allemaal een functie geven zoals die in het echt ook bedoeld zijn. Het stuur kan 900 graden draaien, waardoor bijvoorbeeld inparkeren met een grote vrachtwagen een stuk makkelijker wordt. De installatie van dit stuur is ook erg eenvoudig, zodat je praktisch direct aan de slag kan met het spel. Zoals de naam al aangeeft is het daarnaast uitermate geschikt om het boerenleven na te bootsen. De verschillende spellen die hiervoor op de markt zijn kunnen allemaal met dit stuur gespeeld worden. Zoals aangegeven is dit stuur dus minder geschikt voor racegames. Het stuur staat daarvoor namelijk te recht omhoog, waardoor je niet een lekker gevoel zult krijgen met de racewagen. Daarnaast kan het stuur wat los aanvoelen. Dit kun je terugvinden in het sturen, waardoor je soms last hebt van een doodpunt tijdens het maken van een bocht.

Uitbreiding met een echte race stoel


Heb je je keuze gemaakt tussen de verschillende racesturen? Om de ervaring compleet te maken kun je deze aanvullen met een race stoel. Je kan je racestuur en pedalen set hier aan vast maken, zodat je echt het gevoel hebt in een race auto te zitten. Er zijn veel verschillende varianten op de markt. Zo is er voor de kleinere huizen een racestoel gemaakt die inklapbaar is. Heb je wat meer ruimte te besteden zoals een hobbykamer waar hij kan staan? Ga dan voor een vaste race stoel. Je kan het zo gek maken als je wilt. Er zijn zelfs varianten op de markt beschikbaar die meebewegen met de bochten die je maakt tijdens je spel. Zo wordt het effect heel realistisch nagebootst door mechanismes aan de hoeken van het racestoel die omhoog en omlaag zullen gaan om de bochten te realiseren.

HORI Apex Racestuur Draadloos

Het HORI draadloze Apex Racestuur is een echte prijsvechter. Met zijn prijs is het één van de goedkoopste varianten beschikbaar. Laat je echter niet afleiden door de prijs. Je krijgt met het HORI draadloze Apex Racestuur namelijk dubbel en dwars waar voor je geld. Het stuur is draadloos wat veel problemen kan schelen met de vele draden die de andere racesturen wel hebben. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor een race opstelling die niet altijd kan blijven staan. Het is een kwestie van neerzetten en je bent klaar om te gaan. Alhoewel het geen force feedback heeft, beschikt dit stuur wel over een trilfunctie. Op moment als je de bocht net niet haalt en door het gras of de grindbak gaat zal dit stuur gaan trillen. Het stuur is daarnaast volledig aanpasbaar naar eigen wens. Alle knoppen kun je namelijk een eigen functie geven, zodat je hem helemaal af kunt stellen zoals jij dat wilt. Dat het HORI draadloze Apex Racestuur vind je wel terug in het gevoel van het stuur. Zo zijn de flippers namelijk van plastic wat iet wat goedkoop kan aanvoelen.

Logitech G29 Driving Force

Misschien wel het meest populaire stuur op dit moment beschikbaar is de Logitech G29 Driving Force. Door zijn prijs is het interessant bij het grote publiek, daar waar de Thrustmaster T300 Ferrari Integral Racing Wheel Alcantara Edition en de Thrustmaster TS-XW Racer met Sparco P310 Competition Mod als vrij duur gezien kunnen worden. In het stuur zitten daarnaast twee motoren die je van feedback voorzien. Er is hierbij voor twee motoren gekozen, omdat met deze de gewichtsverandering beter kunnen simuleren. Twee motoren zorgen er tevens voor dat de bandenslijtage nog realistischer is. Het gevoel van onderstuur en overstuur is op die manier duidelijk te merken door het verlies van grip. Een ander slim innovatie in deze set is het non- lineaire rempedaal.

Er zit een stukje rubber bij het rempedaal ingebouwd. Dit stukje zorgt ervoor dat het indrukken van het rempedaal zwaarder wordt naar mate je harder probeert te remmen. Hiermee wordt het remmen met deze pedalen bijna net zoals in een echte racewagen. De rempedalen zelf kunnen wel als probleem geven dat ze vrij makkelijk weg glijden bij het remmen. Je wordt hierdoor bijna verplicht om deze goed vast te zetten. Ook het geluid wat deze racesturen maken is wat aan de luide kant.

Thrustmaster T300 Ferrari Integral Racing Wheel Alcantara Edition

De op de Ferrari gebaseerde Thrustmaster T300 Ferrari Integral Racing Wheel Alcantara Edition is een ander topmodel van Thrustmaster. Net zoals de Thrustmaster is de TS-XW Racer met Sparco P310 Competition Mod beschikt dit stuur over het Hall effect waardoor het stuur tussen de 270 en 1080 graden kan draaien. Dit wordt ook automatisch aangepast op het spel wat je aan het spelen bent. Deze variant is opgebouwd uit verschillende delen met een Servo Base, het T3PA-pedalenset en het Ferrari 599XX EVO-stuurwiel zorgen voor een perfecte combinatie.

Het stuur heeft een acht op tien vergelijking met het Ferrari stuurwiel wat in veel echte auto’s ook is gebruikt. Samen met de borstelloze motor geeft dit stuur zonder enige vertraging de force feedback door van het spel dat je aan het spelen bent. Het unieke magnetische systeem H.E.A.R.T maakt het daarnaast mogelijk dat de stuurpositie erg accuraat is en zorgt er daarnaast voor dat de slijtage bij dit model minimaal is. De prijs kan ook bij dit model een struikelblok vormen. Ook is de ventilator in dit model wat minder geruisloos dan in de Thrustmaster TS-XW Racer met Sparco P310 Competition Mod. Houd er ook rekening mee dat er geen zogenaamde ‘shifter’ is meegeleverd bij dit model.

Thrustmaster TS-XW Racer met Sparco P310 Competition Mod

Het topmodel van Thrustmaster is de TS-XW Racer met Sparco P310 Competition Mod. Dit stuur is letterlijk één op ‘één te vergelijken met het Sparco racestuur wat terug te vinden is in echte race auto’s Dit maakt het nog realistischer. Het Hall effect van dit stuur zorgt ervoor dat hij automatisch wordt aangepast op het spel wat je speelt. Zo zal hij bij de Formule 1 minder ver doordraaien dan bij een spel waarbij je met normale auto’s racet. Het stuurt past zich dus aan op de realiteit. De krachtige motor die zorgt voor de force feedback is daarnaast erg stil. Met zijn dynamische stall en dynamic force zorgt dit voor een ervaring die bijna niet te onderscheiden is van een echt racestuur. De wegligging zal praktisch precies overeenkomen met dat van een echte raceauto. Er zijn een paar kleine nadelen aan het stuur. Hij is allereerst niet de goedkoopste die op de markt te krijgen is en daarnaast is hij ook vrij zwaar. Daarnaast is hij ook niet te gebruiken voor de PS4. Dit zijn echter maar kleine nadelen die hij doet verwaarlozen door het gevoel wat dit stuur geeft. Het gevoel van een echte racewagen zul je niet met veel andere sturen op deze manier na kunnen bootsen.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten