De 5 beste vijverfilters voor je vijver

200

Een tuinvijver is, als hij mooi en schoon is aangelegd, een blikvanger in elke tuin. Het borrelende en klaterende geluid van de filter zorgt voor een bijzonder ontspannende sfeer in een tuinvijver.

Een filtersysteem is absoluut nodig om je tuinvijver op lange termijn schoon te houden. De vijverfilter zorgt voor een biologisch evenwicht van het water dat van vitaal belang is voor de vissen en planten die erin leven.

Er zijn veel factoren die zware verontreiniging van het water en intense algengroei veroorzaken. Deze omvatten:

 • Stervende planten
 • Bladeren
 • Pollen
 • Voedselresen van vissen
 • Uitwerpselen van de organismen die in de vijver leven

Op lange termijn leidt dit alles tot toenemende concentraties van toxines zoals ammoniak en nitriet. In de natuur functioneren verschillende zelfreinigende systemen, maar dit is sterk beperkt in de meestal kleine tuinvijvers, die een apart ecosysteem vormen. Als er geen filter is aangesloten, raakt de vijver snel uit zijn biologisch evenwicht en wordt hij onbewoonbaar, om nog maar te zwijgen van de visuele onaangenaamheid.

Met het gebruik van een filter wordt dit gevaar afgewend. De tuinvijver heeft op twee manieren baat bij het filteren: de mechanische filtratie verwijdert het grove vuil, terwijl de biologische filtratie de giftige nitrieten omzet in gasvormig stikstof of onschadelijke nitraten. Deze dienen op hun beurt als meststof voor de waterplanten.

De vijverfilter zorgt ook voor de circulatie van het water, waardoor het van zuurstof wordt voorzien, wat de plantengroei en de gezondheid van de vijverbewoners bevordert. Een klassieke filter bestaat uit de volgende elementen:

 • De elektrische pomp: het is het hart van de vijverfilter. De pompen zijn er in verschillende prestatieklassen. Deze bepalen hoeveel liter water er per uur wordt rondgepompt.
 • De inlaatslang: de slang zuigt het vervuilde vijverwater aan tot op de bodem om slibvorming te voorkomen.
 • De behuizing van de filter: afhankelijk van het model bestaat dit uit één of meer kamers die gevuld zijn met de filtermedia, zoals sponzen met grove en fijne poriën, filtermatten, filterborstels en biokogels. De kwaliteit van het filtermedium heeft een directe invloed op het reinigingsresultaat.
 • De Uv-lamp: deze versterkt het reinigingseffect en doodt ziekteverwekkers, bacteriën en algen met het Uv-licht. De sterkte van de UV-unit is afgestemd op de capaciteit van het filtersysteem.
 • De bodemafvoer of de vuilafvoerkraan: sommige modellen zijn uitgerust met een bodemafvoer voor restwater, wat het reinigen vergemakkelijkt. Een hefboommechanisme voor het uitduwen van het filtermedium maakt het reinigen nog eenvoudiger.

Hoe werkt een vijverfilter?

De filter werkt met een elektrische pomp die het water uit de vijver door het filter voert. Afhankelijk van het type filter gebeurt de filtratie ofwel op biologische manier ofwel op mechanische manier, maar er zijn ook biologisch-mechanische filtersystemen. De filter verhoogt de waterkwaliteit in de vijver. De klassieke vijverfilters werken in drie fasen:

 • UVC-unit: het aangezogen vijverwater wordt bestraald met Uv-licht in de stroom van het filter. Op die manier klonteren de vrij zwevende algen samen en kunnen ze gemakkelijker worden uitgefilterd.
 • Mechanische filtratie: de aangesloten pomp zorgt ervoor dat alle grove verontreinigingen zoals bladeren, uitwerpselen, algen of visvoerresten door de filterbuis worden aangezogen en gefilterd. De mechanische filtratie vermindert drastisch de belasting van alle andere filtratiestadia.
 • Biologische filtratie: biologische residuen worden in het water afgebroken. Hierdoor ontstaan verontreinigende stoffen zoals ammoniak en nitriet, die het leven in de vijver in gevaar brengen. De bacteriën die zich op het filtermedium hebben gevestigd, transformeren het vervuilde water en maken er schoon water van voor vissen en planten. Met een goed functionerend mechanisch filtersysteem hoef je het biologische gedeelte van het vijverfiltersysteem niet meer dan twee keer per jaar te reinigen – in het voorjaar en in het najaar.

Welke soorten vijverfilters zijn er?

Er zijn verschillende categorieën vijverfilters. Ze verschillen van elkaar door het filtermateriaal in vliesfilters, continue bandfilters en trommelfilters. Bovendien kunnen filters ook vanwege hun structuur worden onderverdeeld in onderwaterfilters, drukfilters, doorstroomfilters en modulaire filters. We willen deze vier soorten rfilters nader toelichten:

 • De onderwaterfilter: wat de constructie betreft, zijn dit de eenvoudigste vijverfilters. Ze bestaan uit een kleine pomp die het vijverwater aanzuigt en het door een klein vliesfilter reinigt. Het water keert via een hulpstuk terug in de vijver, bijvoorbeeld als een waterpartij. Onderwaterfilters zijn verkrijgbaar voor verschillende vijvermaten, maar mogen niet groter zijn dan 5000 liter. Het onderwaterfilter is het meest geschikt voor siervijvers en geprefabriceerde vijvers van kunststof en kleine tuinvijvers.
 • De drukfilter: Dit type filter is geschikt voor middelgrote tuinvijvers met een volume tussen 3000 en 25.000 liter. Het is niet raadzaam om met dit type filter te veel vissen in de vijver te hebben. De reden hiervoor is de sterke werkkracht van de pomp, die het water met een hoge druk in het filtermateriaal transporteert. Het filtermateriaal wordt onder een deksel geplaatst. Het drukfilter is gewoonlijk gemakkelijk te reinigen en te openen. Je kunt het drukfilter krijgen in een set met een filter en een pomp. Je kunt kiezen tussen systemen met één of meerdere kamers. Intussen zijn er ook drukfilters met UVC-voorreiniging op de markt, die algen en bacteriën doodt. Hierdoor wordt het vijverwater een stuk schoner.
 • Het continue-stroomfilter: hier vindt de filtratie alleen plaats wanneer het filter in werking is. Hiervoor is een pomp nodig die zich in het water bevindt. De filter is bij deze modellen hoger geplaatst dan de vijverpomp, zodat de reinigingscyclus in werking wordt gesteld. De pomp beweegt het water naar boven, waar het door het filter stroomt en vervolgens op natuurlijke manier weer in de vijver wordt afgevoerd. Het filtermedium in de vijverfilter zorgt voor de verwijdering van grof vuil of visuitwerpselen. Dit type filter is bijzonder gemakkelijk te reinigen. Sommige modellen hebben zelfs een zelfreinigend systeem. De doorstroomfilters zijn bijzonder geschikt voor grotere vijvers tot 30.000 liter.

De modulaire filter: deze filters zijn ontworpen voor bijzonder grote vijvers. Met een modulair filter kun je vijvers met een volume tot 90.000 liter water bedienen. Het zijn eigenlijk overmaatse doorstroomfilters die je gemakkelijk kunt uitbreiden dankzij het modulaire ontwerp

Ubbink - FiltraPure 2000 PlusSet

Het is een oeverfilter om aan de rand van je vijver te plaatsten.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De filter maakt gebruik van een enkelvoudig kamerfiltersysteem met verschillende filterende middelen om het vijverwater te zuiveren.

De filter is uitgerust met een pomp, een UVC-lamp, een filterspons en een biologische kern. Hij is geschikt voor kleinere vijvers tot 2000 liter. Hij weegt 5,5 kg en heeft aansluitmogelijkheden voor slangen van 32 mm diameter.

AquaKing Vijverfilter PF-30 ECO

Bij deze vijverfilter wordt gebruikgemaakt van zowel mechanische als biologische filtratie. Ook een UV-C behandeling draagt bij tot het helder en gezond houden van het vijverwater.

De Belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De set met sponsen is opgebouwd van grof naar fijn en kan zichtbare vuildeeltjes verwijder. De biofilter stimuleert de groei van organismen die organische vervuiling kunnen bestrijden.

Een indicator geeft weer wanneer de filter moet gereinigd worden. Je kunt de vijverfilter gedeeltelijk ingraven en gebruiken voor de werking een waterval.

De dichtingen zorgen voor een goede dichtheid en een eenvoudige bediening van deze vijverfilter met een elektronische belast van elf watt.

De pomp van zeven kg is geschikt voor vijvers tot dertienduizend liter.

Hozelock - Bioforce UVC Vijverfilter

Deze drukfilter is geschikt voor vijvers tot 28000 liter. Wanneer er vissen in de vijver zijn houd je het best beperkt tot negenduizend liter. De filter heeft een ingebouwde UVC-reiniger en kan de vijver geplaatst worden.

De belangrijkste kenmerken en technische eigenschappen

De druk die in de filter wordt opgebouwd kan gebruikt worden om een waterval in de vijver te regelen. Je hoeft de vijverfilter daarvoor niet boven de waterval te plaatsen.

Schuimpatronen en biologische producten kunnen het water uitstekende zuiveren. De vijverfilter is gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

De filter met een snoerlengte van vijf meter heeft een vermogen van 36 watt en kan tot achtduizend liter water per uur zuiveren.

De pomp van 9,979 kg wordt geleverd met een geïnstalleerde UVC-lamp van 36 watt en de nodige slangaansluitingen voor slangen van twintig tot veertig millimeter doorsnede.

Hozelock - Vijverfilter Ecocel 5000

Met deze bovengrondse vijverfilter die biologische en mechanische filtratie combineert kun je je vijver schoon en gezond houden.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze vijverfilter wordt geleverd zonder UV-C unit. Je kunt er wel een op aansluiten. Zo kan de Vorton UVC-uni op deze filter worden aangesloten ervoor zorgen dat ook de algen die voor groen water zorgen verwijderd worden.

De filter is geschikt voor vijver tot vijfduizend liter en heet een capaciteit van 1250 liter per uur. Hozelock heeft deze filter kunnen ontwikkelen door rekening te houden met ervaringen van vijverliefhebbers en experts. Op deze manier ontwikkelden ze een filter op netstroom die aan de wensen van elke vijverliefhebber voldoet.

vidaXL - UV-C Vijverfilter 11W 10.000 L

Je vissen leiden een gezond leven in een vijver met schoon water dankzij de speciale UV-C vijverfilter.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De UV-C filter is voorzien van twee sproeiers en een UV-C lamp. Het mondstuk doet het water circuleren rond de lamp zodat het UV-C licht de algen en bacteriën kan vernietigen. Hierdoor blijft het water in de vijver helder en schoon. De speciale PL-L lamp heeft een vermogen van elf watt. De vijverfilter is geschikt voor vijvers met een inhoud tot tienduizend liter.

de pomp van 33 × 33,5 × 8 cm zorgt voor een doorstroomsnelheid van 1700 liter per uur. Ze in voorzien van aansluitingen van twintig tot achtendertig millimeter. Ze is voorzien van een kabel van 5,1 meter. De pomp wordt geleverd inclusief de lamp.

Gerelateerde berichten