De 5 beste zadelonderleggers besproken

8

Een zadelonderlegger zorgt ervoor dat het zadel beter aansluit op de rug van het paard. Zo wordt de druk beter verdeeld en schuift het zadel minder snel. De onderlegger plaats je tussen het zadel en het zadeldek. Een onderlegger helpt om rugklachten bij het paard te voorkomen. Hieronder vind je meer informatie over waar je op moet letten als je een dekje wil gaan kopen en hoe je erachter komt welk product het beste is voor jouw paard. Tot slot tonen we je vijf goede zadelonderleggers, die ervoor zorgen dat de rijervaring voor zowel jou als voor je paard verbeterd wordt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een zadelonderlegger?

Een zadelonderlegger wordt ook wel halfpad genoemd. Voordat je kiest welk halfpad je gaat gebruiken, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over waarom je dit doet. Waarschijnlijk wil je het comfort voor je paard verbeteren. Het is daarom belangrijk dat je de keuze voor een zadelonderlegger afstemt op het paard, en niet op jouw wensen. Een zadelonderlegger perfectioneert de aansluiting van het zadel op de paardenrug, maar mag nooit gebruikt worden om te compenseren voor een slecht zittend zadel. Investeer dus eerst in een goed passend zadel voordat je aan de slag gaat met een halfpad.

Pasvorm van een halfpad

Een goede pasvorm is heel belangrijk bij de aanschaf van een halfpad. Een halfpad dat te dicht op de huid ligt of teveel druk geeft, gaat de ontwikkeling van de rugspieren van het paard tegen. Een goed passend halfdek geeft voldoende ruimte aan de rugspieren en ruggenwervels, en zorgt ervoor dat de druk goed verdeeld is. Het kanaal van een halfpad moet dus niet dik opgevuld zijn, want daardoor worden de rugspieren en wervels belemmerd. Een halfpad mag niet korter zijn dan je zadel, want daardoor wordt de drukverdeling beïnvloed. Welke maat je nodig hebt, hangt niet alleen af van de grootte van je zadel, maar ook van het type zadel. Een dressuurzadel of springzadel kan een heel ander soort zadelonderlegger nodig hebben.

Materiaal

Het materiaal van een halfpad is ook heel belangrijk. Het materiaal moet ademend zijn, zoals merinowol. Dat voorkomt dat je paard gaat zweten onder de halfpad, waardoor er weer irritatie kan optreden. Merinowol is een zacht, ademend en temperatuurregulerend materiaal, waardoor het goed te gebruiken is in producten zoals een zadelonderlegger. Merinowol is vaak prijziger dan synthetische materialen, maar reguleert de temperatuur beter dan synthetische materialen kunnen.

Naast merinowol wordt ook synthetisch bont gebruikt voor dekjes die we ook wel ‘bontjes’ noemen. Je herkent deze zadelonderleggers aan de stukken bont die bij de schoft en achter het zadel zichtbaar zijn. Dit type onderlegger is het algemeen goed voor drukverdeling. Wil je dat de onderlegger goed ademt, kies dan voor een natuurlijk materiaal.

Een ander vaak gebruikt materiaal is traagschuim. Dit synthetische materiaal vormt zich naar het lijf van het paard en zorgt voor een goede aansluiting van het zadel op de rug van het paard. De schokabsorptie door memory foam is ook heel goed. Een nadeel is dat traagschuim minder ademend is dan een natuurlijk materiaal zoals merinowol.
Gel is een ander veelgebruikt materiaal voor zadelonderleggers. Het is een relatief goedkoop materiaal, absorbeert goed en is geschikt voor zwaardere omstandigheden. Ook zorgt een zadelonderlegger van gel ervoor dat het zadel niet zal verschuiven.

Corrigerende zadelonderlegger
Er bestaan zadelonderleggers die je zelf, door middel van pads, naar wens kan opvullen. Dat is handig als je één pad voor meerdere paarden wilt gebruiken, of als je met een jong paard rijdt dat nog niet volgroeid is. Dit heet ook wel een corrigerende zadelonderlegger. De pads zijn vaak gemaakt van traagschuim en vormen zich gaandeweg naar het paardenlijf

Fast Fabrics No Sweat

Door de vormgeving van deze onderlegger wordt druk op de ruggengraat vermeden. De voorkant is ingesneden en de verstevigde en voorgevormde ruggengraat zorgt ervoor dat de ruggengraat van het paard ontlast wordt. Deze halfpad is gemaakt van Air Mesh, wat een bijzonder mengsel is dat voorkomt dat er teveel druk op één plek ontstaat. Het onderhoud van deze onderlegger is makkelijk doordat deze wasbaar is op 30 graden. Daarnaast zijn de dekjes antibacterieel.
Fast Fabrics zet technologie en innovatie in om zo tot de beste eindproducten te komen. Door het gebruik van nieuwe materialen en stoffen worden ergonomische en hoogwaardige producten gemaakt, die goed zijn voor ruiter en paard.

- Gemaakt van drukverdelend Air Mesh
- Wasbaar op 30 graden
- Ergonomisch vormgegeven

BR Zadelonderlegger

Door het gebruik van katoen en medicinaal gelooid schapenvacht biedt deze onderlegger extra comfort aan paard en ruiter. Door verschillende uitsparingen wordt de ruggenwervel ontlast en kan het paard zich vrij bewegen. Dit komt ook de luchtcirculatie ten goede, waardoor er geen zweetplekken ontstaan onder het zadel.
BR Equestrian Equipment is een erkend merk in de hippische wereld. BR maakt stijlvolle, maar betaalbare producten en brengt twee keer per jaar een seizoenscollectie uit.

- Goede luchtcirculatie
- Voorkomt zweetplekken
- Verdeelt druk

Premiere Zadelonderlegger

Door middel van het gebruik van synthetische schapenvacht heeft Premiere Ruitersport een betaalbare en functionele onderlegger op de markt gebracht. Het dekje is van gestept katoen. Deze onderlegger is onderhoudsvriendelijk en kan gemakkelijk bevestigd worden door de zadellussen die voorzien zijn van klittenband. Door de anatomisch gevormde ruggengraat wordt de rug van het paard ontzien. Doordat deze zadelonderlegger wasbaar is op 30 graden, gaat deze onderlegger lang mee.
Premiere Ruitersport levert alles wat er maar nodig is voor de ruitersport: van rijbroeken tot halsters. Het is een bekend merk in de paardenwereld en staat bekend om de goede prijs-kwaliteitverhouding. Premiere Ruitersport maakt onderdeel uit van een groothandel voor ruitersport waar ook andere bekende merken onder vallen.

- Wasbaar in de wasmachine
- Gemaakt van ademende synthetische schapenvacht

Harry’s Horse Zadelonderlegger Merinowol

Deze onderlegger is verkrijgbaar in zwart en crème. Deze onderlegger beschermt de rug van je paard optimaal en zorgt voor een koele rug door het gebruik van het ademende merinowol. De bovekant van het dekje zelf is gemaakt van 65% polyester en 35% katoen. De singellussen zijn uitgerust met klittenband voor een makkelijke bevestiging. Zowel 17 inch als 18 inch zadels passen bij deze zadelonderlegger.
Harry’s Horse is een bekende naam in de ruitersport. Al sinds 1974 leveren ze verschillende producten voor zowel paard als ruiter, die altijd aansluiten bij de wensen van de ruiters en bovendien voldoen aan alle gestelde eisen op het gebied van veiligheid.

- Gemaakt van ademend merinowol
- Geschikt voor 17” en 18” zadels

Lemieux Pro-sorb plain halfpad

Deze zwart gekleurde halfpad kan perfect worden gebruikt wanneer je een paard rijdt dat nog jong is of terugkomt van een blessure. Door middel van de bijgevoegde inzetstukken kan je de mate van absorptie aanpassen naar het gewenste niveau. Met de inzetstukken kan een front riser of back riser worden gemaakt. Dit halfpad biedt goede absorptie. De zadellus kan worden bevestig aan de voorkant van de onderlegger.
LeMieux is een wereldwijd bekend merk en maakt verschillende accessores voor de paardensport. Hierbij staan een hoge kwaliteit en het beste resultaat voor paard en ruiter hoog in het vaandel.

- Inclusief 13 inzetstukken van 13 millimeter en 4 inzetstukken van 9 millimeter
- Aanpasbaar voor verschillende situaties
- Chique zwarte uitstraling met de merknaam verwerkt op de onderlegger

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten