De 3 Beste Inductie Kookplaten op de markt momenteel

2395

Je wil binnenkort een splinternieuwe inductie kookplaat kopen, maar door de waaier aan keuzemogelijkheden zie je door het bos de bomen niet meer. Het voorgestelde gamma gaat van een eenvoudige kookplaat van pakweg 250 euro tot een meer gesofisticeerd inductiefornuis met een geïntegreerd afzuigingsmodel van plus minus 5000 euro. In deze blog ‘3 beste inductie kookplaat: waar let je op bij aankoop?’ geven we adviestips welke inductie fornuizen momenteel trendy en populair zijn. De 3 beste inductie kookplaten die op dit ogenblik de verwachtingen inlossen: Siemens EH975LVC1E, ETNA KIS670ZT en Bosch PXV875DC1E. Even de plus- en minpunten uitgeklaard in een klein overzicht. Je zal toch met enkele bepaalde zaken mee rekening moeten houden.  

Even de technische kant belichten  

 Wanneer je via een inductie kookplaat je gerechten wil gaan bereiden, ga je merken dat je in één keer heel veel stroom vraagt. Je zal meteen moeten nagaan of je elektriciteitskast die hoge stroomtoevoer aankan. Veel hangt immers af hoeveel je inductiekookplaat qua elektriciteit gaat gebruiken. Zo zal je in sommige gevallen een 3 fasen meterkast niet uit het oog mogen verliezen. Dit betekent misschien dat er een volledig nieuwe aansluiting moet worden aangelegd. Ook zal je aandacht moeten besteden of je hoofdzekering van je elektriciteitsnet dat hoge stroomverbruik kan verwerken. Soms dringt zich kleine aanpassingswerken op.  

Soorten inductieplaten en het vermogen   

Qua stroomverbruik zijn inductie kookplaten op een korte tijd veelvreters. Sommige vuren hebben een speciale aansluiting nodig. Het vermogen van onafhankelijke inductie kookplaten schommelen tussen 1800 en 3500 watt, zodat je die in één groep kan aansluiten. Het vermogen kan wel oplopen tot 1100 watt en meer. Een klein overzicht van de 3 categorieën:  

Maximaal 3680 W  
 
Aan deze kookplaten is een normale stekker verbonden. Om het simpel uit te drukken kan je hiervoor een normale zekering gebruiken in een modaal stopcontact. Je zal die kookplaten weliswaar op een eigen groep moeten aan elkaar koppelen of beroep moeten doen op een energiedistributeur. Vier kookzones kunnen worden gebruikt, maar je kan ze vaak niet gelijktijdig aanzetten. In de meeste gevallen regelt de kookplaat zelf waar de meeste energie naartoe gaat.  

Maximaal 7360 W  
 
Deze kookplaten beschikken over een zogenaamde perilex stekker. Die heeft vier ronde pinnen en een langere pin in het midden. De functie van perilex is dat de inductie kookplaat niet van één bepaalde groep de stroom haalt, maar van twee groepen tegelijk. In het vakjargon wordt die combinatie een kookgroep geheten. Het overgrote deel van de inductie kookplaten vallen onder deze categorie. Wanneer die aansluiting niet voorzien is in je woonst, zal je aanpassingswerken moeten laten uitvoeren in de meterkast. 

Maximaal 7360 W 

Deze kookplaten met 5 kookzones passen zich helemaal aan de pan of het fornuis aan. Die kan je alleen maar gebruiken wanneer je beschikt over een 3-fase meterkast. In de volksmond ook wel drijfkracht of krachtstroom genoemd. De nieuwe moderne huizen beschikken standaard over een 3-fasen aansluiting. In geval je dit nog niet hebt, kan je dit aanvragen bij je aangesloten energiedistributie verdeler. Ook hier heb je een speciale perilex stekker voor nodig.  

De veelzijdigheid van je kookplaten  

Tot zover het technische gedeelte. Voor dat je een winkel instapt, zal je je toch wel enkele vragen moeten stellen voor dat je een inductie kookplaat aanschaft. Wat moet je kookplaat allemaal kunnen en ga je het vaak gebruiken? Ben je een keukenpiet of keukenprinses die zich wil tonen? Als je hoge kwaliteit vooropstelt, zal je ook dieper in de geldbuidel moeten tasten. Daarnaast zal je op voorhand moeten bekijken welke technische snufjes je inductie kookplaten extra moeten hebben. Vooral wat betreft veiligheid bieden inductie kookplaten heel wat alternatieve oplossingen. Even opsommen:  

 • een extra beveiliging tegen oververhitting  
 • een aanwijzer dat het glas van de kookplaat nog warm is  
 • de automatische uitschakeling van het fornuis na een bepaalde tijdsperiode 
 • het gebruik van een kinderslot  

Welke handige functies zijn belangrijk?  

 Inductie kookplaten hebben bepaalde speciale functies die andere fornuizen in mindere mate hebben. Hieronder enkele functies die een meerwaarde bieden aan een inductie kookgerei: 

Kookzones die flexibel zijn  

Flexibele kookzones zijn een kookzone die je op uiteenlopende wijzen kan gebruiken. Zo kan je een kookzone opdelen in twee kookzones, maar je kan diezelfde kookoppervlakte gebruiken als één goot geheel. Onder die omstandigheden kan je bijvoorbeeld een braadslede erop kwijt, een vispan of een grote grillpan uit gietijzer.  

De warmhoudfunctie  

Zoals het woord al zegt. Het is een functie die je kan instellen om je eten warm te houden.  

Het gebruik van de boostfunctie  

Dit is een hele interessante optie voor mensen die weinig tijd willen besteden aan koken of snel iets willen verhitten. Een pot met water bijvoorbeeld om thee te maken, is binnen de kotste keren aan het koken.  

De speciale functie van panherkenning  

Deze functie is een heel handige veiligheidsfunctie. De kookplaat schakelt de kookzone uit als er geen pan wordt herkend.  

Een kookzone voor de braadpan 

Via het hulpmiddel van een braadsensor kan je de temperatuur van een bepaalde kookzone zelf bepalen. Zo voorkom je dat je vlees aanbrandt.  

De beveiliging om overkoken tegen te gaan  

Als er water of eten op het vuur valt, zorgt de overkookbeveiliging dat de kookzone automatisch uitspringt.  
 
Samengevat: wat zijn de grote voordelen van een inductie kookplaat?  

 • Via een magnetische veld komt inductie tot stand. Op deze manier gaat er geen warmte verloren want alle gebruikte energie gaat naar de pan of pot. Het rendement op energie van een inductie kookplaat is daarom uitzonderlijk hoog. Dat ga je uiteraard op middellange termijn ook in je portemonnee voelen.  
 • Het onderhoud van een inductie kookplaat is makkelijk uit te voeren omdat het heel vlak is. 
 • Op gebied van veiligheid scoort een inductie kookplaat uitstekend. Zeker als je bij je thuis nog kleine kinderen hebt rondlopen.  
 • Een inductie kookplaat warmt koelt heel snel af en warmt ook enorm vlug op.  

Bosch PXV875DC1E

Voordelen

 • De verschillende kookzones kan je gebruiken als één conforme zone of twee gescheiden zones  
 • Met de ingebouwde braadsensor kan je mals en sappig vlees bereiden
 • Er is een ruime keuze aan mogelijkheden om gerechten in verschillende standen te bereiden

Nadelen

 • Wanneer je pan overkookt, schakelt de inductie kookplaat niet automatisch vanzelf uit  
 • De 5-potige perilex stekker wordt niet standaard meegeleverd. Je zal een elektricien onder de arm moeten nemen omdat de aansluiting met het stopcontact totaal anders verloopt dan bij een normale stekker  

Algemene technische informatie

 • De breedte van de nis:  75 - 78,2 cm 
 • Kookzones om te koken:  5 
 • Flexibele kookzone:  Ja 
 • Een aankookautomaat: Nee 

Informatie over het product 
 
Een groot pluspunt is dat dit inductie fornuis een braadsensor heeft die vermijdt dat je lap vlees gaat aanbranden. Je hebt de keuze uit 5 verschillende standen om te braden en de meegeleverde sensor houdt in de gaten dat de pan een constante temperatuur heeft. Per kookzone heb je zo 17 standen bereiding standen ter beschikking. Een praktisch voorbeeld ter illustratie. Om groenten te koken zet je de inductie kookzone op de hoogste stand. Om vlees te bakken zet je de hitte verwarmer op een lagere stand om je vlees rustig aan te braiseren. Wanneer je heel vlug water wil laten koken, maak je gebruik van de boostfunctie. Denk maar aan het koken van pasta.

ETNA KIS670ZT

Voordelen

 • Je hebt verschillende mogelijkheden en opties om de gerechten voor te bereiden  
 • Wanneer de beoogde temperatuur is bereikt, schakelt de aankookautomaat volautomatisch terug 

Nadelen

 • Het inductie fornuis heeft geen mogelijkheid voor grote pannen of een braadslede op de inductie kookplaten te zetten  

Deze inductie kookplaat functioneert met een normaal stopcontact. Je hebt hier dus geen meerpolig stopcontact voor nodig. De boostfunctie zorgt ervoor dat je toch heel vlug iets kan opwarmen zodat je eten altijd gelijktijdig op tafel kan worden geserveerd. Als er op het fornuis geen ketel, pan of pot staat, schakelt de kookplaat automatisch uit. Erg handig is de warmhoudfunctie waar je over kan beschikken. Het eten blijft op een temperatuur van 70 graden opgewarmd zonder dat je angst moet hebben dat je bereide maaltijd gaat aanbranden.

 • De breedte van de nis: 56 cm 
 • Flexibele zone om te koken:  Nee 
 • Een functie met geheugen: Nee 
 • Aantal fasen - aansluiting:  Een normale stekker - 1 fase 

Siemens EH975LVC1E

Voordelen

 • De verschillende kookzones zijn zo ingericht dat je alleen maar de kookoppervlakte van je pan gebruikt  
 • Het inductiefornuis is ook te gebruiken voor een braadslede of langwerpige (vis)pannen dankzij de zone die voorbehouden is voor te braden  
 • Er is een boostfunctie voorzien die de pannen extra vlug verwarmen 

Nadelen

 • Er is geen warmhoudstand aanwezig die eventueel de gerechten blijft opwarmen zonder dat ze aankoeken  
 • Je hebt voor dit toestel een 5-potige stekker nodig om te installeren. De stekker zal je evenwel apart nog moeten aankopen 

Dit inductie fornuis beschikt over 5 kookzones. Je gebruikt alleen de kookzone die je nodig hebt. Een aankook automaat zet de warmte terug als de gewenste Ondertussen suddert je pan met groenten of vlees gewoon verder. Dankzij de herkenning van de pan staan er nooit kookzones aan als er geen potten of pannen opstaan. Wanneer je vlug iets wil opwarmen en een snelle hap wil klaar maken, kan je beroep doen op de boostfunctie. De inductie kookplaat bedien je volgens de werkwijze van een touchscreen. Met je vinger schuifel je van links naar rechts of omgekeerd, afhankelijk van de gewenste warmte die je beoogt.  

Algemene technische informatie  

 • De breedte van de nis:  88 - 88,2 cm 
 • Flexibele zone om te koken:  Ja 
 • Een aankookautomaat: Ja 

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten