De 5 beste staalborstels van doorgelicht

194

Voor het schoonmaken van het ergste vuil op de dagelijkse afwas of voor het verwijderen van allerlei onkruid in de tuin kun je gebruikmaken van een staalborstel. Dit is een borstel waarbij de haren, zoals zijn naam al voorspelt, van staal zijn gemaakt. Door deze constructie kun je allerlei roest en vuil weg borstelen van vooral ijzeren en stalen objecten. De toepassingsmogelijkheden met staalborstels zijn erg groot en ze worden dan ook voor veel professionele doeleinden ingezet.

Wat kun je allemaal met een staalborstel?

Een staalborstel is te verkrijgen in vele vormen, maar het klassieke model betreft een handvat van hout en een blok waarin de stalen haren zitten. Voor het hout wordt vaak gebruikgemaakt van beukenhout en de stalen haren bestaan uit bundeltjes van draden die aan elkaar gelijmd zijn. Deze draden samen vormen de borstel, zoals een normale borstel ook uit talloze kleine haren is opgebouwd.

Er zijn zowel handmatige staalborstels te verkrijgen als soorten die machinaal in beweging gebracht moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld slijpmachines waarop staalborstels gemonteerd kunnen worden, waarbij speciale staalborstel-schijven ronddraaien. Deze kunnen vervolgens gewoon tegen een ondergrond aangehouden worden, waarbij hardnekkig vuil of roest verwijderd wordt. Er zijn ook varianten van deze speciale borstel die op een boormachine geplaatst kunnen worden.

Een elektrische machine is fijn voor grote oppervlakken, maar wanneer je bij plekken moet kunnen komen die moeilijker te bereiken zijn, is een handmatige staalborstel voordeliger. Deze moeilijk bereikbare hoeken zijn namelijk niet schoon te maken met een grote machine.

Toepassingen van de staalborstel

Een staalborstel is specifiek gereedschap dat voorzichtig gebruikt moet worden. Het materiaal is hard en je kunt je er makkelijk aan bezeren. Hierdoor moet je te alle tijden handschoenen dragen wanneer je ermee aan de slag gaat. In principe kan alles van ijzer of staal schoongemaakt worden met het voorwerp. Echter, er zijn wel verschillende modellen met verschillende soorten staaldraad. Het gaat hierbij om een verschil in de stijfheid van het draad. Hoe stijver het draad, hoe beter je hardnekkig vuil kunt verwijderen.

Soms worden verschillende varianten van staalborstels in een bepaalde kleur aangegeven. Je hebt bijvoorbeeld koper-, zilver-, en zwartkleurige staalborstels. Daarnaast bepaalt de grootte van de borstel of het geschikt is voor bepaalde voorwerpen of ondergronden. Wanneer je een te groot model gebruikt, kan de omgeving namelijk ook beschadigen. Staalborstels kunnen ook in combinatie met schoonmaakmiddelen gebruikt worden, zoals zeep.

Een staalborstel kan onder andere voor de volgende toepassingen ingezet worden:

  • Mos afschrapen van voegen.
  • Onkruid wegkrabben tussen stenen.
  • Roest verwijderen van de stalen velgen van een fiets of deze oppoetsen.
  • Meubels van eikenhout oppoetsen en voorzien van een andere kleur.
  • Een barbecue- of ovenrooster schoonmaken.

Silverline Staalborstel wiel 75 mm

De laatste beste staalborstel wordt tevens geleverd door Silverline en het gaat om een ronde schijf met talloze losse draden. Dit wiel kan op een boormachine geplaatst worden, waarna je het door middel van elektrische aandrijving kunt gebruiken. De diameter van de schijf is 75 millimeter en de kosten bedragen ongeveer 13 euro. Door het stijve materiaal kun je allerlei vuil, roest en andere resten makkelijk verwijderen.

De draaischijf is in tegenstelling tot het eerdere model van Silverline niet voorzien van bundels stalen draden, maar allemaal losse haren. Hierdoor is het ook erg geschikt voor het schoonmaken van bijvoorbeeld tegels.

Voordelen

Voor een voordelige prijs kun je deze borstel in huis halen, waarbij je veel oppervlaktes kunt vrijmaken van roest of hardnekkig vuil.

Nadelen

Daarentegen is het materiaal erg stijf en kan het ook schade aanrichten, zowel aan bepaalde ondergronden als fysiek.

Welke staalborstel haal jij in huis om allerlei vuil, roest en andere resten op diverse ondergronden effectief mee te verwijderen?

Ironside Staalborstel gebogen messing

Voor een prijs van eveneens rond de 12 euro kun je ook deze handborstel van messing in huis halen. Het gaat hierbij om gebogen messing en de staalborstel is met de hand te bedienen. Hierdoor kun je het goed gebruiken voor hoeken en plekjes waar je met een elektrische borstel minder makkelijk bij komt. Het ontwerp is erg eenvoudig, de langwerpige borstelkop zit namelijk vast op een rood handvat. Je kunt echter ook voor een gele uitvoering kiezen.

Doordat de borstel zo dun is, is het schoonmaken van hoeken en kiertjes extra makkelijk. Het product is erg geschikt voor mensen die eens roest of vuil moeten verwijderen of die in de tuin met wat grover gereedschap te werk willen gaan.

Voordelen

Allereerst is deze handmatige borstel erg eenvoudig te gebruiken en het handvat ligt fijn in de hand door de golvende structuur speciaal voor je vingers. Door de goede grip en het dunne ontwerp kun je makkelijk bij allerlei plekjes komen.

Nadelen

Echter, het is wel zwaarder dan wanneer je een elektrische machine kunt gebruiken en ook is het niet geschikt voor het bewerken van grote oppervlaktes.

Silverline Roterende staalborstel 100 mm

Een ander product van Silverline vormt deze roterende staalborstel met een diameter van 100 millimeter. Het gaat om een rond opzetstuk met allemaal kleine bundels haren eraan. Deze bundels zijn opgebouwd uit een aantal staaldraden met een diameter van 0,5 millimeter en een hoge treksterkte. Hierdoor is het product ideaal voor het ontbramen en ontkalken, het verwijderen van roest en het voorbereiden van lasverbindingen. Ook kan het ingezet worden voor het bewerken van metaal en steen, voor fabricatiewerkzaamheden en voor schoonmaak.

Het opzetstuk kan op een elektrische hobbymachine geplaatst worden, waarbij de roterende beweging van de staalborstel voor veel efficiëntie zorgt. De prijs bedraagt ongeveer 12 euro.

Voordelen

Voor een voordelige prijs kun je met dit apparaat veel hardnekkig vuil verwijderd krijgen. Daarnaast is het ook te gebruiken voor andere doeleinden, zoals ontkalken en het verwijderen van roest. Dit maakt het een veelzijdig product.

Nadelen

Aan de andere kant is het opzetstuk niet voor iedere elektrische machine geschikt en doordat het materiaal heel stijf is, is het ook niet voor iedere ondergrond geschikt. Het kan namelijk ook beschadigingen opleveren wanneer het onjuist wordt gebruikt.

Silverline 3-delige messing draadborstel set 5

De tweede beste staalborstel is van Silverline en vormt een driedelige set van opzetstukken. De haren zijn van zacht messing gemaakt en zijn geschikt voor het polijsten en schoonmaken van oppervlakten. Hierbij kan het gebruikt worden op oppervlakten bestaande uit glas, glasvezel, hout, keramiek, legeringen, metaal, plastic, steen en tegels. De opzetstukken kunnen geplaatst worden op diverse hobbymachines van verschillende merken.

De staalborstel opzetstukken worden geleverd inclusief een kom en een punt. De borstels hebben een diameter van 5, 15 en 20 millimeter en verschillen ook van vorm. Het pakket heeft een kostenplaatje van slechts 8 euro.

Voordelen

Voordelig aan deze set zijn de verschillende maten van opzetstukken en de aantrekkelijk lage prijs. Ook kan het voor verschillende ondergronden gebruikt worden.

Nadelen

Daarentegen is de kwaliteit van de borstels niet heel hoog en moet je uitkijken bij het gebruik, aangezien de draden veel lichamelijke schade kunnen aanrichten.

Maxblast Nylon elektrische schoorsteen borstel

Een schoorsteen is heerlijk voor het genereren van een warm huis in een koude winter, maar er kan ook hardnekkig vuil in achterblijven. Dit is niet alleen vies, maar kan ook gevaarlijk zijn wanneer het opnieuw verbrand wordt. Daarom is het belangrijk de schoorsteen goed schoon te houden en dit hardnekkige vuil kan eenvoudig verwijderd worden door middel van de elektrische schoorsteen borstel van Maxblast met een prijs van ongeveer 75 euro. Dit is een product met een kop van nylon haren en tien flexibele staven van één meter die in allerlei bochten gevouwen kunnen worden.

Overigens is de set nog uit te breiden naar een nog grotere lengte. De borstel kan op een boormachine geplaatst worden en kan vervolgens gemakkelijk allerlei vuil uit de schoorsteen verwijderen. Er wordt een plastic doek meegeleverd om het afval op te vangen. De boor is niet bij de prijs inbegrepen. Wel zit er een adapter voor een boor en een inbussleutel bij. Het product is tot slot ROHS-gecertificeerd.

Voordelen

Door de losse staven kun je eenvoudig op iedere plek in je schoorsteen komen en vuil weghalen. Het loskomende vuil wordt dan allemaal opgevangen in de plastic doek.

Nadelen

Nadelen zijn echter de vrij hoge prijs en het feit dat de haren van nylon zijn gemaakt, waardoor echt hardnekkig vuil wellicht minder makkelijk loskomt.

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten