5 beste tangensets: de klus klaren met welke tang?

146

Quizvraag: hoeveel tangen zijn er op de markt vandaag? Het antwoord is niet bij benadering te zeggen, maar het zijn er sowieso honderden. Elk beroep waar handenarbeid mee gemoeid is, kent zijn eigen authentieke tangen. Van de alledaagse nijptang waar je een nagel uit een houten bekisting trekt tot een chirurgische knabbeltang om botonderdelen te verwijderen. De doe-het-zelvers onder ons hebben gelukkig maar 4 of 5 tangen nodig in hun gereedschapskist.

De definitie van een tang

De meest summiere omschrijving is dat een tang een gereedschap is om in je handen vast te houden. Vervolgens is het de bedoeling dat je er iets mee gaat doen. Dat kan voor de meest uiteenlopende doeleinden worden gebruikt: strippen, buigen, knippen of vastdraaien. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat je tangen aantreft in de meest verscheidene afmetingen en vormen. Het enige vergelijkingspunt dat tangen met elkaar gemeen hebben zijn de handgrepen. Een tang werkt immers volgens het (dubbele) hefboomprincipe. De kracht op de handgrepen wordt omgebogen in een grotere kracht in het bekken om te grijpen.

De geschiedenis van de tang

De eerste tang zag trouwens het levenslicht zo een 4000 jaar gelden wanneer mensen ijzer begonnen te gebruiken voor wapens. Dankzij de hulp van een tang konden mensen gloeiend heet ijzer in hun handen vasthouden en smeden op een aambeeld. In feite is de vorm van een tang die de smid gebruikt, door de eeuwen heen niet veel gewijzigd.

Welke tangen worden het meest gebruikt?

Er zijn 3 verschillende groepen van tangen te onderscheiden:

  • Snijtangen zoals de zijsnijtang en de nijptang
  • Grijptangen zoals een tang voor waterpompen
  • Combinatietangen die zowel voor het snijden als voor grijphandelingen worden gebruikt

Waar opletten bij de aankoop van een tangenset?

Voor dat je van plan bent een tangenset aan te kopen, zal je op voorhand met enkele parameters rekening mee moeten houden. Deze aandachtspunten gelden trouwens voor alle tangen die momenteel te verkrijgen zijn. Van de meest eenvoudige tot de meest geavanceerde tangen. Eerst een vooral zal je moeten kijken waarvoor je een tang wil gebruiken. Ben je een huis-en-tuin klusser die allerlei kleine werkjes wil opknappen of ben je iemand die professioneel beroep doet op een tang. Dat maakt uiteraard een wereld van verschil uit. Als je een tangenset wil aanschaffen, zijn deze factoren doorslaggevend wanneer je een keuze wil maken:

  • Bekijk vooral of de handgrepen ergonomisch zijn gevormd, zodat de tang uitstekend in de hand ligt
  • De snijkant en het grijpbekken moet naadloos aansluiten en perfect op elkaar passen wanneer je de tang sluit
  • De tangscharnier mag geen speling hebben en werkt soepel. Om de proef op de som te nemen. Een tang van uitstekende kwaliteit moet normaal gezien met één hand kunnen worden gesloten of geopend

Deze 5 beste tangensets helpen je de klus klaren:

Brüder Mannesmann Mini-tangenset


Deze elektrische mini-tangenset van producent Brüder Mannesmann biedt de uitkomst bij uitstek voor de klusser die werkzaamheden in de nabije toekomst wil uitvoeren. De 8-delige set bestaat uit volgende gereedschappen: combinatietang, zijsnijtang, gebogen telefoontang, kopkniptang, vlakbektang, rechte telefoontang, spitsbektang en rondbektang. Met deze verschillende soorten tangen kan je elke klus klaren. De tangen zijn vervaardigd van heel duurzaam materiaal, meer bepaald uit gepolijst staal. De anti-slip handvatten zorgen voor een comfortzone en een groot veiligheidsgevoel. De set wordt standaard geleverd in een etui uit kunstleer. De koppen zijn gepolijst.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Je hebt de keuze uit een 8-delige set van tangen
+ Anti-slip handvatten zorgen voor extra veiligheid
+ De tangenset wordt standaard meegeleverd met een etui uit kunstleer

Minpunten
- Geen opmerkingen en doet precies wat je van het gereedschap mag verwachten

Specificaties in een notendop


Merk: Brüder Mannesmann
Categorie: tangensets
Serie: Daynagrip Tangenset
Kleur: blauw en groen
Materiaal bestaat uit: metaal
Handgreep materiaal: staal
Gewicht aantal: 0,691 kilogram

Professionele Blindklinkmoertang M3


Wie op zoek is naar een professionele blindklinkmoertang heeft bij fabrikant HBM een uitstekenede bondgenoot. Deze tang beschikt over een hele krachtige en robuuste openingsveer, 6 mondstukken voor blindmoeren die verwisselbaar zijn en een montagesleutel. Het gereedschap is TÜV en GS gekeurd en functioneert uitstekend voor de meest gangbare blindmoeren van aluminium en staal. Het is ideaal voor volgende blindmoeren: M3 - M4 - M5 - M6 - M8 - M10 en M12. De maximale slag is 7 millimeter. De totale lengte bedraagt 410 millimeter.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Bestaat uit 6 verwisselbare mondstukken voor blindklinkmoeren
+ Professioneel uitgevoerd met een krachtige openingsveer
+ Uiterst geschikt voor M3 - M4 - M5 - M6 - M8 - M10 en M12

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken op dit gereedschap

Specificaties in een notendop


Merk: HBM
Categorie: blindklinkmoeren tangen
Kleur: rood - zwart
Materiaal bestaat uit: staal
Handgreep materiaal: kunststof

Stanley Dynagrip Tangenset CG 3-delig 150mm

Deze Daynagrip Tangenset CG 3-delig 150mm van Stanley heeft een goede reputatie hoog te houden van het wereldvermaarde merk. Zoals je wellicht weet staat Stanley vooral bekend van de befaamde messen, maar hebben heel wat andere artikelen in huis waaronder gereedschap om te klussen. Deze tangenset is voor elke klusser en doe-het-zelver een uitstekend gereedschap en een absolute must omdat het ook heel goed in de hand ligt tijdens de uitvoering van bepaalde werken. Of je dit nu doet bij je thuis of op professioneel vlak, maakt weinig of niets uit. Naast het gebruik dat erg praktisch is, lost de Dynagrip Tangenset serie de hoog gestelde verwachtingen helemaal in. Het materiaal van de handgreep is voorzien van kunststof. De tang zelf is vervaardigd uit staal. De kleuren van de 3 tangen zijn grijs en geel.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Uitstekend gereedschap voor elke klusser, zowel voor huis en tuin als voor de professionele vakmensen
+ De handgreep uit kunststof ligt goed in de hand
+ Hoogwaardige kwaliteit en uitstekend gereedschap

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk: Stanley
Categorie: tangensets
Serie: Daynagrip Tangenset
Kleur: geel - grijs
Materiaal bestaat uit: staal
Handgreep materiaal: kunststof
Gewicht aantal: 0,665 kilogram

STANLEY VDE Tangenset 4delig

Met de VDE Tangenset 4-delig van het topmerk Stanley kan je in alle omstandigheden klussen en werkzaamheden uitvoeren. De tangen werden aan uitvoerige testen onderworpen. Ze zijn bestand tegen de eventuele nodige schokken en zijn het ultieme gereedschap voor de elektricien. De set beschikt over een striptang, telefoontang, zijsnijtang en een combinatietang. Hiermee kan je volgende activiteiten uitvoeren: kabels plat drukken, klemmen, buigen, grijpen en knippen. Een all-in-one gereedschap waarbij het merk Stanley garant voor staat. Pikant detail: de tangen zijn uitvoerig getest tot 1000 volt. Dit is dus uitstekend materiaal voor klussen met elektrische bedrading. Het materiaal van de handgreep bestaat uit kunststof. De kleur van de tangen zijn geel en rood.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Het topmerk Stanley staat garant voor een uitstekende kwaliteit
+ De set is 4-delig: combinatietang, striptang, zijsnijtang en telefoontang
+ De tangen zijn uitvoerig getest tot 1000 Volt en ideaal voor een elektricien

Minpunten
- De grip lijkt niet voor iedereen even makkelijk

Specificaties in een notendop

Merk: Stanley
Categorie: tangensets
Serie merk: Stanley VDE
Kleur: geel en rood
Materiaal bestaat uit: staal
Handgreep materiaal: kunststof
Gewicht aantal: 0,924 kilogram

Stanley FatMax Tangenset 3delig

Voor wie thuis een karwei wil opknappen, is deze 3-delige FatMax Tangenset van Stanley het ideale gereedschap voor elke vakman. De set herbergt een combinatietang, telefoontang en zijsnijtang. Zo kan je als duivel-doe-al kabels doorknippen, klemmen, grijpen, buigen en plat drukken. Met deze set heb je altijd de juiste tangen in handbereik. Het gewicht bedraagt 0,616 kilogram. Stanley staat garant voor een uitstekende kwaliteit. Mocht er bij de naam Stanley nog geen belletje beginnen te rinkelen? Het is dezelfde fabrikant die wereldvermaard is met de zogenaamde Stanley messen. Om maar te zeggen dat de kwaliteit gegarandeerd is voor je klussen uit te voeren. Volgende eigenschappen staan bij deze fabrikant hoog in het vaandel geschreven: torenhoge garantie, kwaliteit en service.

Plus- en minpunten


+ Deze set bestaat uit een 3-delige tangenset
+ Knippen, klemmen, buigen, grijpen en plat drukken vormt geen enkel probleem bij deze gereedschapsset
+ Voor elke klus heb je het nodige gereedschap in huis

Minpunten
- Tegen elektrische geleiding zijn deze tangen niet bestand

Specificaties in een notendop


Merk: Stanley
Categorie: tangensets
Serie: Stanley Fat Max
Kleur: geel
Materiaal bestaat uit: staal
Handgreep materiaal: kunststof
Gewicht aantal: 0,616 kilogram

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten