Een keuken zonder blender is tegenwoordig zoals een café zonder bier. Een blender is dan ook een manusje-van-alles dat perfect in ieder huishouden zou passen. Van smoothies over sauzen tot cocktails en milkshakes, het kleurrijke gerechtenpalet van dit fantastische keukentoestel kent geen grenzen, geen smaken en geen kleuren. Een blender is een blender zou je denken… best dat je nog eens denkt want bij het surfen over het wereldwijde web kom je heel wat verschillende soorten blenders tegen. Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als een power blender, een vacuüm blender en zelfs een smart blender? De kans is groot dat je nog nooit van deze verschillende soorten hebt gehoord en toch zijn ze bepalend voor je uiteindelijke keuze! Laten we je daarom een handje helpen. We stellen je graag onze 5 beste blenders voor, vertellen je ook waar je op moet letten bij het kiezen van een blender en vertellen je tot slot een beetje meer over de verschillende soorten blenders. Zo kan je met een rugzak vol blenderkennis op stap!
Waarop letten als je een blender koopt?
Starten doen we met de zaken waarop je moet letten bij het aankopen van blender. Samen met de soorten die we in het volgende hoofdstuk zullen bespreken, zal je hiermee een uiteindelijke keuze kunnen maken:
- An app a day keeps the doctor away: Inderdaad, een app kan je vandaag de dag niet alleen gebruiken om het weer te controleren, een aankoop bij Zalando te doen of je rekeningen mee te betalen, maar sommige blenders zijn ook met een app te bedienen. Ga je mee de hoogtechnologische toer op of is een klassieke blender die doet wat hij moet doen goed genoeg voor jou?
- Van zachte bananen tot harde noten: Met een blender kan je alle kanten op. Het is ook belangrijk om in het achterhoofd te houden welke kant jij op wilt. Ben je enkel van plan om wat fruit door de blender te jagen of staan er ook crumbles en notenmixen op het kookprogramma? Niet elke blender kan bijvoorbeeld ook harde ingrediënten als ijsblokjes, noten, chocolade,… fijnmalen.
- Drinkkan of niet? Ben je van plan om bijvoorbeeld een smoothie te maken en deze mee naar het werk te nemen dan kan een afneembare drinkkan weleens handig zijn. Het gaat dan om een beker die zowel dienstdoet als blendbeker en drinkbeker. 2-in-1 zou je dus kunnen concluderen. Dit is echter niet bij iedere blender mogelijk dus het kan bepalend zijn voor je keuze.
- Inhoud: Natuurlijk speelt de inhoud van je mengkan ook een rol. In je eentje of met twee heb je geen grotere mengkan nodig dan eentje van maximaal 1 liter. Gebruik je een blender voor een gezin of grotere groepen dan kies je best voor mengkannen van meer dan 1,5 liter.
- Snelheid en vermogen: En dan zijn er nog de snelheid en het vermogen natuurlijk. Zonder kracht geen gekraak. En dat mag je deze keer letterlijk nemen. Wil je harde zaken blenden dan moet je toch een blender nemen van minstens 500 watt. Alles eronder is ok, maar dan wel ok voor zachtere ingrediënten zoals bananen en de meeste andere soorten fruit. Hoe meer toeren hoe meer dat ook bijdraagt aan de kracht. De pulsefunctie is daarbij een aparte functie die de rotatiesnelheid geleidelijk aan gaat opvoeren.
Welke soorten blenders zijn er?
- De power blender: Wie van pure kracht en hoge toerentallen houdt, die koopt best een power blender. Zoals de naam al aangeeft, is dit de sterkste onder de blenders. Probleemloos worden met de minstens 1200 watt bevroren ingrediënten en keiharde noten tot poeder vermorzeld. Ook de mengkan is van hoge kwaliteit om de ontwikkelde krachten te kunnen weerstaan.
- Soepmaker: Ben je op zoek naar een blender om enkel en alleen soep of sauzen mee te maken, dan is de soepmaker jouw ding. Je gooit er gewoon alle koude ingrediënten in en de soepmaker doet de rest. Naast het pureren van de ingrediënten beschikt deze blender ook over een opwarmfunctie waardoor je de soep meteen vanuit de blender kunt serveren.
- De slimme blender: Deze blender beschikt over een Bluetoothfunctie waardoor het toestel met een app kan bediend worden. Je vindt via de app ook de lekkerste gerechten met hun ingrediëntenlijst terug zodat je niet meer hoeft te doen dan alles erin te gooien en even te wachten.
- Smoothieblender: Met een klassieke blender kan je in principe ook smoothies maken, maar voor de echte smoothiefanaat is de smoothieblender waarschijnlijk een betere keuze. Het verschil zit hem in de mengbeker. Deze beker is immers niet alleen een mengbeker, maar een draaibeweging meer en je kan deze beker ook perfect meenemen als drinkbeker naar je werk of je sportactiviteit. Gewoon de beker indrukken, mixen en hem uit de machine nemen. Piece of cake!
- De vacuüm blender: Voor mensen die geen vitamine willen verloren laten gaan en die houden van de ultieme smaaksensatie is er de vacuüm blender. Dit toestel gaat de mengbeker eerst vacuüm trekken zodat alle smaken en voedingsstoffen behouden blijven. Het resultaat zijn overheerlijke gerechten met een egale structuur.
- De klassieke blender: De klassieke blender is perfect voor wie soms een sausje maakt, dan weer een smoothie, vervolgens een pestosaus,… Soms beschikken ze over functies om bijvoorbeeld ook harde zaken zoals ijs te crushen maar niet altijd. Dit zijn de allrounders onder de blenders.