De beste vliegendekens voor paarden leg je op de rug van het dier en vervolgens kun je ze sluiten op de borst en buik van het paard. De geïntegreerde riemgespen of klittenbandsluitingen zullen je hierbij helpen.
Je kunt kiezen voor vliegenwerende paardendekens van bijzonder robuust polyester, die bovendien waterdicht zijn? Er zijn echter ook paardenvliegdekens van katoen verkrijgbaar, als je de voorkeur geeft aan een natuurlijk materiaal. Om ervoor te zorgen dat het dier zich tijdens het dragen extra comfortabel voelt, is het aan te bevelen een paardenvliegendeken te kiezen met een goed ademend vermogen.
Wat het ontwerp van de vliegendekens betreft, kun je kiezen uit verschillende kleuren, gaande van wit, blauw tot groen. Als je geïnteresseerd bent in meer in het oog springende modellen, kunt u bijvoorbeeld kiezen uit zebrapatronen of paardenvliegdekens met franjes. Als u op zoek bent naar een volledige bescherming voor je dier, kun je een vliegendeken voor paarden bestellen met een halsstuk en een extra staartflap.
Voor extra comfort zijn er paardenvliegdekens met een loopsplit, want dan kan het dier zich comfortabel bewegen. Als je op zoek bent naar een model met zo goed mogelijke beenruimte, let dan ook op de pasvorm van de deken. Als je een wasbare vliegendeken voor paarden wilt kopen zijn er paardenvliegendekens die je in de wasmachine op 30 °C kunt wassen.
Een vliegendeken met zebraprint is een van de beste manieren om je paard tegen vliegen te beschermen
In 2018 trok Professor Tim Caro, van de University of Bristol’s School of Biological Sciences, zo’n beetje de aandacht van de hele hippische markt met enkele baanbrekende onderzoeken over hoe je het aantal vliegen dat op een paard landt kunt verminderen, waardoor een revolutie in vliegendekens voor paarden ontstond.
Onderzoekers die met hem aan het project werkten, namen video’s op van paardenvliegen terwijl ze probeerden zebra’s en paarden te bijten op een boerderij in North Somerset, Engeland. De strepen hielden de vliegen op afstand niet tegen, want ze cirkelden even snel om paarden en zebra’s heen. De vliegen hadden echter 25% minder kans om op zebra’s te landen omdat ze verblind en verward werden door de reeks zwarte en witte strepen. Ze vonden het moeilijk op hen te landen omdat ze niet konden uitmaken waar de zebra begon en eindigde.
In zijn studie legden onderzoekers gestreepte vliegendekens met zebrastrepen op paarden om te zien hoeveel insecten erop landden, en vergeleken de resultaten met die van paarden die gewone, eenkleurige vliegendekens droegen. Uit het experiment bleek dat er minder vliegen landden op de zebravliegendekens, omdat ze er gewoon langs vlogen of er tegenaan botsten en er weer af stuiterden! Dit betekent dat een deken met zebraprint een van de beste vliegendekens voor paarden is die je kunt krijgen.
Insecten en paarden
Het mooie weer komt eraan… en daarmee de insecten. Klein, groot, harig, stekend, zuigend of parasiterend gevleugeld ongedierte vergezelt en ergert je paard n bij elke stap. Ergernis, stress, overdracht van ziekten en huidproblemen … Al die kleine “cadeautjes” kunnen zij missen, en jij ook! Daarom is het aanbevolen je paard te beschermen met een deken
Enkele belangrijke belagers van je paard
De veevlieg
Als ruiters denken aan ongedierte in de stal, is het eerste wat in hen opkomt waarschijnlijk de vervelende veevlieg. Hun beten zijn pijnlijk en de jeuk achteraf is moeilijk te verdragen. De twee tot drie centimeter grote grijze insecten zijn ook een echte plaag voor paarden tussen de maanden april en augustus. Een stille rit zonder voldoende bescherming is bijna ondenkbaar. Vooral op warme en vochtige dagen zwerven paardenvliegen het liefst van ’s morgens laat tot ’s avonds laat rond in weilanden of waterrijke gebieden. Hun beet dringt zelfs door dunne kleding heen. Bij een dergelijke beet bij een paard of ruiter is het raadzaam jeukstillende en ontzwellende zalven te gebruiken, en voldoende te koelen.
Zwarte vliegen en muggen
Vooral in de buurt van rivieren en beken zitten ze bij voorkeur op de oorschelpen of de buiknaad van de paarden om daar bloed te zuigen. Het kleine insect veroorzaakt vaak een grote zwelling naast een sterke jeuk. Sommige paarden reageren op de beet van de zwarte vlieg met een allergische reactie, zoals zoete jeuk, waarbij zich kleine puisten vormen op de beten en het paard een verhoogde drang heeft om te wrijven. Getroffen dieren verliezen vaak na korte tijd haar op deze plaatsen en er ontstaan etterende zweren. In het ergste geval kan een paard zelfs een toxische shock, schade aan de bloedsomloop en schade aan het hart of de ademhalingswegen oplopen.
De mug lijkt qua soort op de zwarte vlieg en veroorzaakt ook zoete jeuk. Hij verblijft bij voorkeur in tegen de wind beschutte wetlands in de periode van mei tot oktober. De insecten, die maar enkele millimeters groot zijn, bijten bij voorkeur in de manenkam of de staartpunt en veroorzaken dezelfde symptomen als de zwarte vlieg. Bij de keuze van een gastheer letten muggen ook graag op het uiterlijk: grote en donkere grazende dieren worden het vaakst besmet. Ze vliegen vaker bij dageraad en schemering.