Je hebt het vast wel gemerkt de afgelopen jaren… hittegolven en droogte zijn niet langer een uitzondering, maar eerder een regelmaat aan het worden. Niet alleen onze planten, dieren en bomen zien hierdoor af, maar ook voor ons is het puffen en zweten. Slapeloze nachten, een zoektocht naar wat schaduw en verkoeling,… Mensen doen er alles aan om toch wat frisheid in het leven te brengen. Geen wonder dat ook de mobiele airco’s het de afgelopen jaren bijzonder goed doen. Omdat ook wij graag een frisse wind door onze artikels laten blazen, hebben we de 5 beste mobiele airco’s op een rij. Eerst bekijken we samen waar je op moet letten bij het aankopen van een mobiele airco en wat precies het verschil is tussen een mobiele airco en een split airco.
Waar op letten bij het kopen van een mobiele airco?
Bij het kopen van een mobiele airco zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Deze zaken gaan ervoor zorgen dat de airco groot en sterk genoeg is om je ruimtes te verluchten en gaan ook rekening houden met je portefeuille:
- Energieverbruik: we hebben het net over je portefeuille gehad en daarmee houdt het energieverbruik van je airco natuurlijk verband. In vergelijking met bijvoorbeeld ventilatoren gaan airco’s heel wat meer energie verbruiken. Gelukkig zijn er heel wat van deze toestellen die het energielabel A+ dragen. Iets om naar uit te kijken bij de aankoop.
- Het geluid: Laat ons eerst één fabeltje en utopie uit de wereld helpen; stille airco’s bestaan niet. Als je online op zoek gaat naar een mobiele airco zal je ook het aantal decibels terugvinden. Het gaat dan in de meeste gevallen over het maximale aantal decibels wanneer het toestel in de hoogste stand staat. Bij goede airco’s moet je rekenen op geluid van om en bij de 55 decibel. Ter info: een stille wasmachine produceert om en bij de 70 decibel.
- Koelvermogen: Het hoofddoel van een airco is om een ruimte te koelen. De ene airco is de andere niet dus moet op een of andere manier worden aangegeven voor welke grootte van ruimte de airco kan gebruikt worden. Dit gebeurt door middel van het BTU (British Thermal Unit). Hoe hoger het BTU, hoe groter de ruimte die met de airco kan gekoeld worden.
Een mobiele airco vs een split airco
In principe zijn er dus twee categorieën van airco’s te onderscheiden: de mobiele airco en de split airco. De naam van deze twee toestellen zegt al veel over hun functies en mogelijkheden. Zo is de mobiele airco inderdaad mobiel en kan deze binnen een mum van tijd verplaatst worden. Terwijl de split airco is opge’split’st in twee delen; met een deel binnen en een deel buiten die vast geïnstalleerd zijn.
Het is ook meteen het grootste verschil. De mobiele airco verplaats je naar waar je wilt en het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de afvoerslang door een raam of een andere opening naar buiten moet kunnen leggen. Bij een split airco heb je twee delen die door een expert moeten geïnstalleerd worden op een vaste locatie. Na installatie kan je de split airco dus niet meer verplaatsen. Voor de installatie van je mobiele airco heb je trouwens geen installateur nodig. Dit kan je makkelijk zelf doen.
Het is wel zo dat een split airco over het algemeen veel krachtiger is en een veel grotere capaciteit heeft dan een mobiele airco.
Wat betreft energieverbruik is er weinig verschil en geldt voor beide dat een laag energieverbruik van toepassing is.
Tot slot gaan de meeste mobiele airco’s enkel verkoelen en ontvochtigen (sommige kunnen ook verwarmen), terwijl de meeste split airco’s standaard kunnen verkoelen, ontvochtigen, ventileren en verwarmen.