De 5 beste voorvorkpompen om je fiets op te pompen

270

Een voorvork zorgt ervoor dat het wiel van een fiets, step, mountainbike, motorfiets of bromfiets bevestigd kan worden aan het frame en hier blijft hangen. Aan de bovenkant draait de voorvork in het balhoofd. Door middel van dit onderdeel kunnen diverse vervoersmiddelen op technologische wijze vooruitkomen en gebruikt worden voor het alledaagse leven. Er zijn verschillende soorten voorvorken, waarbij voor bijvoorbeeld mountainbikes meer vering geleverd moet worden. In het geval van zo’n geveerde voorvork heb je vaak ook een voorvorkpomp nodig.

Hoe werkt een voorvorkpomp?

In mountainbikes, BMX-fietsen en andere sportfietsen of soortgelijke toestellen zit veelal een geveerde voorvork. Door dit onderdeel wordt onder zwaardere omstandigheden, zoals in een bos of in de bergen de terugslag gedempt. Hierdoor wordt het fietsen op zo’n fiets of trucjes ermee uitvoeren een stuk makkelijker en fijner. Daarnaast is het beter voor je lichaam wanneer er sprake is van vering en ook de fiets is er gebaat bij.

Deze vering betreft meestal een luchtvering die af te stellen is aan de hand van het gewicht van degene die op de fiets gaat rijden. Andere factoren die van belang zijn zijn het terrein en de ondergrond waar gereden wordt en hoe iemand rijdt. Het is belangrijk je voorvork goed af te stellen aan de hand van deze factoren om het ritje zo comfortabel mogelijk te maken.

Het afstellen van een voorvork

Veel mensen denken dat alleen fietsenmakers in staat zijn een voorvork op de juiste manier af te stellen, maar dit kun je ook gemakkelijk zelf doen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een voorvorkpomp. Bij veel fietsen staat de voorvork constant op een soort slot. Controleer dus altijd of deze “lockout” uitstaat. Daarna kun je aan de slag met het afstellen, waarbij je een goed afleesbare voorvorkpomp moet hebben.

Het is ook handig om een handleiding met daarin een tabel over de geadviseerde druk te hebben. Deze tabel staat soms ook op de voorvork zelf. In deze tabel staat advies over welke druk het beste is bij welk gewicht van de rijder. Het gaat hierbij om het gewicht van jezelf inclusief de kleding die je draagt op de fiets en welke andere bepakking, zoals een rugzak, je meeneemt. Het ventiel voor het oppompen van de voorvork wordt vaak beschermd door een dopje, wat je eraf kunt draaien.

Vervolgens kun je de voorvorkpomp vastzetten op het ventiel om de juiste druk aan te brengen. Je stelt hierbij de sag in. Dit staat voor de negatieve veerweg en het geeft aan hoe ver de voorvork ingedrukt wordt wanneer je alleen op de fiets zit en er dus nog niet mee rijdt. In totaal moet de voorvork ongeveer 20 procent van zijn totale lengte in veren wanneer je enkel op de fiets zit. Dit betekent dat de voorvork ongeveer 20 millimeter moet in veren wanneer jouw voorvork een totale veerweg heeft van 100 millimeter.

POMP XLC SUSPENSION HIGHAIR

Tot slot is er nog deze voorvorkpomp van XLC met een prijs van ongeveer 38 euro. Het ontwerp is evenals vorige beschreven modellen compact en is opgeleukt met zilveren en blauwe kleuren. Aan het uiteinde zit een drukmeter die de hoeveelheid druk nauwkeurig bijhoudt. De maximale druk in bar is 28 en in PSI is het 400.

Voor het gemak krijg je er ook een handleiding bij ter verduidelijking van het mechanisme van deze voorvorkpomp. Het handvat ligt overigens erg fijn in de hand, waardoor de pomp makkelijk te gebruiken is.

Voordelen

Het ontwerp is allereerst erg mooi en elegant, waarbij de verschillende kleuren het een aantrekkelijk product maken. Het is daarnaast geschikt voor verschillende ventielen en het is compact, waardoor het makkelijk mee te nemen is. Tevens is de maximale druk erg hoog.

Nadelen

Aan de andere kant kan na verloop van tijd de kwaliteit van de pomp wat sneller dalen, wat een nadeel vormt.

Birzman Zacoo Macht Demperpomp

De vierde, beste voorvorkpomp wordt gevormd door deze demperpomp van Birzman en het is een compacte, krachtige pomp voor dempers op lucht en verende voorvorken. Het apparaat is voorzien van een Air-Lock ventieladapter, waardoor er geen lucht verloren gaat tijdens het verwijderen van de pomp van het ventiel. Door zijn formaat is het pompje makkelijk mee te nemen.

Ook is het een licht model, aangezien het materiaal aluminium is gebruikt in het ontwerp. Het gaat hierbij om CNC gefreeds aluminium, wat van een hogere kwaliteit is. De maximale druk die deze voorvorkpomp kan leveren, is 20,7 bar. Overigens zit op dit product ook een handige drukmeter. Het ontwerp omvat een rechte pomp in een zilveren kleur en de prijs is rond de 30 euro.

Voordelen

Voordelig aan deze pomp is zijn compacte vorm, waardoor het makkelijk mee te nemen is, en het duurzame materiaal, waardoor het lang mee kan gaan. Daarnaast wordt drukverlies tegengegaan en is het geschikt voor een Presta en Schader ventiel.

Nadelen

Ook bij dit product is het nadeel dat de maximale druk niet zo hoog is. Daarnaast worden op de manometer kleine getallen afgebeeld die moeilijk leesbaar kunnen zijn.

Magura suspension pomp voor vorken tot 20 bar

Voor het oppompen van diverse soorten vorken, waaronder voorvorken kun je ook deze voorvorkpomp van Magura aanschaffen. De maximale druk van dit apparaat betreft 20 bar en het is een compact product met bronzen of rode details. De geschikte ventielsoort voor deze pomp is een autoventiel. De pomp weegt 234 gram en heeft een prijs van ongeveer 50 euro. Het product is overigens gemaakt van aluminium en daardoor vrij licht van gewicht.

Op de drukmeter aan het uiteinde van de pomp is gemakkelijk af te lezen op welke druk de voorvork op dat moment van meten staat. Hierdoor kun je het ook eenvoudig oppompen tot de juiste drukhoogte.

Voordelen

Voor een voordelige prijs kun je dit apparaatje aanschaffen, waarbij het compact en licht is, maar desalniettemin voor het juiste resultaat zorgt.

Nadelen

Daarentegen is de maximale druk van 20 bar wat aan de lage kant en is de voorvorkpomp niet geschikt voor veel verschillende vorken.

Lezyne Digital Shock Drive

Lezyne heeft dit stoere apparaat uitgebracht in een zwarte kleur met gouden details dat licht en opvouwbaar is. Het model is gemaakt van aluminium en heeft een stevige constructie zodat het intensief gebruikt kan worden. Daarnaast heeft het een ergonomisch handvat wat fijn in de hand ligt en voor stabiliteit zorgt tijdens het pompen. De voorvorkpomp is uitgerust met een digitale drukmeter, waardoor je eenvoudig de juiste spanning kunt afstemmen.

De pomp is erg compact en voorzien van een slimme functie tegen luchtverlies tijdens het loskoppelen. Hierbij wordt het pompstuk om het ventiel geklemd, zodat lucht niet kan ontsnappen. Door zijn kleine formaat en lichte gewicht is de pomp ook erg geschikt om mee te nemen, bijvoorbeeld in een rugzak. De maximale druk is 24,1 bar en het apparaat weegt slechts 120 gram.

Voordelen

Een voordeel van dit product is zijn compacte formaat en mooie ontwerp. Hierdoor is het makkelijk mee te nemen en ziet het er ook nog stijlvol uit.

Nadelen
Aan de andere kant is de prijs van rond de 80 euro wat aan de hoge kant en kan de pomp tot een minder hoge druk oppompen dan andere vergelijkbare pompen

BBB BMP-29 AirShock Fietspomp


Deze eerste beste voorvorkpomp is van BBB cycling en kost rond de 40 euro. Deze pomp is speciaal ontworpen voor het aanbrengen van de juiste druk in schokdempers en vorken, waaronder een voorvork. Hierbij wordt snel de juiste hoeveelheid lucht erin gebracht, waardoor je goed voorbereid bent voor zwaardere omstandigheden. Het apparaat is geschikt voor de meeste schokdempers en vorken.

Bij dit product wordt gebruikgemaakt van een erg nauwkeurige, analoge 1,5"-manometer, welke beschermd wordt door een rubberen behuizing. De pompbuis is gemaakt van licht aluminium en er zit een uitwendige pompslang aan. Het handvat is een T-handvat en het ligt fijn in de hand tijdens gebruik. Er zit geen drukregelaar op en de maximale druk bedraagt 28 bar.

Voordelen

Dit product voldoet allereerst aan de verwachting en is compatibel met diverse schokdempers en vorken, waardoor het een veelzijdig apparaat is. Daarnaast is het makkelijk te gebruiken en vrij goedkoop.

Nadelen

Nadelig is echter dat er geen tabel op de pomp zit met de gewenste druk aan de hand van iemand zijn lichaamsgewicht. Dit moet daardoor nog apart opgezocht worden.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten