De 5 beste vliegendekens voor paarden

54

De beste vliegendekens voor paarden leg je op de rug van het dier en vervolgens kun je ze sluiten op de borst en buik van het paard. De geïntegreerde riemgespen of klittenbandsluitingen zullen je hierbij helpen.

Je kunt kiezen voor vliegenwerende paardendekens van bijzonder robuust polyester, die bovendien waterdicht zijn? Er zijn echter ook paardenvliegdekens van katoen verkrijgbaar, als je de voorkeur geeft aan een natuurlijk materiaal. Om ervoor te zorgen dat het dier zich tijdens het dragen extra comfortabel voelt, is het aan te bevelen een paardenvliegendeken te kiezen met een goed ademend vermogen.

Wat het ontwerp van de vliegendekens betreft, kun je kiezen uit verschillende kleuren, gaande van wit, blauw tot groen. Als je geïnteresseerd bent in meer in het oog springende modellen, kunt u bijvoorbeeld kiezen uit zebrapatronen of paardenvliegdekens met franjes. Als u op zoek bent naar een volledige bescherming voor je dier, kun je een vliegendeken voor paarden bestellen met een halsstuk en een extra staartflap.

Voor extra comfort zijn er paardenvliegdekens met een loopsplit, want dan kan het dier zich comfortabel bewegen. Als je op zoek bent naar een model met zo goed mogelijke beenruimte, let dan ook op de pasvorm van de deken. Als je een wasbare vliegendeken voor paarden wilt kopen zijn er paardenvliegendekens die je in de wasmachine op 30 °C kunt wassen.

Een vliegendeken met zebraprint is een van de beste manieren om je paard tegen vliegen te beschermen

In 2018 trok Professor Tim Caro, van de University of Bristol’s School of Biological Sciences, zo’n beetje de aandacht van de hele hippische markt met enkele baanbrekende onderzoeken over hoe je het aantal vliegen dat op een paard landt kunt verminderen, waardoor een revolutie in vliegendekens voor paarden ontstond.

Onderzoekers die met hem aan het project werkten, namen video’s op van paardenvliegen terwijl ze probeerden zebra’s en paarden te bijten op een boerderij in North Somerset, Engeland. De strepen hielden de vliegen op afstand niet tegen, want ze cirkelden even snel om paarden en zebra’s heen. De vliegen hadden echter 25% minder kans om op zebra’s te landen omdat ze verblind en verward werden door de reeks zwarte en witte strepen. Ze vonden het moeilijk op hen te landen omdat ze niet konden uitmaken waar de zebra begon en eindigde.

In zijn studie legden onderzoekers gestreepte vliegendekens met zebrastrepen op paarden om te zien hoeveel insecten erop landden, en vergeleken de resultaten met die van paarden die gewone, eenkleurige vliegendekens droegen. Uit het experiment bleek dat er minder vliegen landden op de zebravliegendekens, omdat ze er gewoon langs vlogen of er tegenaan botsten en er weer af stuiterden! Dit betekent dat een deken met zebraprint een van de beste vliegendekens voor paarden is die je kunt krijgen.

Insecten en paarden

Het mooie weer komt eraan… en daarmee de insecten. Klein, groot, harig, stekend, zuigend of parasiterend gevleugeld ongedierte vergezelt en ergert je paard n bij elke stap. Ergernis, stress, overdracht van ziekten en huidproblemen … Al die kleine “cadeautjes” kunnen zij missen, en jij ook! Daarom is het aanbevolen je paard te beschermen met een deken

Enkele belangrijke belagers van je paard

De veevlieg

Als ruiters denken aan ongedierte in de stal, is het eerste wat in hen opkomt waarschijnlijk de vervelende veevlieg. Hun beten zijn pijnlijk en de jeuk achteraf is moeilijk te verdragen. De twee tot drie centimeter grote grijze insecten zijn ook een echte plaag voor paarden tussen de maanden april en augustus. Een stille rit zonder voldoende bescherming is bijna ondenkbaar. Vooral op warme en vochtige dagen zwerven paardenvliegen het liefst van ’s morgens laat tot ’s avonds laat rond in weilanden of waterrijke gebieden. Hun beet dringt zelfs door dunne kleding heen. Bij een dergelijke beet bij een paard of ruiter is het raadzaam jeukstillende en ontzwellende zalven te gebruiken, en voldoende te koelen.

Zwarte vliegen en muggen

Vooral in de buurt van rivieren en beken zitten ze bij voorkeur op de oorschelpen of de buiknaad van de paarden om daar bloed te zuigen. Het kleine insect veroorzaakt vaak een grote zwelling naast een sterke jeuk. Sommige paarden reageren op de beet van de zwarte vlieg met een allergische reactie, zoals zoete jeuk, waarbij zich kleine puisten vormen op de beten en het paard een verhoogde drang heeft om te wrijven. Getroffen dieren verliezen vaak na korte tijd haar op deze plaatsen en er ontstaan etterende zweren. In het ergste geval kan een paard zelfs een toxische shock, schade aan de bloedsomloop en schade aan het hart of de ademhalingswegen oplopen.

De mug lijkt qua soort op de zwarte vlieg en veroorzaakt ook zoete jeuk. Hij verblijft bij voorkeur in tegen de wind beschutte wetlands in de periode van mei tot oktober. De insecten, die maar enkele millimeters groot zijn, bijten bij voorkeur in de manenkam of de staartpunt en veroorzaken dezelfde symptomen als de zwarte vlieg. Bij de keuze van een gastheer letten muggen ook graag op het uiterlijk: grote en donkere grazende dieren worden het vaakst besmet. Ze vliegen vaker bij dageraad en schemering.

QHP Vliegendeken Color

Dit basismodel felle kleuren en is voorzien van dubbele gespen, kruisspijkers, een staarttouw en staartvleugels.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het felkleurige polyester vliegendeken is voorzien van een witte bies. De deken is voorzien van een dubbels gespsluiting op de borst. Het schoftbontje is van fleece

Het is een zomer vliegendeken met maat 175

De deken is niet waterdicht.

Premiere Combo Vliegendeken Leopard 135cm

Dit combinatie vliegendeken met afneembare hals heeft een luipaardpatroon. Het vliegendeken heeft dubbele verstelbare borstriemen, verstelbare kruisvormige versieringen, inzetstukken, elastische bilkoorden en staartvleugels.

De belangrijkste eigenschappen

De halsband met dubbele klittenbandsluiting is afneembaar. De bovenkant heeft een donzig rand om de huid achter de oren van het paard te beschermen.

Met een elastische klittenbandsluiting kun je het nekgedeelte aan de tilband bevestigen. De deken kan vastgemaakt worden met drie elastische veerhaken.

Technische kenmerken

 • Dit paardendeken met luipaardmotief is gemaakt van polyester en heeft maat 135
 • Het is niet waterdicht maar wel geschikt voor de vier seizoenen

Premiere Vliegendeken met afneembare Hals Zebra

Dit vliegendeken met afneembare hals heeft een zebrapatroon. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zebrapatronen minder vliegen aantrekken.

De eigenschappen van de deken

Dit vliegendeken met inzetstukken, elastisch bilkoorden, een staarttouw, staartvleugels en verstelbare borstsluitingen heeft een zebramotief.

De bovenkant van de nek heeft ook een donzige rand om het gedeelte achter de oren van het paard te beschermen. Het nekgedeelte kan aan de tilband worden bevestigd met een elastische klittenbandsluiting en aan de deken worden bevestigd met drie elastische haken. De deken is gemaakt van 100% polyester net, gevoerd met 190T taft nylon.

Technische kenmerken

 • Het polyester vliegendeken van 195 cm lang is geschikt voor vier seizoenen.
 • Het is niet waterdicht maar het zebramotief zorgt voor extra bescherming tegen vliegen, muggen en andere insecten.

Vliegendeken Zebra Losse Hals

Dit vliegendeken van Harry’s Horse heeft een zebrapatroon en heeft een afneembare hals. Het halsstuk en de deken zijn snel en eenvoudig te sluiten met een clipsluiting. De deken wordt geleverd inclusief kruisbanden en bilkoorden.

Na het bepalen van het type deken dat je wilt kopen, is het ook belangrijk om de juiste maat te kiezen. Je moet de maat bepalen op basis van de schofthoogte van het paard.

Technische kenmerken

 • De deken is geschikt voor de vier seizoenen
 • De deken is gemaakt van polyester en niet waterdicht
 • Het is een product van “Harry’s paard” en het wordt snel en kosteloos geleverd

QHP Vliegendeken Zebra met hals en masker

In de zomer kunnen paarden last krijgen van vliegen, muggen en andere vervelende insecten. Om je paard daartegen te beschermen is er een verscheidenheid aan vliegendekens. De hals en de hoed van de deken zitten los wanneer de muggen of andere insecten minder actief zijn.

De belangrijkste eigenschappen

De buikflap van de vliegendeken sluit nauw aan en is dubbel gefixeerd met klittenband en singels om verplaatsing te voorkomen. De deken bestaat uit 100 % polyester. De buitenkant met fijn gaas, losse hals en hoed kan met .met klittenband aan de vliegendeken worden bevestigd.

De deken is voorzien van geschikte buikflappen, met drie singelbanden, dubbele knoopsluiting aan de voorkant, inzetstukken en staartvleugels, elastische bilkoorden en staartkoord.

Technische kenmerken

 • De lengte van de deken is 155 cm
 • De deken is geschikt voor de vier seizoenen
 • Het is gemaakt van polyester en heeft een zebramotief
 • De deken is niet waterdicht
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten