De 5 beste speenkoorden om te kopen als speelgoed

136

De speenkoord is wereldwijd bekend en bestaat in vele vormen en variaties. Iedereen die commercieel handelt in speenkettingen moet de wettelijke voorschriften ervan kennen en naleven. Naast de speelgoednorm is er ook de Europese norm EN 12586, waarin de lengte en de vorm van de kettingen en de materiaalsamenstelling worden gespecificeerd.

De productie van een speenketting evenals de keuze van de gebruikte materialen, moeten daarom met grote zorgvuldigheid en met inachtneming van alle wettelijke normen en voorschriften worden uitgevoerd.

Veiligheid van speenkettingen – een overzicht

 • Veilige materialen voor speenkettingen
 • Hoe lang mag een speenketting zijn?
 • De gebruiksaanwijzing van de ketting of lint

Deze punten moeten worden opgenomen in de gebruiksaanwijzing

Strenge veiligheidsvoorschriften

Alle gebruikte verven zijn niet toxisch zijn en bestand tegen zweet en speeksel. Ze moeten vrij zijn van schadelijke stoffen. De gebruikte metalen onderdelen zijn gemaakt van roestvrij staal, plastic, hout of siliconen en zijn nikkel- en roestvrij.

De gebruikte materialen moeten ook speeksel- en kleurvast zijn en een scheursterkte van minstens 25 kg hebben. In geen enkel materiaal mogen zware metalen of oplosmiddelen aanwezig zijn.

Hoe lang mag een speenketting zijn?

In de norm voor speenkettingen wordt een maximale lengte van 220 mm voor voorgeschreven. Deze lengte heeft betrekking op de volledige lengte van de ketting – gemeten zonder de clip. 220 mm werden hier niet willekeurig gekozen, maar is gebaseerd op de gemiddelde omtrek van de nek van kinderen van nul tot 36 maanden. Meestal ontwikkelt de nekomtrek zich in deze periode tot 24 centimeter.

De gebruiksaanwijzing van touw, ketting of lint

De verkoper zijn volgens de Europese normen verplicht om een gebruiksaanwijzing bij te voegen, die de volgende waarschuwingen in deze vorm moet bevatten:

 • Controleer de speenhouder voor elk gebruik. Gooi het onmiddellijk weg bij het eerste teken van beschadiging of defect!
 • Verleng nooit de fopspeen houder
 • Bevestig de speenhouder nooit aan koorden, linten, riemen of losse delen van kleding. Je kind kan zichzelf ermee wurgen.
 • Een aanbeveling om de koord alleen aan kleding te bevestigen
 • Een richtlijn om de koord niet te gebruiken als de zuigeling in een box, bed of wieg ligt
 • Informatie over een geschikte reinigingsprocedure en info over ongeschikte werkwijzen voor reiniging, opslag en gebruik
 • Ten slotte moet de naam van de norm in zijn duidelijke versie, nu betekent dit EN 12586:2011, worden vermeld, waarbij de formulering “De speenketting is vervaardigd volgens de normen DIN EN 12586:2011 (norm voor speenhouders)” kan worden gebruikt.

Waarom hebben baby’s een speen nodig

Baby’s houden van zuigen. Bij voorkeur in het begin aan de borst. Ze zuigen daar omdat de melk van de moeder hen voorziet van wat ze nodig hebben voor hun groei of ook voor hun regulatie, want zuigen ontspant en kalmeert hen

Er zijn fasen waarin baby’s bijzonder vaak aan de borst gelegd willen worden. Niet omdat ze uit verveling aan de borst willen, maar meestal omdat ze honger hebben. Vaak denken ouders dat de baby geen “honger meer” kan hebben of niet stil kan liggen, maar in feite hebben baby’s veel voedsel nodig voor hun hersengroei en ook voor de rest van hun ontwikkeling.

Als de hongerbehoefte met een speen wordt “opgerekt”, kan dat een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby. In sommige fasen is er een bijzonder frequent verlangen naar voedsel en vaak, vooral ’s avonds, is het verlangen naar meer voedseleenheden groot.

Als de baby zo’n sterke zuigbehoefte vertoont kun je hem een speen geven als je zeker bent dat hij geen honger meer heeft. Bovendien heeft zuigen ook een kalmerend effect op de baby – dit is goed en deels een zelfkalmerende strategie. Baby’s gebruiken vaak hun vuistje, of later een duim, om op te zuigen en zichzelf te kalmeren. Dit is een volkomen redelijke strategie. Vooral baby’s die uit een fles drinken, zodat er minder intensief gezogen hoeft te worden om de melk binnen te krijgen, zuigen ook graag extra buiten de flesvoedingen om.

De speen wordt vaak met succes gebruikt bij te vroeg geboren baby’s (om hen te helpen sneller te leren zuigen zodat ze niet met sondevoeding hoeven te worden gevoed en om de melk te helpen verteren zodat deze beter kan worden gebruikt) of bij baby’s van moeders met een hoge melkproductie en kan soms een hulp zijn bij kinderen die moeite hebben met regulatie.

Een speen kan dus zeker nuttig zijn in bepaalde situaties. Als je je baby dan toch een speen geeft moet je dit op een veilige manier doen en gebruikmaken van een handige en veilige speenkoord.

Bumba Speenkoord

Verlies de fopspeen nooit meer door gebruik te maken van dit hippe Bumba speentouw dat zacht en handig is.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze speenketting van Bumba kun je gemakkelijk bevestigen aan de kleding van je kind en blijft de fopspeen altijd dichtbij.

Het lint is geschikt voor zuigelingen en peuters van nul tot twee jaar en volledig gemaakt van veilig en milieuvriendelijk materiaal

Voordeelverpakking 3 stuks speenkoord

Deze driedelige set speenkoorden is afgewerkt met een vrolijk dierenthema. De drie linten van uitmuntende kwaliteit zorgen voor afwisseling.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De speenlinten zijn uitgerust met een handige plastic clip die zorgt voor een gemakkelijke en veilige sluiting

Je kunt ze vastmaken op bijna elke soort kleding. De gebruikte materialen zijn veilig en BPA-vrij

Denk eraan dat de fopspeen lijn geen speelgoed is en alleen mag gebruikt worden als de ouders aanwezig zijn.

De linten zijn twintig centimeter lang en 1,8 centimeter dik. Een lintje weegt maar twaalf gram is geschikt voor baby’s en peuters van nul tot twee jaar.

Speenkoord leer cognac

Deze cognackleurig leren speenkoord zorgt ervoor dat de fopspeen van je kindje schoon en altijd binnen handbereik blijft. Het is een unieke, handgemaakte koord.

De belangrijkste eigenschappen en technische eigenschappen

 • De koord heeft een plastic vergrendeling en zit stevig vast zonder de kleding te beschadigen. Ze is 22 centimeter lang en twee centimeter breed
 • De cognackleurige fopspeen lijn weegt dertig gram is op elk moment beschikbaar voor bestelling

Speenkoord Mushie Dried Thyme

Amerikaanse moeders maken voor Mushie mooie en veilige handgemaakte speenkoorden. Ze voldoen aan de Europese regelgeving wat betreft het veilig gebruik.

De belangrijkste eigenschappen

De speenkoorden hebben kleuren die rust brengen en ze chique doen overkomen. De kralen zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit siliconen hars. Het soort siliconen dat ook in de voedingsbranche gebruikt wordt. Het is niet giftig, geurloos, BPA en loodvrij.

De houten kralen zijn milieuvriendelijk. De nylon speenkoord is schimmelbestendig.

Beschouw het zeker niet als speelgoed voor je kind was het met milde zeep en water. Controleer altijd of alles altijd mooi vast zit en gooi de speenkoord bij de minste beschadiging weg om ongevallen te vermijden.

De technische eigenschappen

 • De koord is twintig centimeter lang en maar een centimeter dik.
 • De speenkoord weegt twintig gram en is geschikt voor baby’s en peuters tot twee jaar

Speenkoord - Kralen - Koord

Met deze hoogwaardige speenkoord houd je de speen altijd binnen handbereik. Het is een touw gemaakt van hout en plastic kralen, en de twee kralen hebben prachtige gebreide stoffen, wat het een modieus gevoel geeft.

De belangrijkste eigenschappen

Dankzij de sterking sluiting is de speenkoord gemakkelijk te bevestigen op kleding of op kinderwagen. De mooi gekleurde speenkoord is gemakkelijke te combineren met verschillende kledingstijlen.

De fopspeenkoord is ontworpen om te voorkomen dat de fopspeen verloren gaat. Zorg ervoor dat je kind ze niet kan gebruiken als speelgoed of bijtring.

Kijk of alle componenten nog stevig vast zitten en er geen beschadigingen zijn die je kind kunnen kwetsen.

Technische eigenschappen

 • De speenkoord van dertig centimeter lang en drie centimeter dik is verkrijgbaar in groen, paars, roze, wit, blauw en grijs
 • De koord weegt 31 gram en kan gebruikt worden tot je baby twee jaar oud is
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten