De 5 Beste Elektrische heggenscharen Van 2023 van naderbij bekeken

2849

Heb je een tuin met een of meerdere heggen en struiken en houd je ervan lekker in de tuin bezig te zijn? Dan zul je vast weten dan een goede, elektrische heggenschaar onmisbaar is. Het bijhouden van je heggen met een elektrische heggenschaar bespaar je een hoop moeite en tijd, mits je er het juiste model voor gebruikt. Denk je erover na er eentje aan te schaffen, maar weet je niet goed waar je op moet letten bij de aankoop? Lees dan vooral verder, ook omdat we je vijf voorbeelden van de beste Elektrische heggenscharen geven.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van Elektrische heggenscharen?


Een van de belangrijkste kenmerken van Elektrische heggenscharen is het vermogen van de motor. Vraag je dus allereerst af hoeveel en hoe vaak je de heggenschaar gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld veel heggen in de tuin? Over het algemeen geldt dat hoe meer vermogen de heggenschaar heeft, des te krachtiger en sneller hij is. Daarnaast is het gewicht van het apparaat ook zeker niet onbelangrijk. Hoe lichter de heggenschaar, des te gemakkelijker deze is in gebruik. Als je een zware schaar gebruikt, zul je merken dat je al snel last krijgt van je armen en rug. Een volgend belangrijk onderdeel van de heggenschaar is het mes. Zowel het type mes als de meslengte en de maximale snijdikte zijn hierbij belangrijk. Bij het type mes kun je kiezen uit een enkel- of dubbelzijdig mes. Het meest efficiënt is een dubbelzijdig mes, omdat je daarbij in beide richtingen bladeren en takken kunt afsnijden. Verder is de meslengte een belangrijk onderdeel, omdat de lengte van het mes bepaalt voor welk type heg de schaar het meest geschikt is. Wil je grote en vlakke heggen snoeien, ga dan voor een lang mes. Hiermee kun je nauwkeurig en snel werken.

Heb je daarentegen juist een schaar nodig voor kleine heggen, of wil je een speciaal model of vorm in de haag maken, dan is het aan te raden te kiezen voor een klein mes. Daarmee kom je veel gemakkelijker in kleine hoeken. Het laatste punt waar je op moet letten als het om het mes gaat, is de snijdikte. Kijk goed naar de maximale dikte als je wilt weten tot in welke mate dikke takken doorgesneden kunnen worden. Ook de opening van de tanden van het mes beïnvloeden de maximale snijdikte. Het is een belangrijk punt, want als je heggen en struiken met dikke takken hebt en de snijdikte van je heggenschaar is niet groot genoeg, dan kan dit schadelijk zijn voor het apparaat.


Vervolgens, en niet geheel onbelangrijk, is de veiligheid van Elektrische heggenscharen. Één van de veiligheidsmaatregelen die de meeste heggenscharen hebben en waar je ook zeker voor moet kiezen, is de slipkoppeling. Deze zorgt ervoor dat zodra de schaar vast komt te zitten in materiaal, het apparaat automatisch uitgeschakeld wordt. Een andere bescherming is de snelstop. Dit zorgt ervoor dat de heggenschaar direct afslaat wanneer je de knop niet meer indrukt.

Als laatste is het slim om te kijken naar het merk van de Elektrische heggenscharen. Een goed merk wil meestal ook zeggen dat de heggenschaar van goede kwaliteit is. De bekendste merken zijn Makita, Black&Decker en Bosch, maar ook de iets minder bekende merken zoals Metabo en Powerplus hebben Elektrische heggenscharen van zeer goede kwaliteit in de aanbieding.

Hieronder volgen nu vijf van de best beoordeelde Elektrische heggenscharen.

Gardena Easycut 420/45 heggenschaar

We sluiten de lijst best beoordeelde Elektrische heggenscharen af met de Gardena Easycut. Ook dit model heeft een ergonomisch ontwerp wat werken met deze schaar zeer gemakkelijk maakt. Het meest geschikt is de Gardena voor het snoeien van takken tot 1,8 centimeter dik. Met een meslengte van 45 centimeter kun je er het beste werken met lage heggen en kleine struiken. Je verkrijgt daarbij beter resultaat als je snoeit door middel van het maken van korte bewegingen. De messen van de Gardena zijn gemaakt met een laser, waardoor ze extra scherp zijn. Ze beschikken daarom over mesbescherming, waardoor het niet erg is als je per ongelijk de grond ermee raakt. Het enige nadeel is dat het snoer behoorlijk kort is en het apparaat niet beschikt over een kabelgeleiding. De prijs van de heggenschaar is 69 euro.

Makita UH5261 Elektrische Heggenschaar

Als we het hebben over Elektrische heggenscharen voor zwaarder werk, dan is de Makita UH5261 het ideale model. De prijs van deze heggenschaar ligt wat hoger dan de voorgaande modellen. Met 95 euro betaal je dus meer, maar je krijgt er ook meer voor terug. De Makita heeft een vermogen van 400 watt. Ook beschikt hij over twee handgrepen wat zeer veel doet voor het gebruiksgemak. De reikwijdte neemt er bijvoorbeeld door toe. De lengte van het mes is 52 centimeter, wat betekend dat je er prima middelgrote heggen en struiken mee kunt snoeien. Wat deze Makita bijzonder maakt, is dat het apparaat in staat is takken tot 5.2 centimeter dikte door te snijden. Je kunt er dus op je gemak een buxus of een beukenhaag mee snoeien. Verder is ook aan de veiligheid gedacht. De kabelgeleider zorgt ervoor dat het mes niet in contact kan komen met het snoer. Omdat deze heggenschaar geschikt is voor het snoeien van een buxus of beukenhaag, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om de heggenschaar zo goed mogelijk te onderhouden. Het kan namelijk zijn dat deze planten ziektes hebben en deze doorgeven aan andere planten via de heggenschaar. Het is daarom belangrijk het apparaat goed schoon te maken na gebruik.

Powerplus POWXG2008 Heggenschaar

Dit Powerplus model is ideaal voor middelgrote heggen en struiken. De messen snijden dubbelzijdig en zijn geslepen met een laser. Hierdoor zijn ze extra scherp en kunnen ze takken met twee centimeter dikte doorsnijden. De lengte van het mes is 61, wat ook zeer handig is bij het snoeien van wat grotere heggen. Het merk Powerplus heeft veel aandacht besteed aan de veiligheid van het apparaat. Zo beschikt het over kabelontlasting, wat ervoor zorgt dat het snoer nooit in contact kan komen met het mes.

Ook is het geen probleem als je tijdens het snoeien de grond raakt. Aan het uiteinde van het dubbelzijdige mes zit een bescherming waardoor de messen niet beschadigd kunnen raken. Als laatste zit er ook een veiligheidsrem op de schaar, waardoor het apparaat direct stopt als het nodig is. Omdat de messen zo scherp zijn, wordt er een beschermkap meegeleverd die extra sterk is. Het nadeel dat opgemerkt moet worden is dat het apparaat een snoer heeft wat behoorlijk kort is met maar 35 centimeter. Je zult in veel gevallen een verlengsnoer nodig hebben als je in de tuin wilt gaan snoeien. Verder is het gewicht een kleine vier kilo. De prijs van het apparaat is 59,89 euro.

Black & Decker BEHT201QS heggenschaar

Een andere topper tussen de Elektrische heggenscharen is deze Black&Decker. Ook dit model is net als de vorige zeer goed geschikt voor het snoeien van kleine struiken of lage heggen. Dit komt zowel door het mes met 45 centimeter lengte als het ergonomische ontwerp. De snijcapaciteit ligt bij ongeveer 16 millimeter. Het apparaat beschikt niet over één maar over twee handgrepen wat werken met deze heggenschaar extra gemakkelijk maakt. Als fijne extra wordt er bij bestelling een beschermkap voor het mes meegeleverd. Het vermogen van de heggenschaar is 420 watt. Verder is het gebruik van de heggenschaar extra comfortabel door het zeer lichte gewicht van maar 1.91 kilo. Als nadeel moet worden genoemd dat ook deze heggenschaar een snoer heeft. Ook is het apparaat zeer gemakkelijk in onderhoudt. Na gebruik hoeft je de messen alleen wat af te borstelen en af te nemen met een doel. Doe er om de zoveel tijd wat onderhoudsspray op en wanneer je het apparaat opbergt, doe je dat het best in de beschermkap. Al met al een zeer duurzame heggenschaar. Je haalt hem in huis voor 54,99 euro.

Bosch Heggenschaar AHS 45-16

We beginnen de lijst met een echte Bosch. Deze heggenschaar is momenteel één van de best geteste modellen. Dit komt onder andere door de prijs-kwaliteitverhouding. Voor 59,95 krijg je namelijk een heggenschaar met alles er op en er aan. Het grote voordeel van deze heggenschaar is dat hij maar 2.6 kilo weegt waardoor je lange tijd door kunt gaan, zonder last van armen en rug te krijgen. Daarnaast zorgt het ergonomische ontwerp van het apparaat en de handgreep voor een goede werkhouding. Met deze Bosch kun je takken tot 16 millimeter dik doorsnijden. De motor is erg sterk met een vermogen van 420 watt.

Hiermee haalt de zaag 3400 zaagbewegingen binnen één minuut. De meslengte van het apparaat is 45 centimeter, wat hem ideaal maakt voor lage heggen en wat kleinere struiken of struiken waar je een model in wilt snoeien. Als je deze heggenschaar bestelt, wordt er een mesafdekking meegeleverd. Ook zit er een handleiding bij. Voor goed onderhoud is het aan te raden het mes in te smeren met een verzorgingsspray. Ook zit er twee jaar garantie op het apparaat. Het enige nadeel wat kan worden genoemd is dat de heggenschaar met een stekker in het stopcontact moet en dus niet beschikt over een accu. Dit kan de bewegingsvrijheid beperken.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten