De 3 Beste Strijkijzers om te kopen

813

Allerhande onderzoeken en polls bevestigen dat strijken door heel veel mensen wordt aanzien als de meest onaangename klus om te doen in het huishouden. Voldoende redenen om de minder leuke taak met een goed strijkijzer te doen. Hoe sneller de klus is geklaard, hoe beter. Maar wat versta je onder de beschrijving een goed strijkijzer. En waar moet je op letten bij aankoop van een strijkijzer. In deze blog ‘3 beste strijkijzers: hoe klaar je de klus het best?’ worden enkele richtlijnen opgesomd. Lees hier meer over de verschillende type strijkijzers: Philips PerfectCare Elite GC9640/60, Philips Azur GC4556/20 en Calor Express Easy Plus GV7556C0.

Ergonomie als vuistregel

Voor dat je een strijkijzer koopt, moet je als vuistregel in het achterhoofd houden dat het handvat van een strijkapparaat uitstekend zit. Wanneer je een strijkijzer aanschaft dat een minder makkelijk handvat heeft, zal je een erg onaangename tijd tegemoet gaan. Wanneer je handpalmen na een tijdje zweterig en vochtig gaan aanvoelen, kies dan bijvoorbeeld voor een strijkijzermodel dat beschikt over een antislip-handvat. Vergeet ook niet dat de elementen om te bedienen op de juiste wijze in handbereik worden geplaatst.

Enkele tips hoe je de beste strijkijzers kiest

Naar welk soort strijkijzer ben je op zoek?

Zoals dat bij elk elektronisch apparaat het geval is, heb je een keuze uit verschillende optionele mogelijkheden. Dat wekt vaak verwarring op bij de consument die vaak een leek is op dat vlak. Strijkijzers kan je onderverdelen in vier hoofdcategorieën:

 • Een droogstrijkijzer
 • Het stoomstrijkijzer
 • De stoomgenerator
 • Het strijksysteem

Droogstrijkijzer

Zoals het woord doet vermoeden bevat dit type strijkijzer geen stoom. Eenvoudig uitgelegd wil dit zeggen dat je de kleding zelf zal moeten bevochtigen tijdens je strijksessie.

Stoomstrijkijzer

Bij het type stoomstrijkijzer wekt een waterreservoir, dat standaard is ingebouwd in het strijkijzer, automatisch stoom op. Die stoomvoorziening zorgt ervoor dat je een egaal glad strijkresultaat bekomt.

Stoomgenerator

De stoomgenerator kan de vergelijking doorstaan met een stoomstrijkijzer. Het grote verschil ligt in het feit dat de stoomgenerator over een volledig apart waterreservoir beschikt, waarop het strijkijzer steunt. Door dit vernuftig systeem kan heel wat meer stoom worden verwekt dan het modale stoomstrijkijzer. Door de grotere waterinhoud kan je een stuk langer strijken en makkelijker het water aanvullen. Daarnaast gaat het strijken een stuk sneller door de hogere stoomtoevoer.

Strijksysteem

Een strijksysteem is de Rolls Royce van de strijkijzers en is meer bedoeld voor professioneel gebruik. De stoomgenerator is verbonden met een strijktafel. De strijk verloopt supersnel en is qua gebruik heel klantvriendelijk. Valse plooien zijn nauwelijks of niet te bespeuren. Uiteraard hangt hier een vrij hoog prijskaartje aan vast.

Rekening houden met de grootte van het waterreservoir

Hoe kleiner de waterinhoud van een strijkijzer, hoe meer water je zal moeten bijvullen tijdens de strijkbeurten. In een nog niet zo lang ver verleden, was bijvullen van water niet zo eenvoudig te doen. Maar de meest recente strijkijzermodellen kunnen nu doorlopend worden aangevuld. Wanneer de watertank doorzichtig is, kan je het waterpeil beter in de gaten houden. Bepaalde toestellen helpen je er aan herinneren via een waarschuwingslampje, wanneer je het reservoir opnieuw moet bijvullen.

Zie dat de strijkzool van goede kwaliteit is

De zoolplaat van een strijkijzer is misschien wel het belangrijkste kenmerk als je op zoek bent naar een nieuw strijktoestel. Het bepaalt niet alleen in hoge mate het resultaat van je strijk op kwalitatief vlak. In het merendeel van de gevallen bepaalt de strijkzool ook de levensduur van je apparaat. Om te beginnen moet je uitkijken naar een strijkzool die makkelijk te reinigen is en ook bestendig is tegen krassen. Wanneer je de voorkeur geeft aan het materiaal van een bepaald merk, zijn keramische strijkzolen de beste. Om de eenvoudige reden dat ze gelijktijdig worden opgewarmd en beter glijden tijdens je strijk. De beste strijkijzers, voorzien van een keramische plaat, zijn misschien wel een stuk duurder dan andere aangeboden zoolplaten. Andere opties zijn: roestvrij staal en aluminium dat krasbestendig is. Hier bij TechGeek begrijpen we natuurlijk dat budget ook een factor is; dus dat is een afweging die u natuurlijk zelf dient te maken.

Het onderhoud en ontkalken van water met een filter

Het merendeel van de strijkijzers tegenwoordig hebben één of ander systeem aan boord dat kalk helpt tegen te gaan. Dit kan worden voorkomen via volgende hulpmiddelen:

 • een antikalkcassette
 • een kalkcollector
 • een antikalkstaaf

Wie echter liever op safe speelt, kan nog altijd op voorhand water filteren. Een advies: ontkalk je strijkijzer nooit met azijn. Dat vraagt niet alleen om heel veel problemen, maar ook krijg je vlekken als eindresultaat.

Denk aan de gebruiksgemak van een strijkijzer

Voorzie een lange kabel

Een langer snoer zorgt dat de werking van het strijken makkelijk verloopt zodat je het gevoel krijgt meer bewegingsvrijheid te hebben tijdens het strijken. Het meest ideale snoer is een kabel die 360 graden kan draaien. Zorg ook dat je het snoer makkelijk kan wegzetten, eventueel met een snoerwikkelaar.

Kijk uit naar een compact formaat

Voorzie dat het strijkijzer weinig bergruimte in beslag neemt. Kijk met andere woorden uit bij de aanschaf van een strijkijzer, dat je het makkelijk kan opbergen.

De beschikbaarheid van een thermostaat

Een thermostaat is uiterst belangrijk als je wil gaan strijken. Zo kan je de temperatuur van de zool perfect afstellen in functie van het soort textiel dat je gaat strijken.

De kwaliteit van het water

Het klinkt misschien heel bizar, maar de kwaliteit van het water speelt een heel belangrijke factor voor de levensduur van je strijkijzer. Het is superbelangrijk om de hardheid van het leidingwater op te meten. Bij de gemeente waar je verblijft, kan je de waterhardheid in de omgeving waar je woont, opvragen. Sommige fabrikanten leveren een teststrook om eventueel de hardheid van het water zelf op te meten. Gebruik nooit volgende vloeiende stoffen om je strijk te doen:

 • Het gecondenseerde water van een wasdroger of een droogkast
 • Gedistilleerd water
 • Verzacht water waarbij zout is toegevoegd
 • Het gebruik van ontzilt zeewater

Waarom ontkalken van een strijkijzer zo belangrijk is?

Kalk is de grootste boosdoener voor de houdbaarheidsdatum van je strijkijzer. Om kalkophoping te bestrijden bestaan er wel enkele trucjes die je kan toepassen. Enkele adviezen die je kan overwegen:

Het nut om regelmatig te ontkalken?

Na verloop van tijd ontstaat bij een strijkijzer, automatisch kalkaanslag. Hoe groter de waterhardheid van het water is dat uit je leidingen vloeit, hoe meer de kans bestaat dat de kalk zich zal manifesteren. Als de kalk na een poosje niet gaat verwijderen, dan krijg je sowieso te maken met bruin vuil water. Het laat niet enkel vuile plekken achter op je kraaknette kledij, maar blijft op langere termijn niet zonder gevolgen voor je stoomgenerator of strijkijzer.

Sommige strijkijzers hebben een kalkcollector

Bepaalde strijkijzers zijn uitgerust met een zogenaamde kalkfunctie die ingebouwd is in het strijkijzer. Hiervan bestaan er enkele varianten die we je niet willen onthouden:

De verzamelaar van kalk: de kalkcollector

Talrijke strijkijzers bevatten een kalkcollector, die het kalk opslaat. Hierdoor blijft de boiler – de plaats waar stoom wordt gemaakt via een hoge temperatuur in het reservoir – gevrijwaard van kalkaanslag. Het is logisch dat je deze kalkverzamelaar regelmatig moet zuiver maken.

Het gebruik van een antikalk staaf

Er bestaat nog een alternatieve variant om kalk tegen te gaan: de antikalk staaf, waarop kalk zich aan vastkleeft. Om dit schoon te maken kan je best de richtlijnen van het strijkijzermerk nauwgezet volgen. Bij sommige merken hoeven zelfs die staafjes niet worden zuiver gemaakt.

De aparte kalkcartidge

Een apart te verkrijgen cardridge, speciaal voorzien om kalk tegen te houden, houdt het strijkijzer gedurende drie maanden vrij van alle kalkaanslagen. Wanneer de driemaandelijkse periode is afgelopen, ben je genoodzaakt een nieuwe cartridge aan te schaffen en te plaatsen. Het grote nadeel: jaarlijks gaat dit extra 25 euro kosten.

Maak gebruik van een reinigingsprogramma

De meest gebruiksvriendelijke methode van deze alternatieve oplossingen is het reinigingsprogramma. Je kan dat programma om te ontkalken op elk ogenblik activeren. Het strijkijzer doet dan automatisch de rest. Hoe dan ook, het is van cruciaal belang dat je je strijkijzer regelmatig ontkalkt.

De 3 beste strijkijzers die je karwei vergemakkelijken

Strijkijzers zijn een noodzakelijk kwaad in elk huishouden. Om die reden is het heel belangrijk rekening te houden met enkele parameters die je strijkwerk vergemakkelijken en vooral vereenvoudigen. Volgende strijkijzers uit onze lijst van beste strijkijzers zijn de trendsetters op dit ogenblik: Philips PerfectCare Elite GC9640/60, Philips Azur GC4556/20 en Calor Express Easy Plus GV7556C0.

Philips PerfectCare Elite GC9640/60

Voordelen

 • De stroomstoot van 480 gram per minuut zorgt ervoor dat hardnekkige kreukels niet aan de orde zijn
 • Als je het niet gebruikt, schalt de stoomgenerator automatisch uit
 • Het waterreservoir is makkelijk afneembaar. Hierdoor kan je makkelijk water terug opnieuw navullen

Nadelen

 • De stoomgenerator past niet op een modale strijkplank
 • Je kan het strijkijzer niet recht opzetten voor het geval je dat vroeger zo gewoon was
 • Strijkijzertype: stoomgenerator
 • Welk antikalk systeem ter beschikking: kalkverzamelaar
 • Stoomstoot productie: 480 g/min
 • Automatisch uitschakelen: ja
 • Hervulbaar bij gebruik: ja

Philips Azur GC4556/20

De Philips Azur GC4556/20 is een krachtig stroomstrijkijzer waarmee je de kreuken in je kleren zo glad strijkt. Het strijkijzer is eenvoudig in gebruik en heeft een tal van handige functies. De Philips Azur GC4556/20 is geschikt voor grote hoeveelheden was en schakelt zichzelf weer uit na het gebruik.

Voordelen

 • De stroomstoot van 220 gram per minuut maakt snel komaf met kreukels
 • Kalk hecht zich aan de kalkverzamelaar. Makkelijk te verwijderen als je het onder een kraan spoelt
 • Als je het strijkijzer niet gebruikt, wordt het toestel automatisch uitgeschakeld

Cons

 • Strijkijzer is relatief zwaar met 1,57 kg
 • Strijkijzertype: stoomstrijkijzer
 • Welk antikalk systeem ter beschikking: kalkverzamelaar
 • Stoomstoot productie: 220 g/min
 • Automatisch uitschakelen: ja
 • Hervulbaar bij gebruik: ja

Calor Express Easy Plus GV7556C0

Voordelen

 • De stoomstoot van 300 gram per minuut verwijdert de meest hardnekkige kreukels
 • De stoom baant zich een weg tot aan de punt van de strijkzool. Erg handig bij het strijken van overhemden
 • De stoomgenerator valt automatisch uit als je het strijkijzer niet gebruikt

Nadelen

 • Je kan het waterreservoir niet afnemen
 • Strijkijzertype: stoomgenerator
 • Welk antikalk systeem ter beschikking: kalkverzamelaar
 • Stoomstoot productie: 300 g/min
 • Automatisch uitschakelen: ja
 • Hervulbaar bij gebruik: ja
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten