De 5 beste zonnepanelen voor je huis

1784

Vele mensen vragen zich af of het momentum om zonnepanelen te kopen niet voorbij is. Neen, het momentum van zonnepanelen zal nooit voorbijgaan. Nog steeds ondersteunen overheden met tal van subsidies de kracht van de zon en nog nooit waren zonnepanelen zo goedkoop. Dit betekent dat ze ook op kortere termijn al rendabel kunnen en zullen worden. De prijzen van energie dalen immers niet en zullen de komende jaren ook enkel en alleen toenemen. Zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen is en blijft daarom de goedkoopste energieconsumptie. Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij het kiezen van zonnepanelen en zetten de 5 beste zonnepanelen op een rij.

Hoe de juiste zonnepanelen kiezen?

Er zijn natuurlijk tal van merken waaruit je kunt kiezen als je op zoek bent naar de beste zonnepanelen. Zaken zoals vermogen, rendement, efficiëntie, installatie en onderhoud spelen hierbij allemaal een rol. In plaats van het over die boeg te gooien, willen we echter graag de focus leggen op de zogenaamde Tierklassering. Zonnepanelen worden over het algemeen namelijk gecategoriseerd volgens Tier 1, Tier 2 en Tier 3. Het is een klasseringsmechanisme dat haar oorsprong in de Angelsaksische wereld kent en waarbij onderzoek, tests en reviews van onafhankelijk personen, organen en bedrijven bepaalt binnen welke categorie een bepaald merk valt. Hierbij zou je de Tier 1 zonnepanelen als het neusje van de zonnezalm kunnen beschouwen. Wij raden je bij het kiezen van de beste zonnepanelen dan ook aan om in eerste instantie altijd voor Tier 1 zonnepanelen te gaan.

Tier 1:

De merken en bedrijven binnen de Tier 1- categorie zijn merken die door een jarenlange ervaring en expertise hun strepen al hebben verdiend binnen de wereld der zonnepanelen. Het zijn gevestigde waarden die ook solvabel zijn, vaak zelfs beursgenoteerd, en die hierdoor ook het vertrouwen van de banken krijgen. Dit betekent ook dat ze steunen op een goede structuur waarin een uitmuntende customer service zowel voor als na het plaatsen en installeren van de zonnepanelen van prioritair belang zijn. Typisch aan een Tier 1 bedrijf is ook dat hun productieprocessen volledig geautomatiseerd zijn zonder dat daarbij aan kwaliteit wordt ingeboet en dat ze een research & development afdeling hebben die op zoek is naar steeds betere, efficiëntere en milieuvriendelijkere zonnepanelen en technologieën. Bij het bespreken van de 5 beste zonnepanelen halen we ook enkel merken aan die binnen deze categorie vallen.

Tier 2 en Tier 3 bedrijven

Deze zijn in de meeste gevallen jonge bedrijven die zich nog maar pas op de markt begeven. Ze komen soms met innovatieve ideeën, maar kopen hun onderdelen ook vaak bij Tier 1 bedrijven. Het is altijd een beetje afwachten wat er met deze bedrijven gaat gebeuren. Omdat ze nog niet zo kapitaalkrachtig zijn, investeren ze ook minder in research & development. Het productieproces verloopt bij hen geheel of gedeeltelijk manueel. Je kunt de gok wagen, maar men moet er dan wel rekening mee houden dat een eventueel faillissement bij deze bedrijven het grootst is.

REC zonnepanelen

Last but not least trekken we naar het Scandinavische fjordengebied voor de afsluiter van onze lijst van 5 beste zonnepanelen; namelijk het Noorse Tier 1 bedrijf REC of voluit Renewable Energy Corporation. REC is een bedrijf dat zich sinds 1996 stelselmatig wist op te werken tot een solvabele en gerespecteerde Tier 1 partner. Terwijl de productie in de beginjaren nog manueel in Noorwegen plaatsvond, wordt nu alles automatisch in Singapore geproduceerd.

Voor REC kies je als je polykristallijne zonnepanelen wenst. Op dit gebied kunnen we stellen dat REC waarschijnlijk de beste zonnepanelen ter wereld produceert. Geen wonder dat heel wat van de zonnepanelenparken in Europa maar ook daarbuiten op de polykristallijne zonnepanelen van REC beroep doen.

Interessant bij de zonnepanelen van REC zijn ook het rendement van 19% en de productgarantie van 25 jaar. Twee zaken waarmee het Noorse bedrijf heel wat concurrenten aftroeft en die je toch extra zekerheid en vertrouwen geven bij de aankoop van deze zonnepanelen.

 • Meer dan 25 jaar ervaring en expertise
 • Waarschijnlijk de beste polykristallijne zonnepanelen
 • Rendement van meer dan 19%
 • Productgarantie van 25 jaar wanneer geplaatst door erkende installateur van het merk
 • Vermogensgarantie van 86% na 25 jaar

Panasonic zonnepanelen

Met Panasonic halen we een tweede eletronicagigant in onze lijst van 5 beste zonnepanelen. Het Tier 1 bedrijf zelf werd begin 20ste eeuw opgericht en heeft zich de laatste 40 jaar ook stelselmatig in het zonnepanelenwereldje ondergedompeld. En met resultaat! Het bedrijf heeft zo een meerderheidsaandeel in Sanyo dat al in de jaren 70 van de vorige eeuw hun eerste zonnepaneel op de markt bracht. De jarenlange ervaring en expertise en hun continue onderzoek heeft onder meer tot de gepatenteerde HIT (Heterjunction with Intrinsic Thin Layer) technologie geleid en zorgde er ook voor dat het bedrijf als eerste amorfe zonnepanelen van de productieband liet lopen. Hier stopt het echter niet voor Panasonic want nog steeds komen ze met verbeteringen en innovatieve technologische kwaliteitsinjecties zoals het toevoegen van een laag amorf silicium, hun pyramidestructuur en anti-reflecterend glas.

Het is vooral het Research & Development departement dat Panasonic zonnepanelen zo populair maakt. Ze zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en hebben tal van tests ondergaan voor ze bij de consument terechtkomen. Het maakt ook dat dit bedrijf tal van bekende partners heeft zoals Tesla en Toyota en dat ze op regelmatige basis prijzen wegkapen op bekende wedstrijden voor zonnepanelen.

Om het plaatje helemaal compleet te maken, krijg je bij Panasonic maar liefst 25 jaar productgarantie. Een garantie waarmee het bedrijf steevast in de top 3 van de productiegaranties terechtkomt. Enkel Solarwatt doet met haar glas-glas zonnepanelen nog een tikkeltje beter.

Voordelen:

 • Een van de beste, bekendste en meest vooruitstrevende onderzoeksdepartementen
 • Samenwerking met bekende merken zoals Tesla en Toyota
 • Winnaar van verschillende prijzen
 • Productgarantie van 25 jaar
 • Uitvinder van verschillende gepatenteerde technologieën
 • Vermogensgarantie van 86,2% na 25 jaar

Solarwatt zonnepanelen

We wilden in onze lijst van 5 beste zonnepanelen ook een Europees merk opnemen en dan kwamen we automatisch bij Solarwatt uit. Niet zozeer omdat er per se een Europees merk in de lijst moet, maar wel omdat dit merk er gewoon in thuishoort. Solarwatt is een Duits bedrijf dat al bijna 30 jaar lang in de wereld van de zonnepanelen actief is. Hierdoor is het een echte trendsetter. Denk bijvoorbeeld maar aan de glas-glas zonnepanelen die een innovatieve uitvinding van dit bedrijf zijn. Glas-glas zonnepanelen zijn veel duurzamer dan hun broertjes en zusjes. Continu op zoek naar innovatie werkt Solwarwatt ook nauw samen met gerenommeerde partners zoals BMW.

Interessant ook is dat het bedrijf zich enkel en alleen op particuliere klanten richt. Hierdoor kunnen ze hun focus 100% op deze doelgroep richten en precies bepalen wat voor deze groep van belang is. Als consument kan je daar enkel en alleen van profiteren.

Wat Solarwatt een van de populairste zonnepanelenmerken op de markt maakt, is wel hun productgarantie. Voor de klassieke glas-foliepanelen bedraagt dit 15 jaar (wat ook al langer is dan heel wat van hun concurrenten) terwijl dit voor de eigen glas-glas panelen maar liefst 30 jaar bedraagt. Een productgarantie die je nergens anders gaat vinden. Geen wonder dat het merk in heel wat reviews bijzonder hoog scoort en vaak zelfs met de gouden medaille gaat lopen. Zo kreeg Solarwatt onlangs nog de hoofdprijs in een test van de Nederlandse consumentenbonen uitgevoerd onder 14 zonnepanelenmerken.

Voordelen:

 • Nederlandstalige klantendienst
 • Bijna 30 actief in de zonnepanelenwereld
 • Productgarantie van maar liefst 30 jaar op hun glas-glas zonnepanelen
 • Zeer duurzaam
 • Werk nauw samen met gerenommeerde partners zoals BMW
 • Richt zich uitsluitend op particuliere klanten
 • Efficiëntie van +/- 18%
 • Vermogensgarantie van 87% na 30 jaar

LG Solar Zonnepanelen

LG zal bij de meeste mensen wel een belletje doen rinkelen. Inderdaad, het gaat hier om het Zuid-Koreaanse merk dat ook huishoudtoestellen en dergelijke levert. Een 25-tal jaar geleden zagen ze een gat in de zonnepanelenmarkt en besloten ze dit op te vullen. Het resultaat zijn prachtige zonnepanelen die uitblinken in efficiëntie en kwaliteit. Dit heeft het Tier 1  bedrijf onder meer te danken aan het feit dat maar liefst ¼ van het personeel dag in dag uit bezig is met het verder verbeteren van de achterliggende technologie en de achterliggende productieprocessen. In België en Nederland zijn de LG Solar zonnepanelen ook bijzonder populaire omwille van hun esthetiek. Het oog wil immers ook wat. Het zijn echte eyecatchers die naadloos in het dag geïntegreerd worden.

Je zult misschien merken dat de prijs van LG Solar zonnepanelen een tikkeltje hoger is dan de prijs van de concurrentie, maar je krijgt er dan ook heel wat voor in de plaats. Zo zijn er het hoge rendement (wat iets hoger ligt dan bij andere merken) en natuurlijk de productgarantie van 12 jaar terwijl heel wat merken maar 10 jaar garantie geven.

Alles samen maakt dat dit merk heel populair is bij installateurs en zowat over heel België en Nederland gevonden kan worden.

Voordelen:

 • Echte eyecatchers die prachtig in het dak geïntegreerd worden
 • Zeer sterke Research & Development afdeling
 • Meer dan 25 jaar ervaring en expertise
 • Efficiëntie van 19,5 %
 • Productgarantie van 12 jaar
 • Vermogensgarantie van 83,6% na 25 jaar

Canadian Solar Zonnepanelen

Onze lijst van 5 beste zonnepanelen starten we met het Canadese bedrijf Canadian Solar. What’s in a name. Al 20 jaar lang schenken ze al hun tijd en aandacht aan het ontwerpen van de best mogelijke zonnepanelen. Puur op basis van de verkoop in onze Lage Landen kunnen we stellen dat ze in hun opzet geslaagd zijn. Ondertussen telt het Tier 1 bedrijf dan ook meer dan 9000 werknemers en zijn er afdelingen in meer dan 24 landen te vinden.

Zoals het van een Tier 1 bedrijf mag verwacht worden, nemen ze het gehele productieproces in eigen handen. Hierbij is het hun doel om prijs-kwaliteit gezien de beste zonnepanelen ter wereld op de markt te brengen. En dat is ook meteen waarvoor Canadian Solar bekendstaat; prijs-kwaliteit gezien, behoren hun zonnepanelen tot de top.

Met een rendement van 17%, een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar zal je merken dat de statistieken net iets lager liggen dan de zonnepanelen die we later in dit artikel zullen bespreken. Hier tegenover staat wel dat je voor deze zonnepanelen minder betaalt. Bovendien boeten ze ondanks de lagere prijs zeker niet aan kwaliteit in. In het zonnepanelenwereldje staan de Canadian Solar zonnepanelen immers bekend als zeer goed bestand tegen extreme omstandigheden. Zo krijgen specifiek deze zonnepanelen de voorkeur in gebieden waar een hoge UV-straling wordt waargenomen, waar veel vuil en stof in de lucht hang of waar zoute zeelucht de plak zwaait.

 • Uiterst duurzame zonnepanelen die goed bestand zijn tegen extreme situaties en weersomstandigheden.
 • Prijs-kwaliteit gezien misschien wel de beste panelen op de markt
 • Meer dan 20 jaar ervaring
 • Productgarantie van 10 jaar
 • Vermogensgarantie van 80% na 25 jaar
 • Rendement van 17%
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten