De 5 Beste Chromebooks van 2022 vergeleken

2492

Met de Chromebook heeft Google zich ook gemengd in de markt van de laptop. Pas sinds 2011 is deze nieuwe variant van de laptop verkrijgbaar in de winkels. Deze innovatie laptops waren niet gelijk populair bij het grote publie. Chromebooks zijn de afgelopen jaren toch steeds harder aan de weg aan het timmeren om een groot marktaandeel te verwerven. Steeds meer mensen zien de grote voordelen van deze laptop in. De consument was in het begin sceptisch, omdat er geen programma’s op geïnstalleerd konden worden. Excel en Word waren hier bijvoorbeeld niet op mogelijk. Het niet kunnen installeren van andere programma’s dan dat Google aanbiedt heeft zeker zijn voordelen.

Doordat er geen programma’s geïnstalleerd kunnen worden heeft deze laptop een lange levensduur en blijft er lang goed presteren. Zo wordt hij niet veel langzamer en wordt de accu ook minder belast. Opstarten is door de opbouw van deze laptops ook een fluitje van een cent. De prijs van Chromebooks kan daarnaast erg aantrekkelijk zijn. Chromebooks zijn over het algemeen de goedkoopste in hun klasse. Wij hebben de vijf beste Chromebooks die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn op een rij gezet. De meeste Chromebooks hebben veel overeenkomsten met elkaar. Door te kijken naar de details van deze laptops kun je de verschillen zien die je over de streep kunnen trekken.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet

Een afwijkende variant van de Chromebook is de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet 64GB- ZA6F0027N. Deze Chromebook lijkt eerder meer op een tablet dan op een laptop. In plaats van de andere Chromebooks waar je het scherm helemaal rond kan draaien, heeft deze laptop de functie om het toetsenbord los te koppelen. Door het scherm omhoog te trekken en los te klikken veranderd deze laptop daadwerkelijk in een tablet. Eenmaal losgekoppeld kun je het toetsenbord nog steeds gebruiken bij de laptop. Zo kun je het scherm plaatsen waar je wilt en toch het toetsenbord gebruiken. Met een gewicht van 450 gram als het toetsenbord verwijderd is weegt de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet 64GB- ZA6F0027N erg weinig. Ook met het toetsenbord vast aan de laptop is het nog steeds geen zwaar apparaat. In totaal weegt deze combinatie net geen kilo. Uiteraard is ook deze Chromebook voorzien van een touch screen.

Speciaal bij deze laptop is het extra felle scherm. Op die manier is de laptop er op berekend dat je buiten in de zon kan gaan werken. Klein minpuntje aan deze laptop kan het formaat zijn. De laptop is 10 inch groot, wat het voor sommige toepassingen minder aantrekkelijk maakt. Sommige mensen zullen dit echter ideaal vinden, daar het formaat erg handig is om te reizen. Ook heeft het formaat invloed op de accuduur van de laptop. Als de Lenovo IdeaPad Duet Chromebook Tablet 64GB- ZA6F0027N voorzien is van een volle batterij kan hij 10 uur mee gaan. Dit is erg veel voor een normale laptop, maar aan de lage kant voor een Chromebook.

Asus Chromebook C434TA

Net zoals de Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 en de HP Chromebook x360 12b-ca0010nd is de Asus Chromebook C434TA-AI0296 een laptop waarbij je het scherm 360 graden kan draaien. Door het draaien van het scherm en het gebruik van het touch screen lijkt deze Chromebook ook op een tablet. Net zoals elke Chromebook draait ook deze op Chrome OS. Het installeren van programma’s buiten de apps die de Google aanbiedt is dus niet mogelijk. Dit houdt wel in dat ook deze laptop goed beschermt is tegen virussen. Daarnaast blijven de Chromebooks ook erg snel, omdat alles in de cloud wordt opgeslagen.

De Asus Chromebook C434TA-AI0296 beschikt over een scherm van 14 inch en is daarmee vrij groot te noemen. Het kan dus wat lastiger zijn om deze in je tas mee te nemen. Qua gewicht springt hij er niet tussenuit. Met zijn anderhalve kilo is hij redelijk licht voor de grootte van het scherm. In vergelijking met de andere Chromebooks heeft de Asus Chromebook C434TA-AI0296 dezelfde batterij. Volledig opgeladen gaat deze batterij ongeveer 12 uur mee. Ondanks dat hij groter is en even lang mee gaat als de Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 en de HP Chromebook x360 12b-ca0010nd is deze variant wel het goedkoopst van de drie.

Acer Chromebook 314

De Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM lijkt van deze vijf het meeste op een normale laptop. Je zou van de buitenkant niet zeggen dat dit een Chromebook is. Zo kun je hem niet openklappen om er een tablet van te maken. Wel beschikt deze laptop ook over een touch screen. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld door een lange lijst heen moet scrollen. Het opstarten van deze laptop is ook een genot. Door zijn besturingssysteem is dit een kwestie van seconden. Zo heb je altijd snel internet paraat als je dat nodig hebt. Speciaal bij deze laptop is de goede webcam. Ideaal om te Skypen met vrienden of om een digitaal werkoverleg te houden. Deze webcam heeft een brede kijkhoek van maar liefst 170 graden. Hij neemt dus alles in de ruimte op.

Erg handig als je een videogesprek wilt beginnen met meerdere personen. Zijn laagste prijs is misschien wel zijn grootste verkoopargument. Als je deze laptop aanschaft weet je zeker dat je veel waar krijgt voor je geld. Het grootste minpunt van de Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C6XM is waarschijnlijk zijn processor. Hij kan af en toe een beetje langzaam aanvoelen. Vooral als je gewend bent om te multitasken met veel verschillende tabbladen kan dit vrij lastig worden. Mocht je veel eisen van je laptop dan doe je er goed aan om ook andere alternatieven te bekijken. Ook kan de behuizing als fragiel worden ervaren, gezien deze van plastic is. Toch is deze laptop een goede keus als je niet te veel uit wilt geven.

HP Chromebook x360

Ook bij de HP Chromebook x360 12b-ca0010nd kun je van deze laptop heel gemakkelijk een tablet maken. Klap het scherm om naar achter en je ziet praktisch niet meer dat het een laptop is. Dit wordt eens temeer duidelijk door de handige touch screen functie die op deze Chromebook zit. Scroll door het internet en tik met je vingers op het scherm om iets te selecteren. De HP Chromebook x360 12b-ca0010nd werkt omgeklapt precies zo als een tablet.

Een ander uniek kenmerk aan deze Chromebooks zijn de beeldverhouding. Met zijn 3:2 beeldverhouding worden webpagina’s en andere informatie nog beter weergegeven dan andere Chromebooks. Zelfs nog iets lichter dan de Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 met 1,35 kilo is deze laptop ideaal om mee op reis te nemen of bijvoorbeeld in de trein naar werk. Zo past hij in de meeste tassen en zal je dit door zijn gewicht nauwelijks merken. Ook is hij bestand tegen een stootje door de aluminium omhuizing waar hij in zit verwerkt.

Zet je je tas net iets te hard op de grond? Geen probleem, de HP Chromebook x360 12b-ca0010nd kan dit prima hebben. Met behulp van de apps die Chromebook beschikbaar heeft gesteld, zoals Netflix, kun je met deze laptop heerlijk series kijken. Door het gebruik van Bang & Olufsen luidsprekers is de geluidskwaliteit vele malen beter dan andere laptops op de markt. Je hoort duidelijk bij deze laptop dat ze hier aandacht hebben besteed. De HP Chromebook x360 12b-ca0010nd gaat ook een hele werkdag mee als hij volledig is opgeladen. Met een accuduur van elf uur gaat hij wel iets minder lang mee. Met zijn 12 inch is hij ook wel vrij klein om grafische bewerkingen mee te doen. Het kijken van series of films gaat wel prima als je alleen kijkt. Mocht je met meerdere mensen willen kijken dan is het verstandig om te kijken naar een grotere variant.

Acer Chromebook R13

Werk je graag in de cloud? Met de laptop Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 is dit een fluitje van een cent. Inloggen gaat erg simpel met behulp van het Chrome OS besturingssysteem. Log hier in met je eigen Google account en je hebt altijd en overal beschikken tot al je documenten. Het bewerken van teksten, tabellen en grafieken was nog nooit zo makkelijk. De laptop is voorzien van een flashgeheugen met 32 gigabyte. Dit is ruim voldoende omdat je alle documenten op slaat in de cloud. Nooit meer rondzuilen met usb sticks die je snel weer vergeet. Even inloggen op Google en je kan direct bij je documenten.

Door het toetsenbord om te klappen naar de achterkant van het beeldscherm, tover je deze Chromebook erg simpel om tot een tablet. De Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 is daarnaast erg makkelijk om mee op reis te nemen. Hij weegt nog geen anderhalve kilo, waardoor je hem in de meeste tassen gemakkelijk mee kan nemen. Helemaal opgeladen heb je ongeveer twaalf uur lang plezier van deze laptop bij normaal gebruik. Mocht je de Acer Chromebook R13 CB5-312T-K5G1 willen gebruiken voor het bewerken van foto’s dan kan het wel zijn dat het scherm iets te klein is met zijn 13,3 inch.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten