De 5 beste vogelhuisjes om in de boom te hangen

326

Steeds meer mensen willen hun tuin vogelvriendelijk maken en zoeken daarvoor de beste vogelhuisjes. Vogels vrolijken ons op met hun gezang en geven levendigheid aan je tuin. Een vogelhuisje is dan natuurlijk een onmisbaar attribuut en hoe leuk is het om jonge vogeltjes te zien uitvliegen! Zeker als je kinderen hebt is het erg leuk om hier samen van te genieten en naar uit te kijken. Zo leert je kind ook spelenderwijs de natuur kennen.

Voordelen van vogels in je tuin

Vogels zijn niet alleen leuk en mooi. Een ander voordeel van vogels in je tuin is dat een aantal vogels echte insecteneters zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rupsen, die anders je planten kaalvreten. Ook slakken en wormen worden door vogels verorbert.

Slakken kunnen in natte zomers een werkelijke plaag zijn.

Functies vogelhuisjes

Naast vogelhuisjes om in te nestelen en te wonen zijn er ook vogelhuisjes om in te eten, zoals bijvoorbeeld vogelvoederplankjes. In dit artikel houden we ons vooral bezig met vogelhuisjes om in te broeden.

Tenslotte, kan een vogelhuisje uitstekend dienst doen als schuilplaats tijdens storm en regen.

Er is steeds minder woongebied (natuur) beschikbaar voor vogels doordat de mens steeds meer ruimte op aarde inneemt. Noodgedwongen wonen mens en dier hierdoor vaker dichter bij elkaar. De tuin wordt voor vogels steeds meer een woon- en broedgebied en ook een plek waar ze kunnen eten.

Soorten vogels en vogelhuisjes

Er zijn specifieke soorten vogels die vooral in tuinen voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld mezen, merels en mussen. Die kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook nog andere vogels, zoals kraaiachtigen, duiven, het geliefde roodborstje en andere kleine zangvogeltjes. Ook spechten zijn steeds vaker in tuinen te zien.

Grotere vogels zoals bijvoorbeeld duiven en kraaiachtigen maken zelf een nest. Kleine vogels die in de natuur normaal gesproken zouden broeden in een hol in een boom, noemt men ook wel holenbroeders. Met een vogelkastje boots je dit na.

Vaak bepaalt de grootte van de opening (invliegopening) van het vogelkastje welk vogeltje erin zal komen. Elke soort heeft zo zijn voorkeuren:

  • Bij een invliegopening van 28 mm nodig je pimpelmezen uit
  • Koolmezen en ringmussen lok je met een vliegopening van 32 mm
  • Een vliegopening van 38 mm is vooral geschikt voor boomklevers
  • Mussen nestelen het liefste onder de dakgoot
  • Roodborstjes, vliegenvangers en roodstaarten geven de voorkeur aan een open vogelkast of een balkonkast.

Schoonmaken vogelhuisjes

Een afneembaar deel, is erg praktisch, omdat je dan nadat de betreffende vogels weer gevlogen zijn,

het nestje weer gemakkelijk schoonmaakt. Meestal is de schoonmaakperiode in de herfst. Het nestmateriaal verwijder je en het kastje maak je schoon met een borstel en kokend water. Zo dood je alle luizen, vlooien en teken.

Zo nodig je het volgende voorjaar weer een nieuw echtpaar vogels uit. Geen vogel zal gaan nestelen in een vervuild vogelhuisje. Best logisch toch?

Waar hang je een vogelkastje het beste op?

Zorg ervoor dat het een droge, luwe plek is en niet vol in de zon. Een beschutte plek gericht op het noorden of het oosten is dan het beste. De optimale hoogte is op twee meter. Als er vaak katten in je tuin zijn, let er dan op dat die er niet bij kunnen komen. Vogels houden er ook van om tussen het groen van struiken, bomen en planten te wonen. Dan voelen ze zich echt thuis. Houd wel de aanvliegroute vrij.

Wil je meer vogels huisvesten? Hang dan meerdere kastjes op, maar houd een afstand van drie tot tien meter aan. Veel vogels hebben namelijk territoriumdrift die je niet moet onderschatten. Indringers in het eigen woongebied worden niet getolereerd.

Hout met FSC-keurmerk

FSC is de afkorting van Forest Stewardship Councel. Dit is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer wil bevorderen en uitdragen. Hierbij wordt gekeken naar de balans tussen ecologische, sociale en economische belangen.

Meestal zijn vogelhuisjes gemaakt van hout. Dit is natuurlijk materiaal en past mooi tussen het groen van je tuin. Vogels voelen zich ook thuis in een houten huisje. Het beste is natuurlijk hout met het FSC-keurmerk, zodat je weet dat het hout duurzaam verkregen is en er verantwoord bosbeheer is toegepast.

Een vogelhuisje kopen

Als je niet zo handig bent of geen zin dan wel geen tijd hebt om zelf een vogelhuisje in elkaar te timmeren, dan is een vogelhuisje kopen een goede optie en ook betaalbaar.

Eén nadeel: zoveel tuinvogels, zoveel vogelhuisjes!

Wij hebben er daarom vijf voor je uitgezocht. Hieronder dit tref je ze aan, met een korte omschrijving van hun specifieke eigenschappen en bijzonderheden.

De beste vogelhuisjes

Garden Spirit

Garden Spirit is een echte specialist als het gaat om vogelhuisjes. Dit mooie vogelhuisje heeft een dak van vlonderhout, dat groen geschilderd is. Dit ‘boswachtershuisje’ meet 12x13x30 centimeter en de vliegopening is 32 millimeter.

Via een schroefje maak je de voorkant los, om vervolgens een luikje te kantelen. Zo verwijder je heel gemakkelijk oud nestmateriaal en maak je het huisje schoon.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten