De 5 beste teppanyaki platen van bekeken

5051

Teppanyaki is afkomstig uit de Japanse keuken. Teppan betekent ijzeren plaat en yaki betekent gebakken. Het is ontwikkeld door Japanners in Amerika en komt uit de hamburgerketens voort, waar men ook de hamburgers bakt op een hete plaat. In Amerika werden de hamburgerrestaurants, teppanyaki restaurants en groeit het in populariteit, maar in Japan zelf is deze manier van voedsel bereiden nog niet zo doorgedrongen.

De Japanse keuken wordt ook door Europeanen steeds meer gewaardeerd en keukenliefhebbers willen tegenwoordig, naast een wok of een airfryer, ook een Japanse teppanyaki hebben. Restaurants spelen natuurlijk ook in op deze trend. Een teppanyaki plaat is niet zomaar een plaat om op te bakken. In dit artikel leggen wij uit aan welke eisen een goede teppanyaki plaat moet voldoen en welke vijf de beste zijn.

Hoe werkt een teppanyaki grill?

De teppanyaki bestaat uit twee luxere, roestvrij stalen platen die worden verhit met elektrische elementen. Er zijn twee temperatuurzones. Op de ene plaat bak je bijvoorbeeld vlees of vis en op de andere groente. Of je schroeit het vlees dicht op de hetere plaat en gebruikt de andere om het vlees te garen. Ook sauzen kan je bereiden op de platen, via goten rondom de platen of een lichte uitholling in het midden.

De platen werken met inductie. Dit is snel en de temperatuur is precies in te stellen. Je kan ook voedsel stomen op een teppanyaki, door een stolp over de plaat heen te plaatsen.

Hoe werkt inductie?

Inductie wordt steeds meer gebruikt bij het koken. Inductie werkt met elektrische spoelen om zodoende een magnetisch veld op te wekken. Schakel je zo’n kookplaat in en je zet er een grillplaat of inductie pan op, dan wordt het magnetische veld omgezet in hitte.

De voordelen van inductie:

 • Het is energiezuinig is en daardoor voordeliger,
 • Het is veiliger omdat er geen gas of vuur aan te pas komt en haal je de pan of de plaat eraf, dan wordt het meteen uitgeschakeld en brand je je handen niet
 • Het is snel
 • Het is makkelijk schoon te houden

Bereiding met teppanyaki is goed voor je gezondheid

Door de snelle bereiding van vers voedsel blijft al het goede behouden en er is maar weinig of geen olie nodig. Het voedsel behoudt dus zijn smaak en zijn vitaminen. Hierdoor eet je gezonder.

Hoeveel kost een teppanyaki plaat?

De prijs van een teppanyaki ligt zo tussen de 35 en de 100. Bepalend voor de prijs is het vermogen (aantal Watt): hoe meer Watt, hoe hoger de prijs. Hoe meer vermogen, hoe sneller de plaat is opgewarmd. Daarnaast speelt gebruikersgemak een rol, zoals bijvoorbeeld hoe gemakkelijk het schoonmaken gaat of het aangeven van restwarmte, het materiaal… et cetera.

BPA-vrije teppanyaki platen

BPA staat voor Bisefenol A. Dit is een chemische stof die in veel plastic producten zit om het plastic wat flexibeler te maken. Deze stof is echter in bepaalde hoeveelheden slecht voor je gezondheid. Er wordt om deze redenen steeds meer plastic vervaardigd zonder BPA.

Waar let ik op bij de aanschaf van een teppanyaki?

Hieronder een overzicht van eigenschappen die een rol kunnen spelen in het maken van de keuze die voor jou de beste is.

 • Hoe dik is de kookplaat?
  Om een constante hitte te verkrijgen is het zaak dat de plaat geleidelijk zijn warmte afgeeft. Een dikke plaat is daarom het beste, want die kan meer hitte verdragen en spreidt de hitte ook beter en houdt het ook goed vast. Met een dunne plaat ontstaat er een hogere kans op aanbranden van voedsel en dat is niet gezond en bovendien niet lekker.
 • Voor hoeveel personen wil je koken?
 • Wel of geen gootje of lekbak
 • Handgrepen waaraan je niet je handen kan verbranden (handig met kinderen)
 • Kan het mee in de afwasmachine?
 • Is het materiaal BPA-vrij?
 • Hoe hoog is het vermogen? (Hoe hoger, hoe sneller de verhitting van de plaat)
 • Hoe lang is het snoer?
 • Hoe gemakkelijk kan je het schoonmaken
 • Kan ik rekening houden met vegetariërs of mensen met een voedselallergie?

Hieronder beschrijven we vijf beste teppanyaki platen

Princess 103080

Deze is geschikt voor vier personen en iedereen heeft zijn eigen bakplaat (handig als er vegetariërs mee-eten of als er mensen met allergieën zijn)

 • Deze bakplaat bestaat uit vier aardewerken borden met een eigen bakplaatje daaraan vast met elke een vermogen van 250 Watt. Deze borden zijn gemakkelijk los te koppelen en schoon te maken
 • Er is een centrale unit die je kan afdekken met een aardewerken serveerschaal
 • Snoerlengte 2 meter
 • BPA-vrij
Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten