De 5 beste spanningzoekers om te kopen

390

Een spanningzoeker is een elektronisch meetinstrument voor stroom. Het toont de gemeten waarden duidelijk als numerieke waarden op het display. Je kunt er een groot aantal stroomtesten mee uitvoeren. Zelfs goedkope meters voor hobbygebruik meten de standaardwaarden van elektrische spanning, elektrische stroom en weerstand. Dit is gewoonlijk even goed mogelijk in gelijkstroomcircuit als in wisselstroomcircuit. Professionele stroomtesters van hoge kwaliteit hebben extra mogelijkheden.

Voor continuïteitsmeting is gewoonlijk een akoestische signaaltoon beschikbaar. In een digitale multimeter worden de signalen gedetecteerd door een analoog/digitaal-omzetter en als een numerieke waarde op het display weergegeven. Deze is gewoonlijk verlicht en de cijfers worden zeer groot weergegeven. Zo kun je de gemeten waarden snel registreren, zelfs zonder de multimeter dicht bij je ogen te brengen. Je kunt stroom testen in de meetbereiken van 200 millivolt tot 1000 volt, en van 20 µA tot 20 A.

Afhankelijk van de fabrikant kunnen sommige digitale stroomtesters van deze waarden afwijken en het meetbereik verkleinen. De ingebouwde hoge interne weerstand van een digitale multimeter ligt meestal tussen een en twintig MΩ, de meeste ampèremeters hebben een weerstand van 10 MΩ.

Digitale multimeters van hoge kwaliteit testen circuits nog nauwkeuriger en hebben een foutmarge van minder dan 0,2 procent. Dergelijke apparaten zijn echter meestal relatief duur.

Stroommetingen

Stroommeting met een moderne digitale multimeter

Om de stroom te meten, meet het instrument de spanning over een schakelbare “shuntweerstand”. Dit is een term uit de elektrotechniek, ook wel bekend als een stroommeetweerstand. Deze elektrische weerstand heeft een lage weerstand en wordt gebruikt om elektrische stroom te meten.

Wanneer stroom door de shunt vloeit, veroorzaakt deze een spanningsval die evenredig is met de grootte ervan. De digitale multimeter meet deze spanningsval, zet deze om in een afleesbare waarde en toont deze op het display. Veel toestellen hebben een “data hold” functie waarmee je de meetresultaten gemakkelijk kunt opslaan.

Meten van weerstanden met een digitale spanningzoeker

Bij het meten van de weerstand detecteert het toestel ook de spanning die in het te testen circuit aanwezig is. De meetwaarden op het display worden door het toestel berekend op basis van een constante stroombron. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat in een elektrische stroomkring een constante elektrische stroom vloeit, die constant is op alle punten in de stroomkring, ongeacht de elektrische spanning op de aansluitpunten.

Spanningsmeter

Mechanisch eenvoudig ontwerp

Het is een eenvoudig te vervaardigen elektronische componenten met een lage aankoopprijs.

 • Minder duur dan hoogwaardige analoge toestellen met dezelfde prestaties
 • De meeteenheden worden op het display aangegeven
 • De werking van een digitale spanningzoeker is zeer eenvoudig
 • De meeste multimeters hebben een overbelastingsbeveiliging en een zekering tegen verkeerde polariteit
 • Zelfs als de meter valt of wordt omgestoten, wordt het gevoelige mechanisme in de meter niet beschadig.

Waar kun je een spanningzoeker gebruiken.

Gebruik je compacte stroomtester overal waar je een elektrisch circuit wilt controleren. Veel meters werken ook contactloos, zodat je de bedrading in de muur kunt controleren. Veelgebruikte toepassingen een spanningzoeker zijn onder andere:

 • Elektrotechniek als hobby
 • Knutselen
 • Huishouden
 • Elektriciens aan het werk
 • Standaard gereedschap in elektrotechnische bedrijven
 • School en universiteit (onderzoek)
 • Laboratorium

Wat is gelijkstroom en wisselstroom

Gelijkstroom

Gelijkstroom vloeit voortdurend in dezelfde richting, en de grootte ervan verandert niet. Gelijkstroom en gelijkspanning worden vaak in de volksmond met elkaar verward, waarbij gelijkspanningsbronnen een gelijkstroom in de stroomkring produceren.

De afkorting DC voor gelijkstroom komt uit het Engels en staat voor “direct current”.

Door speciale mechanismen kan uit wisselstroom gelijkstroom worden opgewekt; daarvoor zijn alleen zogenaamde “gelijkrichters” nodig, die in het elektrische circuit zijn ingebouwd. De meeste elektronische huishoudtoestellen, zoals computers, radio’s en televisietoestellen, gebruiken gelijkstroom voor een goede werking. Het stopcontact in de muur zendt echter wisselstroom uit. De nodige gelijkrichters kunnen rechtstreeks in het elektrische apparaat zijn ingebouwd, maar meestal wordt een adapter of een geschikte voeding gebruikt om de stroom om te zetten.

Wisselstroom

Bij wisselstroom verandert de richting, ook polariteit genoemd, voortdurend in regelmatige herhalingen. De positieve en negatieve ogenblikkelijke waarden vullen elkaar zo aan dat de gemiddelde stroom in de tijd nul is. Als in een elektrisch circuit gelijkstroom en wisselstroom samen voorkomen, spreek je van gemengde stroom. Wereldwijd wordt er meer wisselstroom geproduceerd dan gelijkstroom. De productie van wisselstroom is betrekkelijk eenvoudig; de gelijkstroom die voor vele elektrische apparaten nodig is, kan vrij gemakkelijk worden omgezet of omgevormd.

De eenfasige wisselstroom die gewoonlijk in huishoudens wordt gebruikt, wordt geproduceerd door transformatoren, die onderling verbonden zijn en gevoed worden met driefasige wisselstroom.

Bij hoge frequentie wordt wisselstroom vooral gebruikt in de elektromedische geneeskunde en ook in de communicatietechniek.

beste spanningzoekers overzictht

Digitale multimeter compact model

Als je klusjes moet doen in huis of je elektriciteitskast moet controleren zal een spanningzoeker zeker van pas komen. Deze digitale multimeter kan dit werk direct voltooien. Je kunt de spanning, stroom of weerstand nauwkeurig aflezen op deen led-display. Het compacte ontwerp is praktisch en gebruiksvriendelijk.

Gebruik de continuïteitsfunctie om het meten gemakkelijker te maken. Wanneer er verbinding is met de meter hoor je een pieptoon. Op die manier hoef je niet elke keer naar het scherm te kijken en kun je tijd besparen door continu te meten.

Technische kenmerken

 • Meten van gelijkstroom en wisselstroom.
 • Werkt op een 9 Volt batterij.
 • Indicator geeft aan wanneer batterij bijna leeg is.
 • Functie voor het bewaren van gegevens.
 • De multimeter is gemaakt van ABS plastic in rood en blauw.
 • Display met ledverlichting die overal en altijd gemakkelijk af te lezen is.
 • De meetkabels hebben een lengte van 85 cm
 • De meter weegt 145 gram.
 • De meter is voorzien van een beveiliging tegen overbelasting.
 • De laadsnelheid is twee maal per seconde.
 • Het toestel is CE gecertificeerd en gekeurd.

DW4Trading Voltage spanningszoeker

Met behulp van deze spanningszoeker kun je op een eenvoudige manier de spanning meten tussen negentig en duizend Volt.

Met het ingebouwde led-licht kan deze handige spanningzoeker ook in het donker worden gebruikt. Het is een lichtgewicht die gemakkelijk overal kunt meenemen.

Technische kenmerken

 • Kan gebruikt worden voor snelle en contactloze detectie van wisselspanning
 • De spanningzoeker heeft een compact penontwerp met een pocketclip
 • Ingebouwde lamp voor metingen in het donker.
 • Gemaakt van kunststof met een gewicht van honderd gram.

Proplus Spanningzoeker

Met dit toestel kun je eenvoudig de spanning meten in kabels, elektrische toestellen, batterijen, .....  Aan de ene kant zit een koperen punt en aan de andere kant een clip. Zo bevestig je de clip altijd eerst op de minpool van de accu. Houd vervolgens de spike op de positieve elektrode vast. Als er spanning aanwezig is, gaat de indicator branden.

Technische kenmerken

 • De spanningszoeker is ontworpen met staal en koper.
 • Het meetbereik lig tussen zes en 24 volt.

TROTEC BE14 Spanningsdetector

Het is een contactloze spanningzoeker die alleen gebroken draden en blootliggende kabels kan lokaliseren. De spanningzoeker kan ook snel en eenvoudig stroomvoerende geleiders lokaliseren.

Door de capacitieve meetmethode kunnen spanningstests contactloos worden uitgevoerd. Zodra een spanning verschijnt nabij het meetpunt, zal de rode led een puls geven, vergezeld van een akoestisch alarm.

Belangrijkste eigenschappen

 • Er is een led zaklamp geïntegreerd zodat je zelfs in het donker metingen kunt uitvoeren.
 • Deze spanningzoeker moet deel uitmaken van je basisgereedschap voor het snel testen van elektrische leidingen en toestellen.
 • Het heeft een compact penvormig etui-ontwerp

Technische kenmerken

 • Het meetbereik van deze spanningzoeker is tussen honderd en duizend volt.
 • Spanningsindicatie via optische en akoestische indicator.
 • Voorzien van een zaklamp voor positieverlichting.
 • Kan gebruikt worden bij temperaturen van -10 °C tot 50 °C en een luchtvochtigheid van 95%.

Digi-Tool Voltpen 7 DIGI7

Met behulp van deze spanningzoeker kun je de spanning meten in stopcontacten, schakelaar, kabel, bedrading….

Wanneer er spanning wordt gedetecteerd gaan een ledlampje branden en klinkt er een zoemer.

De spanningzoeker werkt op twee 1.5 AAA batterijen. Deze worden meegeleverd.

Technische kenmerken

 • Het spanningsbereik is, uitgedrukt in technische termen, tussen zeventig en 1000 V AC.
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten