Wat is een stopcontactbeveiliging?
Een stopcontactbeveiliging is onmisbaar in elk huishouden waar kinderen, volwassenen of senioren wonen. Het is een speciaal apparaat dat in verschillende versies verkrijgbaar is en dat in maar enkele stappen voor of in een stopcontact kan worden aangebracht.
Met een dergelijke contactdooszekering is het niet langer mogelijk om met vingers of stroomgeleiders in de openingen van een contactdoos te komen. Of het nu gaat om stopcontactbeveiliging voor de lange termijn of om voor de eerder korte termijn: De verscheidenheid aan producten is vandaag de dag enorm, en daarom is het de moeite waard een vergelijking te maken om de individueel geschikte stopcontactbeveiliging te vinden voor thuis of ook voor een commerciële of openbare instelling.
De toepassingsgebieden van een contactdooszekering zijn divers. In de eerste plaats is het in huishoudens waar kinderen of huisdieren wonen, van noodzakelijk belang om een stopcontactbeveiliging op gemakkelijk bereikbare plaatsen aan te brengen.
Kinderen in de kruipleeftijd, maar ook honden en katten, worden bijna magisch aangetrokken door stopcontacten wanneer ze de woonruimte verkennen. Bovendien mag een stopcontactbeveiliger niet ontbreken in huishoudens waar zorgbehoevende senioren of mensen met gezondheidsbeperkingen wonen. Onder bepaalde omstandigheden lopen ze ook het risico een elektrische schok te krijgen wanneer ze in contact komen met een stopcontact.
Soorten stopcontactbeveiligingen
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen smeltveiligheden voor contactdozen waarvan de functie en het prestatievermogen op de tijd zijn gericht. Waarschijnlijk de meest voorkomende variant is de stopcontactzekering, die kan worden gebruikt wanneer dat nodig is. Afhankelijk van het bevestigingsmechanisme is het gemakkelijk de zekering van de contactdoos in te brengen en later weer te verwijderen wanneer nodig.
Aandachtspunten bij de aanschaf van een stopcontactbeveiliging
- Bij het kopen is het van belang aandacht te besteden aan de kwaliteit van de zekering. Lijmzekeringen voor stopcontacten zijn gewoonlijk voorzien van plastic schijfjes, op de achterzijde waarvan dubbelzijdig plakband is aangebracht. Bij inferieure producten laat de duurzaamheid van de lijm echter veel te wensen over. Dit is meestal merkbaar wanneer je lichtjes met je vingers over het oppervlak strijkt.
- Contactdoosbeschermers voor schroeven hebben meestal kleine schroefjes bijgeleverd. Bij inferieure artikelen zijn deze schroeven soms echter zo zacht dat ze bij het inbrengen verbuigen of breken.
- Als je niet per se wilt gaan voor een schroef- of lijmbusbeschermer, kun je klem- of twistproducten gebruiken. In testen presteren deze ook vrij goed. Bij de aankoop moet er echter op worden gelet dat de rotatie soepel en zonder haperen verloopt. Anders breken ook deze klemmende of roterende voorzieningen af.
- Uit kostenoverwegingen ligt het soms voor de hand om stopcontactbeveiliging tegen de laagst mogelijke prijs te kopen. Deze laten echter vaak te wensen over wat de kwaliteit betreft of zijn volgens de huidige tests niet goed te gebruiken. Bij de aankoop is het dus van noodzakelijk belang dat een perfecte plaatsing mogelijk is.
- Een vergelijking van de afzonderlijke producten is in ieder geval de moeite waard.