De 5 Beste Spatborden voor je Mountainbike

349

Heb jij besloten om mountainbiken als nieuwe hobby op te pakken? Of heeft jouw kind die interesse gekregen? Een goed spatbord is dan eigenlijk onmisbaar. Toch kan het lastig zijn om als amateur vast te stellen welk product perfect past bij jouw fiets en de routes die je rijdt. Wij willen jou graag een eind op weg helpen en hebben daarom een gids opgesteld. Om te beginnen vertellen we je hier waarom het belangrijk is om voor een spatbord te kiezen. Daarna gaan we in op vijf van de beste exemplaren, die wij voor jou hebben getest. Daarnaast is het belangrijk dat jij zelf ook het nodige onderzoek doet. Daarvoor zetten wij belangrijke criteria op een rij. Na het lezen van dit artikel kun jij direct overgaan tot het doen van de juiste aankoop!

Waarom is een spatbord van belang?

Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om jouw fiets te voorzien van een spatbord. Als jij door de natuur rijdt dan brengt die uiteraard aarde, vuil en andere rommel met zich mee. Door een spatbord te bevestigen kun je voorkomen dat dit op jou komt, maar blijft het hangen achter het spatbord. Zo kun je dus op een eenvoudige manier veel problemen voorkomen. Een spatbord is eigenlijk gewoon een must en er zijn varianten voor de achter- en voorkant. Het goede nieuws is dat het hier om een eenvoudig product gaat, dat redelijk geprijsd is en dat volop te koop is in Nederland. We stellen je nu voor aan een aantal van onze favoriete exemplaren

Nu zetten we een aantal factoren op een rij die je helpen bij het maken van de juiste keuze:

1. Allereerst is het goed om te letten op de afmetingen van jouw fiets. Let daarbij op het frame en ook de vork waar het product op bevestigd wordt. Dit moet echt exact kloppen. Gelukkig komen zowel spatborden als fietsen in standaardmaten, dus ga je hier niet gauw de mist mee in.

2. Het kan zijn dat je er de voorkeur voor hebt om geen permanent onderdelen te hoeven bevestigen aan jouw fiets. Er zijn gelukkig voldoende spatborden die je eenvoudig met banden installeert. Dit is op de eerste plaats een kwestie van persoonlijke voorkeur. De wijze van bevestiging zegt namelijk niet per se iets over de stabiliteit van de structuur.


3. Let daarnaast ook op het materiaal dat is gebruikt om het spatbord van te bouwen. Dit moet een stevig materiaal zijn. Meestal wordt er daarvoor gebruik gemaakt van kunststof. Het materiaal bepaalt grotendeels hoe lang je gebruik kunt maken. Je wilt sowieso voorkomen dat het spatbord onverwachts loskomt of stuk gaat.


4. Verder is het belangrijk dat je het spatbord eenvoudig los kunt maken. Bij de meeste exemplaren is dit binnen een paar seconden geregeld. Zo kun je hem eenvoudig vervangen door een ander spatbord of even goed schoon maken. Het is ideaal als je dit in de winkel alvast even kunt uitproberen. Het gewenste gebruiksgemak is namelijk per persoon verschillend.


5. Let tenslotte ook op het formaat van het spatbord. Over het algemeen geldt dat des te breder en langer het spatbord is, des te meer vuil er wordt tegengehouden. Bij een fiets voor je kinderen kun je uiteraard met een kleiner exemplaar toe. 

Ga nu op zoek naar het beste spatbord

Een spatbord is strikt noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jij veilig en schoon kunt fietsen. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende, kwalitatief goede, producten op de markt. Met behulp van bovenstaande tips ben jij nu klaar om het beste spatbord voor jouw fiets te selecteren. Wie weet staat hierboven al de beste optie voor jou, maar anders ben jij nu aan zet om goed naar jouw fiets te kijken en het beste product te selecteren.

SKS Mud X - Voorspatbord - MTB – Zwart

Dit is het voorspatbord van de variant die we eerder omschreven. Opnieuw is dit een flitsend exemplaar en bijzonder betaalbaar. Je kunt deze zeer snel bevestigen en ook op dikkere frames. Er zijn elastische banden die het voorspatbord perfect op de plek houden. Je hoeft dan ook geen andere onderdelen te installeren. Daarbij is dit exemplaar gemaakt van goed kunststof. De reacties op het internet zijn lovend, dus je weet zeker dat je een topproduct in huis haalt. Dit is 1 van onze favoriete merken op de markt en het is duidelijk dat ze de nodige tijd en aandacht besteden aan de uitvoering van hun producten. De belangen van de gebruikers staan daarbij voorop.

SKS Xtra Dry - Achterspatbord

Dit stoere product biedt een mooi blauw uiterlijk. Het is redelijk geprijsd en afkomstig van een deskundig merk. Het spatbord heeft alles dat een goed product nodig heeft. Allereerst is het bijzonder licht. Het is stabiel en gemaakt van hoogwaardig kunststof. Daarbij kun je het zelfs op de smerigste routes eenvoudig gebruiken. Het is geschikt voor zowel hardtail, als full-suspension fietsen. Het is gemaakt aan elk type zadelpen te bevestigen. Er is gebruikgemaakt van de QuickRelease-bevestiging, waardoor de powerstrap je de mogelijkheid geeft om binnen een paar seconden het product te verwijderen. Je kunt je eigenlijk niets meer wensen bij dit achterspatbord. Daarbij is er ook een bijpassende variant voor jouw voorwiel. 

SKS Rowdy - Spatbordset - 20-24 inch

In het geval van de SKS Rowdy – Spatbordset bestaat deze dus uit een spatbord voor zowel de voor- als de achterkant. Het gaat hierbij om een exemplaar speciaal voor kinderen. Het is gemaakt van sterk kunststof en kan kinderen voldoende beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dankzij de gebruikte splitconstructie kun je het spatbord eenvoudig zelf installeren. Er is verder gebruik gemaakt van een Multi Adjust- ontwerp, waarbij het dus niet uit maakt welke frame er op het apparaat zit. Ook in dit geval geldt dat de spatborden zowel op verende als vaste vorken en frames wordt geplaatst. Een bijzonder multifunctioneel product dus en je weet zeker dat je in 1 keer klaar bent.

BBB BFD-16R GrandProtect MTB

De BBB BFD-16R GrandProtect MTB heeft opnieuw een strakke, zwarte kleur. Het is bij uitstek geschikt voor de grotere wielen, tot 29 inch. Het maakt daarbij niet uit of jouw fiets beschikt over een vaste of een verende voorvork. Je kunt het spatbord eenvoudig zelf installeren, met behulp van het TurnFix systeem. Er is een bijpassend spatbord voor het achterwiel beschikbaar. Het is gemaakt van composiet en er is duidelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp. Zo wordt een zo groot mogelijk gebied beschermt tegen vuil en andere invloeden van buitenaf. Je kunt het spatbord ook eenvoudig even verwijderen, als je onderhoud wilt plegen. Al met al hoort dit product zeker in onze top 5 thuis.

1 Polisport Cross Country Evo

Het Polisport Cross Country Evo spatbord is bijzonder geschikt voor crosscountry tochten. Het product komt in diverse afmetingen. Het ziet er flitsend uit en heeft een zwarte kleur. Het is geschikt voor zadelpennen die een diameter hebben van tussen de 24 en 36mm. Er is gedacht aan het milieu, want dit zadel is 100% her te gebruiken. Het is voorzien van een quick release systeem waardoor je hem eenvoudig even losmaakt om hem te reinigen of te vervangen. Verder kun je het spatbord natuurlijk verstellen in de hoogte. Polisport kennen wij als een prima merk, dat over deskundige kennis beschikt van de producten die het op de markt brengt.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten