De 3 beste draadloze alarmsystemen om te kopen

1571

Hoewel het aantal diefstallen in België zienderogen jaarlijks afneemt, wordt er nog met de regelmaat van een klok ingebroken. Vooral tijdens de eindejaarsfeesten en in de zomermaanden. Naast dat je als eigenaar waardevolle spullen verliest, is vooral de schade die je op emotioneel vlak oploopt niet te overzien.

Het onveiligheidsgevoel dat een ongewenste vreemde indringer je woning betrad, blijft voor vele gedupeerden het langst hangen. Gelukkig kan je inbraken in de kiem smoren door een draadloze alarminstallatie te plaatsen. In dit artikel ontdek je welke 3 systemen momenteel hoge toppen scheren: Gigaset Elementary startpakket, Somfy Protect Home Alarm en Gigaset All You Need Alarm Box. Koop je één van deze drie systemen uit onze lijst van de beste draadloze alarmsystemen, dan ben je zeker dat je een goede aankoop doet.

In het teken van de veiligheid van je huis

Met een draadloos alarmsysteem kan je de diefstalbeveiliging van je kantoor of werk aardig vergroten. Hieronder lees je de voor- en nadelen van een draadloos alarmsysteem.

De voordelen van een draadloos alarmsysteem

De installatie is supereenvoudig

In tegenstelling tot een alarmsysteem met bedrading moeten geen breekwerken worden uitgevoerd om via de nodige kabels het veiligheidssysteem in werking te laten treden. Dat scheelt zich een slok op een borrel wat betreft de installatiekosten.

Geen last van de elektriciteitsfactuur

Het overgrote deel van de veiligheidssystemen die draadloos verlopen, werken praktisch allemaal op batterijen. Met andere woorden is er geen aansluiting met een stopcontact nodig.

Heel makkelijk uit te breiden

Wie achteraf wil uitbreiden met enkele elementen zoals extra sensoren of andere technologische snufjes, kan dit op een eenvoudige manier toevoegen op voorwaarde dat het uiteraard compatibel is met je alarmsysteem dat je hebt geïnstalleerd.

De nadelen van een draadloos alarmsysteem

Het vervangen van de batterijen

Voor heel veel mensen worden draadloze veiligheidssystemen met batterijen als een groot voordeel aanzien. De andere kant van de medaille is dat het vervangen van de batterijen vaak bekeken wordt als een minpuntje.

Het risico op storingen

Het alarmsysteem dat draadloos werkt is gebaseerd op radiogolven. De kans bestaat dat andere apparaten die eveneens gebruik maken van dezelfde frequentie, wel eens storingen kunnen teweegbrengen. Tegenwoordig zijn er gemakkelijk systemen op de markt te kopen die over een dubbele frequentie beschikken, zodat de storingen quasi onbestaande zijn.

Het kostenplaatje van een draadloos beveiligingssysteem

Hoeveel de uitgaven bedragen om een draadloos alarmsysteem te plaatsen, hangt van verschillende parameters af. Zo spelen het aantal detectoren uiteraard een invloedrijke rol. Wil je een standaardversie of ben je op zoek naar een meer gesofisticeerde uitbreiding. Een vast kostenplaatje kan je hierbij niet op plakken. Voor een gewone doorsnee woonst schommelen de prijzen tussen de 1000 en 2000 euro, kosten voor de installatie meegerekend. Afhankelijk van de uitbreidingen die je voor ogen hebt, kunnen de kosten uiteraard verder oplopen. Een kleine kanttekening. Wanneer je een alarmsysteem laat plaatsen door een erkende installateur waarvan de woning ouder is dan 10 jaar, kan je bovendien rekenen op een gereduceerd BTW tarief. In plaats van de klassieke aangerekende 21 %, betaal je slechts 6 %.

Je woning optimaal beveiligen: hoe doe je dat?

Uit recente cijfers blijkt dat er in België dagelijks nog steeds 116 inbraken in woningen plaatsvinden. Het vooruitzicht dat er in je woning of flat wordt ingebroken, is reëel. Door de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zal de kans op inbreken gevoelig worden verkleind. De uitdrukking ‘de gelegenheid maakt de dief’ mag je haast letterlijk opvatten. Hoe kan je nu de meest zwakke punten in je woning in veiligheid stellen?

Stel je in de plaats van een inbreker

Een woningdiefstal duurt slechts luttele minuten. Een doorgewinterde dief heeft nauwelijks iets nodig om in een woning binnen te dringen. De gemiddelde duur om een slot open te breken, kan immers in minder dan dertig seconden gebeuren. Ze komen vingervlug binnen en grabbelen naar de meest kostbare spullen. In je woonst staan volgende spullen op hun geliefkoosde buckinglist:

 • Dure juwelen
 • Geld
 • Elektrische apparaten
 • Laptops en computers
 • Sleutels

De zwakste plekken van je woning

Inbrekers gaan op zoek naar de zwakste plekken van je woning. De plaatsen waar dieven het liefste binnenkomen zijn de voor- en achterdeur. Waarom? Omdat de ervaring leert dat negen op de tien van de deuren zelden op slot zijn. Eerst wordt er aangebeld om te kijken of iemand thuis aanwezig is. Nochtans is het bewezen dat inbrekers liefst via de achterdeur zich een toegang tot de woonst verschaffen. Om de doodeenvoudige reden dat de kwaliteit van een achterdeur beter toegankelijk is. Meestal volstaat een schroevendraaier en een tang om het deurslot te ontgrendelen. Dieven houden ook van openstaande ramen.

Welke uitbreidingen kan je voorzien met je draadloos alarmsysteem?

De meeste pakketten van draadloze veiligheidssystemen voorzien standaard een klein aantal detectoren, een paneel om te bedienen en een luid noodalarm, zowel voor binnen als voor buiten. Het staat je uiteraard vrij om te voorzien in diverse uitbreidingsmogelijkheden volgens je eigen behoeften. Een klein overzicht welke opties en voorzieningen het meest populair zijn:

Bewaking via camera’s

De meest genomen uitbreidingsoptie is de bewaking met een camera. Langs deze weg krijg je meer zelfcontrole wat er op je kantoor of woonst aan het gebeuren is, wanneer je niet aanwezig bent. Er zijn zelfs camera’s die pas in werking schieten als ze een bepaalde beweging aan het waarnemen zijn of andere alarmerende detectoren activeren.

De hulp van een meldkamer inroepen

Als het alarm of sirene van je draadloos alarmsysteem afgaat, zal je moeten overgaan tot actie. Er bestaat dan de mogelijkheid om te kiezen voor een centrale meldkamer. Wanneer daar een bepaald ‘noodsignaal’ binnenkomt, zal men van daaruit bepalen welke stappen moeten worden ondernomen. Twee opties zijn de meest gebruikelijke: de hulpdiensten worden ingeschakeld of een ploeg die instaat voor de beveiliging, wordt naar de locatie gezonden.

Domotica als ideale bondgenoot

Domotica maakt tegenwoordig een belangrijk onderdeel uit van beveiligingsinstallaties. Zo bestaat de mogelijkheid om de alarmsignalen te koppelen aan de automatische bediening van rolluiken. Zelfs bediening vanop afstand via een app op je tablet of op je smartphone. Je kan zelfs de bewakingsbeelden bekijken vanop afstand.

Welke soorten detectoren bestaan er?

Een alarmsysteem dat draadloos is, valt of staat met detectoren en sensoren. Als ze een verdachte handeling waarnemen, zenden ze automatisch een signaal uit en zorgen ervoor dat een sirene automatisch begint te loeien. Je hebt de keuze voor verschillende detectoren, afhankelijk van de individuele situatie. In de praktijk worden diverse soorten keuzemogelijkheden met elkaar gecombineerd.

De detector voor bewegingen

Het woord zegt het zelf. Deze detector stuurt automatisch een signaal, zodra er een abnormale beweging wordt waargenomen. Er bestaan tegenwoordig zelfs hoogtechnologische detectoren die geen alarmkreet uitsturen wanneer huisdieren in de woonst rondlopen, hoewel het alarmsysteem actief is.

De werking van een magneetcontact

Een magneetcontact omvat altijd twee delen waarvan het ene het andere niet uitsluit. Een concreet voorbeeld. Zo kan een magneet aan het kozijn van een raam gehecht zijn en het andere op de deur. Als de deur wordt geopend, dan wordt meteen het contact verbroken en volgt meteen een signaal naar de centrale. Het alarmsignaal werkt meteen.

Een detector voor glasbreuk

Heel veel inbrekers proberen het magneetcontact min of meer te omzeilen. Hierdoor blijft het kozijn onaangeroerd. Om die doorzichtige truc te dwarsbomen, heb je de kans om een glasbreukdetector aan te sluiten. Het alarm treedt in werking bij trillingen aan het raam of wanneer het glas onder druk komt te staan.

De 3 beste draadloze alarmsystemen met elkaar vergeleken

Een alarmsysteem dat draadloos werkt, kan je voor ieders budget vinden. Hieronder vind je de beste draadloze alarmsystemen die op dit ogenblik verkrijgbaar zijn met de voor- en nadelen. Deze 3 alarmsystemen zijn echte kwalitatieve prijskrakers: Gigaset Elementary startpakket, Somfy Protect Home Alarm en Gigaset All You Need Alarm Box.

Gigaset All You Need Alarm Box

Voordelen

 • Bij het afgaan van het alarm word je verwittigd via email en je smartphone
 • Met de meegeleverde IP-camera kan je alles volgen bij je thuis
 • Eenvoudig gebruik van het alarmsysteem via de smartphone en app

Nadelen

 • Een smartphone is noodzakelijk

De hele set bestaat uit een basisstation waaronder een smart HD IP-camera, een magneetcontact en een bewegingssensor. Via de app op de smartphone kan je alles op de voet volgen. Het opnemen van beelden vormt geen enkel probleem. De video kan je gratis stockeren voor twee dagen in de cloud tot 30 seconden afspeeltijd. Als je langere videobeelden wil opslaan, moet je een abonnement nemen. De hele installatie is volgens het principe plug & play. Schroeven en boren mogen aan de kant blijven.

 • Meldingen: Smartphone app, emailadres
 • Aansluitingtype: Losstaand

Somfy Protect Home Alarm

Voordelen

 • Melding op je app als systeem afgaat
 • Eenvoudig te bedienen met de app van je smartphone
 • Mogelijkheid om het basissysteem uit te breiden met andere detectoren

Nadelen

 • Het basispakket beschikt niet over een IP-camera

Het pakket bestaat uit een basisstation, 2 bedieningen op afstand, 3 magneetcontacten, een sirene en een bewegingssensor, die geen huisdieren detecteert tot 25 kg. Mogelijkheid om het beveiligingssysteem uit te breiden tot 50 sensoren.

 • Meldingen: Via een geluidsalarm, smartphone, email
 • Aansluitingtype: Internet

Gigaset Elementary startpakket

Voordelen

 • Je ontvangt meldingen van eventuele wateroverlast of rookontwikkeling via de Gigaset app
 • Koppelt ook rookmelders met de Philips Hue smart lampjes om eventueel een vluchtroute zichtbaar te maken
 • Mogelijkheid om het basissysteem uit te breiden met andere detectoren

Nadelen

 • De rookmelder werkt op een batterij die regelmatig zal moeten worden vervangen

Met dit startpakket weet je precies wat er allemaal aan de hand is bij je thuis. De watersensor of rookmelder kan je makkelijk aan het basisstation koppelen. Handig als bijvoorbeeld je wasmachine eventueel zou lekken of je ligbad overloopt. De rookmelder slaat alarm via een app. Je kan altijd het systeem verder uitbreiden naar eigen behoeften.

 • Meldingen: Via een geluidalarm en/of email
 • Aansluitingtype: Losstaand, wifi of internet
 • Bediening: Met een smartphone app
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten