De 3 beste bluetooth koptelefoons onder honderd euro

285

Heel veel apparaten hebben tegenwoordig bluetooth; koptelefoons ook dus. Via een radioverbinding en radiogolven kunnen er gegevens worden overgebracht van het ene naar het andere toestel of naar meerdere toestellen tegelijk, zonder dat er nog een snoer of kabel aan te pas komt.  Voorwaarde is dat de apparaten niet te ver van elkaar af staan. In het algemeen is dit circa tien meter. Je hebt daarnaast een accu of wel een batterij nodig. Inmiddels is de techniek van draadloos verbeterd en doen ze qua geluidskwaliteit niet meer onder voor bekabelde koptelefoons. Ook de accu’s zijn krachtiger geworden en sneller weer opgeladen.

Een Nederlandse uitvinding

Misschien leuk om te vermelden dat een Nederlander, Jaap Haartzen, deze technologie heeft bedacht. Hij was toen in Zweden. De benaming ‘bluetooth’ verwijst dan ook naar een Scandinavische figuur, namelijk de Vikingenkoning genaamd Harald Blåtand (Blauwtand).

Wat zijn de voor- en nadelen van snoerloos?

Voordelen: Het grootste pluspunt is natuurlijk de bewegingsvrijheid die dit geeft. Ook heb je geen last meer van dat gedoe met in de knoop rakende snoertjes. Vooral als je gaat sporten met je koptelefoon op, is draadloos heel comfortabel en de kwaliteit van het geluid is net zo goed als bij koptelefoons met snoertjes.

Nadelen: Maar ja, de energie komt nu uit een batterij en die raakt een keer leeg. Het is dus goed om te weten hoe krachtig de accu is en hoe snel je deze weer oplaadt. Er zijn daarom ook koptelefoons op de markt die zowel met een kabeltje als met bluetooth werken. Als je de accu moet opladen gebruik je tijdelijk een snoertje.

Een ander punt is dat een draadloze koptelefoon met een accu in gewicht iets zwaarder is dan een koptelefoon met een snoertje. Tenslotte is draadloos vaak wat duurder dan bekabeld.

Twee soorten draadloos met bluetooth

De termen die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen zijn ‘draadloos’ en ‘volledig draadloos’. Beiden werken met een accu en met bluetooth, maar bij een draadloze koptelefoon loopt er wel nog een kabeltje tussen beide oortjes, via een nekband. Volledig draadloze koptelefoons hebben niet zo’n nekband.  Het zijn echt twee losse oortjes. True wireless noemt men dit ook wel.

Drie draagmethoden

Kort gezegd zijn er drie soorten koptelefoons, ingedeeld op de manier hoe je hem op je hoofd hebt:

  • Over-ear: die hebben oorkussens of wel oorschelpen, die de oren goed omsluiten.
  • On-ear: deze zet je op je oren, ertegenaan zeg maar. Je hoort nog iets van de buitenwereld.
  • In-ear: dit zijn oordopjes die je in je gehoorgang draagt. Ze zijn er in verschillend groottes, voor verschillende mensen. Als ze goed passend zijn, is sluiten ze je goed af voor omgevingsgeluid

Waar let ik op bij het maken van een keuze?

Het belangrijkste is waarvoor wil je een koptelefoon kopen en waar ga je hem gebruiken? Is het voor het luisteren naar muziek thuis of onderweg, ga je ermee sporten en is dit ook in de buitenlucht, is het om mee te gamen of is het voor online vergaderen en telefoneren…? Tenslotte nog de vraag: wat zijn jouw eisen voor wat betreft de geluidskwaliteit.

Voor sporten (in de buitenlucht) zijn volledig draadloze oordopjes (true wireless earbuds) erg geschikt. Vraag ook of ze waterdicht zijn. Voor thuiswerken of voor handsfree bellen in de auto, wil je vaak juist wel nog geluiden van buiten horen. Dan is een on-ear koptelefoon beter dan een over-ear koptelefoon.

Met een over-ear koptelefoon sluit je jezelf helemaal af van de buitenwereld. Dit vinden gamers perfect en muziekluisteraars vaak ook. Gamers En muziekluisteraars hebben ook vaak bepaalde wensen voor wat betreft de geluidsweergave.

Geluidskwaliteit en omgevingsgeluiden

Het beleven van geluid is persoonlijk, dus het beste is natuurlijk om het zelf eerst te testen. Er zijn speciale technologieën ontwikkeld om de geluidskwaliteit te verbeteren. Met active noice cancelling neutraliseert men bijvoorbeeld ruis en andere omgevingsgeluiden. Door middel van geluidsisolatie (bijvoorbeeld dubbelwandige oorkussens) houd je ongewenst omgevingsgeluid buiten de deur. Dit noemt men vaak passive noice cancelling. Met surround sound komt het geluid rondom op je af, zoals in een film zeg maar. Dit vergroot de spelbeleving van een gamer.

Kan ik wel slagen binnen het budget van honderd euro?

Als jezelf op zoek wilt gaan weet je nu waar je op moet letten en kan je een gerichte keuze maken. Binnen een budget van honderd euro heb je aardig wat mogelijkheden, maar aan allerlei technische snufjes zit natuurlijk wel een prijskaartje. Verwacht met dit budget geen supergeluid bijvoorbeeld, maar gewoon een goed geluid is mogelijk binnen dit budget. Wij hebben drie mooie, draadloze koptelefoons weten te vinden voor nog geen honderd euro.

JBL Tune 225TWS – volledig draadloze oortjes

In acht kleuren zijn deze true wireless oortjes verkrijgbaar. Gebruikers waarderen het geluid, met krachtige bas, als goed en het draagcomfort als zeer goed. De maximale batterijduur is vijf uren. Er wordt een oplaadcase bijgeleverd met een batterijduur van twintig uren. Dit zijn zeer geschikte oortjes om naar je favoriete muziek te luisteren tijdens het sporten. Geen gedoe met plakkerige snoertjes in je nek en lekker veel bewegingsvrijheid.

Veel plezier met je nieuwe aankoop

Wij hopen je hiermee alvast op weg te hebben geholpen en wensen je veel plezier met je nieuwe aankoop.

Fresh ’n Rebel Caps - met en zonder snoer 35 uur luisterplezier

Dit is een draadloze koptelefoon die je over je oren heen draagt (over-ear). Deze heeft geen noice cancelling technologie, maar de oorkussens vallen comfortabel geheel over je oren heen en sluiten je daarom goed af voor omgevingsgeluiden. De batterijduur is 35 uur en je kan deze koptelefoon ook bekabeld gebruiken. Opladen van de accu duurt drie uur. Deze koptelefoon is opklapbaar en in vier kleuren te koop.

JBL T500BT – mooi geluid voor zacht prijsje

Deze headset draag je tegen je oren aan (on-ear). In vier kleuren is deze mooie koptelefoon verkrijgbaar en omdat hij opvouwbaar is, neem je hem ook makkelijk overal mee naar toe. Deze headset heeft bovendien noise cancelling. Dit betekent dat je weinig of geen last hebt van storende omgevingsgeluiden. Deze koptelefoon werkt met bluetooth 4.1 en de batterijduur is maximaal zestien uur.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten