De 5 Beste friteuses voor je keuken

131

Heerlijke gefrituurde gerechten

De klassieke frituurpan werkt volgens een zeer eenvoudig uitgangspunt. Een verwarmingselement ontwikkelt warmte met middel van een elektrische stroom, zodat de olie wordt opgewarmd tot 190 °C. De hoge temperaturen geven voedsel aromatische braadsels en een droge korst.>/P>

Het voordeel van de klassieke friteuse is de zeer korte voorbereidingstijd. Een airfryer heeft 25 minuten nodig voor een portie frites, terwijl de klassieke friteuse maar vier minuten nodig heeft.

Welke soorten friteuses zijn er

De trend om energie te besparen stopt niet bij de frituurpan: er zijn verschillende ontwerpen en details die geschikt zijn om het stroomverbruik en de duur van het frituurproces te verminderen. Speciale coatings, vaatwasmachinebestendige onderdelen en moderne oliefiltersystemen verbeteren ook de milieuvriendelijkheid van deze populaire keukentoestellen.

De conventionele friteuse

Bij een conventionele friteuse wordt het verwarmingselement ofwel onder de kookcontainer geplaatst. De olie in de container wordt daarom altijd vanaf de bodem verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het verwarmingselement niet hoeft te worden gereinigd, omdat het niet in contact komt met de olie.

Aan de andere kant is de temperatuur op de bodem zo hoog dat alles wat uit de frituurmand door de olie zakt (bijv. afzonderlijke zeer kleine stukjes frieten op de bodem van de pot kan branden en de smaak van het eindproduct negatief kan beïnvloeden. Bovendien moet de frituurolie vaker worden ververst dan bij een apparaat met een koude zone.

Koude zone frituurpannen

Deze werken volgens het zogenaamde koude zone principe. Het enige verschil met de conventionele friteuse is de opstelling van de verwarmingsspiraal. Bij de conventionele friteuse bevindt deze zich onder of in de bodem van de kookcontainer. Bij de koudezone friteuse daarentegen steekt het verwarmingselement, maar enkele centimeters boven de kookplaat uit in het kookreservoir. Hierdoor is het vet of de olie onder het verwarmingselement iets koeler, namelijk maar rond de 85 graden Celsius in tegenstelling tot maximaal 190 graden Celsius boven het verwarmingselement. Frituurresten kunnen dus niet verbranden op de bodem.

Andere voordelen van het principe van de koude zone zijn:

 • de frituurolie warmt sneller op omdat het verwarmingselement direct in de olie hangt
 • de olie hoeft niet zo vaak te worden vernieuwd
 • het voedsel bevat minder acrylamide

Een klein nadeel van het principe van de koude zone is dat het verwarmingselement ook moet gereinigd worden.

Veiligheidsinstructies voor het gebruik van friteuses met olie

Bij het gebruik van een frituurpan er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Vooral bij het frituren met heet vet bestaat er gevaar voor brand en letsel als de apparaten verkeerd worden behandeld.

Zorg er bij de aankoop van een friteuse voor dat de behuizing van de friteuse warmte-isolerend is. Anders kan een onoplettende greep op de behuizing pijnlijk zijn.

Als je frituurt met olie, wordt het vet bij sommige modellen opgewarmd tot 190° Celsius. Het is gemakkelijk te begrijpen dat er een groot risico op letsel bestaat als de kwaliteit van het apparaat niet goed is. De basisvoorwaarde is een stevige stand van de friteuse. Zuigvoetjes zijn hier het beste. Dan kan de friteuse niet wegglijden.

Als je diepvriesvoedsel in hete olie doet, zal het spetteren. Het is daarom voordelig als de frituurmand met gesloten deksel naar beneden en naar boven kan worden gebracht.

Bomann FR 2264 CB: Inox frituurpan met koude zone technologie

Beschikbaar bij deze verkopers

De belangrijkste kenmerken van het toestel

 • De Boman FR 2264 is volledig ontworpen in inox.
 • Het apparaat is relatief groot, maar kan desgewenst vrij eenvoudig worden getransporteerd dankzij de twee handgrepen aan de zijkanten.
 • Het ontwerp is vrij eenvoudig en onopgesmukt met een eenvoudige roestvrijstalen behuizing
 • Op de kop van de friteuse zit alleen een knop om de temperatuur in te stellen.
 • Je kunt kiezen tussen 130 en 190° Celsius.
 • Het enige wat ontbreekt is een timer. Je mag dus niet vergeten om de friteuse zelf uit te schakelen.
 • Omdat het deksel geen kijkvenster heeft, moet je het deksel openen om te zien of het eten klaar is om te worden gebakken.
 • Het geëmailleerde vetreservoir heeft een inhoud van drie liter en u kunt het eruit halen voor een eenvoudige reiniging. De friteuse werkt volgens het principe van de koude zone. De verwarmingsspiraal van inox bevindt zich dus in het vet, maar kan ook worden verwijderd.

Besluit

De Bomann FR 2264 CB is een goedkope roestvrijstalen friteuse zonder veel franje. Als je maar zelden frituurt, zal dit model zeker volstaan.

Tefal FF1001 Maxi Fry: een goedkoop standaardmodel

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Bij de Tefal FF1001 Maxi Fry.kun je de temperatuur regelen met een schuifknop aan de voorkant. Je kunt een instelling kiezen tussen 150 en 200° Celsius. De aanbevolen temperaturen en kooktijden voor verschillende voedingsmiddelen staan erboven. Het vermogen is 1900 watt en de frituur kan hiermee 2.1 liter olie verwarmen. De mand bevat maximaal 1,2 kilo voedsel.

Bijzondere eigenschappen

 • Het deksel met de stevige metalen permanente filter is afneembaar en kan samen met de frituurmand in de vaatwasser worden gereinigd.
 • Je kunt de thermobehuizing van wit plastic schoonhouden door deze met een vochtige doek af te vegen.
 • Het handvat van de frituurmand kan worden opgeklapt om ruimte te besparen.

Besluit

Het is een vrij ruime frituurpan voor een gemiddeld gezin. De frituurpan levert een perfecte prijs/kwaliteit.

Clatronic FR 3195: Friteuse met dubbele koude zone

De belangrijkste kenmerken van het toestel

De Clatronic FR 3195 is een klassieker. Hij bestaat uit een groot vetreservoir met een inhoud van 4 liter olie, waarin u een grote of twee kleinere frituurmanden hangt. Een deksel met venster en filter zorgt voor de nodige veiligheid.

Bijzondere eigenschappen

 • De friteuse maakt gebruik van de efficiënte koude zone technologie.
 • De verwarmingsspiraal bevindt zich niet onder de frituurcontainer zoals bij conventionele frituurketels, maar binnenin en dus in de olie. Het voordeel van deze technologie is onder andere dat frituurresten niet naar de bodem zakken en daar blijven hangen.
 • De afneembare en geëmailleerde oliecontainer kan net zo gemakkelijk worden gereinigd als de eveneens afneembare krachtige verwarmingsspiraal. Zowel de behuizing als het deksel en de verwarmingsspiraal zijn gemaakt van inox en daardoor vrij eenvoudig schoon te houden.
 • De plastic onderdelen zoals de handgrepen of de draaggrepen die aan de zijkant van de friteuse zijn bevestigd, zijn zwart.
 • Twee controlelampjes geven aan of het apparaat is ingeschakeld en of het wordt verwarmd.

Besluit

Het eenvoudige model doet wat het moet doen: Het frituurt alles wat je kunt frituren - of het nu gaat om frieten of zoete lekkernijen zoals donuts. Wat de prijs betreft, staat de Clatronic friteuse in de koude zone in onze vergelijking op het middenveld.

Moulinex AM4800 Mega friteuse: De elegante friteuse

De belangrijkste eigenschappen van het toestel

De Moulinex AM4800 Mega. In het chique wit met een elegante roestvrijstalen kap in het midden maakt het een nobele indruk. De friteuse is echter niet alleen visueel aantrekkelijk, maar overtuigt ook met zijn krachtige 2.100 watt en enkele praktische details.

Het deksel is afsluitbaar en heeft een groot kijkvenster. Het opent automatisch als de kooktijd voorbij is. Voor het reinigen van het apparaat kan het deksel in één eenvoudige stap worden verwijderd. Handig voor het perfecte succes van het eten is de mogelijkheid om de frituurmand met gesloten deksel van buitenaf op te tillen en te laten zakken.

Bijzondere kenmerken van het toestel

 • Met de AM4800 biedt de bekende fabrikant van keukenapparatuur een klassieke friteuse aan. Frituren gebeurt op de conventionele manier met olie.
 • De binnencontainer heeft een totale inhoud van twee kilogram. Leegmaken zou geen probleem moeten zijn, want de binnenste container kan worden verwijderd. Aan deze binnencontainer is overigens een zeer efficiënt verwarmingselement voor directe warmteoverdracht gelast. Dit geeft u een optimaal resultaat bij het frituren en bespaart bovendien energie.
 • Vaatwasmachinebestendige koolstoffilters zorgen ervoor dat de frituurgeur zich niet door de hele keuken verspreidt.
 • Een reden voor de populariteit zou ook de relatief lage prijs kunnen zijn.

Besluit

De hoge kwaliteit en de krachtige friteuse wordt goed ontvangen door de klanten. Een reden voor de populariteit zou ook de relatief lage prijs kunnen zijn.

Aigostar Indra 30HEX: friteuse 1800 Watt 2,5L met venster

De belangrijkste kenmerken van het toestel

 • De Aigostar Indira 30 HEX biedt voldoende comfort en functies voor een grote porties knapperige frietjes. Met een inhoud van 2,5 liter is dit een vrij groot model. De Aigostar kan ook gemakkelijk vis, kip of heerlijke dessert bereiden dankzij een vermogen van 1800 watt.
 • De temperatuur is traploos regelbaar tussen 150 en 190° Celsius.
 • De juiste temperatuurinstelling voor verschillende voedingsmiddelen is op de voorkant afgedrukt.
 • Dit is een klassieke friteuse waarin je ongeveer twee liter olie kan doen
 • Het gefrituurde voedsel wordt in een uitneembare roestvrijstalen frituurmand geplaatst.
 • Een afneembaar deksel maakt het gemakkelijk om de gebruikte olie af te voeren
 • Zonder de friteuse te openen kunt je controleren of de frieten al de gewenste bruine kleur hebben bereikt.

Besluit

De Aigostar Indira 30 HEX is een goedkope frituurpan die heel veel mogelijkheden biedt.

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten