De speenkoord is wereldwijd bekend en bestaat in vele vormen en variaties. Iedereen die commercieel handelt in speenkettingen moet de wettelijke voorschriften ervan kennen en naleven. Naast de speelgoednorm is er ook de Europese norm EN 12586, waarin de lengte en de vorm van de kettingen en de materiaalsamenstelling worden gespecificeerd.
De productie van een speenketting evenals de keuze van de gebruikte materialen, moeten daarom met grote zorgvuldigheid en met inachtneming van alle wettelijke normen en voorschriften worden uitgevoerd.
Veiligheid van speenkettingen – een overzicht
- Veilige materialen voor speenkettingen
- Hoe lang mag een speenketting zijn?
- De gebruiksaanwijzing van de ketting of lint
Deze punten moeten worden opgenomen in de gebruiksaanwijzing
Strenge veiligheidsvoorschriften
Alle gebruikte verven zijn niet toxisch zijn en bestand tegen zweet en speeksel. Ze moeten vrij zijn van schadelijke stoffen. De gebruikte metalen onderdelen zijn gemaakt van roestvrij staal, plastic, hout of siliconen en zijn nikkel- en roestvrij.
De gebruikte materialen moeten ook speeksel- en kleurvast zijn en een scheursterkte van minstens 25 kg hebben. In geen enkel materiaal mogen zware metalen of oplosmiddelen aanwezig zijn.
Hoe lang mag een speenketting zijn?
In de norm voor speenkettingen wordt een maximale lengte van 220 mm voor voorgeschreven. Deze lengte heeft betrekking op de volledige lengte van de ketting – gemeten zonder de clip. 220 mm werden hier niet willekeurig gekozen, maar is gebaseerd op de gemiddelde omtrek van de nek van kinderen van nul tot 36 maanden. Meestal ontwikkelt de nekomtrek zich in deze periode tot 24 centimeter.
De gebruiksaanwijzing van touw, ketting of lint
De verkoper zijn volgens de Europese normen verplicht om een gebruiksaanwijzing bij te voegen, die de volgende waarschuwingen in deze vorm moet bevatten:
- Controleer de speenhouder voor elk gebruik. Gooi het onmiddellijk weg bij het eerste teken van beschadiging of defect!
- Verleng nooit de fopspeen houder
- Bevestig de speenhouder nooit aan koorden, linten, riemen of losse delen van kleding. Je kind kan zichzelf ermee wurgen.
- Een aanbeveling om de koord alleen aan kleding te bevestigen
- Een richtlijn om de koord niet te gebruiken als de zuigeling in een box, bed of wieg ligt
- Informatie over een geschikte reinigingsprocedure en info over ongeschikte werkwijzen voor reiniging, opslag en gebruik
- Ten slotte moet de naam van de norm in zijn duidelijke versie, nu betekent dit EN 12586:2011, worden vermeld, waarbij de formulering “De speenketting is vervaardigd volgens de normen DIN EN 12586:2011 (norm voor speenhouders)” kan worden gebruikt.
Waarom hebben baby’s een speen nodig
Baby’s houden van zuigen. Bij voorkeur in het begin aan de borst. Ze zuigen daar omdat de melk van de moeder hen voorziet van wat ze nodig hebben voor hun groei of ook voor hun regulatie, want zuigen ontspant en kalmeert hen
Er zijn fasen waarin baby’s bijzonder vaak aan de borst gelegd willen worden. Niet omdat ze uit verveling aan de borst willen, maar meestal omdat ze honger hebben. Vaak denken ouders dat de baby geen “honger meer” kan hebben of niet stil kan liggen, maar in feite hebben baby’s veel voedsel nodig voor hun hersengroei en ook voor de rest van hun ontwikkeling.
Als de hongerbehoefte met een speen wordt “opgerekt”, kan dat een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby. In sommige fasen is er een bijzonder frequent verlangen naar voedsel en vaak, vooral ’s avonds, is het verlangen naar meer voedseleenheden groot.
Als de baby zo’n sterke zuigbehoefte vertoont kun je hem een speen geven als je zeker bent dat hij geen honger meer heeft. Bovendien heeft zuigen ook een kalmerend effect op de baby – dit is goed en deels een zelfkalmerende strategie. Baby’s gebruiken vaak hun vuistje, of later een duim, om op te zuigen en zichzelf te kalmeren. Dit is een volkomen redelijke strategie. Vooral baby’s die uit een fles drinken, zodat er minder intensief gezogen hoeft te worden om de melk binnen te krijgen, zuigen ook graag extra buiten de flesvoedingen om.
De speen wordt vaak met succes gebruikt bij te vroeg geboren baby’s (om hen te helpen sneller te leren zuigen zodat ze niet met sondevoeding hoeven te worden gevoed en om de melk te helpen verteren zodat deze beter kan worden gebruikt) of bij baby’s van moeders met een hoge melkproductie en kan soms een hulp zijn bij kinderen die moeite hebben met regulatie.
Een speen kan dus zeker nuttig zijn in bepaalde situaties. Als je je baby dan toch een speen geeft moet je dit op een veilige manier doen en gebruikmaken van een handige en veilige speenkoord.