De 5 beste stijgbeugels om te kopen

182

Moeilijk te geloven, maar al de Germanen en de Romeinen gebruikten de stijgbeugel bij het berijden van hun paarden. Het vergemakkelijkt het bestijgen van het paard. De stijgbeugels geven steun aan de voeten van de ruiter voor een stevige zit tijdens het rijden en zorgen voor een vaste zit in het zadel.

Mensen hebben in de loop van de jaren de stijgbeugels ontwikkeld. Tegenwoordig zijn de stijgbeugels niet alleen van metaal. Ze zijn ook van kunststof, hebben schokabsorberende inlagen en zijn verkrijgbaar met teenkappen en met veiligheidselementen.

Om ze zo goed mogelijk te laten helpen, is het van essentieel belang dat de lengte van de beugels correct wordt afgesteld.

Wat zijn stijgbeugels en waar worden ze voor gebruikt?

Het zijn gebogen voetsteunen. Ze hangen zijwaarts op dezelfde hoogte als de voeten van de ruiter. Je bevestigt ze aan het zadel met stijgbeugelriemen. Ze nemen de rijlaars op tijdens het bestijgen en het rijden. Ze ondersteunen de voeten en geven ze houvast. Bij lichte draf-, spring- en cross-countryritten zorgen ze ervoor dat je als ruiter in evenwicht blijft.

Welke soorten stijgbeugels zijn er?

Klassieke stijgbeugels

De klassieke stijlbeugel is ook bekend als de Engelse stijgbeugel. Het is gemaakt van roestvrij staal en biedt een goede grip. De vrij smalle stijgbeugel heeft meestal rubberen inzetstukken die voorkomen dat de voet eraf glijdt.

Met het klassieke model worden verschillende disciplines beoefend, waaronder springen en dressuur.

Westernruiters die veel tijd in het zadel doorbrengen, gebruiken meestal stijgbeugels met een grote profielbreedte.

Veiligheidsstijgbeugel

De veiligheidsstijgbeugel is een speciale vorm van beugel. De veiligheidsstijgbeugels hebben verschillende mechanismen die het mogelijk maken om veiliger op het paard te zitten. Als er voor je op het paard een riskante situatie ontstaat, is je voet sneller vrij. Bij een val zit je aan de veilige kant.

IJsland stijgbeugel

Eiland-stijgbeugels worden gekenmerkt door het feit dat de buitenpoot naar voren is gebogen en de binnenpoot naar achteren.

Stijgbeugel met gedraaide oogjes

Deze beugels hang je kruislings aan de stijgbeugelriem. Dit voorkomt dat de stijgbeugel gedraaid naar beneden hangt. De stijgbeugel en de stijgbeugelriemen liggen beter en voorkomen schuren. Bovendien, als je de stijgbeugel op het paard verliest, kun je hem sneller weer opvangen met je voet.

Het belang van de veiligheidsstijgbeugels

Veiligheidsbeugels gebruiken bepaalde mechanismen om ervoor te zorgen dat je bij een val niet in de beugel blijft haken. Je paard trekt je niet achter zich aan. Ze zijn niet alleen geschikt voor kinderen en beginners. Volwassen en ervaren ruiters beschermen zichzelf ook wanneer ze deze stijgbeugels gebruiken. De veiligheidsstijgbeugel geeft dezelfde steun tijdens het rijden als een conventionele stijgbeugel. Het heeft echter geïntegreerde voorzieningen waarmee de voet binnen fracties van een seconde uit de stijgbeugel kan worden losgemaakt.

De volgende veiligheidsstijgbeugel-systemen worden gewoonlijk door ruiters gebruikt:

  • Eiland-stijgbeugels: door de gebogen stijgbeugels glijdt je voet gemakkelijk uit de stijgbeugel als hij draait. Dit voorkomt dat je jezelf ernstig verwondt. Als je voet onbedoeld uit de stijgbeugel glijdt, kun je hem snel weer oppakken. Bij deze stijgbeugel moet je goed opletten dat hij goed past. Als je de stijgbeugel verkeerd om monteert, kunt u geen profijt halen van de vorm.
  • Veiligheidsstijgbeugel met elastiek: deze stijgbeugel heeft een sterke rubberen band aan de buitenkant die losraakt als de ruiter valt. Je kunt het elastiekje of de rubberen ring vervangen wanneer nodig. De stijgbeugel met rubberen ring is bijzonder geschikt voor gevorderde ruiters.
  • Stijgbeugels met gewrichten: deze stijgbeugels hebben gewrichten aan hun benen. Als je van het paard valt, klapt één been weg en is de voet vrij. Deze stijgbeugels hebben een buitenste scharnierarm die bij een val opengaat. Dit voorkomt dat de voet klem komt te zitten in de stijgbeugel.
  • Veiligheidsbeugel met voetkap (anti-slip): de voetdoppen op de stijgbeugels beschermen kinderen en beginnende ruiters tegen het wegglijden van hun voeten door de stijgbeugels. Ze zorgen ervoor dat de atleten op het paard hun benen beter kunnen vasthouden. Je kunt ook later een paar voetdoppen op stijgbeugels monteren.

Hoe groot moeten de stijgbeugels zijn?

De stijgbeugel moet de juiste maat voor je zijn. Als het niet past, zal het je niet de nodige veiligheid bieden.De beste breedte is wanneer de stijgbeugel iets breder is dan de laars op het breedste punt. De voet moet aan elke kant ongeveer een halve centimeter ruimte hebben. Als de stijgbeugel te smal is, geeft de stijlbeugel slechte steun. Als hij te breed is, glijdt in het ergste geval de hele voet erdoor en komt vast te zitten. Als je eraf wordt gegooid, kan je hele voet vast komen te zitten in de stijgbeugel. Verschrikkelijke ongelukken gebeuren op deze manier. Als de stijgbeugel te strak zit, kun je je voeten niet zo goed mogelijk plaatsen. Het ondersteunt je dan niet optimaal.

Je schoenmaat vertelt je meestal hoe breed de beugel moet zijn. Als je schoenmaat niet groter is dan 39, is een loopvlak van elf centimeter meestal voldoende. Een grotere voet heeft twaalf centimeter nodig.

Voor kinderen zijn er speciale stijgbeugels met een loopvlak van tien centimeter en minder.

Hoe en waar maak je stijgbeugelriemen vast aan het zadel?

Het bevestigen van stijgbeugelriemen aan het zadel is eenvoudig. Je gaat als volgt te werk:

  • Je rijgt je stijgbeugelriemen in een stijgbeugel en trekt de stijgbeugel naar de gesp van de beugelriem.
  • Dan neem je het uiteinde van de band zonder de gesp. Je duwt hem van binnen naar buiten door de veer of door het oogje en maakt de riem vast aan de zadelboom.
  • Sluit vervolgens de gesp van de stijgbeugelriemen op de gewenste lengte en trek de gesp zover mogelijk naar boven.
  • De veren op de zadelboom dienen om de stijgbeugelriemen met de stijlbeugels vast te houden. Optimaal opent het als de ruiter valt en voorkomt dat het paard hem meesleurt.

Steigbeugel -Glitter

Dit is een stoere stijlbeugel die voorzien is van glitters. Deze worden gevormd door imitatiediamanten aan de buitenzijde van de stijgbeugel.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het ontwerp van de beugel voorkomt wegshuiven. De stijgbeugel is gemaakt van roestvrij staal en aluminium en roze gekleurd.

De lengte, breedte en hoogte zijn twaalf centimeter en de beugel weegt vijfhonderd gram.

Harry's Horse Beugels

Deze stijgbeugels gemaakt van hoogwaardig aluminium biedt zowel comfort en stabiliteit voor het paard en de ruiter.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken Deze blauwe aluminium stijgbeugel voor je paard van Harry’s horse en niet alleen een blikvanger maar tegelijk een veilig en comfortabel onderdeel van de uitrusting voor je paard

Stijgbeugel - Glitter

Deze zwarte Glitter stijlbeugel is gemaakt van aluminium.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken De zwarte aluminium stijlbeugel is twaalf centimeter lang, twaalf breed en twaalf hoog. De beugels worden geleverd per stuk en wegen vijfhonderd gram

Freejump Soft Up Pro+ Black/

Deze hoogwaardig stijlbeugel heeft een flexibele buitenkant waardoor je nooit vast komt te zitten in de beugels.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De stijgbeugel is voorzien van een afneembare rubber. Hij voldoet aan hoogwaardige veiligheidsstandaarden. De zware stijgbeugel is 7,5 cm lang, vijftien centimeter breed en negentien centimeter hoog. Hij is gemaakt van aluminium en rubber en weeg vierhonderd gram

Veiligheidsstijgbeugels - aluminium - rose

Deze stijlbeugel is gemaakt van aluminium en is tegelijk een veiligheidsbeugels.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De rotatie in de beugel zorgt voor meer veiligheid. Het oog van de stijgbeugel staat loodrecht op de stijgbeugel. Hierdoor draaien de stijgbeugels niet mee, waardoor het makkelijker is om op het paard te stappen.

De roze aluminium stijlbeugel heeft een lengte van dertig centimeter, een breedte van vijfentwintig en een hoogte van dertig centimeter. Ze worden geleverd per paar en het gewicht van de stijlbeugel is vijfhonderd gram.

Gerelateerde berichten