De top 5 beste spades: voor elke tuinklus de ideale spade!

301

Elke tuinier is gebaat bij goed materiaal om zijn tuinklussen mee uit voeren en zal dan ook op zoek gaan naar de beste tuingereedschappen. Maar bij het aankopen van een nieuwe tuinspade zijn er toch een aantal zaken waar je best rekening mee houdt:

1. Het soort en uitvoering
2. De steellengte en het materiaal van de steel
3. Het type handvat
4. De hoek tussen het blad en de steel, de zogenaamde dulstand


1. Welke soort spade koop je best?


Wie op zoek is naar een nieuwe tuinspade zal al snel merken dat er heel wat verschillende modellen bestaan. Het is dan ook zo dat er voor elke specifieke klus een ander type tuinspade op de markt te vinden is. We raden je aan om eerst na te denken over welke klussen je met de nieuwe spade zal uitvoeren, en wat de bodemgesteldheid is van de grond. Voor het bewerken van kleigrond bijvoorbeeld zijn een aantal spades niet geschikt omdat ze niet sterk genoeg zijn. In een mum van tijd zal de steel kraken of het blad plooien. Er zijn ook spades met extra lange stelen, of lichtere versies die vooral door de dames geapprecieerd worden. We zetten de verschillende soorten spades eerst even op een rijtje:

De klassieke spade


Deze meest gekende en ook meest gebruikte type spade is geschikt voor elke tuinklus. Het compacte, maar stevige blad is 25 à 30 cm lang en 15 à 20 cm breed en vervaardigd uit staal. De spade zelf weegt een goede twee kilo, wat het voor de meeste tuiniers hanteerbaar maakt. De rechte steel is vervaardigd uit hout en heeft een uiterst minimale dulstand, waardoor de steel quasi doorloopt in het blad. Door de geringe dulstand is dit gereedschap prima geschikt om te spitten, ook op zwaardere gronden.

De borderspade


Het kleine broertje van de klassieke spade, zo kun je een borderspade wel noemen. De eigenschappen zijn vrijwel gelijk, maar de borderspade is lichter, compacter en kleiner. Door het lichtere gewicht en kleiner blad ben je met een borderspade beter gebaat om lichtere gronden te bewerken. Een bijkomend verschil met een klassieke tuinspade is het snijvlak van het metalen blad. Dit is recht afgeslepen, waardoor dit tuingerei ideaal is om graskanten netjes en recht mee af te steken.

Een boomspade


What’s in a name? In bepaalde streken kent men een boomspade als een sleuvenspade, een drainagespade of een kabelspade. Ook boorspade en verplantspade wordt soms gebruikt als term om dit type tuinspade te benoemen. Deze smalle tuintool heeft een scherpe snijrand. Het blad is ook zeer sterk, wat het uiterst geschikt maakt om sleuven te delven om bijvoorbeeld kabels te leggen, of wortels en wortelkluiten in meerdere stukken te steken, om zo ongewenste planten uit de tuin te verwijderen.

Kleispade


De Hercules onder de spades! Door de punt aan het gepolijste blad in carbonstaal en de scherpe snijrand is deze tuinspade zeer goed om een harde kleibodem te gaan bewerken. Kenmerkend voor een kleispade is het extra lange, smalle blad.

2. De steellengte en het materiaal van de steel


Om comfortabel en ergonomisch te werken, moet de steel aangepast zijn aan jouw lengte. De ideale lengte van een spade is dus heel persoonlijk. Is de steellengte niet goed, dan loop je het risico om je schouders, rug en nek te overbelasten.
Jouw ideale steellengte kan je gemakkelijk zelf uitdokteren: neem een exemplaar uit het winkelrek en zet het recht voor jou neer, met de hand op de bovenzijde van het handvat en de bladsnede vlak op de grond. Is jouw arm mooi gestrekt, met je elleboog in een hoek van 90 graden? Dan is de lengte perfect!

Ga ook na uit welk materiaal de steel gemaakt is. Kies bij een houten steel indien mogelijk voor essenhout. Deze houtsoort heeft de eigenschap om lichtjes mee te buigen. Een steel in beukenhout zal sneller splitten of kraken. Koop ook altijd een steel die vernist of gewaxt is, om rotting of beschadiging te voorkomen.
Heb je de mogelijkheid om een duurzame uitvoering met een steel in fiberglas te kopen? Weet dan dat het om ijzersterk materiaal gaat, wat niet krimpt, niet rot en niet splintert. Nadeel is dan weer de hoge kostprijs.


3. Het type handvat

Er zijn drie soorten handvaten:

 • T-handvat
 • D of YD-handvat
 • Steel zonder handvat


Om te weten wat voor jou het meest geschikte handvat is, moet je dit eigenlijk uitproberen. Met een T-vormig handvat kun je extra veel kracht op het gereedschap zetten, maar een D-handvat ligt dankzij het ergonomische design veel comfortabeler in de hand.

4. De dulstand


Een dul is de metalen koker op het blad, waarin de steel vastgezet werd. Deze koker heeft een bepaalde schuintegraad ten opzichte van het blad. Dit noemt men de dulstand. Aan de dulstand kan je zien waarvoor het gereedschap best geschikt is. Staat de steel recht op het blad, zoals bij een spade, dan dient dit gereedschap vooral om te steken. Een schop heeft bijvoorbeeld een grotere dulstand dan een spade, waardoor je met een schop beter kan scheppen.

Onze top 5 van beste spades
Koop een spade altijd bij een gespecialiseerde doe-het-zelfzaak. Deze winkels verkopen kwalitatief goed materiaal en je kan de verkopers om een deskundig advies vragen.

Hendrik Jan - Spade - Compact

Deze Hendrik Jan spade is ideaal voor dames! De spade weegt amper 1 kilo, maar is stevig en zeker sterk genoeg om zwaardere tuinklussen uit te voeren. Handig is het gepolijste blad dat zichzelf slijpt, waardoor het snijvlak steeds scherp blijft en de aardkluiten makkelijker van het blad loskomen. De houten steel is bewerkt met een waslaag. Het hout kan goed ademen, rot niet en wordt minder snel vuil.

Voordelen

 • Gewaxte steel
 • Zelfslijpend blad
 • Extreem licht gewicht

Nadelen

Korte steel, dus niet geschikt voor grotere mensen

Merk: Hendrik Jan
Steellengte: 90 cm
Gewicht: 1 kg
Bladlengte: 25 cm
Bladbreedte: 16 cm
Materiaal steel: essenhout, gewaxt
Handvat: T-steel

Fiskars Telescopische Tuinspade

Fiskars ontwikkelde met deze tuinspade een lichte tuintool die toch sterk en stevig genoeg is voor het bewerken van harde en zware grond. Het blad heeft een uiterst scherpe snede, waardoor het niet alleen makkelijk door een harde ondergrond geraakt, maar waarmee je ook stevige wortels afsteekt.
De sterkte van de Telescopische Tuinspade van Fiskars zit hem in het ergonomische design. Een eindje boven de aanzet van de steel zit een knik van 13 graden, waardoor de werkhouding van de tuinier verbetert. Het ergonomische handvat maakt het plaatje af.
Extra troef is de aanpasbare steel, waardoor deze tuinspade aangepast kan worden aan elke lengte.

Voordelen

 • Lengte van de steel is aanpasbaar
 • Licht in gewicht
 • Makkelijk in gebruik door ergonomische design van steel en handvat
 • Stevig blad met scherpe snee
 • Ideaal voor harde bodems


Nadelen

 • Prijzig

Gardenline Spade met Houten Steel 1 20 cm

Net als de andere Gardenline spade met houten steel is ook dit type best betaalbaar en ideaal voor de grotere tuinier, dankzij de lange steel. Het ergonomische T-handvat zorgt voor een stevige, maar comfortabele greep. Het smalle blad met scherpe snede maakt dat spitwerk minder arbeidsintensief wordt. Wel op voorwaarde dat de grond niet te zwaar is, want daar is deze spade niet tegen opgewassen.

Voordelen

 • Betaalbaar
 • Comfortabele ergonomische greep

Nadelen

 • Zwaar
 • Niet geschikt voor het bewerken van zware gronden

Merk: Gardenline
Steellengte: 120 cm
Gewicht: 3 kg
Bladlengte: 25 cm
Bladbreedte: 22 cm
Materiaal steel: hout
Handvat: D-handvat

Talen Tools – Spade

Dit kwalitatieve stuk gereedschap van Talen Tools heeft een steel van glasfiber, waardoor dit gereedschap ijzersterk en duurzaam is. De steel heeft bovendien een knik die de tuinier meer ergonomisch laat werken. Maar de ervaring leert dat deze steelvorm niet voor iedereen aangenamer en comfortabeler werkt. Of de ergonomische Talen Tools Spade iets voor jou is, zal een kwestie zijn van uitproberen.
Het blad eindigt in een punt en heeft een scherpe snede, waardoor je vlot in elke ondergrond kan spitten, zelfs in een hardere kleibodem.

Voordelen

 • Licht
 • Puntig blad met scherpe snee
 • Duurzame en sterke steel van glasfiber

Nadelen

 • Prijzig
 • Specifieke bouw is niet voor iedereen geschikt
 • Niet aanpasbare steel

Merk: Talen Tools
Steellengte: 120 cm
Gewicht: 2.3 kg
Bladlengte: 20 cm
Bladbreedte: 12 cm
Materiaal steel: glasfiber
Handvat: D-handvat

Gardenline Spade met Steel 115 cm

De Gardenline Spade met een steel van 115 centimeter is een tuintool met een betaalbaar prijskaartje, die dankzij de lange steel ook geschikt is voor de grotere tuinier. De beugelhandgreep ligt goed in de hand, maar de tuinspade is op zijn geheel wel zwaar en met zijn drie kilo misschien niet geschikt voor elke tuinier.
Hou er ook rekening mee dat deze Gardenline tuinspade niet geschikt is voor het bewerken van zware gronden. Het blad is hiervoor niet sterk genoeg.

Merk: Gardenline
Steellengte: 115 cm
Gewicht: 3 kg
Bladlengte: 25 cm
Bladbreedte: 22 cm
Materiaal steel: hout
Handvat: D-handvat

Voordelen

 • Betaalbaar
 • Lange steel, dus ook voor grotere mensen geschikt
 • Beugelhandgreep waarmee je vlot kunt scheppen

Nadelen

 • Het snijvlak wordt vlug bot
 • Ongeschikt voor hardere grond
 • De steel is niet verstelbaar
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten