Halsters worden gebruikt om een paard te leiden en vast te binden. Ze kunnen ook gebruikt worden voor grondwerk en longeren. Speciale veiligheidshalsters zijn voorzien van klittenbandsluitingen die in gevaarlijke situaties opengaan en zo voorkomen dat het paard zich verwondt.
Ze zijn gemaakt van nylon, leer of touw. Het belangrijkste verschil tussen de materialen is de zorgvuldigheid en de scherpte van de inslag.
Waarom heb je een halster nodig?
Overal wordt het gebruikt, elke dag in de stal: we hebben het over het halster. Dit is meestal gemaakt van leer of nylon en wordt vastgebonden aan het hoofd van het paard.
Het rust op de hals, de brug van de neus en de zijkant van het hoofd van het paard. Een halster wordt gesloten hetzij door een extra keelriem, hetzij door een verstelbaar halsstuk.
Het halster stelt de ruiter in staat het paard te leiden en – met behulp van een touw – vast te binden. Het halster hoort, net als de rijhelm, de rijlaarzen, de rijbroek en de rijhandschoenen, tot de standaarduitrusting van elke ruiter. Een halster heeft geen bit en zit losjes op het hoofd van het paard, daarom is het niet geschikt om mee te rijden. In de zomer kunnen vliegenkappen of -maskers onder het halster worden opgezet om het paard te beschermen tegen de vervelende insecten.
Daarom is het belangrijk dat een paard vanaf de veulenleeftijd een halster leert kennen en aanvaarden. Dit is de enige manier om het dagelijks leven later probleemloos en ongecompliceerd te laten verlopen.
Welke maat is de juiste?
Om druk- of schuurplekken te voorkomen, is het altijd belangrijk ervoor te zorgen dat het halster goed op het hoofd van het paard past.Het mag niet te strak zitten en het paard storen, maar een te wijd halster is ook niet ideaal, omdat het over het hoofd van het paard kan glijden, vast kan komen te zitten aan hooirekken of iets dergelijks of kan worden afgedaan. Hier zijn een paar tips voor een goed passend halster.
- Het halster moet zo lang zijn dat de neusriem minstens twee vingers onder het jukbeen zit. Het is te lang als het over de neusgaten hangt.
- De optimale breedte van een halster wordt bepaald door de hoofdomtrek van het paard. Twee tot drie vingers moeten tussen het halster en de neusbrug passen, evenals de keelriem.
- Wanneer je een halster koopt, verschillen de specificaties meestal van verkoper tot verkoper.
Hoeveel halsters heb je nodig voor een paard?
Sommige ruiters kunnen nooit genoeg uitrusting voor hun paarden hebben. Naast verschillende zadeldekjes, bijpassende bandages en beenkappen, hangen er ook talrijke halsters in vele kastjes. Maar is dit echt nodig?
In het algemeen kan worden gesteld dat een paard alleen een geschikt en stevig halster nodig heeft, zodat het zonder problemen kan worden geleid en vastgebonden.
Het kan echter in het dagelijks leven gebeuren dat een halster breekt, bijvoorbeeld bij het spelen in de paddock of als het paard losraakt. In deze gevallen moet je altijd minstens één reserve halster bij de hand hebben.
Bij sommige paarden gaan halsters jaren mee, bij andere soms maar een paar dagen.
Welke soorten halsters zijn er en welke is geschikt voor je?
In principe kunt je drie soorten halsters onderscheiden:
- Stal- en weidehalters
- Veiligheids halster
- Trainingshalters
Bij elk type is de vorm van het halster en dus het gebruiksdoel verschillend, wat leidt tot individuele voor- en nadelen. Welk halster het juiste is, hangt dus vooral af van het bedoelde gebruik.
Wat is een stal- en weidehalster en wat zijn de voor- en nadelen?
Van alle soorten halsters wordt het stal- en weidehalster het meest gebruikt in het dagelijks leven. Het bestaat uit brede leren of nylon riemen en ligt losjes op het hoofd van het paard. Wanneer het goed is aangebracht, schuurt of knelt het niet en wordt het paard niet belemmerd om in de paddock te eten.
Met behulp van een touw kan het paard gemakkelijk aan het stal- en weidehalster worden geleid. Grondwerk en tot op zekere hoogte longeren zijn ook mogelijk met dit halster, maar er moet op worden gelet dat het niet in de ogen glijdt en het paard stoort.
Het stalhalster
Dit halster heeft een zachte werking en is daarom maar voorwaardelijk geschikt voor paarden die de neiging hebben los te breken. Bovendien beschikt het halster zelf niet over een veiligheidsmechanisme dat in gevaarlijke situaties in werking treedt en bedoeld is om het paard tegen verwondingen te beschermen.
Als het halster te ver is vastgegespt, kan het ook gebeuren dat het paard verstrikt raakt in hooimijten en dergelijke.
Trail halsters
Deze zijn niet veel anders dan de gebruikelijke stal- en weidehalsters. Ze worden onder de “snaffle” aangebracht, zodat het paard op lange ritten zonder problemen kan worden geleid en vastgebonden.
Dit maakt het ook mogelijk om tijdens de pauzes het hoofdstel af te doen en het paard zonder bit te laten eten.
Een veiligheidshalster
Veiligheidshalters lijken op normale stal- en weidehalsters, maar zijn uitgerust met een extra veiligheidsmechanisme. Als hard aan het halster wordt getrokken, bijvoorbeeld als het paard in het halster blijft haken, wijken de in het halster geïntegreerde klittenbandsluitingen en gaat het halster open om het paard tegen verwondingen te beschermen.
De trainingshalters
Trainingshalsters worden vooral gebruikt voor het werken met het paard vanaf de grond. Waarschijnlijk de bekendste is het geknoopte halster. Dit is gemaakt van een lang touw en geknoopt in de vorm van een halster.
Dit maakt het bijzonder nauwkeurig. Hij is ook bijzonder licht en individueel verstelbaar dankzij de knoopsluiting, waardoor hij geschikt is voor het leiden en het grondwerk.
Soms wordt het geknoopte halster ook gebruikt om te rijden. Om dit te doen, haak je de teugels in de lussen links en rechts. In de regel wordt het paard dan aan de lange teugels gereden, omdat bij een constante teugelverbinding de touwen in de huid van het paard kunnen doordringen.