De oude kunst van yoga heeft nu echt voet aan de grond gekregen in de westerse wereld en met een goede reden. De voordelen voor zowel lichaam als geest zijn goed gedocumenteerd en voor velen is yogabeoefening een onderdeel geworden van de dagelijkse of wekelijkse routine.
Zoals bij alle oefeningen, moet je er echter voor zorgen dat je de juiste uitrusting voor de klus hebt. Helaas kan het kiezen van een yogamat met alle verschillende eigenschappen, materialen en technologie een hele opgave zijn. Daarom zijn we hier om jou te helpen de beste yogamat te vinden voor jouw behoeften.
In deze gids duiken we in enkele van de belangrijkste kenmerken waarnaar je moet zoeken in een yogamat, gevolgd door onze gedetailleerde beoordelingen van de 5 beste yogamatten.
Hoe kies je de beste yogamat?
Er is een enorm scala aan merken, maten en materialen te verkrijgen (om nog maar te zwijgen van kleuren en ontwerpen!). Hierdoor kan het zoeken naar de beste yogamat die bij je behoeften past, overweldigend zijn. Daarom beschrijven we hieronder de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een goede yogamat.
Dikte
Als je op zoek bent naar een mat die wil meenemen naar de yogales, wil je waarschijnlijk rond de gemiddelde dikte van 3-4 mm blijven.
Ben je echter meer gefocust bent op thuis oefenen of je bent op zoek bent naar iets met extra demping, dan kun je dikkere opties bekijken. Een dikke yogamat begint vanaf 6 mm. Als je blessures of andere zorgen hebt waardoor je een nog dikkere mat nodig hebt, raden we je aan om uit te kijken naar pilatesmatten. Deze hebben een dikte van 12 mm zijn.
Aan de andere kant van de schaal hebben we lichtgewicht reisyogamatten die een dikte hebben van 1,5 mm.
Goede grip
Bij grip onderscheiden we droge grip en natte grip.
Droge grip
Droge grip is belangrijk in elke mat. Het zorgt ervoor dat je handen en voeten niet onder je vandaan glijden als de mat droog is. Daarnaast geeft het je de steun en het vertrouwen dat je nodig hebt om vooruitgang te boeken met je oefening.
Natte grip
Het laatste wat je wilt, is uitglijden tijdens je hot yogasessie. Als je erg zweet als je yoga beoefent, moet je op zoek naar een mat die grip blijft houden als hij nat is.
Sommige mensen die moeite hebben met uitglijden, kiezen ervoor om hun mat te bedekken met een yogahanddoek. Deze handdoek is ontworpen om zweet te absorberen en de grip te verbeteren.
Materialen
Naast de milieuvriendelijke materialen, zijn er drie hoofdmaterialen die worden gebruikt voor de constructie van yogamatten. Welk materiaal het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en budget.
PVC
PVC is het meest voorkomende materiaal voor yogamatten. Het is echter niet milieuvriendelijk (omdat het niet afbreekt), maar is wel goedkoop, licht van gewicht en heeft een goede grip.
Rubber
Rubber is een gezonde en goede milieuvriendelijke optie, omdat het een natuurlijk materiaal, biologisch afbreekbaar en niet-toxisch is. Bovendien doet rubber het ook goed op gebied van grip. Yogamatten van rubber zijn echter zwaarder en duurder dan PVC-matten en niet zo duurzaam.
Thermoplastisch rubber
Thermoplastisch rubber of TPE is een materiaal dat door de mens wordt gemaakt. Het is biologisch afbreekbaar en heeft een goed grip. Daarnaast is het licht van gewicht en zacht. Helaas kunnen yogamatten vervaardigd uit thermoplastisch rubber duur zijn en minder duurzaam als andere opties.
Kurk
Kurk is een 100% milieuvriendelijke optie en van nature antimicrobieel (waardoor deze mat een makkie is om voor te zorgen). Ook neemt kurk geen warmte op, dus je kunt deze mat gebruiken voor buitenyoga in de zon. Een mat gemaakt van kurk is echter geen opvouwbare yogamat. Dus zorg ervoor dat je de mat oprolt in plaats van hem op te vouwen, zodat je niet het risico loopt de kurk te breken.
Wol
Een wollen yogamat is ideaal voor wie van wat meer demping en warmte houdt. Bovendien heeft de wol natuurlijke antimicrobiële, vuilafstotende en vlamvertragende eigenschappen.
Omkeerbaarheid
Sommige matten zijn aan weerszijden gemaakt van een ander materiaal, dat je afhankelijk van je situatie kunt gebruiken.
De hardere kant is vaak licht getextureerd, wat zorgt voor extra grip in droge omstandigheden, terwijl de zachtere kant meer absorberend is. Dat betekent dat de mat grip blijft geven ook als ze nat is, wat perfect is voor hot yoga.