De 5 beste tekenbladen met scherm doorgelicht

818

Tekenen is voor veel mensen een hobby om uit te voeren in de vrije tijd. Met papier en pen of potlood te werk gaan, is een veelgebruikte manier, maar tegenwoordig zijn er andere hulpmiddelen ontwikkeld om ook deze hobby makkelijker en leuker te maken. Zo zijn er nu de tekenbladen met scherm, ook wel tekentablets genoemd, op de markt gebracht om voor jong en oud tekenen mogelijk te maken.

Er zijn allerlei functies beschikbaar in zo’n tekentablet, waarmee je de mooiste kunstwerken kunt maken en vooral veel plezier kunt beleven aan het werken met je handen. Echter, hoe werkt een tekentablet precies, wat is het verschil met het gebruiken van pen en papier en welke 5 tekentablets zijn de beste voor iedere (amateur) kunstenaar?

Hoe werkt een tekentablet precies?


Het scherm van de tablet gebruik je om te tekenen en traceren. Wanneer je een punt op het oppervlak van dit scherm aanraakt met de speciale pen, een stylus of puck, wordt de cursor in het scherm hier naartoe verplaatst. Deze speciale pen gebruik je dus om te schetsen op de tablet, waarna de software op de computer de bewegingen opvolgt. Hierdoor ontstaat er op het scherm een tekening. Een puck is hierbij een soort computermuis met een kruis, wat wordt gebruikt om foto’s, kaarten of tekeningen op de tablet te traceren.

Tekentablets maken veelal gebruik van verbinding via Bluetooth, maar kunnen ook via een kabel verbonden worden met de computer. Wat de tekentablets speciaal maakt, is de drukgevoeligheid, waardoor details in tekeningen met precisie kunnen worden aangebracht. Door harder of juist zachter op de stylus te drukken, kunnen bredere en donkere of juist lichte, dunne lijnen worden gemaakt. Ook andere technieken kunnen worden toegepast.

Het verschil met pen en papier


Hoewel het in beide gevallen gaat over tekenen met een pen, is er wel een verschil tussen tekenen met pen en papier of met een tekentablet. Met pen en papier kijk je bijvoorbeeld naar beneden als je het eindresultaat wilt zien, terwijl je met een tekentablet naar het computerscherm boven je moet kijken. Dit is niet alleen beter voor je houding, maar zorgt er ook voor dat je optimale controle hebt over je tekening.

Je zult niet in één dag gewend raken aan het werken met een tekentablet in plaats van pen en papier en het is daarom belangrijk om structureel even te oefenen. Bekijk alle instellingen zorgvuldig, oefen met de grafische programma’s en alle andere functies die de tekentablet te bieden heeft. Hierdoor leer je binnen een korte tijd de gebruikswijze van het apparaat en hoef je niet meer naar pen en papier om te kijken.

De Top 5 tekenbladen met scherm voor iedere kunstenaar

XP-PEN G430S - Tekentablet - Ultra dun

Op de vijfde plek van beste tekenbladen met scherm staat de tekentablet van Xp-pen, welke een prijs heeft van rond de 45 euro en een extra dun ontwerp met een dikte van twee millimeter. De tablet heeft een grootte van twaalf inch en is geschikt voor gameplay, handtekeningen, schetsen, schilderen, tekenen en nog veel meer. Zowel rechts- als linkshandige mensen kunnen dit apparaatje gebruiken en de stylus is batterijloos, waardoor het niet opgeladen hoeft te worden voor gebruik.

De pendrukgevoeligheid zorgt voor controle en vloeiende bewegingen en lijnen kunnen snel en soepel stromen. Met slechts één klik kun je schakelen tussen een pen en gum. Via een USB-kabel kan de tekentablet aangesloten worden op je computer of laptop en dan kun je gelijk aan de slag.

Voor- en nadelen


Het fijne aan deze tekentablet is zijn dunne uitvoering, waardoor het overal mee naartoe genomen kan worden en weinig ruimte in beslag neemt. Daarnaast hoeft de stylus niet opgeladen te worden, waardoor je ononderbroken kunt blijven tekenen. Nadelen zijn dat het apparaat aangesloten moet zijn via een USB-kabel, wat de bewegingsvrijheid tijdens het tekenen beperkt.

Huion Inspiroy H640P

Op de Xp-pen tekentablet volgt het model van Huion van ongeveer 55 euro en met een grootte van 152 bij 95 millimeter. De tablet is slank en licht in gewicht, maar 277 gram zwaar. Dit maakt het mogelijk om het apparaat overal gemakkelijk mee naartoe te nemen en eenvoudig op te bergen. Het is zo dun als een mobiele telefoon en heeft zes instelbare sneltoetsen. Hiermee kun je verschillende commando's instellen, waardoor je op een efficiënte manier kunt tekenen en bijvoorbeeld foto's kunt bewerken.

Door het drukniveau kun je nauwkeurig werken en vloeiende lijnen trekken in je tekening. Ook deze pen heeft geen batterij nodig om te werken, waardoor het niet opgeladen hoeft te worden en je lange stukken achtereen kunt tekenen zonder het probleem van een lege batterij. Daarnaast werkt ook deze tablet door een aansluiting met een computer of laptop via een USB-kabel.

Voor- en nadelen
Voor zijn relatief lage prijs levert deze tekentablet goede kwaliteit. Het is eenvoudig te gebruiken en kan lang gebruikt worden vanwege de batterijloze pen. Daarentegen wordt ook hier geen gebruik gemaakt van Bluetooth, waardoor de bewegingsvrijheid van de tekenaar wordt beperkt

Wacom One by Small grafische tablet 2540 lpi 152 x 95 mm USB Zwart

Op nummer drie is geëindigd de tekentablet van Wacom met een grootte van twaalf inch en een eenvoudige manier van werking. Het stelt de gebruiker in staat om op een natuurlijke manier te tekenen en andere zaken te doen met de computer. De bijgeleverde pen kan gebruikt worden om mee te schetsen en tekenen, maar ook om foto's te bewerken. Het is een lichte pen met een ergonomische vorm om het de gebruiker makkelijk te maken. De pen nib kan ook vervangen worden, waarbij drie standaard nibs meegeleverd worden.

Ook de tablet zelf is licht en klein, waardoor het makkelijk mee te nemen is. Tevens is dit model er ook nog in grotere uitvoeringen te verkrijgen. Voor ongeveer 50 euro kun je deze tekentablet al in huis halen. Er is een USB-kabel beschikbaar om de tablet op te laden en via Bluetooth kan verbinding gemaakt worden met een computer.

Voor- en nadelen


De pluspunten van deze tekentablet zijn het handige systeem, de goede prijs-kwaliteitsverhouding en het eenvoudige gebruik. Minpunten zijn daarentegen zijn relatieve kwetsbaarheid en dat het niet voor een Chromebook gebruikt kan worden.

Lovidia Grafische Teken Tablet - PC en Telefoon - 5080 lpi - 210 x 140 mm

Deze tekentablet van Lovidia is ideaal om voor zowel werk als je hobby te gebruiken en er worden vele fijne accessoires meegeleverd. De tablet is makkelijk te gebruiken en heeft 8192 drukpunten, waardoor je met de pen met snelheid en precisie lijnen kunt trekken. Er zijn daarnaast vijf snelkoppelingen te maken, waardoor het gebruiksgemak wordt vergroot. De pen is voorzien van twee knoppen, waarbij één als rechter muisknop fungeert en de ander als gum dient.

Je krijgt drie gratis nibs meegeleverd voor de pen en er is een hoge resolutie beschikbaar. Het ontwerp is opgeleukt met een blauwe of roze kleur achterkant. Een USB-kabel regelt de input en de prijs van het product bedraagt ongeveer 60 euro.

Voor- en nadelen


Het mooie ontwerp, de extra's die worden meegeleverd en de snelkoppelingen dienen als voordelen van deze tekentablet. Het apparaat werkt daarnaast snel en overal en de pen ligt fijn in de hand. Daarentegen is er geen Bluetooth-functie beschikbaar, wat een minpunt vormt.

Wacom Intuos Small - Tekentablet

De beste tekentablet is van Wacom en is geschikt voor de bewerking van foto's, schilderen en tekenen. De tablet heeft een compact en stevig ontwerp met een stijlvolle uitstraling en is eenvoudig te gebruiken door zowel jong als oud. In een aantal stappen kun jij al aan de slag. Er wordt tevens een gratis software pakket aangeboden, waarbij je kunt kiezen uit de Corel Painter Essentials 6 voor illustraties en de Corel Aftershot 3 voor het bewerken van foto's.

De pen is batterijloos, licht en heeft 4096 drukniveaus, waardoor jij controle krijgt over jouw ideeën en deze met precisie kunt digitaliseren. Er zijn daarnaast vier sneltoetsen beschikbaar en het oppervlak van input is 152 bij 95 millimeter groot. De prijs van het apparaat is ongeveer 80 euro.

Voor- en nadelen


Deze tekentablet is de beste vanwege zijn grote hoeveelheid drukniveaus en de ergonomische pen. Door het pennenvak kun je de pen eenvoudig opbergen en niet kwijtraken en het model is licht van gewicht. Echter, minpunten omvatten dat er geen multi-touch beschikbaar is en dat het een prijzige tablet betreft.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten