Op uiterst verse wijze vlees en andere soorten etenswaren grillen kan op diverse manieren. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een barbecue, een oven of een grillpan, maar je kunt ook kiezen voor de bereiding van voedsel op een steengrill. Op deze manier kun je gerechten klaarmaken en tegelijkertijd zorgen voor weinig vet in je eten. Zoals zijn naam al voorspelt, wordt er een stenen plaat gebruikt, vaak gemaakt van graniet, welke in de oven voorverwarmd wordt.
Hoe werkt een steengrill precies, welke soorten zijn er en welke vijf modellen zijn het beste voor jou om de lekkerste gerechten op klaar te maken?
Wat is steengrillen precies?
Net zoals fonduen en gourmetten vormt steengrillen een gezellige manier om met familie of vrienden op eenvoudige manier eten te bereiden. Hierbij worden bijvoorbeeld vlees en groenten gegrild op een stenen plaat, veelal van het materiaal graniet, met een ingebouwd element. Dit ingebouwde element wordt verwarmd en zorgt ervoor dat de plaat heet genoeg is om gerechten te kunnen bereiden.
Vlees voor op een steengrill
Steengrillen kan met diverse soorten etenswaren, waarbij de volgende vleessoorten geschikt zijn.
- Kalfsvlees, waaronder blinde vink, fricandeau, gehakt, kalfshaas en schnitzel.
- Lamsvlees. Denk daarbij aan filet, gehakt, kotelet, lamshaasjes en shoarma.
- Rundvlees, zoals biefstuk, entrecote, gehakt, ossenhaas en tartaar.
- Varkensvlees, waaronder filet, fricandeau, gehakt, lever, schnitzel, slavink, varkenshaas en varkensoester.
- Daarnaast kun je nog overige vleeswaren grillen op een steenplaat, zoals bacon, boterhamworst, casselerrib, cocktailworstjes, ham en spek.
Voorbereiding voor steengrillen
Wanneer je gaat steengrillen, ga je eerst naar de supermarkt of slager om een uitgebreid vleespakket kopen. Hierin zitten verschillende soorten vlees die op een steengrill gebakken kunnen worden. Je kunt het thuis altijd nog marineren of extra kruiden aanbrengen voor de smaak. Vervolgens is het belangrijk de steengrill op een stevige en vlakke ondergrond te plaatsen. Het vlees kan een half uur van tevoren uit de koelkast gehaald worden om op temperatuur te komen.
De steengrill moet voor gebruik vaak opgewarmd worden in de oven, waarna het door middel van spiritusbranders warm gehouden kan worden. Wanneer de stenen plaat heet genoeg is, heb je weinig boter of olie nodig voor het garen van je vlees. Op de grill moet overigens geen saus komen, want dit zorgt voor rook.