De 5 beste stuursloten voor in je auto

1052

Een stuurslot zorgt ervoor dat er niemand kan wegrijden met jouw auto. De wielen kunnen simpelweg niet meer draaien, doordat het stuur geblokkeerd wordt. Het is dus een bewezen, effectief anti-diefstal middel en ook voorkomt het dat joyrider er met jouw auto vandoor gaan. Er zijn verschillende soorten stuursloten, voor zowel scooters als auto’s en ook voor campers, Wij richten ons in dit artikel met name op auto-stuursloten.

Keurmerk SCM

Sommige stuursloten hebben een SCM-keurmerk. Deze afkorting staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigenbeveiliging. Deze stichting geeft certificaten uit in verschillende klassen. Het certificaat wordt alleen afgegeven als er aan bepaalde, strenge eisen wordt voldaan. Sommige verzekeraars geven korting als je een stuurslot hebt met het SCM-keurmerk.

De werking van een stuurslot

In elke auto zit al een intern stuurslot ingebouwd. Het is aan te raden om je auto in het stuurslot te laten vallen, zodra je je auto verlaat. Dit slot biedt echter maar beperkte bescherming tegen diefstal. Een extern stuurslot, waar wij het nu dus over hebben, biedt veel meer bescherming. Het principe van een extern stuurslot is simpel en daardoor juist heel doeltreffend. Je brengt dit slot eenvoudig aan, op of over het stuur heen. Het stuur kan dan helemaal niet meer gedraaid worden, doordat deze geblokkeerd wordt. Rijden met de auto gaat dan natuurlijk ook niet.

De stuursloten zijn vaak gemaakt van keihard staal en geschilderd in felle kleuren. Die felle kleuren vallen lekker op. Zodra een dief dit ziet zal die hoogstwaarschijnlijk niet eens proberen jouw auto te stelen. Een stuurslot werkt op deze manier dus vooral preventief.

Een stuurslot biedt geen absolute garantie tegen diefstal

Een absolute garantie tegen diefstal valt jammer genoeg nooit te geven. Op den duur zal een dief elk slot wel weten te kraken. Met een goed stuurslot verklein je wel de kans op diefstal aanzienlijk. De dief moet in ieder geval veel meer moeite doen en zal liever voor een andere auto kiezen met minder beveiliging. Zorg er dus altijd voor dat het stuurslot goed zichtbaar is voor eventuele dieven en joyrider.

Het verwijderen van een stuurslot kost een dief of een joyrider extra tijd en tijd hebben deze mensen vaak juist niet. Die extra tijd vergroot namelijk het risico dat de dief of de joyrider betrapt wordt. Het aspect tijd speelt dus ook een rol bij het voorkomen van diefstal van je auto.

Stuursloten voor campers

Het stuur van een camper is doorgaans groter en dikker dan het stuur van personenauto’s. Let hier dus op bij de aanschaf van een stuurslot voor je camper. Er zijn stuursloten die op vrijwel alle sturen passen, maar dat is dus niet altijd het geval. De Stoplock PRO – Elite is in ieder geval ook geschikt voor een camper.

Voordelen en nadelen van een stuurslot

Voordelen

Ook je airbag wordt beschermd tegen diefstal met een stuurslot

Tegenwoordig zijn ook airbags geliefde auto-onderdelen om te stelen onder dieven. Ze demonteren de airbag-installatie uit het stuur en laten vervolgens een puinhoop achter. Rijden kan je dan ook voorlopig niet met een kapot stuur. Een hoop narigheid dus, die je ook kan voorkomen met eengoed stuurslot.

Nadelen

Zijn er ook nadelen verbonden aan stuursloten? Ja, er zijn een paar nadelen te noemen:

  • Een stuurslot ontgrendel je met een sleutel, dus je hebt nog een extra sleutel met je mee te dragen. Het zijn vaak ook nog relatief grotere sleutels met een specifieke vorm.
  • Een stuurslot weegt zo tussen de twee en drie kilogram en dat sleep je dan wel telkens mee natuurlijk en hoe zwaarder je auto, hoe hoger het brandstofverbruik.
  • Misschien overbodig om te vermelden, maar een stuurslot voorkomt geen autodiefstal. Laat dus nooit kostbare bezittingen achter in je auto.

Waar op letten?

Waar let je op bij de aanschaf van een stuurslot?

Bij de aanschaf van een stuurslot is het raadzaam om na te gaan welke passend zijn voor jouw auto. Zorg er ook altijd voor dat het stuurslot dat je koopt het middenstuk van je stuur goed bedekt.

Waar laat je het stuurslot tijdens het rijden?

Voor jouw eigen veiligheid en die van jouw passagiers, is het verstandig om het stuurslot tijdens het rijden op te bergen in de achterbak.

Carpoint Stuurslot Elephant

Net als de vorige is dit een elefant-lock stuurslot. De kleur is alleen nu niet knalgeel, maar felrood. Dit is opvallend genoeg om elke dief duidelijk te maken dat deze auto niet te stelen is. Stel eerst je stuur in op stuurslot positie en plaats dan eenvoudig dit stuurslot. Dit stuurslot wordt met twee sleutels geleverd.

Stuurslot Rotarylock

Draai je stuur in de stuurslot positie en zet dan de Rotarylock erop vast. Het cilinderslot is van gehard staal en is fel geel van kleur, zodat een dief weet dat deze auto niet te stelen is. Bij dit Stuurslot krijg je twee sleutels.

Stoplock PRO

Dit is een sterk en degelijk universeel stuurslot. Het past op vrijwel elke auto. Sturen met een Stoplock is echt onmogelijk. Het geharde staal is niet stuk te krijgen en de knalgele kleur waarschuwt de dief. Kortom: met dit slot is je auto zeer goed beveiligd tegen diefstal.

De Stoplock PRO-Elite is de duurste van de vijf stuursloten die wij hier bespreken, maar dit slot heeft dan ook het SCM-keurmerk. Dit garandeert een bepaalde kwaliteit.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten