Een spanningzoeker is een elektronisch meetinstrument voor stroom. Het toont de gemeten waarden duidelijk als numerieke waarden op het display. Je kunt er een groot aantal stroomtesten mee uitvoeren. Zelfs goedkope meters voor hobbygebruik meten de standaardwaarden van elektrische spanning, elektrische stroom en weerstand. Dit is gewoonlijk even goed mogelijk in gelijkstroomcircuit als in wisselstroomcircuit. Professionele stroomtesters van hoge kwaliteit hebben extra mogelijkheden.
Voor continuïteitsmeting is gewoonlijk een akoestische signaaltoon beschikbaar. In een digitale multimeter worden de signalen gedetecteerd door een analoog/digitaal-omzetter en als een numerieke waarde op het display weergegeven. Deze is gewoonlijk verlicht en de cijfers worden zeer groot weergegeven. Zo kun je de gemeten waarden snel registreren, zelfs zonder de multimeter dicht bij je ogen te brengen. Je kunt stroom testen in de meetbereiken van 200 millivolt tot 1000 volt, en van 20 µA tot 20 A.
Afhankelijk van de fabrikant kunnen sommige digitale stroomtesters van deze waarden afwijken en het meetbereik verkleinen. De ingebouwde hoge interne weerstand van een digitale multimeter ligt meestal tussen een en twintig MΩ, de meeste ampèremeters hebben een weerstand van 10 MΩ.
Digitale multimeters van hoge kwaliteit testen circuits nog nauwkeuriger en hebben een foutmarge van minder dan 0,2 procent. Dergelijke apparaten zijn echter meestal relatief duur.
Stroommetingen
Stroommeting met een moderne digitale multimeter
Om de stroom te meten, meet het instrument de spanning over een schakelbare “shuntweerstand”. Dit is een term uit de elektrotechniek, ook wel bekend als een stroommeetweerstand. Deze elektrische weerstand heeft een lage weerstand en wordt gebruikt om elektrische stroom te meten.
Wanneer stroom door de shunt vloeit, veroorzaakt deze een spanningsval die evenredig is met de grootte ervan. De digitale multimeter meet deze spanningsval, zet deze om in een afleesbare waarde en toont deze op het display. Veel toestellen hebben een “data hold” functie waarmee je de meetresultaten gemakkelijk kunt opslaan.
Meten van weerstanden met een digitale spanningzoeker
Bij het meten van de weerstand detecteert het toestel ook de spanning die in het te testen circuit aanwezig is. De meetwaarden op het display worden door het toestel berekend op basis van een constante stroombron. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat in een elektrische stroomkring een constante elektrische stroom vloeit, die constant is op alle punten in de stroomkring, ongeacht de elektrische spanning op de aansluitpunten.
Spanningsmeter
Mechanisch eenvoudig ontwerp
Het is een eenvoudig te vervaardigen elektronische componenten met een lage aankoopprijs.
- Minder duur dan hoogwaardige analoge toestellen met dezelfde prestaties
- De meeteenheden worden op het display aangegeven
- De werking van een digitale spanningzoeker is zeer eenvoudig
- De meeste multimeters hebben een overbelastingsbeveiliging en een zekering tegen verkeerde polariteit
- Zelfs als de meter valt of wordt omgestoten, wordt het gevoelige mechanisme in de meter niet beschadig.
Waar kun je een spanningzoeker gebruiken.
Gebruik je compacte stroomtester overal waar je een elektrisch circuit wilt controleren. Veel meters werken ook contactloos, zodat je de bedrading in de muur kunt controleren. Veelgebruikte toepassingen een spanningzoeker zijn onder andere:
- Elektrotechniek als hobby
- Knutselen
- Huishouden
- Elektriciens aan het werk
- Standaard gereedschap in elektrotechnische bedrijven
- School en universiteit (onderzoek)
- Laboratorium
Wat is gelijkstroom en wisselstroom
Gelijkstroom
Gelijkstroom vloeit voortdurend in dezelfde richting, en de grootte ervan verandert niet. Gelijkstroom en gelijkspanning worden vaak in de volksmond met elkaar verward, waarbij gelijkspanningsbronnen een gelijkstroom in de stroomkring produceren.
De afkorting DC voor gelijkstroom komt uit het Engels en staat voor “direct current”.
Door speciale mechanismen kan uit wisselstroom gelijkstroom worden opgewekt; daarvoor zijn alleen zogenaamde “gelijkrichters” nodig, die in het elektrische circuit zijn ingebouwd. De meeste elektronische huishoudtoestellen, zoals computers, radio’s en televisietoestellen, gebruiken gelijkstroom voor een goede werking. Het stopcontact in de muur zendt echter wisselstroom uit. De nodige gelijkrichters kunnen rechtstreeks in het elektrische apparaat zijn ingebouwd, maar meestal wordt een adapter of een geschikte voeding gebruikt om de stroom om te zetten.
Wisselstroom
Bij wisselstroom verandert de richting, ook polariteit genoemd, voortdurend in regelmatige herhalingen. De positieve en negatieve ogenblikkelijke waarden vullen elkaar zo aan dat de gemiddelde stroom in de tijd nul is. Als in een elektrisch circuit gelijkstroom en wisselstroom samen voorkomen, spreek je van gemengde stroom. Wereldwijd wordt er meer wisselstroom geproduceerd dan gelijkstroom. De productie van wisselstroom is betrekkelijk eenvoudig; de gelijkstroom die voor vele elektrische apparaten nodig is, kan vrij gemakkelijk worden omgezet of omgevormd.
De eenfasige wisselstroom die gewoonlijk in huishoudens wordt gebruikt, wordt geproduceerd door transformatoren, die onderling verbonden zijn en gevoed worden met driefasige wisselstroom.
Bij hoge frequentie wordt wisselstroom vooral gebruikt in de elektromedische geneeskunde en ook in de communicatietechniek.