De 5 beste springschoenen voor paarden

108

De meest gebruikte beschermende uitrusting voor paarden en ruiters is beenbescherming. En dat is geen wonder, want de meeste blessures in de paardensport ontstaan aan de benen. Maar gebruikt je wel de juiste beschermer of nog veel meer: welke springschoenen zijn überhaupt de juiste voor uw paard? Of het nu gaat om cross-country, dressuur of springen – voor elke discipline zijn er de juiste beenkappen om de benen van het paard te beschermen.

Bescherming is belangrijk, maar we weten ook dat laarzen de vrije beweging van ligamenten, pezen en gewrichten kunnen belemmeren.

Bovendien kan warmte zich snel ophopen in het bedekte gebied, wat een negatief effect kan hebben op het aangetaste weefsel. Je kunt hier verder lezen waar je op moet letten bij beenkappen en hoe je de juiste voor je paard vindt.

De functie van beenkappen

De belangrijkste functie van laarzen is de benen van het paard te beschermen tegen schokken van buitenaf. Een goede dressuurgaiter, bijvoorbeeld, is in de eerste plaats ontworpen om te voorkomen dat de benen tegen elkaar stoten tijdens zijgangen. De springschoenen moeten de benen van het paard beschermen tegen klappen van stokken of tegen trappen met de achterbenen.

Beschermers voor cross-country moeten zekerheid bieden rond het pijpbeen. Er is echter ook de all-round “schoen”, die geschikt is voor lichter werk in het veld of in de dressuur.

Kunnen springschoenen pezen ondersteunen?

Veel fabrikanten adverteren dat hun beenkappen de zachte weefsels en gewrichten kunnen ondersteunen en steun kunnen bieden, vooral na pees- en vetlokschade. Helaas zijn er weinig studies die deze bewering wetenschappelijk staven. Er wordt echter aangenomen dat “steun”-schoenen de hyperextensie van de gewrichten verminderen. De mate waarin ze dit kunnen doen, hangt af van de gebruikte materialen: Hoe dikker en hoe minder elastisch het materiaal, hoe meer hyperextensie wordt beperkt. Bovendien is gebleken dat beenkappen strak zouden moeten zitten – zo strak dat je opnieuw het risico loopt de zachte weefsels te beschadigen. Hoe stijver/strakker de steun die de schoen biedt, hoe meer de mobiliteit van de structuren echter wordt beperkt. De meeste studies hebben geen effect aangetoond bij pogingen om hyperextensie van het gewricht te voorkomen en het steuneffect houdt niet lang aan tijdens een trainingssessie.

Welke springschoenen zijn niet geschikt voor je paard?

Een veel voorkomend probleem met beenkappen is dat we geneigd zijn de beenbescherming te strak aan te trekken. Dit kan leiden tot circulatieproblemen, schuurplekken en beperkte beweeglijkheid van de zachte weefsels en de gewrichten. Probeer je eigen kuiten en achillespees strak in te zwachtelen en ga hardlopen, het zal niet comfortabel zijn.

Onze tip: sluit de beenkappen strak genoeg om verschuiven te voorkomen. Als er een middelste sluiting of klittenband is, sluit dat dan eerst. Het geeft de meeste steun. Zorg ervoor dat er nog ongeveer een pink tussen de beenkappen en het been past.

Wat tot een ander probleem kan leiden is elke vorm van gewicht op de benen. Omdat dit leidt tot een verhoogd gebruik van kracht om de benen te kunnen bewegen. Fysiek wordt gewicht uitgeoefend op een buitenste lidmaat dat ver verwijderd is van het spiercentrum en dit beïnvloedt de hele mechanica van het paard.

Als de gaiter bijvoorbeeld niet ademend is en zweet of nattigheid absorbeert, kunnen ze twee keer zo zwaar worden.

Onze tip: zoek naar ademende beenkappen. Je kunt ze herkennen aan het geperforeerde materiaal. Bij bontkousen moet je erop letten dat je ze alleen in droge omstandigheden gebruikt, omdat ze de neiging hebben doorweekt te raken.

Het bekendste probleem is waarschijnlijk het gevaar van oververhitting van de pezen door gaiters (en bandages).

Wetenschappers hebben temperaturen rond 45 °C gemeten (een paar graden hoger dan de normale peestemperatuur) in de kern van de oppervlakkige buigpees, zelfs na een korte periode van zware inspanning.

Warmte wordt gegenereerd door de strek-rek cyclus in pezen, maar beenbescherming vermindert de normale koeling van het been.

De warmte die in de centrale kern van een pees wordt opgewekt, moet zo snel mogelijk na het werk worden afgevoerd om peesdegeneratie/blessures te voorkomen.

Als de springkousen te lang aan het been zijn, zoals in de paddock of op wedstrijden, kunnen bovendien warmteophopingen, huidproblemen en allergische reacties optreden.

Onze tip: trek de laarzen als laatste aan bij warm weer en trek ze na het rijden als eerste uit. Daarna kun je de benen koud afspuiten. Gaiters mogen niet langer dan vier uur in de paddock of stal worden gedragen. Zorg ook hier voor ademende beenkappen.

Wat maakt een goede gaiter?

Een goede beenkap moet de onderste ledematen beschermen tegen stoten en schokken. Bovendien moeten ze goed passen zonder strak getrokken te hoeven worden. De gaiter moet natuurlijk ook de pezen beschermen.

Het zou fataal zijn als het paard een belaste pees raakt met een ander been, het letsel kan ernstig zijn. Ook kleine klappen keer op keer tegen een been zijn niet direct herkenbaar.

Maar als er twintig tot dertig lichte klappen vallen, bijvoorbeeld tegen de kop van het vetlokje, is dat misschien niet meteen merkbaar, maar na een paar uur kan de kop van het vetlokje, als gevolg van een ontstekingsreactie, gezwollen en pijnlijk zijn. De vetlock bevindt zich aan de onderkant van het been van het paard, net boven het polsbeen. Het haar op die plek is meestal wat langer.

Zorg er altijd voor dat er geen stenen, zand of aarde tussen de schoen en het been van het paard kunnen komen. Het is belangrijk dat de bovenkant van de beenkappen goed om het been sluit. De beenkappen moeten ademend zijn om oververhitting onder de beenkappen te voorkomen. De zachte weefsels reageren snel op warmte en kunnen beschadigd worden

Waterboots Tegen Brokkelhoeven

Om gebroken hoeven te voorkomen bij je paard en pony moet je springschoenen gebruiken. Deze zullen de kwetsbare hoeven van je paard beschermen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Je kunt de hoeven van je dier bevochtigen om de pijn te verlichten door ze te laten rehydrateren. Deze springschoen helpen daarbij en verlichten de pijn van hoefzweren of andere aandoeningen door verkoeling te bieden.

Ze zijn gemaakt van PVC en worden geleverd per twee stuks.

Waldhausen Springschoen Pvc Zwart

Dit is een duurzame springschoen gemaakt van flexibel PVC. Hij heeft een goede bescherming met de dubbele wand.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze duurzame outreach-laarzen zijn gemaakt van zacht PVC. Ze hebben een dubbele klittenbandsluiting voor een goede grip.

De zwarte schoenen worden geleverd per twee en beschermen perfect de pezen van het paard.

De stevige zwarte klittenbandsluiting van deze Waldhausen springschoen zorgt voor een goede en veilige grip.

Springschoenen Sparkle Black/Shet

Deze Bling springschoen beschermt de pezen van je paard tijdens de dressuur of de jumping.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Met deze onvergetelijke glitter springschoen laat je een onvergetelijke indruk na bij je vrienden of concurrenten tijdens een wedstrijd. De springschoen is van leer en bestaat in verschillende maten.

Horka springschoenen

Deze lange springschoen van Hokar is gemaakt van transparante PVC. Hij kan stevig vastgemaakt worden met een dubbele klittenbandsluiting.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De pvc springschoen is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Deze springschoenen horen bij de categorie van de "overknee" laarzen voor paarden.

Deze springschoen beschermen je paard tegen potentieel gevaarlijke blessures tijdens het werk, het springen of het transport. Ze helpen de enkels en de achterbenen te beschermen tijdens inspanning en wedstrijden, door de kootbeentjes en andere delen van het onderbeen te beschermen tegen verwondingen. Ze zijn ontworpen voor zware activiteit, maar bieden goede bescherming voor elke discipline van het rijden.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten