De term vacuümmachine (of ook wel vacuümsealer) verwijst naar een speciaal apparaat dat vooral in de keuken of in voedselverwerkende bedrijven wordt gebruikt en dat het mogelijk maakt om levensmiddelen van bijna elke soort luchtdicht te verpakken en dus voor langere tijd op te slaan zonder kwaliteitsverlies.
Het is een modern keukenapparaat
In het begin werden de vacuümmachines gebruikt in de professionele sector van de voedselverwerking, maar nu worden ze op vele gebieden gebruikt. Natuurlijk, nog steeds in de voedingssector – bijvoorbeeld in grote keukens, voedselproductie…wordt het vacuümapparaat gebruikt om het geproduceerde voedsel of de restjes duurzaam te maken. Deze apparaten worden echter ook steeds vaker gebruikt in particuliere huishoudens, omdat ze een langdurige opslag van voedsel en levensmiddelen mogelijk maken zonder merkbaar kwaliteitsverlies in directe vergelijking met de klassieke opslagmethoden.
Waarvoor kan je een vacuümapparaat allemaal gebruiken
De vacuümmachine maakt het mogelijk om voedsel en restjes merkbaar langer op te slaan zonder kwaliteitsverlies op verschillende manieren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de in principe eenvoudige, zij het uiterst effectieve, manier waarop de vacuümzuiger werkt en het daarmee samenhangende vacuüm, waarin bacteriën, schimmels en andere schadelijke stoffen weinig voedingsbodem voor vermenigvuldiging vinden.
De werking van een vacuümafdichting is dus eenvoudig. Het te luchtledig te maken object wordt gevuld en in het apparaat geklemd. Vervolgens wordt door het activeren van het apparaat een groot deel van de lucht in het object geleidelijk afgezogen en ontstaat er een vacuüm. Als deze luchtafvoer voltooid is, wordt het object direct verzegeld en pas daarna uit het vacuümapparaat verwijderd. Op deze manier wordt het gecreëerde vacuüm in stand gehouden en wordt de houdbaarheid van het voedsel tot vijf keer zo lang, afhankelijk van het soort voedsel of levensmiddel.