De 5 Beste Stoomreinigers om te strijken

242

Wat zijn stoomreinigers en hoe werken deze toestellen

Zoals de naam al aangeeft, gebruikt het toestel hete stoom voor oppervlaktereiniging. Het hart van een reinigingsapparaat is een elektrisch aangedreven verwarmingselement dat het water in een tank verwarmt. Bij het inschakelen van het apparaat schiet de stoom door de verschillend gevormde sproeiers op het te behandelen oppervlak en verzacht het vuil. Het vuil wordt geabsorbeerd door de sterk absorberende reinigingsdoeken. Na het reinigen moeten de reinigingsdoeken meestal worden vervangen en weggegooid of machinaal worden gewassen.

Modellen en versies van stoomreinigers

Er zijn twee basismodellen. Je hebt stoomreinigers op wielen en staande stoomreinigers. Qua ontwerp lijken ze op een steelstofzuiger of een slede-stofzuiger met wielen De stoombezems zijn in eerste instantie bedoeld voor de vloerreiniging, maar er zijn nogal wat modellen die kunnen worden omgebouwd tot een praktische handstoomreiniger.

Naast het verschil in ontwerp tussen een stoombezem en een stand-on stoomreiniger hebben de modellen nog een aantal andere verschillen in kenmerken en functies.

Intussen is elke stoombezem en staande stoomreiniger voorzien van een “tapijtglijder”, zodat niet alleen harde, gladde vloeren zoals tegels, laminaat en parket, maar ook tapijten en vloerkleden met stoom kunnen worden gereinigd.

Naast de verschillen in de capaciteit van de watertank speelt het ontwerpkenmerk een belangrijke rol, vooral voor de hantering van de apparatuur. Een afneembare tank is praktisch in die zin dat hij gemakkelijk kan worden bijgevuld uit de kraan. Elk risico van verbranding is dus uitgesloten. Als een model bovendien is uitgerust met een tweede, compacte tank, hoeft de reiniging niet eens te worden onderbroken om op te warmen.

De stoomsterkte kan op een groot aantal modellen flexibel worden aangepast. Deze functie is vooral nuttig voor apparaten die worden gebruikt voor het reinigen van andere gevoelige oppervlakken dan vloeren. Deze functie is echter ook nuttig bij het reinigen en verzorgen van verschillende soorten vloeren, omdat het onder andere wordt aanbevolen om laminaat- en parketvloeren te reinigen met maar 50% van de maximaal mogelijke stoomintensiteit. Als het model geen regeling heeft voor het instellen van de stoomintensiteit, mag dit apparaat alleen worden gebruikt voor het reinigen van houten vloeren of bijvoorbeeld tegels die niet erg gevoelig zijn.

Sommige stoomreinigers zijn uitgerust met een ontkalkingspatroon dat bedoeld is voor automatische ontkalking tijdens het gebruik. Anders moeten deze apparaten met regelmatige tussenpozen handmatig worden ontkalkt. Het ontkalken van een stoomreiniger is eenvoudig en zelfs mogelijk zonder chemicaliën.

De HOOVER CAP1700D STEAM

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Hoover's Stoomcapsule CAP1700D is een bio-reiniger die diep in de bodem reinigt zonder reinigingsmiddel in één eenvoudige stap! De Twin Head-borstel is ideaal voor “ingegroeide” vlekken en is perfect voor alle oppervlakken.

Stoomcapsule CAP1700D is een bio-reiniger om vlekken op al jeoppervlakken te saneren en te verwijderen. Gebruik zonder afwasmiddel, je ontziet het milieu.

Bijzondere eigenschappen:

 • Ultra snel, de stoom is klaar in dertig seconden en je hebt een autonomie van 25 minuten dankzij de verwijderbare cassette met een capaciteit van 0,7 liter.
 • Met een vermogen van 1700 Watt is het stoomdebiet 30 gr/min.
 • Het toestel is uitgerust met een Twin Head dubbeldoelborstel om alle soorten vloeren te reinigen.
 • Het zeven meter lange netsnoer met eenvoudige opwikkeling maakt het mogelijk om grote oppervlakken te reinigen zonder de stekker uit het stopcontact te hoeven trekken.
 • Het apparaat is uitgerust met een stoomtrekker op de handgreep voor optimaal gebruikscomfort.
  Door de draaggreep is hij gemakkelijk te verplaatsen.
 • Het handvat kan worden uitgeklapt en vastgezet in de daarvoor bestemde ruimte op de borstel.Je kunt het gemakkelijk opbergen in je kast of garderobe.
 • Het is de ideale oplossing voor eenvoudige en hygiënische reiniging. Er is geen behoefte aan chemicaliën of reinigingsmiddelen, alleen water is voldoende. Dankzij de hoge intensiteit en temperatuur van de stoom kan elk type vuil gemakkelijk en effectief worden verwijderd.
 • Het is ideaal voor gebruik in de buurt van zowel huisdieren als kinderen, omdat je veilig kunt schoonmaken (zonder chemische reinigingsmiddelen).
 • Het toestel bevat twee sproeiers in één: de rechthoekige voor het reinigen van grote oppervlakken en het driehoekige borstelmondstuk voor het reinigen van de meest hardnekkige vlekken. Kan ook in hoeken worden gebruikt.
 • De stoomcapsule kan worden gebruikt op alle soorten oppervlakken, zelfs op houten (indien goed afgedicht) en laminaatvloeren. Het is ook geschikt voor tapijt.

Je merkt het, er zijn heel wat goede stoomreinigers. Het is aan jou om een van deze te kiezen die het meest aan jouw behoeften voldoet.

De Black+Decker FSMH1351SM-QS 9-in-1

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Dit toestel slaagt erin om zelfs de moeilijkste hoeken efficiënt en flexibel te reinigen. Met de bijgeleverde “SteaMitt” stoomhandschoen kun je elke moeilijk te bereiken hoek bereiken. Je kunt tot 99,9% van de bacteriën en ziektekiemen verwijderen zonder gebruik te maken van reinigingsmiddelen.

Verder heeft de stoombezem multifunctionele accessoires: een stoomzwabber, stoomhandschoen, 2x reinigingsdoeken voor stoomhandschoenen, 2x vloerreinigingsdoeken, flexibele slang met 1,2 m, raamwisser, borstel, textielverfrisser en een voegenborstel.

Hiermee kun je eenvoudig alle oppervlakken zoals verzegelde harde vloeren, beslag, werkoppervlakken, ramen, oven, kachel, grill, tuinmeubelen en ook textiel reinigen. Met al deze geweldige eigenschappen is de Black+Decker FSMH1351SM-QS 9-in-1 stoomreiniger een echte allrounder.

Bijzondere eigenschappen:

 • Met zijn 1.300 watt en een opwarmtijd van maar 15 seconden is de stoombezem in recordtijd klaar voor gebruik.
 • Het waterreservoir heeft een inhoud van 500 ml en een praktisch display geeft aan hoeveel water er nog in zit.

De stoombezem weegt 2,74 kg zonder water.

Kärcher SC 2 EasyFix-stoomreiniger, krachtige reiniging met technologie van de marktleider

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Dit model is intuïtief te bedienen en vecht zelfs betrouwbaar tegen vastzittend vuil. Kärcher's SC 2 EasyFix stoomreiniger is eenvoudig te gebruiken, maar biedt de gebruiker geen speciale gimmicks.

Compact en eenvoudig uitgerust maar met innovatieve lamellentechnologie aan boord

Hoewel de SC 2 EasyFix van Kärcher voornamelijk is ontworpen voor het reinigen van de vloer, heeft hij nog een ander accessoire dat ook kan worden gebruikt voor het grondig reinigen van kookplaten, voegen en ramen.

De stoomreiniger weegt maar 2,9 kg en hoort daarmee tot de compacte middenklasse. De watertank is, net als de stoomreinigers van Kärcher, vrij royaal gedimensioneerd en heeft een inhoud van een liter water. In de regel is deze hoeveelheid voldoende om veel meer dan de door de fabrikant opgegeven 75 vierkante meter te reinigen.

Bijzondere eigenschappen:

 • De Kärcher SC 2 EasyFix-stoomreiniger is uitgerust met lamellentechnologie, die ervoor zorgt dat de stoom optimaal wordt verdeeld over het oppervlak.
 • Het opwarmen duurt echter iets te lang, want het duurt ongeveer 6 minuten om de stoomreiniger klaar te maken voor gebruik. De hoogvolumetank compenseert deze tekortkoming echter met succes.

Al met al een functioneel en praktisch apparaat dat overtuigt door zijn zeer goede reinigingsprestaties.

De Shark S6003EU Smartronic Deluxe stoomreiniger

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Een praktisch stoomreinigingsapparaat dat volgens de fabrikant zorgt voor een betere hygiëne in je woning. De S6003EU Klik n'Flip Smartronic Deluxe stoomreiniger is een model met twee dubbelzijdige “Dirt-Grip” microvezelpads, en je kunt het model niet alleen gebruiken als vloerreiniger, maar ook als handstoomreiniger. In dit opzicht zijn er verschillende toepassingsvoordelen in het dagelijks leven waarvan je bij de aankoop profiteert.

In totaal zijn er drie verschillende stoominstellingen beschikbaar waaruit je kunt kiezen. Stel dus de Shark S6003EU Klik n'Flip Smartronic Deluxe stoomreiniger in voor de bijbehorende vloeren. Alle soorten harde vloeren worden ondersteund.

Bijzondere eigenschappen:

 • De Shark S6003EU Klik n'Flip Smartronic Deluxe stoomreiniger is zeer geschikt voor een gerichte dieptereiniging van je vloeren.
 • Aangezien het Shark-model een klassieke stoomreiniger is, kunt je met dit product gemakkelijk harde vloeren desinfecteren met alleen water. Daarom zijn er geen chemicaliën nodig voor de toepassing. De moderne functies, zoals de praktische Steam Blast of Klik n' Flip technologie zijn in dit verband ook zeer interessant.

Kärcher stoomreiniger SC 5 EasyFix

Dit toestel van marktleider Kärcher hoort tot de topklasse in deze categorie en scoort niet alleen met zijn krachtige prestaties, maar ook met veel nuttige functies.

De belangrijkste kenmerken van het toestel

Met maximaal 4,2 bar komt de Kärcher SC 5 EasyFix bij de kern van het vuil en slaagt er zo in om zelfs hardnekkig vuil te verwijderen. Het vermogen van 2.000 watt spreekt voor zich. Dit apparaat is een krachtpatser onder de stoomreinigers. De opwarmtijd is met maar 3 minuten aangenaam kort.

Een andere positieve eigenschap is de flexibel instelbare stoomkracht, een eigenschap waarmee alleen stoomreinigers uit de hogere klasse zijn uitgerust.

Als het vuil niet met de stoom alleen kan worden verwijderd, moet de VapoHydro-functie helpen: In dit geval wordt voor de reiniging een combinatie van stoom en warm water gebruikt, wat de efficiëntie nog verder verhoogt.

Ontworpen voor verschillende oppervlakken en gemakkelijk te gebruiken

De gelijknamige EasyFix reinigingsset is speciaal ontworpen voor de verschillende soorten vloeren. Tegelijkertijd is er ook een reeks aanvullende accessoires voor gestoffeerde meubelen en voor moeilijk bereikbare plaatsen in het huishouden beschikbaar.

Bijzondere eigenschappen:

 • Met de Kärcher SC 5 EasyFix stoomreiniger kan de reinigingsdoek worden verwisseld zonder deze aan te raken, wat een pluspunt is voor de hygiëne.
 • De afneembare tank met een inhoud van 1,5 l kan tijdens het gebruik zonder onderbreking worden bijgevuld. In de tussentijd wordt de Kärcher stoomreiniger vanuit de tweede, kleinere tank gevoed.
 • Volgens de fabrikant moet de capaciteit van de watertank voldoende zijn voor een oppervlakte van 150 vierkante meter.
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten