Een voorvork zorgt ervoor dat het wiel van een fiets, step, mountainbike, motorfiets of bromfiets bevestigd kan worden aan het frame en hier blijft hangen. Aan de bovenkant draait de voorvork in het balhoofd. Door middel van dit onderdeel kunnen diverse vervoersmiddelen op technologische wijze vooruitkomen en gebruikt worden voor het alledaagse leven. Er zijn verschillende soorten voorvorken, waarbij voor bijvoorbeeld mountainbikes meer vering geleverd moet worden. In het geval van zo’n geveerde voorvork heb je vaak ook een voorvorkpomp nodig.
Hoe werkt een voorvorkpomp?
In mountainbikes, BMX-fietsen en andere sportfietsen of soortgelijke toestellen zit veelal een geveerde voorvork. Door dit onderdeel wordt onder zwaardere omstandigheden, zoals in een bos of in de bergen de terugslag gedempt. Hierdoor wordt het fietsen op zo’n fiets of trucjes ermee uitvoeren een stuk makkelijker en fijner. Daarnaast is het beter voor je lichaam wanneer er sprake is van vering en ook de fiets is er gebaat bij.
Deze vering betreft meestal een luchtvering die af te stellen is aan de hand van het gewicht van degene die op de fiets gaat rijden. Andere factoren die van belang zijn zijn het terrein en de ondergrond waar gereden wordt en hoe iemand rijdt. Het is belangrijk je voorvork goed af te stellen aan de hand van deze factoren om het ritje zo comfortabel mogelijk te maken.
Het afstellen van een voorvork
Veel mensen denken dat alleen fietsenmakers in staat zijn een voorvork op de juiste manier af te stellen, maar dit kun je ook gemakkelijk zelf doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een voorvorkpomp. Bij veel fietsen staat de voorvork constant op een soort slot. Controleer dus altijd of deze “lockout” uitstaat. Daarna kun je aan de slag met het afstellen, waarbij je een goed afleesbare voorvorkpomp moet hebben.
Het is ook handig om een handleiding met daarin een tabel over de geadviseerde druk te hebben. Deze tabel staat soms ook op de voorvork zelf. In deze tabel staat advies over welke druk het beste is bij welk gewicht van de rijder. Het gaat hierbij om het gewicht van jezelf inclusief de kleding die je draagt op de fiets en welke andere bepakking, zoals een rugzak, je meeneemt. Het ventiel voor het oppompen van de voorvork wordt vaak beschermd door een dopje, wat je eraf kunt draaien.
Vervolgens kun je de voorvorkpomp vastzetten op het ventiel om de juiste druk aan te brengen. Je stelt hierbij de sag in. Dit staat voor de negatieve veerweg en het geeft aan hoe ver de voorvork ingedrukt wordt wanneer je alleen op de fiets zit en er dus nog niet mee rijdt. In totaal moet de voorvork ongeveer 20 procent van zijn totale lengte in veren wanneer je enkel op de fiets zit. Dit betekent dat de voorvork ongeveer 20 millimeter moet in veren wanneer jouw voorvork een totale veerweg heeft van 100 millimeter.