De 3 Beste DAB+ radio’s om te kopen

1997

Ondanks dat streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond rijzen, is radio in de ruime betekenis van het woord nog lang niet op sterven na dood. Meer nog, het is zelfs levendiger dan ooit en is momenteel aan een indrukwekkende revival bezig. Dit is allemaal te danken aan de DAB-radio. Helemaal bevrijd van statische elektriciteit en de geringe hoeveelheid aanwezige AM- en FM-stations, heeft de digitale technologie de pretentieloze radio goed en wel in de 21ste eeuw op de kaart gezet. Op deze pagina: ‘3 beste dab+ radio’s: wat zijn de pluspunten’ lichten we een tipje van de sluier hoe deze radiotechnologie werkt, wat de voordelen ervan zijn en waarop je moet letten bij de aankoop. Volgende 3 toonaangevende DAB radio’s staan momenteel volop in de schijnwerpers: KENWOOD KMM-BT504DAB, JVC KD-DB902BT en Pioneer SPH-DA130DAB.

De werking van een DAB radio in een notendop uitgelegd

Zoals je wellicht weet, wordt FM-radio in de ether gestuurd op een welbepaalde frequentie. Elk radiostation krijgt een kleine smalle frequentie toegewezen, zodat de radiozenders elkaar niet storen of elkaar voor de voeten lopen. Wanneer je echter buiten de krijtlijnen van die frequentie afdwaalt, wacht je een golf van statische elektriciteit. Tot zover het verre verleden. DAB radio werkt onder een heel ander gesternte. De transmissie, die digitaal verloopt, bestaat uit een oneindig aantal ééntjes en nulletjes. Omdat geen frequentiebanden meer worden gegenereerd, kan eenzelfde signaal meermaals worden uitgezonden. Dit houdt in dat je DAB radio meer slaagkansen heeft om die signalen op te nemen dan zijn vroegere FM tegenhanger.

Betere ontvangst met DAB signalen

De wijze waarop DAB-signalen worden doorgestuurd, leiden hun eigen leven en brengen extra voordelen met zich mee. Om te beginnen kunnen radiostations via deze bredere band met het gespeelde nummer op de playlist, ook aanvullende informatie doorsturen. Zo kan bijvoorbeeld de naam van het programma en de titel van de song met de artiestennaam worden verzonden. DAB-signalen springen ook beter om met obstakels die kunnen ontstaan tussen je radio en de zender. Denk maar aan grote gebouwen die in het verleden wel eens parten speelden en de golffrequenties vaak in de war stuurden.

De grote voordelen en nadelen van een digitale radio

De voordelen van DAB+ Radio

Een ruim aanbod aan stations

Misschien wel het allergrootste voordeel van DAB radio is het ruime aanbod dat het de luisteraars biedt. In plaats van een klein dozijn FM stations, biedt digitale radio een wereld aan keuzemogelijkheden. Heel veel radiostation in België zijn nu allemaal digitaal te beluisteren. Wie de sprong naar digitale radio nog moet wagen, weet echt niet wat wordt gemist.

Het automatisch afstemmen van de radio

Het onthouden van een frequentienummer behoort tot de voltooid verleden tijd. Het doorbladeren van de verschillende stations is nu net zo makkelijk als het wijzigen van je tv-kanaal. In één oogopslag zegt het scherm je op welk station je hebt afgestemd, maar laat meteen zien welk soort muziek (met artiestennaam) wordt gedraaid.

Je kan beroep doen op heel wat extra functies

De beste DAB+ radio’s beschikken over extra functies zoals connecties met Bluetooth. Hierdoor kan je de controle van de muziek overnemen. Andere DAB radio’s hebben de mogelijkheid om een verbinding te maken met je wifi. Het geeft je toegang tot meer dan 35.000 radiostations op het internet. Daarnaast kan je ook afstemmen op je meest favoriete podcasts. Kortom, je hebt een brede keuze aan mogelijkheden. Verwacht wordt dat het niet lang meer zal duren dat digitale radio de bovenhand gaat nemen van de klassieke FM en AM. Van een revolutie op digitaal vlak gesproken.

De nadelen van DAB+ radio

De batterijen geraken sneller leeg

De extra functies van een DAB-radio gaan vaak ten koste van stroomverbruik dat een stuk hoger ligt dan normaal. Dit kan wel een probleem vormen als je de muziek onderweg wil meenemen. Alles hangt af welke stroombron je gebruikt natuurlijk. Enkele DAB radiomodellen zijn volledig afgestemd om draagbaar te zijn. Ondanks dat ze meer compacter zijn, boeten ze niets in aan de uitmuntende geluidskwaliteit. Het formaat helpt het verbruik van de stroom verminderen. Het is ook heel gebruiksvriendelijk als je de radio in je rugzak stopt en onderweg muziek wil gaan beluisteren.

Maar wat is DAB+ nu eigenlijk?

Je zou op het eerste gezicht denken dat digitale radio een vrij nieuwe trendsetter is, maar in feite bestaat radio op digitaal gebied al een heel tijdje. Testuitzendingen startten al in 1990. Pas vijf jaar later werd het in 1995 boven de doopvont gehouden onder de noemer digitale radio. Sindsdien zijn er heel wat technologische verbeteringen door de jaren heen tot stand gekomen. DAB+ wordt wereldwijd gepromoot omdat de geluidskwaliteit uitstekend is.

De connectie met Bluetooth

Niet alle DAB’s hebben momenteel de mogelijkheid om muziek van Spotify rechtstreeks te streamen. Maar de meeste toestellen die je nu koopt, beschikken wel over deze verbinding. Dat betekent met andere woorden dat je via je smartphone of tablet naar hartenlust kan streamen. Nogmaals, de overgrote meerderheid van de radio’s bevat deze functie. Maar het kan geen kwaad om je hiervoor nog eens extra over te laten informeren.

Hoeveel moet ik nu uitgeven aan een DAB radio?

Zoals met elk nieuwe type technologie, schommelen de prijzen van DAB-radio’s enorm. Aan het ene uiteinde van de prijsschaal kan je al budgetmodellen vinden voor enkele tientallen euro’s. Hou wel in het achterhoofd dat je krijgt voor wat je betaalt met heel weinig opties. Het gemis aan een scherm bijvoorbeeld maakt dat de DAB-radio veel moeilijker te besturen is. Bovendien is de geluidskwaliteit niet altijd van die aard om victorie te kraaien. Van de andere klant zijn er DAB-radio’s die meer dan duizend euro kosten. Het enige voordeel: je krijgt waar voor je geld. Velen van deze geavanceerde systemen kunnen functioneren als een soort entertainment hub. Gelukkig bestaan er tussen deze twee uitersten geweldige DAB’s voor elk budget. Stijlvolle radio’s met een uitmuntende geluidskwaliteit die je omver blazen. Volgende DAB’radio’s zijn kwaliteitsvolle allrounders die de hoge verwachtingen van de potentiële digitale radioliefhebber zullen inlossen: KENWOOD KMM-BT504DAB, JVC KD-DB902BT en Pioneer SPH-DA130DAB.

De Beste DAB+ Radio’s:

Pioneer SPH-DA130DAB

Voordelen

 • Je kan genieten van een geruisloze radiokwaliteit door middel van de DAB+ tuner
 • Het display kan je eigenhandig aanpassen volgens een bepaalde kleur
 • De autoradio kan niet worden gestolen wanneer je het afneembare voorpaneel verwijdert

Nadelen

 • Je hebt niet de mogelijkheid om cd's af te spelen op de autoradio

Je luistert naar een helder geluid en je hebt de mogelijkheid om verschillende radiozenders te beluisteren. De DAB+ antenne, die standaard is meegeleverd, moet je tegen het raam bevestigen. Op die manier gebruik je een DAB+ tuner. Met de kleuren, die je kan wijzigen, kan je de kleur van de display volledig naar je hand zetten. Op deze manier kan je de radio 'synchroniseren' met het interieur van je auto. Erg handig is dat het radiopaneel afneembaar is om radiodiefstal te voorkomen.

 • Bediening voor Android: ja
 • Bediening voor Apple: ja
 • Onderdrukking ruis voor microfoon: ja

JVC KD-DB902BT

Voordelen

 • Via bluetooth streamt de radio in de auto je favoriete muziek, draadloos van je tablet of smartphone
 • Je kan handsfree bellen via de meegeleverde microfoon
 • De display kan je qua kleur veranderen volgens je eigen smaak

Nadelen

 • Muziek afspelen vanaf een SD kaart is niet mogelijk

Deze autoradio voldoet aan alle behoeftes die een luisteraar nodig heeft. De muziekstreaming vanaf je smartphone via bluetooth is heel gemakkelijk tot stand te brengen. Als je naar de radio luistert, heb je geen hinder van geruis. Door de DAB+ tuner is hoge geluidskwaliteit gegarandeerd. Wanneer je tijdens je rit met de wagen een oproep via de smartphone binnenkrijgt, kan je handsfree telefoneren via de microfoon, die standaard is meegeleverd. De displaykleur is eigenhandig in te stellen volgens het interieur van je voertuig.

 • Bediening voor Android: ja
 • Bediening voor Apple: ja
 • Onderdrukking ruis voor microfoon: nee

KENWOOD KMM-BT504DAB

Voordelen

 • Via bluetooth stream je muziek en voer je handsfree gesprekken met de telefoon
 • Bedien de autoradio met je stem via de Siri Eyes Free-functie van de iPhone
 • Via de DAB+ tuner is ruisvrije radiokwaliteit gegarandeerd

Nadelen

 • Muziek afspelen via cd's op de autoradio is niet mogelijk

Je beschikt over een autoradio met Waze, Spotify, AppRadio en AppleCarPlay. Via Bluetooth maak je een verbinding met de radio en je smartphone. Binnenkomende oproepen aannemen en luisteren naar je eigen favoriete muziek is makkelijk te combineren. Via de DAB+-functie kan je naar de digitale radio luisteren. Met de touchscreen display voor je handelingen bij voorkeur uit. Ben je eigenaar van een iPhone? Dan is de Siri functie van je smartphone een uitstekende tool. Anderzijds beschik je met Waze over up to date verkeersinformatie en kan je navigatie gebruiken. Via het kleurenscherm kan je tijdens een (sanitaire) stop met de auto naar je favoriete serie kijken.

 • Bluetooth: ja
 • DAB radio: ja
 • Bediening voor Android: ja
 • Bediening voor iPhone: ja
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten