De 5 beste steengrills om te bakken

580

Op uiterst verse wijze vlees en andere soorten etenswaren grillen kan op diverse manieren. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een barbecue, een oven of een grillpan, maar je kunt ook kiezen voor de bereiding van voedsel op een steengrill. Op deze manier kun je gerechten klaarmaken en tegelijkertijd zorgen voor weinig vet in je eten. Zoals zijn naam al voorspelt, wordt er een stenen plaat gebruikt, vaak gemaakt van graniet, welke in de oven voorverwarmd wordt.

Hoe werkt een steengrill precies, welke soorten zijn er en welke vijf modellen zijn het beste voor jou om de lekkerste gerechten op klaar te maken?

Wat is steengrillen precies?

Net zoals fonduen en gourmetten vormt steengrillen een gezellige manier om met familie of vrienden op eenvoudige manier eten te bereiden. Hierbij worden bijvoorbeeld vlees en groenten gegrild op een stenen plaat, veelal van het materiaal graniet, met een ingebouwd element. Dit ingebouwde element wordt verwarmd en zorgt ervoor dat de plaat heet genoeg is om gerechten te kunnen bereiden.

Vlees voor op een steengrill

Steengrillen kan met diverse soorten etenswaren, waarbij de volgende vleessoorten geschikt zijn.

  • Kalfsvlees, waaronder blinde vink, fricandeau, gehakt, kalfshaas en schnitzel.
  • Lamsvlees. Denk daarbij aan filet, gehakt, kotelet, lamshaasjes en shoarma.
  • Rundvlees, zoals biefstuk, entrecote, gehakt, ossenhaas en tartaar.
  • Varkensvlees, waaronder filet, fricandeau, gehakt, lever, schnitzel, slavink, varkenshaas en varkensoester.
  • Daarnaast kun je nog overige vleeswaren grillen op een steenplaat, zoals bacon, boterhamworst, casselerrib, cocktailworstjes, ham en spek.

Voorbereiding voor steengrillen

Wanneer je gaat steengrillen, ga je eerst naar de supermarkt of slager om een uitgebreid vleespakket kopen. Hierin zitten verschillende soorten vlees die op een steengrill gebakken kunnen worden. Je kunt het thuis altijd nog marineren of extra kruiden aanbrengen voor de smaak. Vervolgens is het belangrijk de steengrill op een stevige en vlakke ondergrond te plaatsen. Het vlees kan een half uur van tevoren uit de koelkast gehaald worden om op temperatuur te komen.

De steengrill moet voor gebruik vaak opgewarmd worden in de oven, waarna het door middel van spiritusbranders warm gehouden kan worden. Wanneer de stenen plaat heet genoeg is, heb je weinig boter of olie nodig voor het garen van je vlees. Op de grill moet overigens geen saus komen, want dit zorgt voor rook.

Princess 162620

Het laatste toestel is ook van het merk Princess en heeft een rechthoekige vorm met twee grote poten aan de zijkanten die zijn afgewerkt met RVS. Je kunt ermee racletten, gourmetten en steengrillen, waarbij de bovenste plaat in twee delen is verdeeld. Op de ene kant kun je gebruikmaken van de steengrill en de andere kant is voor het gourmetten. Het apparaat is geschikt voor acht personen, is BPA-vrij en voorzien van een antiaanbaklaag.

Het model heeft daarnaast een extra hoog vermogen, van 1400 Watt, waardoor de gewenste temperatuur extra snel bereikt wordt. Het snoer heeft een lengte van 0,7 meter, waardoor je niet hoeft te passen en meten. Tot slot is het apparaat door het unieke ontwerp een echte eyecatcher.

Voordelen

Ten eerste is het snoer van een mooie, lange lengte en heeft het model een hoog vermogen. Daarnaast is het ontwerp origineel en stevig en voorzien van allerlei gemakken.

Nadelen

Daarentegen kan de steen na verloop van tijd wat verkleuren en is ook hierbij de prijs, van ongeveer 55 euro, wat hoger.

Welke steengrill heeft jouw aandacht getrokken om met een groot gezelschap een avondje op een gezonde manier te bakken?

Tefal Inox & Design 3-in-1 RE45A8

Wanneer je voor een extra groot gezelschap het eten wil verzorgen in de vorm van gourmetten, racletten en/of steengrillen, dan is dit model van Tefal echt iets voor jou. Het apparaat heeft een prijs van rond de 70 euro, maar is wel van allerlei gemakken voorzien. Denk hierbij aan een antiaanbaklaag, een afneembaar snoer en de functie Thermo-spot. Dit laatste zorgt ervoor dat de ideale baktemperatuur wordt aangehouden.

Het is tevens makkelijk om dit toestel op te bergen, aangezien het elektrische snoer losgekoppeld kan worden. Overigens wordt dit model geleverd in een rechthoekige vorm waarbij de hele bovenplaat op twee manieren gebruikt kan worden. Je kunt namelijk kiezen voor een steengrillplaat, maar ook voor een gourmetplaat. Hierbij is zelfs de helft van de steengrillplaat en de helft van de gourmetplaat te gebruiken.

Voordelen

Voordelen van deze steengrill zijn de goede kwaliteit, waarbij de juiste temperatuur snel bereikt wordt, en het feit dat het makkelijk is schoon te maken.

Nadelen

Aan de andere kant worden een aantal belangrijke onderdelen, zoals een schraper en spatels, niet meegeleverd, waardoor deze nog los bijbesteld moeten worden. Ook is er geen thermostaat aanwezig en is de prijs vrij hoog in vergelijking met andere modellen.

Princess 162820

Voor een prijs van rond de 38 euro kun je dit gourmetstel met een steengrill-element aanschaffen, welke voorzien is van een stevige bouw en een langwerpige vorm. Dit apparaat is tevens geschikt voor acht personen en beschikt over een hoog vermogen, een geïntegreerde thermostaat en een warmte-element, waardoor de grillplaat niet opgewarmd hoeft te worden in de oven.

De grillplaat is van hoogwaardige kwaliteit en gemaakt van dubbelzijdig, niet-vervormbaar aluminium. Het is voorzien van een sterke antiaanbaklaag, waarop geen boter of olie gebruikt hoeft te worden. Wanneer je enkel wilt gourmetten, kun je de grillplaat ook altijd nog omdraaien, aangezien op de andere kant een gourmetplaat ontworpen is. Na gebruik is het allemaal ook eenvoudig schoon te maken.

Voordelen

Het toestel is allereerst eenvoudig in gebruik en regelt allerlei zaken vanzelf wanneer je het aanzet. De handvatten worden hierbij ook niet warm en het stel is echt geschikt voor een groot gezelschap.

Nadelen

Het materiaal is wel kwetsbaar en je moet het voorzichtig wassen om de antiaanbaklaag niet aan te tasten. Dit vormt een nadeel.

Princess 162720

Het volgende model is ook een gourmetstel, waarbij de hele bovenste plaat een steegrillplaat is. Het apparaat heeft een ovale vorm en je kunt het in huis halen voor een prijs van ongeveer 30 euro. Evenals de vorige is deze steengrill geschikt voor acht personen, is het BPA-vrij en is het voorzien van een antiaanbaklaag. Door het geïntegreerde warmte-element blijft de plaat voor langere tijd op de juiste temperatuur. Hierdoor hoeft de steengrillplaat ook niet eerst opgewarmd te worden in de oven.

Vetvrij koken wordt uiterst eenvoudig en dit is ook gezonder. De steengrill/gourmet heeft een vermogen van 1200 Watt en een geïntegreerde thermostaat, waardoor de juiste temperatuur binnen korte tijd gehaald wordt. Tot slot is het apparaat eenvoudig schoon te maken door middel van keukenpapier, nadat de plaat is afgekoeld. Dit wordt ook aangeraden, aangezien de antiaanbaklaag zo langer blijft zitten.

Voordelen

Met dit apparaat kun je makkelijk en veilig met zo min mogelijk vet vlees en andere etenswaren bereiden voor het hele gezin of met een grote groep vrienden. Het heeft overigens een voordelige prijs en een mooi klassiek ontwerp.

Nadelen

Een nadeel is echter dat de steengrill meer geschikt is voor een gezelschap van vijf of zes, dan voor acht. Ook is het materiaal wat kwetsbaar, waardoor je er voorzichtig mee om moet gaan.

Tristar RA-2723

De eerste beste steengrill wordt geleverd door Tristar en kost rond de 37 euro. Het betreft een gourmetstel met op de bovenste plaat een kleine, vierkante steengrill, waarop vlees heerlijk gegaard kan worden. Het apparaat is geschikt voor acht personen en is voorzien van een antiaanbaklaag. Daarnaast is het BPA-vrij en is het mogelijk om het in de vaatwasser schoon te maken. De grillplaat is gemaakt van gegoten aluminium en omkeerbaar, waardoor je zelf kunt kiezen of je de grillplaat of bakplaat wilt gebruiken.

Het apparaat is overigens erg makkelijk te gebruiken, waarbij het voorzien is van een regelbare thermostaat en een lichtring. Hiermee kun je zelf de gewenste temperatuur instellen, waarbij een indicatielampje aangeeft of de temperatuur is bereikt. Dankzij de handige handvatten is het gourmetstel makkelijk op te pakken en te verplaatsen.

Voordelen

Allereerst is dit model erg veilig en makkelijk te gebruiken, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste temperatuur. Het grote vermogen zorgt voor een snelle opstart en het apparaat is ook makkelijk te reinigen.

Nadelen

De gourmet/steengrill kent weinig nadelen, maar is wel iets te klein om te gebruiken voor acht personen. In dat geval is er net te weinig ruimte om allemaal snel gegrild vlees te kunnen oppeuzelen.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten