1. Home
  2. review
  3. De 5 beste draaibanken van 2021

De 5 beste draaibanken van 2021

Wat is een draaibank

Met behulp van de draaibank produceert de hobbyist of de professional roterende voorwerpen, voornamelijk uit hout. De houtdraaier gebruikt de machine om het werkstuk op te spannen en te bewerken met geschikte draaigereedschappen.

Houtdraaien verwijst naar een vorm van bewerking. Bij dit proces schraapt het geschikte gereedschap spanen in de gewenste vorm uit een geklemd werkstuk. Bij het inschakelen draait de machine het werkstuk om zijn eigen as. De operator beweegt een beitel over de draairichting en schraapt spanen af om het werkstuk vorm te geven.

Hoe wordt een draaibank geconstrueerd

De exacte constructie van een houtdraaibank varieert enigszins van model tot model, maar over het algemeen zijn er vijf basiscomponenten.

Het machine bed

Het machinebed vormt het basiskader van elke houtdraaibank. Het zorgt voor een veilige stand van de machine. Daarom zijn de meeste modellen gemaakt van zwaar gietijzer. De lengte van het machinebed varieert van model tot model.

De aandrijving

Tegenwoordig worden alleen nog draaibanken met een elektrische aandrijving gebruikt. De elektromotor is inmiddels algemeen geaccepteerd. De motor brengt de draaibeweging over op het vastgeklemde werkstuk via het tandwiel in de kop. In de regel kun je verschillende snelheden instellen.

De kop

De kop is meestal aan de linkerkant van een draaibank geplaatst. Hier klem je het werkstuk vast. De kop bevat aan de ene kant de elektromotor en aan de andere kant de versnellingsbak. De eigenlijke spil is een schacht. Het is stevig bevestigd aan het machinebed en geeft de draaibeweging door aan het vastgeklemde werkstuk.

De staart

Meestal vind je de staart aan de rechterkant van de draaibank. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat het werkstuk er niet af valt dankzij de tegendruk. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat nog langere werkstukken soepel lopen en niet uitzwenken. De uiteinden van de staart en de kop moeten absoluut exact uitgelijnd zijn om het werkstuk goed te laten lopen.

De handsteun

De handsteun is stevig bevestigd aan het machinebed. Hij ligt plat en je kunt je hand erop leggen om het gereedschap vast te houden voor de bewerking. De steun is verstelbaar en wordt gebruikt voor een schone bewerking van het werkstuk.

Hoe werkt een houtdraaibank

Je klemt je te bewerken werkstuk tussen de kop en de staart. Na het inschakelen van de draaibank start de as zijn draaibeweging. Je leidt het draaiende blad nu met een hand langs zowel de lengte- als de dwarsas van het gedraaide deel, je kunt het blad ook om de horizontale en verticale as kantelen. Je kunt de handsteun gebruiken om het houtdraaiblad tegen het werkstuk aan te drukken en op zijn plaats te houden.

Wie heeft er een houtdraaibank nodig

Als je handig bent en graag je eigen spullen bouwt en knutselt, kun je veel doen met een houtdraaibank. Het heeft een motor die veel handmatig werk wegneemt. In vergelijking met het snijden en beitelen met de hand, biedt de draaibank een veel hogere kwaliteit afwerking. De hoge snelheid betekent ook dat de artikelen sneller klaar zijn. Maar het zijn niet alleen de doe-het-zelvers die de draaibank tegenwoordig gebruiken, de professionelen doen dat ook.

Welke objecten kun je op een draaibank maken

Bij het draaien van gekruist hout bevestigt je het werkstuk aan een zijde aan de kop. Het draait haaks op de richting van de korrel. Met de handsteun en het draaigereedschap kun je specifieke zaagsneden maken. Dankzij deze techniek kun je bijvoorbeeld tafelpoten, onderdelen voor trapleuningen, ringen, knoppen…maken.

Meestal worden objecten op een draaibank worden gemaakt door lang hout te draaien, dwars te draaien en ovaal te draaien. Bij lang hout draaien draait het werkstuk om zijn eigen as in de lengterichting.  Ervaren houtbewerkers zullen zich ook wagen aan ovale voorwerpen, speelgoedonderdelen, borden, kommen…

(8)

Frank De Zutter Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!