Degenen onder ons die aan sport doen, weten hoe belangrijk het is om een sporttopje te dragen dat geschikt is voor het soort lichaamsbeweging dat je doet.
Naast sport telt ook je fysieke conditie. Heb je ooit een topje gedragen dat oncomfortabel zat en waarin je je niet goed kon bewegen?
Het is waarschijnlijk omdat de top niet bij je paste. En het is niet alleen een kwestie van comfort: ook je nek, rug en schouders kunnen worden getroffen, aangezien zij betrokken zijn bij de schommelingen van de borsten.
Een kwaliteitsbovenstuk speelt namelijk een belangrijke rol als steun om potentieel gevaarlijke schommelingen van de borst te vermijden. Op lange termijn bestaat het risico dat de weefsels beschadigd worden en dat de borsten naar beneden worden geduwd.
Laten we eens kijken welke tops er op de markt zijn en hoe we de beste kunnen kiezen op basis van je behoeften.
Verschillende modellen voor sport
De meeste sporttops bestaan over het algemeen uit verstelbare bandjes, een elastische boord op borsthoogte en een interne steun voor de borst. Het is juist dit laatste element waar je aandacht aan moeten besteden: het niveau van de steun kan licht, gemiddeld of hoog zijn.
Lichte ondersteuning is geschikt voor meestal statische sporten: yoga, gewichtheffen en wandelen.
Medium ondersteuning is geschikt voor gymlessen, dansen, fietsen, tennis en andere dergelijke sporten.
Tenslotte verdient de hoge steun de voorkeur bij zeer dynamische sporten zoals hardlopen, basketbal of voetbal.
Al deze soorten tops zijn te vinden in sportwinkels, maar ook online: er zijn sites die een ruime keuze aan damestops aanbieden, zowel sportief als casual, van bekende merken. De mogelijkheid hebben om uit verschillende modellen te kiezen is essentieel: op die manier kun je gemakkelijk het model vinden dat het best bij je past.
Het topje moet dezelfde maat hebben als je bh
Hoe bereken je bh-maat en cup
Om de exacte maat van de beha te weten te komen, moet je twee verschillende maten berekenen:
- De borstomtrek: deze wordt gemeten met de persoon rechtop, ter hoogte van de tepels, en met de armen langs de zijden.
- De omtrek van de borstkas: deze wordt gemeten net onder de borst. Met de omtrek van de borst verkrijg je de numerieke waarde van de beha; met de omtrek van de borst daarentegen de grootte van de cup, die met een letter wordt aangegeven.
- Om de juiste cupmaat te vinden en dus de juiste letter te identificeren, moet je een eenvoudige wiskundige formule oplossen: de omtrek van de borst – (de omtrek van de borst + 12,5 cm).
- Het resultaat komt volgens internationale afspraken overeen met een identieke letter.
- 2,5 cm= A-cup
- 5 cm= B-cup
- 7,5 cm= C-cup
- 10 cm= D cup
- 12,5 cm= E-cup
- 15 cm= F- cup
- 17,5 cm= FF-cup
- 20 cm= G-cup
Een eenvoudig voorbeeld: dus als een vrouw een borstomvang heeft van 75 cm en een borstomvang van 95 cm, is de juiste bh-maat eigenlijk een III C: 95 cm – (75 cm + 12,5 cm) = 95 cm – 87,5 cm = 7,5 cm.
Hoe weet je wanneer je de verkeerde maat gekozen hebt
Het is niet moeilijk te zeggen wanneer je je in de bh-maat vergist hebben. Er zijn enkele zeer herkenbare tekenen om het te begrijpen: bijvoorbeeld de bh-bandjes die een afdruk achterlaten op de schouders en ook, als de bh strak zit, vindt je rollen van slapheid op de borst. Ook de beugel is een belangrijke indicator: als de maat niet goed is, krijg jee te maken met geïrriteerde huid in de okselstreek. Controleer echter of de beugels niet te strak zitten, alleen omdat ze moeten worden aangepast: ze mogen niet vallen of te strak zitten. Bovendien moet je, om te weten of de band goed zit, je vingers tussen de band en de huid kunnen steken. De beha zou dus goed moeten zitten als je hem sluit met de buitenste haakjes, want daar moet de beha gesloten worden, de binnenste haakjes worden gebruikt als de stof zijn elasticiteit verliest.
De beste materialen voor sporttopjes
Fabrikanten van sportkleding hebben nu de beschikking over een heel scala van verschillende stoffen. Elk van deze heeft verschillende voor- en nadelen, die wij hier op een rijtje zetten.
Merino wol
Tegenwoordig zijn sommige functionele shirts gemaakt van de fijnste merinoswol – meestal met een hydrofiele afwerking. De gladde draden hebben geen schilfers die zich kunnen ophopen en krassen als u zweet.
Polyester
De synthetische vezels kunnen glad, gewikkeld of gekroesd zijn. Garen met textuur creëert luchtzakken op de huid, die lichaamswarmte kunnen vasthouden. Gladde filamentgarens voelen koel aan en hechten zich aan een bezwete huid.
Polypropyleen
Deze slijtvaste en lichte synthetische vezel wordt gebruikt voor functionele topjes in verschillende materiaaldiktes.
Katoen
Voor sport is zuiver katoen alleen geschikt als buitenlaag als de stof polyester aan de binnenkant heeft.
Gemengde stof
Merinowol met polyamide of nylon: de wollen hemden worden sterker door de synthetische vezel. Polyamide wordt soms gebruikt aan de binnenkant van functionele overhemden die uit twee lagen bestaan. Polyamide vormt ketenmoleculen: Bij nylon vormen verschillende soorten afzonderlijke moleculen de basis voor de stof, bij perlon dezelfde soorten – maar voor het draagcomfort maakt dit weinig verschil.
Merinowol en katoen met elastaan of spandex: De vezel is elastisch, absorbeert geen zweet en breekt bij langdurige blootstelling aan UV-stralen. Amerikaanse fabrikanten noemen elastaan spandex.