Een zadelonderlegger zorgt ervoor dat het zadel beter aansluit op de rug van het paard. Zo wordt de druk beter verdeeld en schuift het zadel minder snel. De onderlegger plaats je tussen het zadel en het zadeldek. Een onderlegger helpt om rugklachten bij het paard te voorkomen. Hieronder vind je meer informatie over waar je op moet letten als je een dekje wil gaan kopen en hoe je erachter komt welk product het beste is voor jouw paard. Tot slot tonen we je vijf goede zadelonderleggers, die ervoor zorgen dat de rijervaring voor zowel jou als voor je paard verbeterd wordt.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een zadelonderlegger?
Een zadelonderlegger wordt ook wel halfpad genoemd. Voordat je kiest welk halfpad je gaat gebruiken, is het belangrijk dat je eerst nadenkt over waarom je dit doet. Waarschijnlijk wil je het comfort voor je paard verbeteren. Het is daarom belangrijk dat je de keuze voor een zadelonderlegger afstemt op het paard, en niet op jouw wensen. Een zadelonderlegger perfectioneert de aansluiting van het zadel op de paardenrug, maar mag nooit gebruikt worden om te compenseren voor een slecht zittend zadel. Investeer dus eerst in een goed passend zadel voordat je aan de slag gaat met een halfpad.
Pasvorm van een halfpad
Een goede pasvorm is heel belangrijk bij de aanschaf van een halfpad. Een halfpad dat te dicht op de huid ligt of teveel druk geeft, gaat de ontwikkeling van de rugspieren van het paard tegen. Een goed passend halfdek geeft voldoende ruimte aan de rugspieren en ruggenwervels, en zorgt ervoor dat de druk goed verdeeld is. Het kanaal van een halfpad moet dus niet dik opgevuld zijn, want daardoor worden de rugspieren en wervels belemmerd. Een halfpad mag niet korter zijn dan je zadel, want daardoor wordt de drukverdeling beïnvloed. Welke maat je nodig hebt, hangt niet alleen af van de grootte van je zadel, maar ook van het type zadel. Een dressuurzadel of springzadel kan een heel ander soort zadelonderlegger nodig hebben.
Materiaal
Het materiaal van een halfpad is ook heel belangrijk. Het materiaal moet ademend zijn, zoals merinowol. Dat voorkomt dat je paard gaat zweten onder de halfpad, waardoor er weer irritatie kan optreden. Merinowol is een zacht, ademend en temperatuurregulerend materiaal, waardoor het goed te gebruiken is in producten zoals een zadelonderlegger. Merinowol is vaak prijziger dan synthetische materialen, maar reguleert de temperatuur beter dan synthetische materialen kunnen.
Naast merinowol wordt ook synthetisch bont gebruikt voor dekjes die we ook wel ‘bontjes’ noemen. Je herkent deze zadelonderleggers aan de stukken bont die bij de schoft en achter het zadel zichtbaar zijn. Dit type onderlegger is het algemeen goed voor drukverdeling. Wil je dat de onderlegger goed ademt, kies dan voor een natuurlijk materiaal.
Een ander vaak gebruikt materiaal is traagschuim. Dit synthetische materiaal vormt zich naar het lijf van het paard en zorgt voor een goede aansluiting van het zadel op de rug van het paard. De schokabsorptie door memory foam is ook heel goed. Een nadeel is dat traagschuim minder ademend is dan een natuurlijk materiaal zoals merinowol.
Gel is een ander veelgebruikt materiaal voor zadelonderleggers. Het is een relatief goedkoop materiaal, absorbeert goed en is geschikt voor zwaardere omstandigheden. Ook zorgt een zadelonderlegger van gel ervoor dat het zadel niet zal verschuiven.
Corrigerende zadelonderlegger
Er bestaan zadelonderleggers die je zelf, door middel van pads, naar wens kan opvullen. Dat is handig als je één pad voor meerdere paarden wilt gebruiken, of als je met een jong paard rijdt dat nog niet volgroeid is. Dit heet ook wel een corrigerende zadelonderlegger. De pads zijn vaak gemaakt van traagschuim en vormen zich gaandeweg naar het paardenlijf