De 5 beste yoghurtmakers voor iedere yoghurtliefhebber

1160

Yoghurt wordt door veel mensen op allerlei manieren gegeten. Je kunt er in de ochtend een lekker stuk fruit doorheen doen en wat nootjes, of in de middag een bakje yoghurt als snack eten met wat honing erdoor. Nu kun je uiteraard yoghurt kopen in de supermarkt, maar je kunt ook aan de slag gaan en zelf je eigen yoghurt maken. Dit kun je handmatig doen, wat veel tijd kost, maar ook met een elektrische yoghurtmaker.

Dit apparaat zorgt er binnen een bepaalde tijd voor dat melk gefermenteerd wordt, waardoor yoghurt ontstaat. Er is echter ook een niet-elektrische yoghurtmaker op de markt gebracht. Hoe werkt dit apparaat nou precies en welke vijf modellen zijn het beste voor iedere yoghurtliefhebber?

Hoe werkt een yoghurtmaker precies?

Yoghurtmakers zijn vrij simpel te gebruiken, gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat jij kunt genieten van verse yoghurt voor een paar dagen. Er zijn hierbij twee categorieën te onderscheiden.

Elektrische yoghurtmaker

Dit apparaat zorgt voor een constante temperatuur van de melk, waardoor je dit niet zelf in de gaten hoeft te houden. Je doet er één liter melk in met speciale yoghurtculturen en bepaalt vervolgens hoe lang het geheel gefermenteerd moet worden. Tussen de 12 en 24 uur zal het apparaat vervolgens nodig hebben om de yoghurt te maken. Je kunt het bijvoorbeeld ’s avonds aanzetten om in de ochtend lekkere, verse yoghurt te kunnen eten. Dit wordt ook het meeste gedaan door mensen.

Niet-elektrische yoghurtmaker

De tweede variant betreft een niet-elektrisch model, welke dus ook niet aangesloten hoeft te worden op het elektriciteitsnet. Dit apparaat werkt als een variant van een thermoskan, waarin heet water geschonken kan worden. Vervolgens moet je er een maatbeker met wederom melk en yoghurtculturen inzetten. Het voordeel van deze niet-elektrische variant is dat het overal neergezet of mee naartoe genomen kan worden. Aan de andere kant zal het apparaat minder snel op de juiste temperatuur komen, waardoor de yoghurt uiteindelijk vaak minder dik is.

Niet alleen is het lekker om verse yoghurt te eten en is dit beter voor het milieu, ook op financieel gebied biedt de aanschaf van dit apparaat voordelen. Na de aanschaf van het apparaat (en de stroomkosten) ben je uiteindelijk voordeliger uit dan het kopen van yoghurt in de supermarkt door de relatief lange levensduur. Dit biedt een goede win-win situatie, waarbij je iedere dag kan genieten van heerlijke, zelfgemaakt yoghurt.

De beste yoghurtmakers doorgelicht

Een yoghurtmaker is dus een handig middel om in de ochtend of middag te kunnen genieten van heerlijke, verse, zelfgemaakte yoghurt. Nu zijn er verschillende ontwerpen op de markt gebracht om voor iedere liefhebber de juiste methode te kunnen bieden. De volgende vijf modellen zijn de beste yoghurtmakers waar jij uit kunt kiezen.

Yoghurtmaker, 20W kunststof

Op de vijfde plaats staat de yoghurtmaker van Natuurlijkerleven met een prijs van rond de 45 euro. Het apparaat is geschikt voor het bereiden van gezonde en verse yoghurt zonder dat hier kunstmatige additieven, kleurstoffen of smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Voor het maken van yoghurt kunnen amandelmelk, magere melk, soja melk, UHT-melk en volle melk gebruikt worden. Uiteraard kunnen hier nog allerlei smaakmakers aan toegevoegd worden, zoals honing, vanille en kaneel.

Binnen 11 tot 12 uur is de yoghurt al klaar voor gebruik en het product is hierna vier tot acht dagen houdbaar in de koelkast. De container heeft een grootte van anderhalve liter, waarmee één liter yoghurt gemaakt kan worden, en er zijn een deksel en zeef aanwezig. Het vermogen bedraagt 20 Watt en het kan ook gebruikt worden voor mensen met een allergie. Het ontwerp bestaat uit een grote ronde, witte bak met een grijze onderkant en een deksel met een knop erop. De lengte van het snoer is één meter.

Voor- en nadelen

De voordelen omvatten dat het apparaat makkelijk te gebruiken is, elegant en klein is en dat er een signaal wordt gegeven wanneer de yoghurt klaar is. Daarentegen is de handleiding niet heel duidelijk, waardoor het wat puzzelen kan zijn.

Adler AD 4476 -

Het tweede model wordt geleverd door Adler en heeft een prijs van ongeveer 35 euro. Hiervoor heb je enkel melk en bacterieculturen nodig, waarna de rest automatisch uitgevoerd wordt door het apparaat zelf. De yoghurt wordt hierbij niet in één grote bak bereid, maar wordt gelijk in glazen potjes met ieder een inhoud van 200 milliliter gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de yoghurt na de bereiding makkelijk op te slaan is.

De yoghurt wordt bereid op een temperatuur van 42 graden Celcius. Daarnaast is er verlichting aanwezig en worden er zeven potjes geleverd. De transparante deksel stelt je in staat het proces goed bij te houden en het totale vermogen bedraagt eveneens 20 Watt. De kleur van het apparaat is zwart met grijs waardoor het een stijlvolle uitstraling heeft en in iedere keuken een leuke toevoeging biedt.

Voor- en nadelen

Door zijn goedkope karakter is het een fijn apparaat en voor iedereen beschikbaar. Het design en de grote inhoud van in totaal 1400 milliliter zijn eveneens voordelen. Een nadeel daarentegen is dat er geen timer aanwezig is, waardoor je zelf de duur van het fermenteren van de melk moet bijhouden.

Cuisinart YM400E Yoghurtmaker

De volgende beste yoghurtmaker is ontworpen door Cuisinart, is vaatwasbestendig en heeft een totaal vermogen van 40 Watt. Met dit apparaat kun je romige, volle yoghurt op je geheel eigen manier bereiden en de smaken creëren die jij het lekkerst vindt. Hiervoor moet je één liter melk opwarmen, basis yoghurt onderdelen toevoegen en de tijd instellen tot het eind van het proces is bereikt. Dit model kost tussen de 55 en 60 euro.

De yoghurtmaker doet vervolgens de rest, waarbij diverse soorten yoghurt bereid kunnen worden met verschillende soorten melk en andere ingrediënten. Het apparaat heeft een RVS kleur met een zwart bedieningspaneel aan de voorkant, waar tevens de tijd ingesteld kan worden. Er worden meerdere bakjes geleverd van verschillende grootte die na de productie in de koelkast bewaard kunnen worden. Naast yoghurt kan met dit apparaat ook kaas en kwark gemaakt worden.

Voor- en nadelen

Nadelen aan dit model zijn de enigszins lange tijd voor de yoghurt klaar is. Echter, hier krijg je een goede kwaliteit, een eenvoudige bediening en praktische porties voor terug. Door de verschillende grootte van de bakjes kun je de hoeveelheid yoghurt eenvoudig aanpassen aan je behoefte en de gelegenheid.

DCG Elektrische Yoghurtmaker 1 liter

Op de tweede plaats van beste yoghurtmakers staat het model van DCG met een prijs van slechts 20 euro. Het apparaat heeft een ronde vorm en een stijlvol ontwerp met zwart en wit. Het totale vermogen bedraagt negen Watt. Deze elektrische maker van yoghurt is ideaal voor het maken van dikke yoghurt en heeft een capaciteit van één liter. De container waarin de yoghurt wordt gevormd is daarnaast uitneembaar.

De beker wordt geleverd met een lepel om erin te roeren en de yoghurt makkelijker op te kunnen eten. Er is een schakelaar aanwezig met een controlelampje en de aan/uitschakelaar is verlicht om het gebruiksgemak te vergroten.

Voor- en nadelen

Naast de zeer voordelige prijs, zijn andere voordelen van dit model de goede kwaliteit van de gemaakte yoghurt, het eenvoudige gebruik, mooie ontwerp en de vele opties die er zijn op het gebied van yoghurt maken. Minpunten zijn daarentegen dat het apparaatje goed schoon gemaakt moet worden om zijn effectieve karakter te behouden en dat er geen handleiding wordt meegeleverd om tips te bekijken voor het maken van de beste yoghurt.

Moulinex Yogurteo YG231E32 - Yoghurtmaker

Op nummer één van beste yoghurtmakers staat het model van Moulinex met een vermogen van 13 Watt en een prijs van tussen de 60 en 65 euro. Ook dit apparaat bestaat uit een bak, waarin kleinere bakjes geplaatst worden om yoghurt te maken. Deze bakjes kunnen in de koelkast bewaard worden en zijn zeven glazen bakjes met ieder een inhoud van 160 milliliter. Op de deksel wordt een display weergegeven waarbij je de tijd kunt instellen.

Er is overigens een automatische stopfunctie ontworpen, welke na 15 uur ingaat en een geluidsmelding afgeeft. Het gebruiksvriendelijke karakter zorgt ervoor dat je in een handomdraai de perfecte yoghurt hebt gecreëerd. Tevens worden er ideeën voor recepten meegeleverd bij de instructies en is het apparaat eenvoudig op te bergen in iedere keuken.

Voor- en nadelen

Dit model mag dan de hoogste prijs bevatten, daar wordt tegenovergesteld dat het een grote inhoud heeft, makkelijk te bedienen is, tips worden meegeleverd en een automatische stopfunctie aanwezig is. Door deze eigenschappen is deze maker van yoghurt uiterst gebruiksvriendelijk en geschikt voor iedere yoghurtliefhebber.

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten